Bedla, lahodná huba s niekoľkými ALE… Prečítajte si, na čo si pri ich zbere a konzumácii dať pozor!

Pre detskú predstavivosť môžu bedlá vyzerať ako veľké slnečníky pod ktorými sa budú schovávať lesní škriatkovia. Pre dospelých znamenajú skvelú kulinársku pochúťku, ktorú si môžu vychutnať!

V tomto článku sa dozviete aké druhy sú jedlé, ktoré naopak nie a na čo všetko si pri ich výbere, spracovaní a konzumácii dať pozor!

Rozhodne si náš článok, pred navštevou lesa prečítajte, aby ste nesiahli vedľa!

Čo je to bedlá?

Tento druh húb má špecifickú výšku a ešte špecifickejší klobúk, ktorý pripomína hadiu kožu.

Môžeme nájsť ako rastúce jednotlivo, tak v zhlukoch. Nie je pre nich typické, aby rástli v lese, skôr sa vyskytujú na pastvinách, okrajoch chodníkov, záhradách, parkoch a na lúkach.

Bedly sú v Európe považované za huby labužníkov, cenené pre svoju veľkú veľkosť a sú veľmi vyhľadávané vo voľnej prírode, pretože ich nemožno pestovať vo veľkom.

Tieto huby sú bohaté na vitamín D, železo, zinok, meď, selén, vlákninu, aminokyseliny a tiež majú antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti.

Veľké pekne vyrastené bedlami vo vysokej tráve.
Zdroj: wildfooduk.com

Ako vyzerá a ako sa pozná jedlá bedla?

  • Tento druh húb rastie počas celého leta až do prvých zimných mrazov.
  • Pre tieto huby je typická ich veľkosť. Klobúky sú stredné až veľké. Ich veľkosť sa pohybuje v rozmedzí 10 – 25 centimetrov.
  • Klobúky sú posadené na stonke, ktorý môže dorásť až 40 centimetrov.
  • Mladé huby majú svetlo hnedý klobúk, ktorý svojím tvarom pripomína vajcia a na špičke je malý svetlo hnedý hrboľ.
  • Čím staršia huba je, tým viac sa klobúk roztvára, až je úplne placatý a hnedý hrboľ sa roztrhá a vytvorí šupinky po celom klobúku.
  • Pod klobúkom nájdeme biele lupene a stonku v slonovinovej farbe, ktorá svojou textúrou pripomína hadiu kožu.
  • Na stonke nájdeme prstenec, ktorý je dvojitý.
  • Keď sa huby uvaria, majú jemnú a bohatú umami chuť. Vôňa je orechová a sladká, niektorí aj nej hovoria, že pripomína javorový sirup. Táto chuť sa stáva intenzívnejšou, ako huba starne, a štipľavejšia, pokiaľ je huba usušená.
Kresba veľké huby aj v priereze.
Zdroj: prints-online.com

Druhy jedlých bediel

Bedla vysoká

  1. Ide o najobľúbenejšiu odrodu tejto huby.
  2. Vyskytuje sa na okrajoch lesov, lúkach a pastvinách.
  3. Klobúk je svetlo hnedý a výrazne šupinatý.
  4. U mladej huby nájdeme biele lupene, ktoré sa starobou zafarbujú do škvrnite hnedej.
  5. Dreň huby je biela, keď sa rozreže, svojou farbou nemenná s príjemnou orieškovou vôňou.
  6. Z tejto huby sú najlepšie vyprážané rezne.
Jedlý druh bedlami malého aj veľkého vzrastu.
Zdroj: dailymail.co.uk

Bedla červenajúca

  1. Túto špongiu nejdeme, okrem typických miest, aj v listnatých a ihličnatých lesoch.
  2. Jej klobúk má červenohnedé šupiny, ktoré pochádzajú zo škoricovo sfarbeného hrbola na špičke klobúka.
  3. Lupiny sú smotanovo biele a po odrezaní červenajú.
  4. Dužina je biela, po rozrezaní rýchlo mení farbu do odtieňov oranžovej až červenej. Neskôr sa farbí do hnedej.
  5. Jedná sa o jedlú špongiu, ALE u citlivejších jedincov môže spôsobiť zažívacie problémy!
Zhluk niekoľkých húb na jednom mieste so škoricovo zafarbenými klobúkmi.
Zdroj: antropocene.it

Bedlá záhradné

  1. Nevyskytuje sa príliš často, pokiaľ ju nájdeme tak vo väčšom zhluku a najmä na jeseň.
  2. Klobúk môže dorásť až do 20 cm, pričom je typicky škoricovo šupinatý.
  3. Noha huby je hladká, belavá s hnedým prstencom. Po rozrezaní sa zafarbuje do oranžovej až okrovej farby.
  4. Dreň je krémová a po reze sa sfarbuje do oranžovej farby.
  5. Má príjemnú hubovú chuť aj vôňu.
  6. Huba je jedlá, ALE u citlivejších jedincov môže spôsobiť zažívacie problémy!
Veľké množstvo bediel, ktoré boli nazbierané na záhrade.
Zdroj: spain.inaturalist.org

Bedly patria k pomerne obľúbeným a vyhľadávaným hubám. Bohužiaľ existuje aj niekoľko jedovatých odrôd. Väčšinou sa jedná o druhy menších rozmerov a varovným signálom môže byť aj červená farba.

