Agar je skvelou vegánskou náhradou želatíny, ktorá sa teší stále väčšej obľube.
Čo všetko je o ňom dôležité vedieť?
Ako sa líši oproti klasickej želatine?
Aké sú jeho zdravotné výhody?
V tomto článku sa dozviete, ako si ho správne pripraviť, kde všade ho môžete použiť aj množstvo ďalších tipov.
Čo je vlastne agar?
Agar je prírodná látka, ktorá sa vyskytuje v červených morských riasach. Spracováva sa do pevnej látky najčastejšie v podobe prášku, ktorý je bez chuti a bez zápachu. Vo vode dochádza len k čiastočnej rozpustnosti, preto sa pred prípravou agar musí variť a tiež nechať mierne napučať.
Nutričné hodnoty
V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na nutričné hodnoty 100 g agaru.
Nutričné hodnoty na 100 g | Agar |
Energia | 26 kcal |
Bielkoviny | 0,54 g |
Tuk | 0,03 g |
Sacharidy | 6,75 g |
Cukry | 0,1 g |
Vláknina | 0,5 g |
Vitamíny a minerály
Sušený agar poskytuje malé množstvo základných vitamínov a minerálov – vrátane vápnika, železa, zinku, draslíka, horčíka a kyseliny listovej. Aj keď agar nie je extrémne bohatým zdrojom žiadnej z týchto mikroživín, trocha tu a tam vám pomôže splniť každodenné nutričné potreby.
Rozdiely medzi agarom a želatínou
Vďaka svojej vysokej gélujúcej schopnosti sa používa ako náhrada želatíny alebo ako zahusťovadlo, želírujúca látka či stabilizátor.
Prečo je vhodnejšie používať agar oproti želatine?
- proti želatine je stály aj za vyšších teplôt
- nízkokalorický obsah
- oveľa vyššia želírovacia schopnosť
- obsahuje viac vitamínov a minerálov
Pozrite sa na hlavné rozdiely agaru a želatíny v nasledujúcej tabuľke:
Agar | Želatína | |
Definícia | Želatínová látka, ktorá sa získava z morských rias. | Bezfarebná látka bez zápachu, ktorá sa získava z kolagénu, ktorý sa nachádza vo vnútri kostí a kože zvierat. |
Ďalšie použitie | Mikrobiologické testy, laxatívum av elektrochémii. | Široko používaná vo fotografii, kozmetike a strelive. |
Využitie v kuchyni | Hlavná zložka dezertov, najmä v Japonsku. | Obľúbená prísada do dezertov a cukroviniek vo väčšine častí sveta. |
Forma | Má dve podoby – prášok a plátky. | Prášok, granule či plátky. |
Varenie | Je potrebné priviesť do varu. | Je možné rozpustiť v teplej tekutine a nechať stuhnúť. |
Textúra po stuhnutí | Gumovitá a žuvacia. | Hladká a zamatová. |
Kde v kuchyni sa agar používa?
Jedná sa o skvelú vegetariánsku alternatívu k želatine v rôznych pokrmoch. Pridáva sa do pekárenských výrobkov, múčnikov, na zahustenie krémov, ale aj do nápojov, zmrzlín, mrazených vaječných krémov, ovocných drení, snehového pečiva, cukrových polev, cukroviniek, umelo prisladzovaných želé a zavarenín. Uplatňuje sa pri výrobe tavených syrov, mäsových a mliečnych výrobkov.
Použitie v receptoch:
V akej forme môžeme agar kúpiť?
- Vločky
Agar sa rozdrví na vločky a tie, keď chcete použiť, nemusíte ich dopredu namáčať, ale stačí ich iba povariť vo vode. Pokiaľ však chcete obzvlášť hladký krém, je dobré vločky aspoň na 30 minút namočiť. - Prášok
Je lacnejšia ako vločky a najľahšie sa s ním pracuje, pretože sa rozpúšťa takmer okamžite. Používa sa v pomere 1:1, keď ním chcete nahradiť želatínu. - Tyčinky
Usušený agar sa môže pokrájať na malé tyčinky, ktoré potom dáte namočiť aspoň na 30 minút do studenej vody.
Ako sa agar pripravuje?
Pred pridaním agaru do receptúry je potrebné ho rozpustiť vo vode a potom uvariť ; nemožno ho jednoducho rozpustiť v kvapaline alebo pridať priamo do jedla. Agar rozpustite v malom hrnci na stredne vysokej teplote v tekutine, priveďte do varu a potom varte do mierneho zhustnutia, asi päť až sedem minút . Agarový prášok sa rozpúšťa rýchlejšie ako vločky a tyčinky, ktoré potrebujú dlhšiu dobu namáčania a miešania, aby sa úplne rozpustili. (Vločky aj tyčinky je možné pred použitím spracovať na prášok.)
