Bazalka skrášľuje záhradu nejednej domácnosti.
Je nesmierne zdravá! V obsahu vitamínov predbehne aj najznámejšie ovocie.
Čo vie liečiť?
Do akých receptov rozhodne patrí?
Prečítajte si všetko o tejto bylinke!
Čo je bazalka pravá?
Bazalka pravá ( Ocimum basilicum ) sa radí do čeľade Lamiaceae , do ktorej patrí aj rozmarín, šalvia a levanduľa. Táto kuchynská bylina je tiež známa pod označením bazalka veľká alebo bazalka kríková.
Bazalka sa v miernom podnebí pestuje ako jednoročná rastlina, zatiaľ čo v tropických oblastiach rastie ako trvalka. Pochádza z Indie a staroveké civilizácie jej pripisovali magickú moc. Považovala sa za silný protijed na bodnutie škorpiónom, či hadie uhryznutie. V Egypte sa bazalka používala ako balzamovacia a konzervačná bylina, bola teda veľmi dôležitou súčasťou mumifikácie.
V súčasnosti sa bazalka najčastejšie využíva v talianskej a ázijskej kuchyni.
Ako spoznať bazalku?
Existuje viac ako 150 rôznych odrôd bazalky a kvôli šľachtiteľským ambíciám tento počet stále strmo stúpa.
V závislosti od konkrétnej odrody môžu byť bazalkové listy:
malé (3-5 cm) | veľké (8-11 cm) |
oválne | špicaté |
hladké | krablaté |
zelené (svetlo, tmavo) | fialové až čierne |
Bazalková aróma sa všeobecne prirovnáva ku kombinácii anízu, klinčekov, škorice a citrónu. Každá z odrôd však ponúka inú špecifickú vôňu a chuť. Niektoré vonia po sladkom drievku a iné zase po mentole alebo citrusoch.
Základné druhy bazalky : bazalka sladká, bazalka trpasličia, bazalka fialová a bazalka so špecifickou vôňou (citrónová, limetková, škoricová…).
Bazalka sladká, nazývaná aj ako bazalka šalátová
- je základom talianskej kuchyne
- listy sú svetlo zelené, krablaté a nariasené, veľké – meria až 12 cm na dĺžku a 7 cm na šírku
- práve tento druh bazalky je v európskych krajinách známy pod všeobecným pojmom „bazalka“
- má jemnú, ľahko pikantnú anízovú chuť
Trpasličia bazalka
- rastie primárne do šírky a využíva sa ako okrasná rastlina
- listy sú tvarom skoro až okrúhle, sýto zelené, hladké a malé 3-5 cm
- táto bazalka má také drobné listy, že sa väčšinou ani nekrájajú a používajú sa celé (na posypanie šalátov či predjedál)
- chutí veľmi špecificky, jej aróma je s tónmi anízu a zázvoru
Bazalka fialová
- je veľmi obľúbenou kulinárskou aj okrasnou odrodou
- listy má hladké, špicaté a dlhé okolo 7 cm
- má sladkú rastlinnú chuť, ktorá sa podobá kombinácii anízu, zázvoru, klinčekov, škorice a mäty
Bazalka limetková
- je jednou z najmodernejších odrôd, rovnako ako napríklad bazalka škoricová alebo citrónová
- listy sú jasne svetlo zelené, hladké a dlhé až 10 cm
- tento druh bazalky sa využíva ako prírodný repelent proti hmyzu, teda vysádza sa ako okrasná rastlina v blízkosti terás, bazénov a pergol
- ako už sám názov napovedá, chuť je silne limetková s jemnými tónmi mäty a korenia
Liečivé účinky bazalky
Predbežné vedecké výskumy naznačujú, že bazalka:
- je prospešná pre zdravú pamäť a zamedzuje jej strate aj v súvislosti so starnutím
- podporuje zotavenie mozgu po prekonanej mozgovej mŕtvici
- pomáha udržiavať stabilný krvný tlak, teda zabraňuje hypertenzii
- podobne ako aspirín riedi krv a uvoľňuje cievy, je vhodná pre ľudí, ktorí prekonali srdcový infarkt
- predchádza zubným kazom
- liečia aj také infekcie, ktoré spôsobujú baktérie odolné voči antibiotikám
Obsah vitamínov
Bazalka je skvelým zdrojom vitamínu K, ktorý okrem iného napomáha hojeniu rán a popálenín. V bazalke je tiež pomerne veľké množstvo železa, mangánu a vápnika.
