Batáty alebo sladké zemiaky sa tešia čím ďalej tým väčšej obľube.
Niet divu, sú nabité živinami a vitamínmi, ktoré ľudské telo jednoznačne potrebuje.
Určite poznáte odrody oranžovej, ale čo tie biele a fialové?
Ako batáty pripraviť? Jednoduché recepty, tipy a zaujímavosti – všetko v jednom článku!
Čo sú batáty?
Na rozdiel od bežných zemiakov sa batáty považujú za koreňovú zeleninu, podobne ako mrkva alebo repa. Batáty čiže sladké zemiaky sú jedlé hľuznaté korene rastliny zvanej povijnice batátová ( Ipomoea batatas ). Pôvodne pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky, Európania ich tak prvýkrát spoznali až v roku 1492 vďaka Krištofovi Kolumbovi.
Sladké zemiaky sa často mylne nazývajú yamy alebo jamy. Yam je však všeobecný názov pre jedlé hľuzy rastlín z rodu Dioscorea , ktoré pochádzajú z Afriky a nie sú botanicky príbuzné batátom.
Pestovanie sladkých zemiakov alebo batátov
V súčasnosti sa batáty pestujú prevažne v Amerike a Ázii, konkrétne Čína je najväčším vývozcom tejto plodiny. Sladké zemiaky sú tropickou zeleninou, v Európe je ich pestovanie veľmi náročné a teda aj nákladné. Bežne vyžadujú až 110 dní s teplotami cez 30 °C, vrátane teplých nocí, kedy nesmie teplota klesnúť pod 20 °C.
Sadeničky vysádzajú farmári na začiatku jari. V lete sa malé rastliny presádzajú a na jeseň sa ručne zberajú batáty. Priemerný výnos sladkých zemiakov na jeden hektár plochy je približne 15 ton, čo je oveľa menej ako výnos klasických zemiakov v Európe – 44 ton z jedného hektára.
Batáty a zdravie
Hoci sladké aj bežné zemiaky rastú veľmi podobne, teda pod zemou ako hľuzy, sú veľmi odlišné v obsahu živín. Batáty, obzvlášť kultivary s oranžovou dužinou, majú neuveriteľné množstvo betakaroténu. Z toho dôvodu je ich pestovanie doporučované napríklad v Afrike, kde je veľkým problémom práve nedostatok vitamínu A v strave obyvateľov. Tento nedostatok spôsobuje v rozvojových krajinách závažné zdravotné problémy, prevažne slepotu zvanú xeroftalmia, teda vážne poškodenie zraku.
Batáty surové 100 g 1 | Zemiaky surové 100 g 2 | Tekvica surová 100 g 3 | Mrkva surová 100 g 4 | Rutabaga surový 100 g 5 | Marhule surové 100 g 6 | Petržlen surová 100 g 7 | |
Vláknina | 3 g | 2,4 g | 0,5 g | 2,8 g | 2,3 g | 2 g | 3,3 g |
Vápnik | 30 mg | 9 mg | 21 mg | 33 mg | 43 mg | 13 mg | 138 mg |
Draslík | 337 mg | 407 mg | 340 mg | 320 mg | 305 mg | 259 mg | 554 mg |
Vitamín C | 2,4 mg | 9,1 mg | 9 mg | 5,9 mg | 25 mg | 10 mg | 133 mg |
Cholín | 12,3 mg | 11 mg | 8,2 mg | 8,8 mg | 14,1 mg | 2,8 mg | 12,8 mg |
Betakarotén | 8 510 μg | 5 μg | 3100 μg | 8 280 μg | 1 μg | 1090 μg | 5050 μg |
Vitamín E | 0,26 mg | 0,01 mg | 1,06 mg | 0,66 mg | 0,3 mg | 0,89 mg | 0,75 mg |
Batáty sú na betakarotén dokonca bohatšie ako mrkva. Betakarotén je provitamín, ktorý následne telo premieňa na aktívny vitamín A. Jeden jediný batát pečený v šupke poskytuje 156% odporúčaného denného príjmu vitamínu A 8 .
Betakarotén je tiež silným antioxidantom, ktorý znižuje riziko vzniku niektorých typov rakoviny, vrátane rakoviny pľúc a prostaty 9 . Odrody batátov s fialovou dužinou obsahujú navyše aj antokyany, tie tiež spomaľujú rast rakovinových buniek. Fialové sladké zemiaky sa preukázali ako veľmi účinné napríklad pri potlačení rakoviny močového mechúra, hrubého čreva, žalúdka a dokonca aj prsníka 10 .
Akú majú batáty chuť?
