Biele korenie sa často používa v pokrmoch, ktoré vyžadujú ľahko pikantný nádych.
Prečítajte si tento článok a zistíte, ako najlepšie využiť jeho vlastnosti, ktoré skvele podčiarknu akékoľvek jedlo!
Oživte už 100 x varené a okukané recepty štipkou tohto korenia!
Čo je to biele korenie?
Biele korenie je korenie vyrábané zo sušených plodov korenovníka, rovnako ako čierne korenie.
Získava sa zo zrelých, sušených a vylúpaných bobúľ stále zeleného korenovníka. Bobule sa zbierajú, keď sú úplne vyzreté, červené farby, potom sa namáčajú do vody, aby z nich mohlo byť následne odstránené oplodie.
Semená sa musia usušiť na slnku, potom získajú svoju typickú žltobielu farbu.
Chuť bieleho korenia je podstatne jemnejšia, menej aromatická a ostrá ako čierne korenie, ale vyniká sladkastou vôňou. K dostaniu je biele korenie celé aj mleté.
Druhy korenia
Biele korenie vs. čierne korenie
Zatiaľ čo pochádzajú z bobúľ rovnaké rastliny, rozdiel medzi bielym a čiernym korením začína už pri zbere bobúľ. Na výrobu čierneho korenia sa zbierajú nezrelé bobule korenia a potom sa sušia, čím sa sčernie šupka a získa svoju chuť.
Biele korenie sa vyrába z plne zrelých bobúľ korenia. Sú namočené vo vode asi 10 dní, čo vedie k fermentácii. Potom sa z nich odstránia šupky. Vďaka tomu má biele korenie inú chuťovú a ako čierne korenie.
Zelené korenie
Zrnká zeleného korenia sú nezrelé zrnká korenia, zozbierané z rovnakej révy ako biely a čierny. Sú dehydrované alebo konzervované, čo prinesie s výslednú jemnú chuť.
Sú aromatické, majú čerstvejšiu, ovocnejšiu chuť ako biele alebo čierne korenie a obvykle sa nakladajú, aby sa uchovali dlhšie. Vyskúšajte ho v receptoch na plnené paradajky so zeleným čiernym korením alebo jahodové želé so zeleným čiernym korením.
Ružové korenie
Tieto jemné zrnká korenia v skutočnosti vôbec nie sú zrnká korenia, ale bobule z juhoamerického kríka. Nenájdete ich v mlynčeku s korenistou zmesou, pretože vďaka ich krehkosti a jemnosti sa najlepšie hodí do šalátov alebo hotových pokrmov, kde ich sladko ostrá a jemná chuť dopĺňa morské plody a ľahšie omáčky.
Sečuánske korenie
Rovnako tak sečuánske korenie nepochádza z rodiny korenín, ale sušené bobule z provincie Szechuan v Číne. Aromatickejšie sečuánske korenie je bobule jaseňa horského s prenikavou chuťou.
Zdravotné účinky bieleho korenia
Nabitý antioxidanty
Biele korenie má viac antioxidantov ako čierne korenie. Znamená to, že má vyššiu schopnosť bojovať s voľnými radikálmi, ktoré môžu spôsobovať niektoré srdcové choroby, cukrovku a dokonca aj obezitu.
Protizápalové vlastnosti
Biele korenie obsahuje piperín, ktorý má protizápalové účinky. Umožňuje teda zmierniť zápal a liečiť svalové kŕče.
Zabraňuje plynatosti a zlepšuje trávenie
Biele korenie pomáha znižovať plynatosť, okrem toho stimuluje produkciu žalúdočných kyselín v žalúdku. To napomáha tráveniu, a vďaka obsahu vlákniny uľahčuje hladké fungovanie čriev.
Prospešný pre pacientov s anorexiou
O bielom korení je známe, že zlepšuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla. Biele korenie teda môže pomôcť s anorexiou a zvýšením hladu.
Znižuje krvný tlak
Biele korenie je dobrým zdrojom flavonoidov, vitamínu A a vitamínu C. Tie pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak. Udržiavaním stáleho krvného tlaku pod kontrolou znižuje pravdepodobnosť mŕtvice.
Pomáha zvládať artritídu
Biele korenie je známa super potravina na zmiernenie bolestí kĺbov a chrbtice. Prínos spočíva v prítomnosti piperínu. Podľa štúdií má piperín antinociceptívne a antiartritické účinky. Môže teda zmierniť agóniu artritídy a dni.
Zlepšuje funkciu mozgu
Biele korenie môže byť prínosom pre zlepšenie kognitívnych mozgových funkcií. Okrem toho môže tiež pomôcť pri prevencii degenerácie mozgových buniek.
Priemerné výživové hodnoty bieleho korenia (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Tuky | Bielkoviny | Sodík | Draslík | Vápnik | Železo | Horčík |
62 kcal | 64 g | 3,3 g | 10 g | 20 mg | 1329 mg | 443 mg | 9,7 mg | 171 mg |
Do akých receptov biele korenie pridať?
Vajcia môžete posypať práškom z bieleho korenia |
Biele korenie sa hodí k rôznym syrom alebo lahodnej pochúťke ako je toto fondue |
Skvele sa hodí ku každému šalátu. Mleté biele korenie môžete pridať do obľúbeného šalátu s mandľami a vlašskými orechmi. |
Podčiarknite chuť každej krémovej polievky ako sú tie naše , bielym korením v prášku |
Marinujte v ňom svoje mäsa. Môžete napríklad marinovať hovädzie alebo bravčové mäso, ryby, kura v celom/mletom bielom korení. Inšpirujete sa týmto článkom, na to ako správne marinovať . |
Pridajte ju do sendvičov a paradajok s balzamikom |
Pridajte ho do cestovín, týchto korenistých omáčok k mäsu a polievok na taliansky spôsob. |
Môžete ich pridať do slaného pečiva |
Do detoxikačného čaju môžete pridať celé/mleté biele korenie |
Ako biele korenie skladovať?
Biele korenie skladujte v tesne uzavretej nádobe mimo dosahu svetla.
Zrnká korenia možno skladovať dlhšie ako mleté biele korenie, ktoré asi po troch mesiacoch stratí svoju chuť a silu.
Neskazí sa a jeho použitie bude bezpečné, ale možno budete potrebovať väčšie množstvo, aby pokrm získal rovnakú chuť.
Z tohto dôvodu je rozumné nakupovať mleté biele korenie v menšom množstve, ktoré využijete v kratšom časovom horizonte.