Ovocie je nielen osviežujúce, ale samozrejme aj zdravý a doslova nabitý vitamíny.
Pri príprave týchto receptov na ovocný šalát je dobré dbať na výber sezónnych potravín. Využiť sa dá ako jeden druh ovocia, tak rôzne zmesi, ktoré sú väčšinou aj chutnejšie.
Ovocný šalát môžeme dopĺňať všetkými druhmi orechov, semienok, hrozienkami, niekedy aj plátkami sušeného ovocia, prípadne aj kompótovaným ovocím.
Dosladzujeme podľa potreby medom alebo cukrom a podľa chuti alebo podľa receptu pripravíme aj zálievku.
Naše recepty
Ako zamedziť hnednutiu ovocia v šaláte?
Vnútri tkaniva ovocia sú zachytené molekuly známe ako enzýmy. Tieto enzýmy pomáhajú ovociu dozrieť, ale aj zhnednúť. Keď je ovocie nakrájané, enzým sa uvoľní a pri kontakte so vzduchom začne meniť farbu ovocia – hnednúť.
Zabráňte zhnednutiu nakrájaného ovocia, ako sú jablká, hrušky, banány a broskyne:
- Potrite ich kyslou šťavou, ako je citrónová, pomarančová alebo ananásová šťava.
- Použite komerčný prípravok proti hnednutiu ovocia a postupujte podľa pokynov výrobcu.
- Zmiešajte ich v ovocnom šaláte s kyslým ovocím, ako sú pomaranče, mandarínky, grapefruity a ďalšie citrusové plody alebo ananás. Najprv pripravte kyslé ovocie. Potom nakrájajte zvyšné ovocie a všetko zmiešajte.
- Ovocie zmiešajte s medovou vodou, pripravené z 2 lyžíc medu a 1 hrnčeka vody.
Ovocný šalát zakryte a chlaďte, kým nebude pripravený na podávanie.