Čerstvé listy, krájané 2 polievková lyžica (5,3 g) | Sušené listy, drvené 1 polievková lyžica (4,5 g) | |
Vitamín K | 22 % DDP | 81 % DDP |
Vápnik | 1% DDP | 10% DDP |
Železo | 1,5% DDP | 40% DDP |
Mangán | 0,6 % DDP | 4 % DDP |
Obsah vitamínu K najbežnejšieho ovocia (pre porovnanie so sušenou bazalkou):
- 100 g surové avokádo – 22 % DDP
- 100 g surové jablko – 2 % DDP
- 100 g surovej čučoriedky – 20 % DDP
Bazalka v tradičnej medicíne
Bazalka posvätná čiže Tusil sa už po stáročia využíva v tradičnej medicíne a ajurvéde. Ide o veľmi starú odrodu bazalky, ktorá je pre svoje liečivé účinky dokonca uctievaná a to v niekoľkých náboženstvách.
Na liečebné použitie sa obvykle vyrába čaj alebo odvar. Ten je podľa ajurvédskej medicíny najúčinnejší, pokiaľ je pripravený z celých rastlín, vrátane kvetov.
Pripraviť si ho môžete aj vy!
- Pripravte si 3 lyžičky sušenej posvätnej bazalky.
- Do hrnca nalejte liter vody a priveďte do varu,
- Nasypte bazalku do vriacej vody a ihneď potom stiahnite hrniec z ohňa.
- Prikryte pokrievkou a nechajte lúhovať 6 min.
- Využite čaj/odvar podľa potreby.
Na čo je dobrý bazalkový odvar?
- Je vhodný na lokálnu liečbu akné, ale tiež pomáha pri ekzémoch a iných vyrážkach.
- Používa sa ako vlasový zábal, zabraňuje vypadávaniu vlasov, predchádza suchej pokožke hlavy a redukuje tvorbu lupín.
- Upokojuje podráždené oči a dokonca zmierňuje príznaky zápalu spojiviek alebo jačmenného zrna.
- Pomáha z tela rýchlejšie odstrániť nikotín a zamedzuje chuti na cigaretu (podobne pôsobí aj žuvanie samotných listov bazalky posvätnej).
- Je prírodným repelentom, odpudzuje nielen bežný hmyz (komáre a muchy) ale aj kliešte.
S čím bazalku kombinovať?
Bazalka sa chuťovo hodí k pistáciam, vlašským orechom, paradajkám, cukete, kukurici, hrášku, artičokom, reďkovkám, paprikám, cesnaku a cibuli.
Tiež je výborná s ovocím, prevažne s citrónom, limetkou, jahodami, malinami, hruškami, melónom, mangom, avokádom, višňami a čerešňami.
Kombinuje sa aj s inými bylinkami či korením, konkrétne so zázvorom, mätou, oreganom, tymiánom, rozmarínom, petržlenom, koriandrom a citrónovou trávou.
Bazalka v receptoch
- Čerstvá bazalka sa bežne pridáva do zeleninových alebo syrových šalátov. Tradičný taliansky šalát Caprese sa napríklad skladá len zo štyroch surovín: mozzarelly, paradajok, olivového oleja a celých listov bazalky.
- V Taliansku je bazalka naozaj nepostrádateľnou surovinou, obzvlášť potom na výrobu tradičného bazalkového pesta . Pesto je jednou z najobľúbenejších omáčok na talianske cestoviny a nielen to – tiež sa používa ako základ na pizzu namiesto smotany či paradajok.
- Počas avokádového boomu, ktorý v posledných rokoch nastal, stúpla aj popularita bazalky, ktorá sa s ním skvele chuťovo dopĺňa. Inšpirujte sa receptami na nátierky z avokáda a vyskúšajte jednu z najobľúbenejších – avokádovú nátierku s cesnakom a bazalkou.
