Agáve je alfou a omegou zdravého sladenia. Zistite ako ju správne používať

Rastlina agáve má niekoľko benefitov, ktoré z nej môžeme čerpať!

Prečítajte si tento článok, o tom ako sa dá pestovať, ako sa získava jej lahodný nektár a do akých podôb ju môžeme spracovávať, aby sme si mohli užiť jej sladučkú chuť!

Čo je agáve?

Túto rastlinu je možné ľahko identifikovať podľa jej typického vzhľadu, vďaka jej ostrým listom.

Rastlina prirodzene rastie v teplom a suchom podnebí a pochádza z Texasu a Mexika, kde sa aj pestuje.

Existuje cez 200 druhov, ktoré boli vypestované, ako na použitie v priemysle, tak ako dekoratívna rastlina do záhrad, ale odrody Blue Agave a Maguey sú tie, ktoré bežne používame na jedenie a pitie.

Plantáž plná pichľavej bylinky, pripravené na zber.
Zdroj: thedrinksbusiness.com

Druhy agáve

Agáve americká – u týchto rastlín vyrastá zelená alebo žltá stonka, ktorá môže v dospelosti dosiahnuť výšku až 2 metrov a používa sa ako okrasná rastlina.

Artičoková agáve – má modré alebo zelené listy zakončené ostrými, tmavými ostňami a zriedkakedy vykvitne.

Modrá agáve – bežne nazývaná tequilová. Táto rastlina je známa tým, že poskytuje agávový nektár, základnú zložku na výrobu tequily.

Agáve kráľovnej Viktórie: je vzrastom najmenšia a má krásne kvety, ktoré sa sfarbujú od krémovej až po červenofialovú.

Niekoľko odlišných odrôd zelenej pichľavej bylinky.
Zdroj: spiritshunters.com

Ako agáve pestovať?

  1. Jar alebo začiatok jesene je najlepší čas na jej výsadbu vonku.
  2. Vykopte dieru, ktorá je približne dvakrát širšia a hlbšia ako kvetináč, v ktorom rastlina doteraz bola.
  3. Zasaďte ju na teplé miesto s dostatočným slnečným svitom. Rastliny agáve neznášajú mráz a vyžadujú klímu s nízkou vlhkosťou.
  4. Na dno diery nasypte vrstvu kaktusovej zeminy. Po vybratí z nádoby jemne oklepte korene rastliny, než ju zasadíte do diery a nakoniec ju zasypte ďalšou vrstvou kaktusovú zeminu.
  5. Nehnojte ju, pretože môže to viesť k predčasnému kvitnutiu, ktoré spôsobí, že vaše agáve čoskoro zahynie.
  6. Keď je rastlina zasadená, jemne zalievajte jej korene av zalievaní opakujte približne každých päť dní počas prvého mesiaca.
Growing Century Plant from Seeds, Days 0-14
Zdroj: Melvin Wei

Ako sa vyrába agávový sirup?

Proces výroby sirupu, ktorý používame na sladenie našich pokrmov, začína mnoho rokov predtým, než sa k vôbec dostane do našich kuchýň.

Rastlina sa pestuje po dobu 7-10 rokov, kým nie je nektár vo vnútri stoniek pripravený na extrakciu.

Stonky sú strategicky rezané, aby rastlina nekvitla. Z mladej rastliny agáve sa odstráni centrálna stonka, čo spôsobí, že sa rastlina zväčší a produkuje viac fruktózy.

Šťava vo vnútri rastliny sa potom extrahuje, vylisuje, filtruje, zahrieva sa, aby sa cukry rozložili na fruktózu, a nakoniec sa koncentruje na sirup.

Takto spracovaný sirup sa potom balí a predáva.

Agávový sirup vs. agávový prášok

Najbežnejšou formou, s ktorou sa stretávame je sirup, ale existujú aj iné spôsoby.

Sladidlo je možné tiež vyrobiť v podobe prášku. Takto vyrobené sladidlo má vysoký obsah rozpustnej vlákniny a poskytuje mnoho zdravotných výhod, vrátane posilnenia imunitného systému, podporu baktérií v črevách, reguláciu krvného cukru a zníženie cholesterolu.