Batáty majú podobnú škrobovú štruktúru ako bežné zemiaky, po uvarení sú mäkké a jemné, po opečení sa na ich vonkajšej strane vytvorí chrumkavá kôrka. Sladké zemiaky, ako už sám názov napovedá, však nie sú slané, ale sladkasté.
Ako jesť batáty?
Batáty sa konzumujú ako surové, tak aj varené, pečené, dusené alebo napríklad kandizované v cukre. Ich šupka je jedlá a výživná, preto sa nemusí odstraňovať škrabkou. Sladké zemiaky poskytujú telu veľké množstvo sacharidov, a to bez tukov, sú tak vhodné pre športovcov a vegetariánov ako zdroj zdravej energie. Najzdravšie sú potom práve so šupkou, ktorá obsahuje najviac živín, vlákniny a antioxidantov.
Ako dlho sa batáty varia?
Varením batátov sa zvyšuje obsah prospešného betakaroténu, ten sa navyše stane pre telo lepšie vstrebateľný ako za surova. Varenie v hrnci pod pokrievkou po dobu 20 minút uchová až 95 % všetkých živín sladkých zemiakov.
Batáty surové 100 g 1 | Batáty varené 20 min. so šupkou 100 g 11 | Batáty varené 20 min. bez šupky 100 g 12 | |
Voda | 77,3 g | 75,8 g | 80,1 g |
Energetická hodnota | 86 kcal | 90 kcal | 76 kcal |
Bielkoviny | 1,57 g | 2,01 g | 1,37 g |
Sacharidy | 20,1 g | 20,7 g | 17,7 g |
Vláknina | 3 g | 3,3 g | 2,5 g |
Cukry | 4,18 g | 6,48 g | 5,74 g |
Škroby | 12,6 g | 7,05 g | 5,22 g |
Betakarotén | 8 510 μg | 11 500 μg | 9 440 μg |
Pečené batáty
Batáty pečené v rúre sú veľmi podobné takzvaným „americkým“ zemiakom. Najčastejšie sa pripravujú celé, so šupkou a na niekoľkých miestach prepichnuté vidličkou, v rúre na 220 ° C cca 50 minút (do doby, než sa na nich šupka dostatočne nenafúkne).
Ako pripraviť sladké zemiaky – veľký súhrn
Pečené na 200-220 °C | Varené na miernom ohni | Grilované na rozpálenom grile |
50 min. celé batáty | 40 min. celé batáty | 35 min. celé batáty |
30 min. batáty nakrájané na polovice | 20 min. batáty nakrájané na kocky | 12 min. batáty nakrájané na plátky (6 min. z každej strany) |
neprikryté | prikryté pokrievkou | zakryté vekom grilu |
Recept na batátové hranolky (vyprážané, aj pečené v rúre)
„Sladké“ zemiakové hranolky sú veľmi obľúbeným pokrmom v Spojených štátoch, z toho dôvodu sú tiež bežne k dostaniu vo fastfoodových reťazcoch. Chrumkavé batátové hranolky si však môžete pripraviť aj doma a to ako vyprážané, tak aj pečené v rúre.
Suroviny:
- 4 batáty
- 1 hrnček kukuričného škrobu
- slnečnicový olej / olivový olej
- soľ, korenie
Postup:
- Batáty olúpte a umyte, potom ich nakrájajte na prúžky/hranolky.
- Tieto hranolky aspoň dvakrát prepláchnite v studenej vode.
- V hlbšej miske zmiešajte kukuričný škrob so soľou a korením.
- Hranolky, jednu po druhej, obaľte v tejto škrobovej zmesi.
- V prípade vyprážania, rozpáľte v hrnci slnečnicový olej. V prípade pečenia rozpáľte rúru na 200 °C.
- V hrnci smažte hranolky po niekoľkých dávkach, vždy celé ponorené do oleja cca 7 min. (do zlatista). V rúre pečte všetky batátové hranolky naraz (pokiaľ to veľkosť plechu umožní), pokvapkané olivovým olejom a rozprestreté do jednej vrstvy na papieri na pečenie, cca 25 minút (tiež do zlatista).
- Osmažené aj opečené hranolky následne dochuťte soľou, čiernym korením alebo nasekanými bylinkami. Podávajte ešte horúce a chrumkavé.
Tipy na recepty alebo čo ešte uvariť z batátov
- Surové batáty sú skvelou surovinou do zdravých, raňajkových alebodetoxikačných smoothie . Tiež sa s obľubou podávajú deťom ako desiaty namiesto ovocia. Ihneď po nakrájaní, sa odporúča kúsky batátov namočiť na 10 minút do studenej vody, aby si zachovali svoju sýtu farbu.
