Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty, ako si jahody môžete chutne zakonzervovať a ponechať na horšie časy. Máme pre vás návod, ako si pripraviť to najlepšie jahodové víno alebo marmeládu. Užite si to!
Domáce jahodové víno
Budete potrebovať
- 3 kg jahôd
- 2 litre vriacej vody
- šťavu z vylisovaného citróna
- 2 kg cukru kryštál
Postup prípravy
- Umyte jahody a odstráňte stonku alebo kúsky listov.
- Vo veľkej hlinenej nádobe ich rozomeľte.
- Na roztlačené jahody vylejte vriacu vodu, pridajte citrónovú šťavu a rýchlo miešajte asi dve minúty.
- Ak chcete pridať vínne kvasnice, pridajte 2 lyžičky, ale až zmes dosiahla teplotu 30 stupňov.
- Nádobu uzavrite čistou handričkou a nechajte na chladnom, tmavom mieste.
- Po jednom týždni zmes cez dvojitú vrstvu tenkého plátna preceďte.
- Zmiešajte získanú jahodovú tekutinu s cukrom a miešajte, aby sa cukor rozpustil.
- Nalejte tekutinu do čistej nádoby a nechajte ju stáť ďalší týždeň, miešajte ju denne.
- Po druhom týždni nalejeme jahodovú tekutinu do sklenených veľkých fliaš a zakorkujte.
- Fľaše nechajte tri mesiace odpočívať na chladnom, tmavom mieste.
- Keď je víno číre a už nekvasí (prebubláva), nalejte ho do jednotlivých menších sklenených fliaš.
- Zakorkujte ich a nechajte ich starnúť aspoň jeden rok.