Bobkový list je korenie, bylina aj súčasť kultúry. V našom článku sa dozviete sa čo ste ešte nevedeli

Bobkový list svojou kvetinovou a bylinnou vôňou pripomína oregano a tymián a používa sa častejšie ako ktorákoľvek iná bylina.

Prečítajte si aj o jeho zdravotných účinkoch, vrátane rád a tipov ako si ho vypestovať v pohodlí domova!

Dozviete sa do akých receptov ho pridať, ale aj na čo si dať pozor.

Čo je bobkový list?

Bobkové listy pochádzajú z rastliny vavrínu, vždyzeleného kríka, ktorý rastie v teplých klimatických podmienkach. Rastliny sa pestujú na okrasné účely, listy sa sušia sa a používajú sa pri varení.

Rastlina má husté, pretiahnuté a kožovité listy so špicatými koncami.

Ako vyzerá čerstvý lístok korenia, ktoré rastie na strome,
Zdroj: healthline.com

Druhy bobkových listov

Bobkové listy majú dlhú históriu, vznikli ako ozdobný symbol cti a úspechu a nosili ich rímski a grécki cisári, rovnako ako olympionici, učenci, hrdinovia a básnici.

Existujú dve hlavné odrody: turecký (alebo stredomorský) a kalifornský bobkový list.

Turecká odroda je najbežnejšia, as jemnejšou chuťou v porovnaní s kalifornskými bobkovými listami, ktoré majú silnejšiu arómu a ľahko mätovú chuť.

Rozlišujú sa podľa tvaru listu, kedy turecký má krátke a hrubé listy oproti tenším a dlhším kalifornskej odrody.

Iné odrody bobkových listov sa používajú po celom svete, vrátane západoindického bobkového listu a indonézskeho bobkového listu.

Existuje aj niekoľko druhov bobkových listov, ktoré sú jedovaté, konkrétne vavrín čerešňový a vavrín horský, ale tieto odrody sa nepredávajú ako bylinky

Druhy a podoby bobkového listu, ktoré existujú.
Zdroj: moolihai.com

Čerstvý vs. sušený bobkový list

Čerstvé bobkové listy sú navrchu lesklo zelené a na spodnej strane svetlejšie. Ako listy usychajú, farba sa stáva jednotnou a tlmenou.

Čerstvé bobky sú často oveľa drahšie a nevydržia tak dlho ako bobky sušené.

Pridanie čerstvého bobkového listu do receptu by mohlo prekonať chuť pokrmu, a preto sú často preferované sušené turecké bobkové listy.

Ako chutí?

Vzhľadom na to, že bobkové listy sa nejedia, chuť je skôr o tom, čo pridávajú do receptu.

Mnoho kuchárov verí, že bobkový list neprispieva vôbec žiadnou chuťou, zatiaľ čo iní hovoria, že bylina dodáva chuti jemnú hĺbku.

Takže aj keď bobkové listy nepridávajú ohromujúce a výrazné chute, možno ich považovať za korenie, ktoré podporuje iné korenie v recepte, aby sa ich chuť zvýraznila.

Ako vyzerá usušený vavrín, a ako vyzerá čerstvý vavrín, vrátane namletého korenia.
Zdroj: photodune.net

Zdravotné účinky bobkového listu

Liečba cukrovky

Pokiaľ vám hrozí rozvoj cukrovky alebo sa u vás už tento stav rozvinul, konzumácia bobkových listov môže znížiť hladinu cukru a je účinný pri liečbe cukrovky 2. typu. Spolu s tým môže tiež znížiť hladinu zlého cholesterolu.

Zlepšuje trávenie

Bobkový list zabraňuje poškodeniu žalúdka a podporuje močenie. To pomáha uvoľňovať toxíny v tele a napomáha zdraviu obličiek. Organické zlúčeniny navyše veľmi účinne pomáhajú pri podráždenom žalúdku, upokojujú syndróm dráždivého čreva.

Lieči dýchacie problémy

Bobkový list je tiež zdrojom esenciálneho oleja. Esenciálny olej extrahovaný z tohto listu možno použiť na zmiernenie rôznych respiračných problémov.

Bojuje proti plesňovým infekciám

Bolo preukázané, že bobkový list má protiplesňové vlastnosti, tieto vlastnosti spolu s obsahom vitamínu C môžu chrániť pokožku pred akoukoľvek infekciou a podráždením.

Pomáha znižovať stres a úzkosť

Prítomnosť linaloolu v bobkových listoch môže znížiť hladinu stresu a úzkosti v tele. Má tiež prirodzené upokojujúce vlastnosti, ktoré vám môžu pomôcť upokojiť sa a môžu tiež znížiť riziko depresie.

Chráni srdce

Srdce má tendenciu pracovať lepšie vďaka rutinu a kyseline kávovej, ktoré sa obe nachádzajú v bobkových listoch. Tieto vlastnosti môžu posilniť steny srdcových ciev a pomôcť pri znižovaní hladiny zlého cholesterolu.

