Pre detskú predstavivosť môžu bedlá vyzerať ako veľké slnečníky pod ktorými sa budú schovávať lesní škriatkovia. Pre dospelých znamenajú skvelú kulinársku pochúťku, ktorú si môžu vychutnať!
V tomto článku sa dozviete aké druhy sú jedlé, ktoré naopak nie a na čo všetko si pri ich výbere, spracovaní a konzumácii dať pozor!
Rozhodne si náš článok, pred navštevou lesa prečítajte, aby ste nesiahli vedľa!
Čo je to bedlá?
Tento druh húb má špecifickú výšku a ešte špecifickejší klobúk, ktorý pripomína hadiu kožu.
Môžeme nájsť ako rastúce jednotlivo, tak v zhlukoch. Nie je pre nich typické, aby rástli v lese, skôr sa vyskytujú na pastvinách, okrajoch chodníkov, záhradách, parkoch a na lúkach.
Bedly sú v Európe považované za huby labužníkov, cenené pre svoju veľkú veľkosť a sú veľmi vyhľadávané vo voľnej prírode, pretože ich nemožno pestovať vo veľkom.
Tieto huby sú bohaté na vitamín D, železo, zinok, meď, selén, vlákninu, aminokyseliny a tiež majú antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti.
Ako vyzerá a ako sa pozná jedlá bedla?
- Tento druh húb rastie počas celého leta až do prvých zimných mrazov.
- Pre tieto huby je typická ich veľkosť. Klobúky sú stredné až veľké. Ich veľkosť sa pohybuje v rozmedzí 10 – 25 centimetrov.
- Klobúky sú posadené na stonke, ktorý môže dorásť až 40 centimetrov.
- Mladé huby majú svetlo hnedý klobúk, ktorý svojím tvarom pripomína vajcia a na špičke je malý svetlo hnedý hrboľ.
- Čím staršia huba je, tým viac sa klobúk roztvára, až je úplne placatý a hnedý hrboľ sa roztrhá a vytvorí šupinky po celom klobúku.
- Pod klobúkom nájdeme biele lupene a stonku v slonovinovej farbe, ktorá svojou textúrou pripomína hadiu kožu.
- Na stonke nájdeme prstenec, ktorý je dvojitý.
- Keď sa huby uvaria, majú jemnú a bohatú umami chuť. Vôňa je orechová a sladká, niektorí aj nej hovoria, že pripomína javorový sirup. Táto chuť sa stáva intenzívnejšou, ako huba starne, a štipľavejšia, pokiaľ je huba usušená.
Druhy jedlých bediel
Bedla vysoká
- Ide o najobľúbenejšiu odrodu tejto huby.
- Vyskytuje sa na okrajoch lesov, lúkach a pastvinách.
- Klobúk je svetlo hnedý a výrazne šupinatý.
- U mladej huby nájdeme biele lupene, ktoré sa starobou zafarbujú do škvrnite hnedej.
- Dreň huby je biela, keď sa rozreže, svojou farbou nemenná s príjemnou orieškovou vôňou.
- Z tejto huby sú najlepšie vyprážané rezne.
Bedla červenajúca
- Túto špongiu nejdeme, okrem typických miest, aj v listnatých a ihličnatých lesoch.
- Jej klobúk má červenohnedé šupiny, ktoré pochádzajú zo škoricovo sfarbeného hrbola na špičke klobúka.
- Lupiny sú smotanovo biele a po odrezaní červenajú.
- Dužina je biela, po rozrezaní rýchlo mení farbu do odtieňov oranžovej až červenej. Neskôr sa farbí do hnedej.
- Jedná sa o jedlú špongiu, ALE u citlivejších jedincov môže spôsobiť zažívacie problémy!
Bedlá záhradné
- Nevyskytuje sa príliš často, pokiaľ ju nájdeme tak vo väčšom zhluku a najmä na jeseň.
- Klobúk môže dorásť až do 20 cm, pričom je typicky škoricovo šupinatý.
- Noha huby je hladká, belavá s hnedým prstencom. Po rozrezaní sa zafarbuje do oranžovej až okrovej farby.
- Dreň je krémová a po reze sa sfarbuje do oranžovej farby.
- Má príjemnú hubovú chuť aj vôňu.
- Huba je jedlá, ALE u citlivejších jedincov môže spôsobiť zažívacie problémy!
Bedly patria k pomerne obľúbeným a vyhľadávaným hubám. Bohužiaľ existuje aj niekoľko jedovatých odrôd. Väčšinou sa jedná o druhy menších rozmerov a varovným signálom môže byť aj červená farba.
