Pokiaľ ide o posýpku na koláči s ovocím, tento recept je vaša najlepšia voľba. Naše ďalšie recepty na koláče s posýpkou by sa vám tiež mohli páčiť.
Čo budeme potrebovať
- 120 g ovsených vločiek
- 100 g polohrubej múky
- 90 g hnedého cukru
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky mletej škorice
- 90 g masla
Na cesto
- 230 g hladkej múky
- ½ lyžičky soli
- 60 g masla
- 60 g rastlinného tuku
- 60 ml vody
Na náplň
- 700 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
- 250 g cukru
- 40 g hladkej múky (alebo 2 polievkové lyžice tapioky alebo kukuričného škrobu)
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- V strednej miske zmiešajte múku a soľ.
- Pomocou mixéra rozmixujte tuk a maslo.
- Časť múčnej zmesi polejte 1 lyžicou vody a premiešajte.
- Postup opakujte, kým cesto nebude držať pohromade.
- Na ľahko pomúčenom povrchu cesto vyvaľkajte.
- Cesto rozvaľkajte a vložte ho v jednej vrstve do formy na pečenie.
- V strednej miske zmiešajte vločky, múku, hnedý cukor, soľ a škoricu.
- Zapracujete maslo a miešajte, kým zmes nebude pripomínať hrubú strúhanku.
- Vo veľkej mise pripravte požadovanú náplň do ovocného koláča.
- Najprv zmiešajte cukor a múku.
- Pridajte požadované ovocie. Jemne obaľte. (Ak používate mrazené ovocie, nechajte zmes odstáť 30 až 45 minút alebo pokiaľ ovocie čiastočne nerozmrzne, ale bude stále ľadové.)
- Ovocnú zmes preložte na koláčovú krustu.
- Náplň posypete posýpkou.
- Aby sa zabránilo pripečeniu, zakryte okraj koláča alobalom.
- Pečte 30 minút (50 minút pri mrazenom ovocí).
- Odstráňte fóliu. Pečte ďalších 35 až 40 minút, alebo kým ovocie nezmäkne a poleva nezezlátne.
- Vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
Malinová náplň:
Použite 700 g čerstvých alebo mrazených malín; 180 g cukru a 40 g hladkej múky.
Jablková náplň:
Použite 500 g olúpaných jabĺk nakrájaných na tenké plátky, 75 g cukru a 2 lyžice hladkej múky.
Rebarborová náplň:
Použite 600 g čerstvé alebo mrazené rebarbory nakrájané kúsky, 200 g cukru a 75 g hladkej múky. Alebo si rovno pripravte jeden z týchto rebarborových koláčov .
Broskyňová náplň:
Použite 500 g olúpaných, vykôstkovaných na tenké plátky nakrájaných broskýň, 75 g cukru a 3 lyžice hladkej múky.