Bob obyčajný je jednou z najvýživnejších strukovín, hravo strčí do vrecka napríklad hrach.
Má priaznivé účinky na zmiernenie príznakov Parkinsonovej choroby, ale môže tiež značne pomôcť pri chudnutí.
Malé nenápadné zrnká vás tak nadchnú svojimi benefitmi, že ich budete chcieť jesť dennodenne.
Spoznajte prednosti bôbu obyčajného alebo fava fazule.
Čo je vlastne zač a prečo ho jesť?
Rovnako ako hrach a šošovka, patrí bob obyčajný medzi najstaršie strukoviny sveta. Je známy pod mnohými menami: bob poľný, bob konský, fazuľa konský, fava fazuľa, faba fazuľa a tic bean.
Semená bôbu obsahujú oveľa viac rastlinných bielkovín a vlákniny ako iné druhy strukovín. Preto sú fava fazuľa vhodné na redukciu váhy. Štúdie preukázali, že diétny režim založený na vysokom príjme bielkovín a vlákniny je pri chudnutí oveľa účinnejší, než diéta nutričnými terapeutmi bežne odporúčaná. Teda tá s vysokým obsahom sacharidov a nízkym obsahom tukov 1 .
Jedna príloha vo forme varených fazuliek bôbu (obvykle 150 g) poskytne telu až 27 % denného príjmu vlákniny.
Bob obyčajný varený 100 g 2 | Hrach varený 100 g 3 | |
Energetická hodnota | 110 kcal | 84 kcal |
Bielkoviny | 7,6 g | 5,36 g |
Tuky | 0,4 g | 0,22 g |
Sacharidy | 19,6 g | 15,6 g |
Vláknina | 5,4 g | 5,5 g |
Bob obyčajný a jeho zdravotné prínosy
Tieto drobné fazuľky môžu tiež zmierniť príznaky Parkinsonovej choroby. Tá spôsobuje úbytok buniek, ktoré produkujú dopamín; dôsledkom toho je tras, zlá koordinácia tela a neovládateľnosť motorických funkcií.
Bôby obsahujú zlúčeninu L-dopa, ktorú ľudské telo premieňa na dopamín. Medikamenty, ktorými sa Parkinsonova choroba v súčasnosti lieči, obsahujú práve túto látku. Niekoľko vedeckých experimentov potvrdilo, že konzumácia bôbu má porovnateľné účinky ako štandardná liečba liekmi 4 .
Fava fazuľa sú tiež nabité folátom (kyselina listová), ten je dôležitým prvkom pre správny vývoj buniek a orgánov. Obzvlášť kľúčový je pre vývoj plodu počas tehotenstva. Preto sa matkám odporúčajú doplnky stravy obsahujúce folát, aby sa predišlo problémom s vývojom mozgu a miechy dieťaťa 5 .
Zrelé semená obsahujú až 105% dennej odporúčanej dávky. Na základe výsledkov výskumu, 200 g bôbov konzumovaných každý deň, znižuje riziko defektu neurálnej trubice u novorodencov o 77 % 6 .
Bob obyčajný mladé semená nevarená 100 g 7 | Bob obyčajný zrelé sušené semená nevarená 100 g 8 | Bob obyčajný mladý vrátane struku nevarený 100 g 9 | |
Energetická hodnota | 72 kcal | 341 kcal | 88 kcal |
Bielkoviny | 5,6 g | 26,1 g | 7,92 g |
Tuky | 0,6 g | 1,53 g | 0,73 g |
Sacharidy | 11,7 g | 58,3 g | 17,6 g |
Vláknina | 4,2 g | 25 g | 7,5 g |
Vápnik | 22 mg | 103 mg | 37 mg |
Železo | 1,9 mg | 6,7 mg | 1,55 mg |
Horčík | 38 mg | 192 mg | 33 mg |
Zinok | 0,58 mg | 3,14 mg | 1 mg |
Mangán | 0,32 mg | 1,63 mg | 0,661 mg |
Vitamín C | 33 mg | 1,4 mg | 3,7 mg |
Folát | 96 μg | 423 μg | 148 μg |
Niacín | 1,5 mg | 2,83 mg | 2,25 mg |
Aké má bob využitie a kde ho kúpiť?
Bob obyčajný sa konzumuje predovšetkým keď je mladý, mäkký a šťavnatý. Pre svoje zdraviu prospešné látky, ktoré ponúka, sa však predáva zrelý a sušený aj v obchodoch, rovnako ako väčšina strukovín.
Mladé semená a struky
Mladé fazuľky sa môžu jesť vrátane strukov. Obvykle sa však spracovávajú iba mladé semená. Vhodná doba na zber nastáva, keď sú obrysy fazuliek v struku už vidieť a zároveň má deliaca línia struku stále svetlú farbu. Stojí za zmienku, že čím viac strukov sa zbiera, tým viac nových priebežne dorastá. Blanšírované vydržia v mrazničke bez úhony až tri mesiace, čerstvé v chladničke iba týždeň.
Príprava semien na ďalšie spracovanie je pomerne zdĺhavá, ale stojí za to.
- Najskôr sa musia fazuľky vylúpať z strukov.
- Ďalej je potrebné olúpať šupku. Tá je síce jedlá, ale tuhá a nie veľmi chutná.
- Pokiaľ sa jedná o veľmi mladé kusy, stačí každý jeden z nich stlačiť medzi prstami a zrnko samo vykĺzne zo šupky.
