Už ste niekedy vyskúšali túto taliansku klasiku zo šťavnatého duseného teľacieho s gremolatou z petržlenovej vňate, citrónovej kôry a cesnaku? Nie? Chyba! Je to lahôdka!
Ingrediencie
Na Osso Buco:
- 115 g pancetty, nakrájané na 0,5 cm kocky
- 1,1 až 1,4 kg teľacej gleje (4 až 6 kusov s hrúbkou 5 až 8 cm)
- 1/2 šálky nakrájanej mrkvy (0,5 cm kocky)
- 1/2 šálky nakrájaného rapíkatého zeleru (0,5 cm kocky)
- 1 stredná cibuľa (0,5 cm kocky)
- 2 lyžice nasekaného cesnaku (asi 4 strúčiky)
- 3 až 4 vetvičky čerstvého tymiánu (alebo 1 lyžička sušeného)
- 1 šálka suchého bieleho vína
- 1 až 2 šálky kuracieho alebo teľacieho vývaru
- hladká múka na poprášenie mäsa
- soľ a korenie podľa chuti
Na gremolate:
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené a nasekané
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Nechajte rozpáliť hrniec vhodný do rúry (alebo veľkú panvicu) na sporáku na strednom plameni asi 5 minút.
- Pridajte do hrnca pancettu, restujte a občas premiešajte.
- Keď je pancetta chrumkavá a väčšina tuku je vypálená (asi 5 minút restovania), vyberte pancettu na tanier pokrytý papierovou utierkou a dajte bokom.
- V prípade potreby zlejte z panvice všetok tuk okrem dvoch lyžíc.
- Múku dajte do plytkej misy alebo hlbokého taniera.
- Teľacie mäso dobre osoľte a okoreňte, obaľte ju v múke, straste prebytok a mäso pridajte do rozpáleného tuku v hrnci.
- Zvýšte plameň na stredne vysoký a opečte mäso z každej strany, kým nebude dobre zhnednuté (asi 5 minút z každej strany).
- Vyberte mäso na tanier, dajte bokom.
- Pridajte cibuľu, mrkvu a stopkový zeler do hrnca.
- Restujte za častého miešania, kým cibuľa nezosklovatí asi 5 minút), a pridajte cesnak a tymian.
- Pokračujte v restovaní, kým zelenina nezačne hnednúť (asi 10 minút).
- Vráťte mäso do hrnca a potom pridajte toľko vývaru, aby presahoval o niečo viac ako do polovice mäsa.
- Priveďte do varu.
- Zakryte hrniec a vložte ho do rúry.
- Pečte, kým nie je mäso mäkké, asi 1 až 1 a 1/2 hodiny.
- Zmiešajte ingrediencie na gremolate a dajte ich do samostatnej malej servírovacej misky.
- Podávajte Osso Buco servírované na rizote alebo polente.
- Posypte gremolatou.
Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na stehná z morčacieho mäsa pre všetkých gurmánov. Vyskúšajte ich všetky!