Ak chcete v recepte použiť agarové vločky , odmerajte 1 polievkovú lyžicu na každú šálku tekutiny; pri agarovom prášku použite 1 čajovú lyžičku na zahustenie 1 šálky tekutiny. (Všeobecným pravidlom pri náhrade agaru za želatínu je použiť rovnaké množstvo agarového prášku a jednu tretinu množstva vločiek ako želatíny.)
Akonáhle je rozpustený agar pridaný do receptúry, bude trvať približne hodinu, kým stuhne . Agar sa väčšinou používa do pokrmov, ktoré sa konzumujú za studena, takže pokrm bude musieť byť chladený.
Je dôležité poznamenať, že potraviny s vysokým obsahom kyselín, ako sú citrusové plody, jahody a kivi, môžu vyžadovať väčšie množstvo agaru, aby plne zgelovateli.
Kde agar kúpiť a ako ho správne skladovať?
Agar je možné nájsť v sekcii zdravých potravín v supermarkete, obchodoch so zdravou výživou, ázijských potravinách a online. Agarové vločky sú drahšie ako prášok (a želatína), ale v receptoch ich treba menej.
Všetky formy agaru by mali byť skladované vo vzduchotesnej nádobe na chladnom a suchom mieste, ako je špajza, kde vydrží najmenej osem mesiacov.
Prečo je agar vhodné zaradiť do nášho jedálnička?
Konzumácia agaru má niekoľko zdravotných výhod ako napr.
Pomáha pri chudnutí
Agar je považovaný za zdravý doplnok pri chudnutí, pretože má nízky obsah kalórií, tuku, cukru aj sacharidov. Potláča chuť do jedla a skladá sa hlavne z vo vode rozpustnej, nestráviteľnej vlákniny a je známy ako „hydrofilný koloid“. Priťahuje a absorbuje vodu, zvyšuje objem s veľmi malým množstvom kalórií, čo dodáva pocit plnosti. To vám umožní znížiť príjem potravy. Ako agar prechádza telom, absorbuje aj glukózu v žalúdku, rýchlo prejde tráviacim systémom, čím bráni jej ukladaniu vo forme tuku.
V Japonsku existuje ,,Kantenova diéta“. To znamená, že pridáte lyžičku agaru do čaju alebo horúcej vody a vypijete nápoj pred jedlom. Podporuje pocit sýtosti, môže tiež pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi a blokovať ukladanie tuku a je to diéta, na ktorú prisahá mnoho japonských žien.
Zlepšuje trávenie
Vláknina obsiahnutá v agare má mnoho výhod pre trávenie. Absorbuje toxíny z čreva a gastrointestinálneho traktu a bezpečne odvádza toxický odpad z tela. Rozpustná vláknina obsiahnutá v agare, ktorá sa často používa ako liek na zápchu, absorbuje vodu v črevách a tvorí objem, ktorý pôsobí ako prírodné preháňadlo. Regulácia a čistenie čriev je jedným zo základných kameňov zdravého trávenia.
Napomáha zdraviu kostí
Agar má vysoký obsah vápnika a horčíka, a zatiaľ čo vápnik je známy svojim prínosom pre silné a zdravé kosti, menej známym faktom je, že na zvýšenie hustoty kostí musí byť v rovnováhe s horčíkom. Častým problémom západných diét je príliš veľa vápnika a nedostatok horčíka, čo môže viesť k bolestivej kalcifikácii kĺbov a tvorbe obličkových a žlčových kameňov. Našťastie agar obsahuje zdravú rovnováhu týchto dvoch dôležitých minerálov spolu s mangánom – živinou, ktorá je životne dôležitá pre metabolizmus a tvorbu kostí.
Podporuje zdravie mozgu
Agar je polymér zložený z podjednotiek molekuly jednoduchého cukru galaktózy, ktorá je bežne označovaná ako „mozgový cukor“. Je životne dôležitý pre vývoj mozgu dojčiat a detí a môže byť produkovaný endogénne telom a tiež doplnený z potravín, ako je agar.
Folklór a história agaru
Podľa japonskej legendy bol agar objavený hostinským, ktorý zistil, že polievka z morských rias zgelovatela po tom, čo bola vyhodená von počas chladnej zimnej noci.
Japonský cisár a jeho kráľovská družina sa stratili v horách počas snehovej búrky a po príchode do malého hostinca ich obradne pohostil hostinský, ktorý im na večeru ponúkol polievku z morských rias. Možno, že hostinský pripravil príliš veľa alebo jednoducho len nebola veľmi dobrá, ale trochu polievky sa vyhodilo von, v noci zmrzla a následne rozmzla a keď sa scedila, zostala popraskaná hmota nízkej hustoty. Krčmársky zvyšok vzal a na svoje prekvapenie zistil, že keď hmotu povaril s vodou, vzniklo želé.