Tento recept na orechové rezy so žĺtkovou polevou si zamilujete, ak máte radi sladké dezerty. Krém so sladkým kondenzovaným mliekom je jednoducho jedna báseň pre maškrtné jazýčky. Či už chytáte slávnostný zákusok alebo máte chuť na niečo dobré, neváhajte vyskúšať.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky olúpaných vlašských orechov
- 6 vajec
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček polohrubej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
Na krém:
- ⅔ hrnčeka sladeného kondenzovaného mlieka
- 2 žĺtky z veľkých vajec
- 1 lyžica vody
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a ½ hrnčeka zmäknutého masla
Na sirup:
- ¼ hrnčeka cukru
- 1 hrnček vody
- 3 lyžice rumu
Na polevu (kto chce):
- 100 g čokolády na varenie
- ½ hrnčeka smotany na šľahanie
Postup:
- Orechy si opražte na suchej panvici. Trvá to asi 5 minút (keď sú hotové, začnú voňať).
- Keď budú vychladnuté, môžete ich rozmixovať na drobno.
- Vajcia si vyšľahajte pomocou šľahača. Po minúte prisypte cukor a pokračujte v šľahaní.
- Bokom si zmiešajte múku s práškom do pečiva, a potom ju zamiešajte v troch etapách k vaječnej zmesi. Nakoniec vmiešajte ¼ hrnčeka nasekaných orechov.
- Cesto nalejte do papiera na pečenie vyloženého väčšieho plechu a dajte piecť na 175 °C na dobu asi 25 minút.
Príprava sirupu:
- Vodu s cukrom zvarte do konzistencie sirupu. Trvá to pár minút. Akonáhle stuhne, je hotovo. Po vychladnutí pridajte rum.
- Hotovým sirupom potrite upečený a vychladnutý korpus.
Príprava krému:
- Vaječné žĺtky vyšľahajte spolu s cukrom, kondenzovaným mliekom a vanilkou do hladka.
- Túto zmes potom premiestnite nad vodný kúpeľ a pokračujte v šľahaní ďalších 5-7 minút.
- Vyšľahanú hmotu dajte vychladiť do studenej vody a miešajte, aby vychladla.
- Medzitým si vyšľahajte maslo do nadýchanej peny.
- Vychladnutú zmes k maslu pridajte a šľahajte ešte asi 2 minúty.
- 1 hrnček krému si dajte bokom a do zvyšku krému pridajte ¼ hrnčeka orechov.
- Hotový a vychladnutý korpus, potretý sirupom, rozdeľte na 2 polovice.
- Jednu polovicu potrite krémom s orechmi a navrch dajte druhú časť korpusu.
- Zostávajúci 1 hrnček krému využite na bočnej časti rezov a ich vrch.
- Dajte ich vychladiť na 30 minút do chladničky.
- Ak nechcete použiť čokoládovú polevu, stačí ozdobiť orechy.
Príprava čokoládovej polevy (ľubovoľné):
- Čokoládu si nalámte na kocky a spolu so smotanou priveďte do varu. Nechajte chvíľku zahrievať, a potom odstavte z plameňa.
- Nechajte polevu ešte 15 minút za občasného miešania schladiť a potom ju polejte vrchnú časť rezov.
- Zvyšok orechov využite na posypanie čokoládovej polevy.
- Nechajte schladiť, a potom môžete podávať.