Aké zdravotné benefity vavrín telu poskytuje.
Zdroj: plus100years.com

Ako na pestovanie bobkového listu

  • Rastliny bobkového listu sú tolerantné k väčšine typov pôdy. Ideálny rozsah PH je 6-7, ale rastlina je trochu všestranná a znesie rozsah 4,5 až 8,3 PH.
  • Čo neznesie, je pôda, ktorá zle odvodňuje. Aplikácia kompostu alebo inej organickej hmoty pomôže udržať pôdu dobre priepustnú.
  • Sadenice bobkového listu, možno pestovať vo vnútri v kvetináčoch a vonku ako kríky aj ako stromy. Je to pomaly rastúca rastlina a za vhodných podmienok môže dosiahnuť výšku 17 m.
  • Rastliny pestované v kvetináči do tejto veľkej veľkosti nedorastú, pokiaľ ju budete dostatočne orezávať.
  • Rastlina najlepšie rastie na plnom slnku až v polotieni. Pokiaľ ju pestujete vonku v horúcom podnebí, prospeje jej popoludňajší tieň.
  • Ak rastlinu pestujete vo vnútri, bude potrebovať jasné svetlo a príležitostne tieň.
  • Stromy pestované vonku vo všeobecnosti nepotrebujú veľa hnojiva, ale rastliny v kvetináči budú ťažiť z vyváženého organického hnojiva.
  • V chladnejších oblastiach je veľmi citlivá na mráz, ale je možné ju pestovať v kvetináči a preniesť na zimu dovnútra alebo chovať v uzavretom priestore, kde ju extrémny chlad nezabije.
  • Bobkový list je možné pri varení použiť celý alebo drvený. Zberajte listy z rastlín starých aspoň 2 roky. Zrelé bobkové listy majú viac chuti.
  • Ak chcete listy usušiť, položte ich na papier na pečenie na veľkú tácku v jednej vrstve. Nechajte ich 2 týždne v teplej suchej miestnosti.
  • Bobkové listy skladujte celé vo vzduchotesnej nádobe.
Ako vyzerá rastlinka vavrínu v priebehu pestovania.
Zdroj: caribbeangardenseed.com

Ďalšie využitie bobkových listov

Okrem použitia v receptoch sa používajú aj inými spôsobmi. Extrakt z vavrínu sa používa dokonca aj ako liečba otvorených rán.

Bobkové listy a extrakty sa často používajú pri masáži a pri aromaterapii, aby poskytli určitú úľavu od príznakov artritídy a vysokého krvného tlaku.

Na čo sa používa bobkový list

Pridávajú sa do omáčok alebo sa pridávajú do tekutiny z dusenia mäsa a zeleniny
Pridávajú sa do plniek alebo mäsových rolád, ako sú tieto recepty na záhorácke závitky
Môže sa pridať do vody, v ktorej sa varí ryža
Pridávajú sa do vývarov a polievok a nájdete ho aj v týchto receptoch na hydinový kaldoun
Alebo sa rozdrví a používa sa ako každé iné korenie
Je častou ingredienciou pre rôzne nálevy, ako napríklad na nakladanie týchto baraních rohov
Hovädzia hustá polievka s bobkovým listom na dochutenie.
Zdroj: lifemadesimplebakes.com

Recept na čaj z bobkového čaju

  • 4–5 sušených bobkových listov
  • 1 tyčinka škorice (alebo 1 lyžička mletej škorice)
  • 1 liter vody

Postup

  • Do vody pridajte listy a škoricu a varte asi 20 minút. Pre slabší nálev nasekajte čerstvé alebo suché listy, zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať.
Uvarený čaj z bobkového listu a škorice.
Zdroj. recipemarker.com

Ako skladovať bobkový list?

Čerstvé bobkové listy je možné vložiť do uzavretého vrecka na zips a uložiť do chladničky, kde vydrží týždeň alebo dva. Sušené bobkové listy je možné skladovať v uzavretej nádobe na chladnom, suchom a tmavom mieste, ako je skrinka na korenie alebo špajzu; vydrží až dva roky, kým stratí arómu.

Často kladené otázky

Kde sehnat bobkový list?

Bobkové listy lze zakoupit ve většině velkých obchodů s potravinami. Čerstvé bobkové listy může být obtížnější najít, ale obvykle jsou u čerstvých bylinek.
Sušené bobkové listy se dodávají v kořence a najdete je v uličce s kořením ve vašem supermarketu.
Čerstvé listy by měly být jasně zelené a voskově vypadající a kroutit se bez trhání. Hledejte sušené listy, které jsou bez skvrn, prasklin a slz.

Jak časté pití čaje z bobkového listu škodlivé?

Bobkový list je bezpečný, když je užíván orálně v doporučeném  množstvích a krátkodobě. Pokud ale vaříte s celým bobkovým listem, nezapomeňte jej před konzumací jídla odstranit. Užívání celého, neporušeného listu orálně by mohlo být nebezpečné.  List nelze strávit, takže při průchodu trávicím systémem zůstává neporušený. To znamená, že se může usadit v krku nebo prorazit výstelku střev.

Na čem roste bobkový list?

Vavřín nebo Laurus nobilis je vytrvalá, stálezelená bylina patřící do čeledi Lauraceae, která zahrnuje také skořici.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)