Či sa vám to môže zdať uveriteľné alebo nie, asa čiže ašant alebo čertovo lajno je naozaj unikátne a chutné korenie, ak viete ako si ho správne upraviť!
V našom článku sa presne toto dozviete. Naučíte sa ako s ním správne manipulovať a pripraviť ho, aby vášmu pokrmu dodalo tú správnu intenzívnu chuť.
Vychutnajte si Indiu aj u vás doma s týmto perfektným a zdravým korením.
Čo je to asa alebo ašant?
Jedná sa o orientálne korenie nazývané aj ločidlo, čertovo lajno alebo asa smrdutá. Asa sa získava z koreňa rastliny Ferula, ktorá rastie v suchých oblastiach krajín, ako je Irán, Uzbekistan, Kazachstan, Afganistan.
Asa sa získava narezávaním dužnatých stoniek alebo koreňov z vyššie spomínanej mrkvovitej rastliny. Z koreňov vyteká šťava, ktorá na vzduchu tuhne a postupne mení farbu zo žltej na červenohnedú. Korenie sa získava v prvom rade v tekutej forme a až neskôr sa spracováva. Asant nemožno konzumovať v surovej forme, pretože je takto škodlivý až jedovatý.
Jeho rôzne odrody sa miešajú v závislosti od ich jedinečných vôní. Potom sa korenie primiešava k múke a jedlé gumou, aby vznikol emulgovaný produkt. Ten je neskôr spracovaný a predávaný vo forme guličiek alebo prášku.
Pre svoju veľmi silnú arómu sa asa musí v kuchyni používať s veľkou opatrnosťou. Za dostatočné množstvo do jedla pre štyri osoby je považovaná len štvrtka kávovej lyžičky.
Ako asa chutí?
Asant dodáva pokrmom super pikantný prvok, ktorý by inak v pokrme chýbal. Aj keď vôňa surovej asy nie je práve to, čo by sa dalo nazvať príjemným, všetko sa zmení, keď sa zmieša s horúcim olejom alebo maslom.
Obvykle to je jedna z prvých aromatických ingrediencií pridávaných do pokrmov. Keď prejde procesom varenia, potom sa jej počiatočný štipľavý a nepríjemný zápach zjemní a je nahradený príjemnou, zaujímavou a nezameniteľnou vôňou, ktoré evokuje Indiu. Po prevarení jej chuť a vôňa, podľa niektorých, pripomína pór, cesnak a dokonca aj mäso.
Vôňu je ťažké popísať, ale zaručene ju spoznáte, keď ju ucítite. Ak ste fanúšikom indického štýlu varenia, bude to niečo pre vaše zmysly!
Druhy asy
Existujú dva druhy, mliečne biela asafoetida (známa ako hing kabuľu safaid) a červená asafoetida (známa ako hing lal).
Obe sa používajú ako dochutenie ku karí, nakladanej zeleniny a omáčok.
V určitých indických receptoch nahrádza cesnak a cibuľu. Toto korenie hrá dôležitú úlohu vo vegetariánskych pokrmoch a používa sa v jedlách, ktoré obsahujú šošovku/strukoviny a fazuľu.
Možno chcete toto prazvláštne a tajomné korenie vyskúšať, ale neviete kde ho kúpiť. Asa sa väčšinou predáva vopred namletá a je k dostaniu v každom špecializovanom indickom obchode s potravinami. Nebudete potrebovať viac ako tú najmenšiu nádobu, pretože stačí jedna alebo dve štipky na jedlo. Udržujte ju veľmi dobre utesnenú, pokiaľ nechcete, aby ním „voňala“ celá vaša špajza.
Zdravotné účinky asy
- Odborníci hovoria, že má antivírusové, antibakteriálne, protizápalové, sedatívne a diuretické vlastnosti. To znamená, že pomáha od zníženia krvného tlaku až po zmiernenie menštruačných bolestí.
- Asa je užitočná aj pri liečbe á obličkových kameňov
- Predchádza chorobám tráviaceho traktu
- Pomáha ženám, ktoré trpia menštruačnými bolesťami alebo nadmerným krvácaním a podobne sa používa na zmiernenie problému nadmerného krvácania pri predčasnom pôrode
- Dojčiacim matkám sa odporúča pridať do stravy pol čajovej lyžičky asy denne kvôli jej vlastnostiam proti nadúvaniu
- Používa sa aj ako liek na niektoré alergie.
- Asa je užitočná ako korenie, ktoré znižuje cholesterol a plynatosť (pre efektívne použitie pridajte štvrť čajovej lyžičky asantu do jedného pohára cmaru alebo teplej vody a vypite)
- Asa sa používa ako preháňadlo
- Liek na astmu a bronchitídu a detskú nádchu
Ako s ašantom variť?
Asa nie je korenie, ktoré by sa dalo použiť do všetkých pokrmov a receptov. To ale neznamená, že nemôže byť dobrá na každodenné použitie.
Pridajte ju k zelenine, ako sú: zemiaky, cibuľa, karfiol, hrášok, paprika, paradajky atď.
Akonáhle sa váš olej alebo maslo zahreje, pridajte asu a nechajte ju zahriať asi na 15 sekúnd. Potom pridajte ďalšie korenie a aromatické ingrediencie.
Asa sa najlepšie používa ako ďalšie doplnkové korenie k hlavnému koreniu v recepte, ako je rasca, horčičné semienka, sušené chilli, karí listy, zázvor a cesnak.
Pridajte ľubovoľnú kombináciu týchto vecí do svojej omáčky, ktorou prelejete vaša fazuľa, dusenú zeleninu alebo čokoľvek iné.
Pridajte ho do lahodných indických receptov ako je naša butter chicken ,šošovkový dhal aleboTikka Masala .
Čím korenie asa nahradiť?
- Cesnakový prášok (¼ lyžičky asa korenia=½ lyžičky cesnakového prášku)
- Cibuľový prášok (¼ lyžičky asantu=1 čajová lyžička cibuľového prášku
- Cibuľová pasta (začnite s ½ lyžičky cibuľovej pasty a postupne zvyšujte)
- Šalotka (začnite s 1 restovaným strúčikom šalotky na prepustenom masle)
- Dusený cesnak (½ lyžičky ašantu=1 lyžička restovaného cesnaku na masle)
- Pór s cesnakom (zmiešajte cesnak a mletý pór v pomere 1:1)