Táto misa ryžových rezancov je veľmi populárna v Hanoji, skúste si tento recept aj u vás doma a preneste sa aspoň na chvíľu do Vietnamu.
Čo budeme potrebovať
Na mäso
- 600 g hovädzieho mäsa (nakrájaného na plátky)
- 2 lyžice cukru
- Lyžička soli
- 2 lyžičky korenia
- 2 lyžice oleja
- Lyžička rybej omáčky
- Lyžička cesnaku (mletého)
Na omáčku
- 500 ml vody
- 125 g cukru
- 100 ml rybej omáčky
- 25 ml jablčného octu
- 3 lyžičky cesnaku (lisovaného)
- 2 lyžičky korenia
- 3 chilli papričky (nakrájané nadrobno)
Na šalát
- 230 g arašidov (nadrobno nasekaných)
- 400 g fazuľových klíčkov
- 1 kg ryžových rezancov
- 300 g hlávkového šalátu
- 70 g koriandra (nasekaného)
- 30 g mäty
Postup
- Do hovädzieho mäsa vmiešame cukor, soľ korenie, cesnak, rybiu omáčku a olej
- Takto zmes necháme marinovať aspoň hodinu, najlepšie však cez noc
- Medzitým si pripravíme omáčku a ryžu
- Ryžu si uvaríme v hrnci s vriacou vodou podľa návodu a dáme bokom
- V miske zmiešame cukor a vodu a miešame, kým sa cukor nerozpustí
- Potom pridáme rybiu omáčku, jablkový ocot chilli, cesnak a korenie
- Na šalát si pripravíme všetku zeleninu
- Šalát nakrájame na malé kúsky
- Fazuľové klíčky rýchlo sparíme alebo ich blanšírujeme
- Na panvici si zahrejeme na strednú teplotu olej
- Potom pridáme lyžicu cesnaku
- Cesnak varíme, kým nie je zlatistý
- Pridáme mäso a zmes necháme variť
- Na servírovanie si pripravíme hlbokú misku
- Nasekaný koriander a mätu dáme dospodu
- Pridáme uvarené rezance
- Potom vrstvíme šalát, mäso arašidy a znova koriander a mätu
- Pridáme rybiu omáčku, množstvo záleží na našej chuti
Na omáčku v tomto recepte na bun bo nam bo môžete vyskúšať aj túto kombináciu:
4 lyžice trstinového cukru
3 lyžice ryžového octu
4 lyžice limetkovej šťavy
4 lyžice rybej omáčky
2 strúčiky cesnaku (prelisované)
Kúsok zázvoru (nastrúhaného)