Už ste niekedy vyskúšali ačokču alebo paprikouhorku?
Pokiaľ nie, mali by ste to rozhodne napraviť!
Je to lahodné ovocie s množstvom zdravotných benefitov a môžete ju skvele využiť do rôznych receptov.
Poďte sa s nami dozvedieť o tejto plodine viac!
Čo je to vlastne ačokča?
Ačokča ( Cyclanthera pedata ) alebo tiež paprikouhorka je rastlina z čeľade tekvicových , kam patrí aj tekvica, uhorka či vodný melón. Je to jednoročná, popínavá bylina, pochádzajúca z Južnej a Strednej Ameriky. Jej plody pripomínajúce struk sú vajcovitého tvaru , dlhé 10 až 15 cm.
Tento struk je tmavo zelený s hladkou šupkou v mladosti a dozrieva do svetlého žltozeleného odtieňa. Pod povrchom je dužina svetlozelená až biela s hubovitou a chrumkavou konzistenciou.
Postupom času sa dužina začne prehlbovať a vyvinie textúru podobnú bavlne, ktorá obklopuje niekoľko čiernych semien v strede struku. Semená sú v mladosti jedlé a mäkké, časom sa premieňajú na tvrdé, čierne a nepožívateľné.
Surová ačokča je chrumkavá a má chuť podobnú uhorkám a sladkým paprikám. Pri varení zmäkne a rozvinie chuť pripomínajúcu zelenú papriku.
Prvýkrát bola ačokča zdokumentovaná prostredníctvom ilustrácií na keramike , ktorá bola získaná z civilizácie Moche, datovanej do roku 800 n. l . Tiež sa verilo, že ju Inkovia pestovali pre jedlo a lieky.
Zdravotné benefity konzumácia ačokčy
Ačokča má množstvo zdravotných benefitov ako napríklad:
- znižuje krvný tlak
- napomáha chudnutiu
- znižuje hladinu cukru v krvi
- vyrovnáva triglyceridy a lipidy u žien v menopauze
- znižuje hladinu cholesterolu
Tradičné použitie paprikouhorky
- Čaj zo semien paprikouhorky možno použiť ako liek na vysoký krvný tlak.
- Iné časti plodiny môžu byť použité na liečbu gastrointestinálnych problémov , hypertenzie, angíny, obehových problémov, arteriosklerózy a cukrovky.
- Ačokča sa varí v mlieku a kloktá sa na liečbu angíny.
- Ovocná šťava sa odporúča ako liečba vysokej hladiny cholesterolu v krvi.
- Plody a/alebo listy sa varia v olivovom oleji a používajú sa externe ako lokálne analgetikum.
- Listy sú považované za hypoglykemické a pripravujú sa v odvare na liečbu cukrovky.
- Korene sa používajú na čistenie zubov.
- Rozdrvením sušených semien je možné pripraviť silný prášok a použiť ho v dávkach okolo jedného gramu na odstránenie črevných parazitov.
- Surová šťava sa používa pri zápaloch ucha ako vonkajší obklad.
Nutričné hodnoty ačokčy
V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na nutričné hodnoty čerstvé ačokčy v 100 gramoch.
Nutričné hodnoty | Paprikouhorka (100 g) |
Energia | 17 kcal |
Tuky | 0.1 g |
Sacharidy | 4 g |
Vláknina | 0.7 g |
Bielkoviny | 0.6 g |
Vitamíny a minerály v paprikookurke
Pozrite sa tiež na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré 100 gramov čerstvej ačokčy obsahuje.
Vitamíny a minerály | Paprikouhorka (100 g) |
Vitamín B1 | 0.04 mg |
Vitamín B2 | 0.04 mg |
Vitamín B3 | 0.3 mg |
Vitamín C | 14 mg |
Vápnik | 14 mg |
Železo | 0.21 mg |
Horčík | 8.4 mg |
Fosfor | 26 mg |
Draslík | 152 mg |
Sodík | 0.91 mg |
Kde ačokču kúpiť a ako ju skladovať?
U nás ačokču v supermarkete len tak nezoženiete. Občas sa dá zohnať na farmárskych trhoch, ale najlepšie je si ju vypestovať v záhradke, pokiaľ máte tú možnosť.
