Balkánsky syr si je v mnohom podobný s jeho gréckou verziou fetou, ale predsa len existuje niekoľko zásadných odlišností. Aké? To sa môžete dočítať v tomto článku!
Zároveň sa dozviete, ako si ho najlepšie vychutnať, a taktiež sa môžete naučiť dva perfektné recepty s týmto lahodným syrom!
Čo je balkánsky syr?
Tento syr sa často zamieňa s fetou, ktorú si mnoho ľudí spája s Gréckom a úplným právom, pretože sa tu feta vyrába už tisíce rokov.
Avšak, mnoho balkánskych krajín a mnohé ďalšie (ako Francúzsko, Izrael a Spojené štáty) tiež vyrába fetu, hoci podľa nariadenia EÚ o chránenom označení nesmie používať samotný výraz feta.
Ide teda o biely soľný syr z Bulharska. Niekedy sa mu prezýva bulharský syr feta, ale neobsahuje tie správne ingrediencie.
Aký je rozdiel medzi balkánskym syrom a gréckou fetou?
Hlavným rozdielom medzi balkánskym a gréckym syrom je typ mlieka, ktorý sa pri jeho výrobe používa.
Zatiaľ čo balkánsky sa vyrába z rôznych zmesí ovčieho, kozieho a kravského mlieka, grécky musí obsahovať iba mlieko od kôz a kráv.
Syr z Balkánu je jemnejší, krémovejší a zemitejší ako grécka feta, ktorá je ostrejšia, pevnejšia a drobivejšia.
Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o pravej gréckej fete, prečítajte si tento článok , ktorý sa jej dopodrobna venuje!
Ako sa vyrába balkánsky syr?
Syr sa vyrába pridaním kultúr baktérií do mlieka a následným varením. Potom sa pridávajú enzýmy, ktoré napomáhajú k zrážaniu.
Keď mlieko stuhne, naláme sa a vloží sa do foriem, kde sa vzniknutá syrová hmota nechá odkvapkať a stuhnúť. Výsledná tehlička syra sa nakrája na kúsky, osolí a nechá sa vytvrdiť pri izbovej teplote.
Po počiatočnom jednodennom vytvrdnutí pri izbovej teplote sa syr na chladnom mieste nakladá na ďalších 5 – 7 dní.
Nutričné hodnoty balkánskeho syra (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasýtené mastné kyseliny | Bielkoviny | Vláknina | Soľ |
260 kcal | 1 g | 0 g | 22 g | 16 g | 16 g | 0 g | 1,4 mg |
Čo pripraviť z balkánskeho syra?
Tento syr sa väčšinou používa rozdrobený do šopského šalátu s paradajkami a uhorkami (inšpirujte sa našimi receptami na balkánsky šalát ) |
Zabaľte ho do cesta, upečte v rúre alebo ním naplňte červené papriky, ktoré potom usmažíte |
Môžete ho podávať aj samostatne posypaný paprikou, poliaty olivovým olejom a piť k nemu ružové víno |
Vychutnajte si ho na raňajky s plátkami paradajok, uhoriek, salámou a varenými vajcami |
Bulharský tradičný dip katak sa vyrába z pečenej červenej papriky, jogurtu a množstva cesnaku, do ktorého je možné syr namáčať |
Pokvapkajte ho olivovým olejom a posypte bylinkami, chilli alebo drveným korením a podávajte ako predjedlo s čerstvým chlebom |
Premiešajte ho s horúcimi cestovinami ako sú tieto špagety so špenátom |
Pridajte si ho do omelety alebo miešaných vajec |
Podávajte ho s melónom alebo ako súčasť ovocného taniera |
Recept na nakladaný balkánsky syr
Ingrediencie
- 200 g balkánskeho syra
- 1 lyžička oregana
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1 strúčik cesnaku, nakrájaný na plátky
- 2 kusy citrónovej kôry
- 150 ml extra panenského olivového oleja, cca.
Postup
- Syr a všetky suché prísady vložte do pohára
- Prelejte olivovým olejom, tak aby všetky ingrediencie boli ponorené
- Pohár uzavrite a nechajte cez noc marinovať
- V chladničke môže byť takto skladovaný až dva týždne
Recept na zapečené cestoviny s balkánskym syrom
Ingrediencie
- 500 g cherry paradajok
- 4 strúčiky cesnaku (rozpolené pozdĺžne)
- 60 ml extra panenského olivového oleja
- Štipka soli
- 200 g balkánskeho syra
- ½ lyžičky chilli vločiek
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 350 g cestovín
- Listy čerstvej bazalky
Postup
- Rúru predhrejte na 200 °C
- V pekáčiku zmiešajte paradajky, cesnak a 40 ml olivového oleja
- Posypte soľou a premiešajte, aby sa všetko obalilo
- Do stredu medzi paradajky a cesnak položte syr, pokvapkajte zvyšným olivovým olejom a celý pokrm posypte čili vločkami a trochou čierneho korenia
- Pečte 30–40 minút, kým cesnak a paradajky nezmäknú
- Medzitým priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou a uvarte cestoviny al dente (prečítajte si v našom článku ako správne uvariť cestoviny )
- Potom sceďte, ale ponechajte si 1 šálku vody z cestovín
- Zmes syra a paradajok roztlačte vidličkou a premiešajte, kým sa nespoja
- Pridajte cestoviny a znovu pomiešajte, podľa potreby pridajte vodu z cestovín
- Cestoviny naservírujte do misiek a ozdobte veľkým množstvom bazalky
Čím balkánsky syr nahradiť?
Grécka feta – tradične sa vyrába z ovčieho mlieka, aj keď niekedy je primiešaných trochu kozieho mlieka. Má slanú a kyslú chuť, s citrónovými podtónmi. Textúra je obvykle bohatá a krémová, hoci verzie s väčším množstvom kozieho mlieka bývajú drobivejšie.
Francúzska feta – najčastejšie sa vyrába z ovčieho mlieka a je typicky jemná, krémová suchšia a kyslejšia.
Izraelská feta – má plnú, nie príliš slanú chuť a vyrába sa z ovčieho mlieka.
Americká feta – môže byť vyrobená z ovčieho, kozieho alebo dokonca kravského mlieka. Obvykle prevláda kyslá chuť a textúra je menej krémová a viac drobivá.
Ako dlho balkánsky syr vydrží?
Je to skvelý syr, ktorý môžete vždy uchovávať v chladničke, pretože sa len zriedka kedy pokazí.
Skladujte ho v slanom náleve v zakrytej vzduchotesnej nádobe a takto vám zostane čerstvý týždne alebo dokonca mesiace.