Rum Balls sú sladké, nepečené pečivo pre dospelých, ktoré sa skvele hodí na sviatky a večierky. Tieto jednoduché, žuvacie sušienky sú kombináciou drvených vanilkových oblátok, orechov, práškového cukru, kakaového prášku, medu, tmavého rumu a škorice. Na záver ich obaľte v drvených orieškoch, kakau alebo práškovom cukre. Tieto rumové guličky vydržia dlho v chladničke alebo ich zamrazte, aby ste si ich mohli vychutnať neskôr.
Čo budeme potrebovať
- 300 g vanilkových sušienok
- 100 g drvených pekanových orechov
- 50 g drvených mandlí
- 50 g lieskových orechov
- 250 g práškového cukru
- 60 g kakaového prášku
- Lyžička škorice
- 30 ml tmavého rumu
- 3 lyžice medu
Na ozdobu
- Múčkový cukor
- Kakaový prášok
- Drvené pekanové orechy
Postup
- Na opečenie orechov si predhrejeme rúru na 180 stupňov a orechy rozprestrieme na plech v jednej vrstve
- Orechy pečieme ich 6–8 minút, kým nezozlátnu a nebudú voňavé
- Pred vložením do kuchynského robota ich vychladíme
- Vanilkové oblátky medzitým rozomelieme v kuchynskom robote, kým sa všetky nerozdrobia, a omrvinky presunieme do veľkej mixovacej nádoby
- Potom rozdrvíme v kuchynskom robote orechy, kým sa všetky nerozdrvia a nerozdrobia, a pridajte ich do mixovacej nádoby k sušienkam
- Pridáme zvyšné suché ingrediencie a všetko premiešame, kým sa rovnomerne nespoja
- Rum a med vyšľaháme do hladka a pridáme ich do zmesi sušienok
- Pomocou stierky premiešame cesto dohromady
- Pokiaľ je cesto trochu teplé, dáme ho pred tvarovaním na cca 30 minút do chladničky, uľahčí to tvarovanie guličiek
- Naberačkou naberáme cesto na guličky a tvarujeme
- Každú guľôčku obalíme v práškovom cukre, kakau alebo drvených orieškoch
- Rumové guličky vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie a chladíme, kým ich nechceme podávať