Najlepšie je ačokču konzumovať ihneď, ale pokiaľ vám nejaká zostane, môžete ju naložiť či dehydrovať. Čerstvo zberanú paprikouhorku skladujte v chlade, najlepšie v chladničke. Prikryte ju potravinárskou fóliou alebo mikroténovým vreckom. Takto vám vydrží približne dva týždne. Je možné ju tiež zamraziť a to nasledovne: rozkrojte ju napoly, zbavte semienok a položte v jednej vrstve na plech. Dajte zamraziť do mrazničky. Po zmrazení ačokču vložte do plastového vrecka, uzavrite a môžete ju takto vrátiť späť do mrazničky.
Ako paprikouhorku využiť v kuchyni?
- Ačokču môžete konzumovať surovú, ale aj tepelne upravovanú v rôznych receptoch. Možno ju restovať, smažiť, piecť aj dusiť.
- Mladá ačokča sa konzumuje surová, zatiaľ čo staršia sa varí. Mladé, nezrelé plody majú podobnú chuť ako uhorky , aj keď nie sú chrumkavé.
- Surovú ju môžete jesť rovno z ruky, podobne ako uhorku, alebo ju pokrájať a namáčať do dipov či z nej možno pripraviť smoothie alebo šťavu .
- Dá sa tiež obaľovať a smažiť , skvele poslúži aj ako náhrada zelenej papriky v rôznych receptoch .
- Ačokča sa tiež zavára alebo nakladá podobne ako uhorky. Je možné ju naložiť samotnú alebo v kombinácii s ďalšou zeleninou.
- Okrem plodov sú jedlé aj listy a mladé výhonky , ktoré možno tiež ľahko opražiť alebo začleniť do šalátov pre pridané živiny.
- Paprikouhorka sa dobre hodí k mäsám, ako je hovädzie, bravčové, hydina a ryby , k vajcu, červenej cibuli, petržlenovej vňate, rasci, zemiakom, paprike, paradajkám, arašidom, hrozienkám a čiernym olivám.
- Je pomerne dutá, takže sa pred varením často plní (po vybratí semienok), podobne ako baklažán alebo paprika. Obľúbenou náplňou je ryža s mäsom a/alebo syrom, hubami či rôzne zeleninové zmesi.
- Keď odstránite semienka, môžete ju pridať do polievok a rôznych dusených pokrmov .
- Pripraviť si z nej tiež môžete skvelé čatní alebo ju pridať do šalátu so zálievkou či sladkokyslým dresingom, čím vynikne jej bohatá a šťavnatá chuť.
Vyskúšajte naše inšpiratívne recepty s paprikouhorkou v 8 rôznych variantoch! Ochutnajte ju nakladanú, plnenú alebo v šaláte.
Pestovanie ačokčy
Rastlina nie je vo voľnej prírode známa, ale pochádza z mnohých častí Strednej a Južnej Ameriky a Ánd . Vyskytuje sa na Karibských ostrovoch, v Kolumbii, Bolívii, Peru a Mexiku. Je tiež veľmi populárny v severovýchodnej Indii, Bhutáne a Nepále.
Vypestovať si ju však môžeme aj u nás. Najprv si ačokču predpestujeme v marci zo semienok vo fóliovníku alebo na okennom parapete, podobne ako papriky či uhorky. Von ich potom vysadíme až pominú všetky nebezpečenstvá mrazu. Teplo a vlhkosť je totiž to, čo majú ačokčy rady. Síce je odolnejšia voči mrazu ako uhorka, ale aj tak mráz neznesie. Ačokča tiež potrebuje oporu , najlepšie sieť na uhorky, po ktorej sa môže pnúť a rozrastať. Nezabudnite ju pravidelne zalievať a dodávať živiny , inak vám nebude dobre plodiť. Pri vhodných podmienkach vám bude ačokča plodiť až do neskorej jesene.
Plody zberajte, keď dorastú do dĺžky cca 20 cm a vo vnútri sú duté . Prípadne ich natrhajte skôr, keď meria iba 4 cm – podľa gurmánov sú v tom čase najchutnejšie.