- Nepoddajné fazuľky musíte blanšírovať a to v pomere minimálne 1,2 l vody na 200 g. Ak tento postup prípravy nepoznáte, prečítajte si jednoduchý návod .
- Postačí variť 2 minúty a potom rýchlo schladiť, ako ste pri blanšírovaní zvyknutí.
- Potom by už mala ísť bezproblémovo vylúpnuť zo šupky každá z fazuliek.
Hoci sa to nezdá, skutočne je to veľmi jednoduché. Pozrite sa na video:
Takto pripravené bôby môžete ihneď použiť do pokrmu, v tomto stave sa stále považujú za surové, aj keď prešli varom pri blanšírovaní. V prípade ďalšieho varenia stačí fazuľkám 10 minút varu, pri dlhšej tepelnej úprave sa rozvarí do nevzhľadnej kaše.
Mladé fazuľky a struky zoženiete v obchodoch mrazené alebo konzervované. V konzervách už bývajú zbavené šupiek. Mrazené netreba blanšírovať, po rozmrazení idú ľahko olúpať.
Do akých receptov mladý bôb obyčajný zaradiť?
- Vymeňte ich napríklad za hrášok v obľúbenom recepte na rizoto .
- Skúste alternatívu avokádovej nátierky . Roztlačte namiesto neho surové fava fazuľky.
- Pridajte hrsť do akejkoľvek zeleninovej zmesi, kuracie číny a šalátu. Nebojte sa experimentovať.
- Skúste bezmäsú variantu guláša. Recept na fazuľový vás bude baviť, nielenže je vegánsky, ale aj výživný a chutný.
- Zľahka restované na masle sú skvelou prílohou k akémukoľvek mäsu.
Zrelé semená bôbu obyčajného ako strukovina
Zrelé semená, poprípade sušené z obchodu, sa spracovávajú podobne ako tie mladé. Ich príprava však zaberie ešte o trochu viac času.
- Zrnká fazuľky treba nechať máčať vo vode a to najlepšie cez noc.
- Tento proces môžete urýchliť tým, že ich 5 minút sprudka povaríte; potom stačí semená namáčať iba 2 hodiny.
- Každú fazuľku potom opäť stlačením medzi prstami zbavte hnedej zmäknutej šupky.
- Potom môžete prejsť k samotnému vareniu; vodu priveďte do varu a na miernom ohni varte 45 minút do úplného uvarenia/zmäknutia.
Táto uvarená strukovina je chuťovo podobná cíceru. Oproti svojej mladej verzii, sa lepšie skladuje a je v predaji po celý rok. Tiež, aj po tepelnej úprave, ponúka väčší obsah bielkovín, vlákniny a minerálov.
Bob obyčajný zrelé sušené semená varené 100 g 2 | Bob obyčajný mladé semená varené 100 g 10 | |
Energetická hodnota | 110 kcal | 62 kcal |
Bielkoviny | 7,6 g | 4,8 g |
Tuky | 0,4 g | 0,5 g |
Sacharidy | 19,6 g | 10,1 g |
Vláknina | 5,4 g | 3,6 g |
Vápnik | 36 mg | 18 mg |
Železo | 1,5 mg | 1,5 mg |
Horčík | 43 mg | 31 mg |
Zinok | 1 mg | 0,47 mg |
Mangán | 0,42 mg | 0,26 mg |
Vitamín C | 0,3 mg | 19,8 mg |
Folát | 104 μg | 58 μg |
Niacín | 0,71 mg | 1,2 mg |
Čo uvariť zo strukovín bôbu?
- V akomkoľvek pokrme s cícerom, ju môžete nahradiť práve fava fazuľami. Napríklad v známom recepte na hummus .
- Fazuľová polievka je výborná nielen z klasických fazule, ale aj z bôbu obyčajného. Nebojte sa zmeny a určite vyskúšajte.
- V Egypte je bôb základnou surovinou pre pokrm zvaný falafel. S čím túto arabskú pochúťku jesť? Inšpirujte sa najznámejšími receptami .
- Hojne sa z nich pripravujú aj veľmi výživné raňajky. Najčastejšie sa uvarené fava strukoviny podávajú s vyprážaným volským okom.
- Pre svoju zemitú a orieškovú chuť, sa nevarené bôby často iba opražia a následne sú podávané k vínu.
Bob obyčajný a nadúvanie
Rovnako ako ostatné strukoviny, aj bôb obyčajný môže spôsobovať nadúvanie a plynatosť. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, na ktoré telo nemusí byť zvyknuté a preto ju nevie efektívne stráviť. Vhodné je zaraďovať fava fazuľu do jedálnička postupne, v malých dávkach, aby si trávenie navyklo.
Favizmus
Zrná týchto fazuliek môžu vyvolať favizmus – akútnu anémiu. To v prípade, ak sa jedia surové a vo veľkom množstve a to u ľudí, ktorí trpia nedostatkom konkrétneho tráviaceho enzýmu. Ide o génovú predispozíciu, kedy trávenie nevie odbúravať hemolytické látky v týchto fazuľkách.
Pestovanie bôbu obyčajného
Bob sa vysádza prevažne na jeseň, tak obľúbený je teda preto, že je jednou z prvých jarných plodín. Nepestuje sa iba na spotrebu ľudí, ale slúži aj ako krmivo pre hospodárske zvieratá, kone a sliepky. Je veľmi odolný a vyrastie takmer kdekoľvek, aj v chladných podmienkach a ílovitej pôde.