Bedla červenajúce síce toxíny neobsahuje, ale u citlivých jedincov, alebo tých so zdravotnými problémami, môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.
Jedná sa predovšetkým o žalúdočné ťažkosti, opuchy, dýchavičnosť, vyrážka. Tieto reakcie sa môžu prejaviť aj po požití bedlami spoločne s alkoholom.
Ktoré bedlá je jedovaté?
Bedlá ostrošupinné (drsné)
- Táto huba vyrastá v parkoch, pri lesných cestách alebo v komposte.
- Klobúk je menší v priemere meria 5–16 cm, jeho farba je krémová a šupinatá.
- Šupinky vekom miznú.
- Na nohe nájdeme veľký výrazný prstenec, ktorý sa nedá posúvať a má hnedú farbu.
- Dreň huby je biela s nepríjemným prenikavým zápachom a kyslastou chuťou.
- Jedná sa o nejedlú, jedovatú bedľu!
Bedla chřapáčová (klamlivá)
- Nájdeme ju pri listnatých stromoch vo väčšej skupinke.
- Klobúk má bielu farbu. Sú na ňom rozosiate hnedé až červenohnedé šupiny.
- Na nohe nájdeme podobne zafarbený prstenec.
- Dreň je biela s príjemnou ovocnou vôňou.
- Dôležitým aspektom, na ktorý si treba dávať pozor je malý prstenec, ktorým sa líši od ostatných jedlých druhov.
- Jedná sa o jedovatú a nebezpečnú špongiu!
Čo urobiť s bedlou?
Bedly VŽDY musia pred konzumáciou prejsť varom.
Najvhodnejšie sú do pokrmov, ktoré sa restujú, vyprážajú, varia alebo dusia.
Možno ich nakrájať na plátky a použiť ich:
Do dusených pokrmov |
Polievok (skústenáš hovädzí vývar alebo lahodnú polievku z kuracieho mäsa ) |
Pridať ich do vaječných omeliet |
Primiešať do omáčok |
Usmažiť spoločne s hranolkami |
Zapiecť v slaných koláčoch (inšpirujte sa receptami na slaný francúzsky quiche alebo týmito slovenskými lokšmi ) |
Pridať ich do zeleninovej zmesi |
Primiešať ich do mäsovej zmesi a dochutiť temptúrou (alebo s nimi vyrobte tieto šťavnaté mäsové rolády ) |
Obaliť v trojobale a usmažiť a podávať s chlebom, zemiakmi alebo kašou |
Huby sa dobre hodia k mletému bravčovému alebo hovädziemu mäsu alebo hydinovému mäsu |
Skvele si rozumie s korením ako je oregano, paprika, petržlenová vňať, rozmarín, cesnak, cibuľa, šalotka, zemiaky, uhorka, nakladaná zelenina, syry a citrónová šťava |
Jej klobúk, je možné použiť ako základ na vegánsku pizzu |
Hubová bruschetta
- 4 bedlami (s klobúkom s priemerom cca 10 cm)
- Pečivo
Postup
- Odstráňte stonky, utrite klobúky vlhkou handričkou a skontrolujte lupene
- Klobúky nakrájame na kúsky, orestujeme na troche olivového oleja a masla, dochutíme soľou a korením a potom trochou petržlenovej vňate a cesnaku
- Bedly vyberieme a na rovnakej panvici si opečieme toastový chlieb, bagetu alebo akékoľvek iné pečivo
- Na opečené pečivo huby nakoniec navrstvíme a podávame
Vyprážaný rezne z bedlami
- 4 bedlami (s klobúkom s priemerom cca 10 cm)
- 3 vajcia
- 2 lyžice petržlenu (nasekané)
- 3 lyžice parmezánu (strúhaného)
- Strúhanka
Postup
- Huby očistíme
- Rozklepneme tri vajcia a zmiešame ich s dvoma lyžicami petržlenu a tromi lyžicami strúhaného parmezánu, soľou a korením
- Očistený a vysušený klobúk ponoríme a obalíme vo vaječnej zmesi, a potom v strúhanke
- Huby dáme na 30 minút vychladiť a stuhnúť do chladničky
- Klobúky potom vyprážame na olivovom oleji (olejom stačí zakryť dno panvice) dozlatista
Skladovanie
Bedly vydržia až päť dní, keď zostanú celé a neumyté v papierovom sáčku v chladničke.