Mistička plná organického prášku z agáve.
Zdroj: gundrymd.com

Ako chutí agáve?

Je veľmi sladká, a to dokonca takmer dvakrát viac sladká ako klasický stolný cukor. Takže ak cukor vymeníte, mali by ste začať aj menej zladiť.

Jej sladkosť pochádza z vysokého obsahu fruktózy, čo má za následok chuť bez horkej alebo chemickej pachuti, ktorá sprevádza väčšinu umelých sladidiel. V ústach chutí ľahko a nektárovo.

Sirup je veľmi riedky a veľmi ľahko sa v iných tekutinách rozpúšťa.

Agáve sa najčastejšie prirovnáva k medu a javorovému sirupu. Chuťovo aj vizuálne obaja trochu pripomína, ale je jej chuť je čistejšia bez rôznych podtónov a pachutí.

Dva poháre naplnené zlatou tekutinou.
Zdroj: blog.biotrust.com

Nutričné ​​hodnoty agávového sirupu (na 100 ml)

Kalórie Sacharidy Cukry Tuky Nasýtené mastné kyseliny Bielkovina Vláknina Soľ
310 kcal 76 g 68 g 0,5 g 0 g 1 g 0,2 g 4 mg

Agáve je často ponúkaná ako zdravá alternatíva cukrov, skvelá vegánska náhrada medu a dobré sladidlo pre ľudí s cukrovkou. Ale je tu niekoľko ALE … 🙂

Rastlina obsahuje zdravú vlákninu, vrátane fruktanov, ktoré majú prínos pre metabolizmus glukózy, reguluje telesnú hmotnosť a nárast tukovej hmoty (cez British Journal of Nutrition).

Vzhľadom na to, že agáve je oveľa sladšia ako cukor, možno na dosiahnutie rovnakej úrovne sladkosti použiť menej.

Nektár z agáve má však vyšší obsah kalórií ako cukor.

Pre ľudí s cukrovkou je lepšia ako normálny cukor, pretože má nízky glykemický index, čo znamená, že nezvýši hladinu cukru v krvi toľko ako iné sladidlá.

Agáve by sa malo aj naďalej konzumovať s mierou, pretože vysoké hladiny fruktózy v agáve môžu viesť k ďalším problémom.

Celkovo má agáve v porovnaní s bežným cukrom určité nutričné ​​výhody, ale stále je to sladidlo naplnené fruktózou, ktoré by sa malo používať v malých množstvách.

Ako variť s agáve

Najčastejšie sa používa ako sladidlo, ktoré nahrádza tradičný stolný cukor. Kedykoľvek cukor nahrádzate, je dôležité použiť polovičné množstvo.
Kvety a listy rastliny agáve môžu byť pražené alebo varené – listy majú karamelovú chuť.
Kvety, ktoré sa dobre párujú s vajcami, nezabudnite vopred odstrániť stonky peľu, pretože tie majú horkú chuť.
Listy zelenej rastliny Maguey sa tradične používajú na prípravu pokrmu zvaného mixiote. Vonkajšia vrstva listov sa odstráni, aby sa vytvorila priesvitná fólia, ktorá sa potom obalí okolo jedla a pečie sa na grile. Je to podobné technike en Papillote (prečítajte si o tejto francúzskej technike varenia viac v našom článku ). Listy pridávajú jedlu jemnú chuť.
Oslaďte si život hneď z rána a pridajte si toto sladidlo do našej raňajkovej ovsenej kaše alebo ním polejte tieto lahodné palacinky alebo tieto skvelé nekysnuté lievance
Hora lievancov s čučoriedkami a poliata jemným sirupom.
Zdroj: recipes.net

Kde agáve kúpiť?

Agávový sirup alebo iná zladiaca forma tejto byliny je v dnešnej dobe dostupná v každom väčšom obchode s potravinami alebo v akomkoľvek obchode so zdravou výživou.

Nájdete ju v sekcii s potrebami na pečenie s ďalšími sladidlami a náhradkami cukru. Môže byť aj v sekcii zdravých potravín alebo v uličke s korením.

Pri nákupe nie je potrebné zvažovať nič konkrétne. Dodáva sa vo fľaštičke, ktorá je pripravená na použitie na sladenie nápojov a potravín.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)