- Veľmi obľúbeným pokrmom sa v posledných rokoch stala batátová polievka. Inšpirujte sa tými najlepšími receptami na polievky z batátov a vyskúšajte napríklad verziu s kokosovým mliekom, čedarom alebo karfiolom.
- Batáty sú prirodzene veľmi vhodnou prílohou k mäsu, či už na kúsky pečené alebo varené, tak aj vo forme batátového pyré alebo kaše. Odporúčame vyskúšať aj báječný recept na jesenné pečené kura , ktorého sú sladké zemiaky súčasťou.
- Kvôli svojej sladkastej chuti, sú samozrejme bežne súčasťou aj sladkých pokrmov ako sú dezerty, koláče, marmelády alebo kompóty. Tradičným americkým jedlom sú potom kandizované batáty zmiešané s cukrom, marshmallows, javorovým sirupom, pomarančovým džúsom, pekanovými orechmi alebo datľami.
Odrody sladkých zemiakov
Sladké zemiaky boli vyšľachtené do niekoľkých kultivarov rôznych farieb dužiny a šupiek. Vďaka tomu existujú batáty nielen oranžové, ale aj biele a fialové. Niektoré odrody sú dokonca uznávané ako štátna zelenina, napríklad v Severnej Karolíne a Alabame.
Beauregard
Je odrodou najčastejšie pestovanou, teda aj v obchodoch bežne predávanou. Beauregard batáty majú oranžovo-žltú dužinu a tmavo červenú šupku. Patrí medzi najšťavnatejšie odrody, preto sa hodí predovšetkým na výrobu džemov, alebo ako surovina do dezertov, sušienok či pečiva.
Jewel
Táto odroda má oproti Beauregard šupku viac do oranžova, rovnako ako aj dužinu, ktorá je naozaj sýto a tmavo oranžová. Jewel batáty sú všestranné, dobre sa varia, pečú aj grilujú.
Garnet
Batáty tejto odrody majú tmavočervenú až hnedú šupku a žiarivo oranžovú dužinu. Sú plné vody a teda ešte šťavnatejšie ako odroda Beauregard. Bežne sa Garnet odroda používa do sladkých aj slaných koláčov, ale aj na výrobu kaše, pyré a polievok. Obľúbená je predovšetkým preto, že nestráca svoju sýtu farbu ani po tepelnej úprave.
Hannah
Sú sladké zemiaky s bielou dužinou, ktoré môžu byť na prvý pohľad ľahko zameniteľné s bežnými „slanými“ zemiakmi. Batáty tejto odrody sú jedny z prvých, ktoré boli v Amerike pestované. Sú pevné, škrobovité, vhodné na pečenie, varenie a vyprážanie (batátové hranolky); nie sú náchylné na rozvarenie.
Okinawa
Sladké zemiaky Okinawa sú jedny z najznámejších fialových odrôd. Majú svetlú šupku a žiarivo fialovú dužinu s nepravidelnými svetlými vzormi. Kvôli svojej špecifickej farbe a suchej textúre, sa obvykle podávajú ako príloha k mäsu, pečené vcelku alebo varené a ľahko šťouchané s maslom.
Japanese White
Japenese White je úplným opakom odrody Okinawa, teda má tmavo fialovú šupku a bielu, krémovo žltú dužinu. Tieto batáty sú jemne škrobovité, krémové, so špecifickou gaštanovou chuťou. Skvele chutia pečené, ľahko restované alebo dusené, nakrájané na menšie kúsky, či plátky.
Stokes Purple
Batáty Stokes Purple® sú patentovanou odrodou pestovanou v Severnej Karolíne a boli objavené až v roku 2003. Majú svetlo hnedú, pevnú šupku a tmavo fialovú dužinu. Oproti oranžovým druhom je Stokes Purple® odroda suchá, teda vhodná ako náhrada bežných „slaných“ zemiakov.
Ako batáty skladovať
Batáty sa skladujú obdobne ako bežné zemiaky, teda na chladnom, suchom, temnom, dobre vetranom mieste, najlepšie voľne položené v debne či koši. Vzhľadom na to, že sladké zemiaky sú tropickou zeleninou, môžu sa skladovať aj pri izbovej teplote.
Pri vhodných skladovacích podmienkach vydržia batáty bez akejkoľvek ujmy až jeden mesiac, potom zmäknú, scvrknú sa a zhnijú. Tepelne upravené batáty je možné skladovať v chladničke až týždeň, zamrazené v mrazničke potom dokonca šesť mesiacov.