Aj Španielsko sa pýši svojim dokonalým syrom, vo svete známym ako Cabrales!
Ide o perfektný aromatický plesňový syr, ktorý je známy pre svoje špecifické dozrievanie!
Prečítajte si o ňom viac a možno ho aj vyskúšate miesto našej českej klasickej Nivy. Myslíme si, že toto rozhodnutie nebudete ľutovať! Je naozaj delikátna!
Čo je Queso de Cabrales?
Syr, tiež známy ako Cabraliego, je španielsky polotvrdý tučný plesňový syr. Pýši sa ochrannou známkou pôvodu a je výhradne vyrábaný v okrese Cabrales av niektorých mestách v Peñamerella.
Ako sa Cabrales vyrába?
Vyrába sa z nepasterizovaného kravského mlieka od kráv pasúcich sa na poliach v severozápadnom cípe Španielska.
Nie je však výnimkou, že pre ostrejšiu a štipľavejšiu chuť sa pridáva ovčie a/alebo kozie mlieko.
Syr sa necháva dozrievať vo vlhkých a chladných jaskyniach. Zreje dva až štyri mesiace v prirodzene vytvorených vápencových jaskyniach. Chladné a vlhké podmienky uľahčujú rast modrozelenej plesne.
Ako Cabrales chutí?
Vyzretý syr sa vyznačuje silnou, prenikavou vôňou a ostrou, kyslou, ľahko slanou chuťou. Chuť je často popisovaná ako divoký a korenistý, s výraznými tónmi soli, ktoré sa stávajú intenzívnejšími, ako syr starne.
Nutričné hodnoty Cabrales (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasýtené mastné kyseliny | Bielkoviny | Vláknina | Soľ |
348 kcal | 0,1 g | 0,1 g | 28 g | 19 g | 24 g | 0 g | 2,5 g |
Ako si Cabrales vychutnať?
Tento modrý syr sa najlepšie kombinuje s niečím sladkým, ako je med alebo figový džem |
Podávajte ho k vínu, ako je Ximénez Sherry. Jeho čokoládové tóny vyvažujú slaný charakter syra |
Výborne sa snúbi s čerstvými figami, salámou, sladkým sherry a suchými klobásami |
Syr je ideálny ako základ do omáčok, rozpúšťa sa na grilovanom alebo pečenom mäse (vyskúšajte tieto luxusné recepty na grilované mäsko , či tieto klobásky a párky alebo si pripravte túto chrumkavú zeleninku ) |
Hodí sa k plátkom bagety, krekrom, opečenému chlebu alebo ovociu |
Syrová omáčka so syrom Cabrales
Čo budeme potrebovať
- 150 g syra Cabrales
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžica masla
- mleté biele korenie
- soľ
Postup
- Do hrnca dajte 1 lyžicu masla a zahrejte na strednú teplotu
- Po rozpustení vlejte smotanu a pokračujte vo varení
- Syr nakrájajte alebo rozdrobte na malé kúsky
- Pridajte syr do smotany a znížte teplotu na minimum
- Metličkou všetko dobre premiešajte, aby sa ingrediencie dobre premiešali a syr rozpustil
- Omáčku redukujte asi 15 minút na miernu teplotu, aby zhustla
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti
- Odstráňte z tepla
- Omáčku precedíme cez sitká, až budú všetky hrudky vo vnútri sitka, roztlačte a prelisujte ich pomocou lyžice do hrnca
- Omáčku vráťte na platňu, aby sa znovu prehriala a všetky ingrediencie dobre premiešajte
- Zložte z platne a dajte bokom
- Podávajte k mäsu alebo hranolčekom
Syr Cabrales sa radí medzi drahšie odrody syrov. Jeho cena sa môže vyšplhať aj na 600 Sk za 500 g. Ale každopádne stojí za to ho aspoň raz v živote ochutnať!
Čím Cabrales nahradiť?
Cenovo dostupná alternatíva je Valdeón, ten však nie je vo svojej chuti taký intenzívny. Je tiež vyrobený výhradne z kravského mlieka alebo s pridaným ovčím a/alebo kozím mliekom.
Tento syr je možné tiež nahradiť známejšími variantmi, ako sú Maytag, Roquefort, Gorgonzola alebo akýkoľvek iný drobivý modrý syr napr. naša česká Niva.