- Bazalkou sa dá samozrejme výborne dochutiť aj mäso, vrátane rýb. Je vhodná na pečenie, vyprážanie, dusenie ale aj grilovanie. Vôbec najlepšie je v kombinácii s olejom ako marináda. Prečítajte si, ako správne marinovať mäso a urobte si svoje obľúbené recepty ešte o fous lepšie!
- Bazalka je tiež neoddeliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne. Nájdete ju vtradičných receptoch na vyprážanú ryžu as obľubou sa používa aj na dochutenie vietnamskej polievky Pho , ktorú by ste rozhodne mali vyskúšať!
Bazalka sušená verzus čerstvá
Bazalka je najviac chutná, keď je čerstvá. Najčastejšie sa kosí a krája, ale bežne sa tiež drví v mažiari. Sušená bazalka sa v receptoch používa minimálne a len v prípadoch, keď nie je iné zvyšky.
Bazalka sa pridáva do pokrmu až v poslednom kroku varenia, aby neprešla tepelnou úpravou a nestratila tak nielen svoju farbu, ale aj chuť.
Pokiaľ chcete v recepte namiesto čerstvej bazalky použiť bazalku sušenú, musíte upraviť potrebné množstvo. Sušená bazalka je totiž koncentrovanejšia, teda aromatickejšia.
Čerstvá bazalka | Sušená bazalka |
1 polievková lyžica | 0,5 čajovej lyžičky |
1,5 polievkové lyžice | 1 čajová lyžička |
2 polievkové lyžice | 1,5 čajovej lyžičky |
2,5 polievkové lyžice | 2 čajové lyžičky |
3 polievkové lyžice | 2,5 čajovej lyžičky |
Skladovanie bazalky
Čerstvo natrhané lístky bazalky môžete vložiť do pohára s vodou a uchovávať ich v chladničke, kde takto vydržia až jeden týždeň. Tiež je možné bazalku usušiť, rozdrviť a následne ju skladovať v uzatvárateľných nádobách, úplne rovnako ako väčšinu korenia. Počas sušenia však bazalka stratí väčšinu svojej špecifickej vône aj chute.
Bazalkový olej
Ako ešte uchovať bazalku? Ďalším spôsobom skladovania je výroba bazalkového oleja. Ten síce v chladničke vydrží maximálne 3 dni, ale môžete ho zamraziť do foriem na ľad. Mrazené bazalkové kocky potom môžete pridávať rovno do hrnca či panvice, nie je potrebné ich najskôr rozmrazovať.
Ingrediencie:
- 4 hrnčeky bazalkových listov
- 100 ml olivového oleja
Postup:
- Bazalkové listy riadne umyte a starostlivo osušte. Pokojne ich nechajte na rošte, či v sitku odkvapkať cez noc.
- Mixujte najlepšie v ručnom mixéri, najskôr bazalku – najemno, skoro až na pyré. Potom prilejte olivový olej a znovu spoločne rozmixujte.
- Takto pripravený olivový olej nalejte do foriem na ľad a dajte zamraziť. Prípadne ho skladujte v chladničke, najdlhšie však po dobu 3 dní.
Bylinkové maslo
Zapracujte bazalku do bylinkového masla! To môžete v chladničke skladovať až 2 mesiace av mrazničke aj 6 mesiacov. Vyskúšajte klasiku, na ktorej si pochutná každý –príprava bylinkového masla je veľmi jednoduchá, zvládne ju aj úplný začiatočník.
Kam umiestniť bazalku, aby sa jej darilo?
Bazalka má rada svetlo a teplo. Veľmi dobre sa jej darí aj doma na parapete, najlepšie na východnom alebo západnom okne.
Bazalka netoleruje sucho, preto by sa nemala umiestňovať na nekryté a veterné miesta, kde pôda rýchlejšie vysychá.
Rastliny bazalky sa vysádzajú až vo chvíli, keď už nehrozia žiadne mrazíky – teda nie je žiadnou výnimkou, že sa v niektorých rokoch objavujú na záhradkách až v júni.
Bazalka sa žne tesne predtým, než začne plne kvitnúť. Práve v tom okamihu obsahujú listy najviac vonných silíc. Zvyčajne to býva koncom júna alebo začiatkom júla, akonáhle sa objavia prvé biele kvietky.