Bedla červenajúce síce toxíny neobsahuje, ale u citlivých jedincov, alebo tých so zdravotnými problémami, môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.


Jedná sa predovšetkým o žalúdočné ťažkosti, opuchy, dýchavičnosť, vyrážka. Tieto reakcie sa môžu prejaviť aj po požití bedlami spoločne s alkoholom.

Ktoré bedlá je jedovaté?

Bedlá ostrošupinné (drsné)

  1. Táto huba vyrastá v parkoch, pri lesných cestách alebo v komposte.
  2. Klobúk je menší v priemere meria 5–16 cm, jeho farba je krémová a šupinatá.
  3. Šupinky vekom miznú.
  4. Na nohe nájdeme veľký výrazný prstenec, ktorý sa nedá posúvať a má hnedú farbu.
  5. Dreň huby je biela s nepríjemným prenikavým zápachom a kyslastou chuťou.
  6. Jedná sa o nejedlú, jedovatú bedľu!
Malá jedovatá huba rastúca v lese.
Zdroj: pilzepilze.de

Bedla chřapáčová (klamlivá)

  1. Nájdeme ju pri listnatých stromoch vo väčšej skupinke.
  2. Klobúk má bielu farbu. Sú na ňom rozosiate hnedé až červenohnedé šupiny.
  3. Na nohe nájdeme podobne zafarbený prstenec.
  4. Dreň je biela s príjemnou ovocnou vôňou.
  5. Dôležitým aspektom, na ktorý si treba dávať pozor je malý prstenec, ktorým sa líši od ostatných jedlých druhov.
  6. Jedná sa o jedovatú a nebezpečnú špongiu!
Jedovatá huba vyrastajúca medzi ďatelinou.
Zdroj: nagrzyby.pl

Čo urobiť s bedlou?

Bedly VŽDY musia pred konzumáciou prejsť varom.

Najvhodnejšie sú do pokrmov, ktoré sa restujú, vyprážajú, varia alebo dusia.

Možno ich nakrájať na plátky a použiť ich:

Do dusených pokrmov
Polievok (skústenáš hovädzí vývar alebo lahodnú polievku z kuracieho mäsa )
Pridať ich do vaječných omeliet
Primiešať do omáčok
Usmažiť spoločne s hranolkami
Zapiecť v slaných koláčoch (inšpirujte sa receptami na slaný francúzsky quiche alebo týmito slovenskými lokšmi )
Pridať ich do zeleninovej zmesi
Primiešať ich do mäsovej zmesi a dochutiť temptúrou (alebo s nimi vyrobte tieto šťavnaté mäsové rolády )
Obaliť v trojobale a usmažiť a podávať s chlebom, zemiakmi alebo kašou
Huby sa dobre hodia k mletému bravčovému alebo hovädziemu mäsu alebo hydinovému mäsu
Skvele si rozumie s korením ako je oregano, paprika, petržlenová vňať, rozmarín, cesnak, cibuľa, šalotka, zemiaky, uhorka, nakladaná zelenina, syry a citrónová šťava
Jej klobúk, je možné použiť ako základ na vegánsku pizzu
Vegetariánsky obložený hubový tanier.
Zdroj: peperoniepatate.com

Hubová bruschetta

  1. 4 bedlami (s klobúkom s priemerom cca 10 cm)
  2. Pečivo

Postup

  • Odstráňte stonky, utrite klobúky vlhkou handričkou a skontrolujte lupene
  • Klobúky nakrájame na kúsky, orestujeme na troche olivového oleja a masla, dochutíme soľou a korením a potom trochou petržlenovej vňate a cesnaku
  • Bedly vyberieme a na rovnakej panvici si opečieme toastový chlieb, bagetu alebo akékoľvek iné pečivo
  • Na opečené pečivo huby nakoniec navrstvíme a podávame
Opečený chlieb na masle s hubovou plnkou.
Zdroj: joesrestandfood.wordpress.com

Vyprážaný rezne z bedlami

  1. 4 bedlami (s klobúkom s priemerom cca 10 cm)
  2. 3 vajcia
  3. 2 lyžice petržlenu (nasekané)
  4. 3 lyžice parmezánu (strúhaného)
  5. Strúhanka

Postup

  • Huby očistíme
  • Rozklepneme tri vajcia a zmiešame ich s dvoma lyžicami petržlenu a tromi lyžicami strúhaného parmezánu, soľou a korením
  • Očistený a vysušený klobúk ponoríme a obalíme vo vaječnej zmesi, a potom v strúhanke
  • Huby dáme na 30 minút vychladiť a stuhnúť do chladničky
  • Klobúky potom vyprážame na olivovom oleji (olejom stačí zakryť dno panvice) dozlatista
Vyprážané houbové rezne v trojobale.
Zdroj: foragerchef.com

Skladovanie

Bedly vydržia až päť dní, keď zostanú celé a neumyté v papierovom sáčku v chladničke.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)