Naučte sa spoločne s nami pripraviť tie najšťavnatejšie a najkrehkejšie grilované bravčové špízy.
Čo budeme potrebovať
- 2 kg bravčové pliecko
- 4 stredná žltá cibuľa
- 1-2 lyžice korenia podľa vášho výberu (pr. ½ lyžice mletého čierneho korenia, ½ lyžice mletej rasce, ½ lyžice cesnakového prášku a ½ lyžice údenej papriky)
- ½ lyžice soli
Postup
- Mäso nakrájajte na kocky.
- Nastrúhajte cibuľu a potom vytlačte šťavu. Šťavu si odložte a dužinu vyhoďte.
- Vo veľkej mise zmiešajte mäso, cibuľovú šťavu, korenie a soľ.
- Zakryte a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny alebo cez noc.
- Predhrejte rúru alebo gril na stredne vysokú teplotu. Rošty očistite a zľahka naolejujte alebo vymažte plech do rúry.
- Mäso napichnite na kovové špajle a narovnajte ich na plech.
- Akonáhle je gril pekne rozpálený, položte špízy na gril a grilujte asi 8 minút, otáčajte zo všetkých strán. Gril môžete na pár minút zakryť.
- Alebo šašlik vložte do predhriatej rúry na plechu a pečte kým mäso nie je mäkké a prepečené. Môžete ho prikryť aj alobalom, aby sa nespálilo a nevysušilo.
- Ihneď podávajte.
Šťava z cibule sa v používa, pretože je schopná mäsa zmäknúť a skrehnúť. Môžete použiť aj na mesiačiky nakrájanú cibuľu, ale výsledný efekt nebude tak dobrý.