Čučoriedky sú veľmi vďačné ovocie, ktoré chutí snáď úplne vo všetkom. Táto rýchla buchta je jednoduchá, veľmi chutná, a keď sa hneď nezje, vydrží pokojne aj 4 dni.
Ingrediencie:
- 4 a 1/2 čajovej lyžičky sušeného droždia
- 1/2 hrnčeka vlažnej vody
- 1 hrnček čerstvých alebo rozmrazených čučoriedok
- 1 a 1/4 lyžičky soli
- 3 vajcia
- 1/2 hrnčeka zmäknutého nesoleného masla
- 1/3 hrnčeka sušeného odstredeného mlieka
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 3 hrnčeky chlebovej múky
Na ozdobu:
- Rozpustené maslo
- Škorica
- Cukor múčka
Postup:
- Droždie rozšľaháme vo vode pomocou vidličky a necháme chvíľku stáť.
- Do misy dáme cukor, soľ, vajcia, maslo, sušené mlieko a časť múky. Pridáme rozpustené droždie a miešame, aby sa ingrediencie ľahko zmiešali.
- Prihodíme prepláchnuté a dobre odkvapkané čučoriedky, zasypeme zvyšnou múkou a utvoríme husté cesto.
- Zakryjeme utierkou a necháme odpočívať po dobu 30 minút.
- Medzitým si vyložíme okrúhlu formu papierom na pečenie a dáme predohrať rúru na 180 stupňov.
- Akonáhle si cesto odpočinie, preložíme ho do formy a dobre uhladíme. Zakryjeme papierom na pečenie a necháme stúpať tak dlho, až dosiahne okraj formy.
- Než dáme formu do rúry, pokvapkáme povrch rozpusteným maslom, poprášime cukrom a škoricou.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 40 minút, kým nezačne povrch získavať zlatohnedý nádych.
- Hotovú buchtu vyberieme z rúry a necháme 15 minút odpočinúť, až potom ju vyberieme z formy a odložíme na drôtený stojan, aby vychladla.