Čakanka, vytrvalá rastlina s modrými, občas bielymi alebo ružovými kvetmi. Čo všetko sa z nej spracováva a ako ju môžete využiť v kuchyni?
Má iba podobu byliny? A ako veľmi je prospešná pre vaše telo?
Všetko sa dozviete v nasledujúcom článku, ktorý vám túto divokú rastlinu priblíži.
Čakanka ako sladidlo a zdroj vlákniny
Čakanku možno charakterizovať ako divokú rastlinu, ktorá rastie pri cestách. Jej začiatok datujeme od čias starovekého Egypta. Pôvodom zo severnej Afriky, západnej Ázie a Európy sa už teraz pestuje aj v Severnej Amerike, Číne alebo Austrálii. Za kultúrnu rastlinu je ale považovaná až od 17. storočia.
Čakanka môže dorásť až do výšky 1, 5 metra. Šírka kvetu je obvykle okolo 3-4 centimetrov. Táto rastlina kvitne od júla do októbra.
Používa sa ako prísada do nápojov a potravín. Slúži ako krmivo pre zvieratá, jej korene sú vhodná náhrada ovsa pre kone. Je využívaná aj v medicíne.
Prečo konzumovať čakanku?
Čakanka obsahuje inulín, extrakt z jej koreňa, ktorý sa používa ako alternatíva cukru a je výborným zdrojom vlákniny. Jeden čerstvý koreň čakanky môže obsahovať 13 – 23 % inulínu. Okrem inulínu je tiež bohatým zdrojom betakaroténu.
Čakanka a zdravie. Konzumácia čakanky je vhodná vtedy, ak trpíte nechutenstvom, žalúdočnými nevoľnosťami či zápchou. Je prevenciou proti ochoreniu pečene, žlčníka alebo rakovine. V medicínskych prípravkoch je jednou z 38 rastlín, ktoré slúžia na výrobu Bachových esencií. Pastu z listov čakanky môžete využiť na opuchy či zápaly kože.
V kuchyni sa dajú listy čakanky použiť do šalátu alebo ich môžete orestovať a podávať ako prílohu. Chcete sa inšpirovať? Pozrite sa na výrobné recepty s čakankou .
Čakanka sa tiež používa ako náhrada kávy.
Nežiaduce účinky čakanky
Konzumácia čakanky u dospelých jedincov je bezpečná. Pokiaľ ale konzumujete koreň čakanky alebo jej semená, odporúča sa krátkodobé užívanie. Inak môžu nastať vedľajšie účinky ako:
- plynatosť
- nadúvanie
- grganie
- bolesti brucha
Nutričné hodnoty
Čakanka je veľmi bohatým zdrojom vlákniny. Môže sa pýšiť nízkou energetickou hodnotou az toho dôvodu sa často konzumuje pri chudnutí. V nasledujúcej tabuľke môžete vidieť množstvo ďalších nutričných hodnôt:
Nutričné hodnoty | Surová čakanka 100 g |
Kalórie | 17 kcal |
Bielkoviny | 0, 9 g |
Sacharidy | 4 g |
Tuky | 0, 1 g |
Vláknina | 3, 1 g |
Druhy čakanky
Mnoho druhov čakanky je pestovaných pre jej listy, čakankové púčiky a korene. Poďme si teda podrobnejšie priblížiť jednotlivé druhy, ich benefity či spracovanie.
Čakanka obyčajná
Latinsky nazývaná Cichorium intybus. Jednoročná až dvojročná rastlina, ktorá sa vyskytuje na suchších miestach. Má svetlo modré kvety, zelené alebo červenohnedé stonky a striedavo rozložené listy.
Čakanku obyčajnú môžete vidieť pozdĺž ciest, na poliach alebo lúkach. Šíri sa sama presevom.
Jej pražené korene sa používajú na spracovanie náhradky kávy alebo do bylinných čajov.
Čakanka listová
Nazýva sa aj čakanka divoká. Používa sa v mnohých zahraničných kuchyniach, ako napríklad v gréckej, albánskej či indickej.
Listy divokej čakanky sú jedlé a majú horkú chuť. Je dobré ich kombinovať so zeleninou, mäsom alebo cestovinami.
Čakanka zelená
Známa aj ako šalátová. Horkastá zelenina, ktorá patrí do rovnakej čeľade ako púpavy a slnečnice. Vzhľadovo vyzerá ako šalát. Zberá sa na začiatku jari.
Zelená čakanka je málo kalorická a bohatá na vlákninu, ako môžete vidieť:
Nutričné hodnoty | Zelená čakanka surová100 g |
Kalórie | 23 kcal |
Bielkoviny | 1, 7 g |
Sacharidy | 4, 7 g |
Tuky | 0, 3 g |
Vláknina | 4 g |
Vápnik | 100 mg |
Železo | 0, 9 mg |
Vitamín B5 | 0, 159 mg |
Vitamín B6 | 0, 105 mg |
Vitamín C | 24 mg |
Vitamín E | 2, 26 mg |
Pri čakanke zelenej rozlišujeme ďalšie druhy:
Belgická čakanka – je to vhodná odroda na pestovanie na vašej záhrade. Má chrumkavé a svetlo žlté listy. Listy sú horké, vhodné na grilovanie alebo varenie.
Kučeravá čakanka – má riasnaté svetlo zelené vonkajšie listy. Hodí sa do šalátu a je možné ju zaliať teplým dresingom.
Escarole – podobá sa hlávkovému šalátu. Má nariasené zelené listy, občas zakončené červenou farbou.
Čakanka červená – nazývaná aj talianska. Jej listy sú purpurovo červenej farby. Vzhľadovo sa môže ľahko zameniť s hlávkou červenej kapusty. Aj napriek tomu, že je horká, skrýva v sebe veľa prirodzenej sladkosti.
Čakanka koreňová
Čakanka koreňová pochádza z oblasti Stredomoria. Slúži ako náhrada kávy. Jej korene sa dajú upiecť, opražiť a následne rozdrviť. Občas sa využíva v pivovarníctve na dochutenie tmavých typov pív.
Koreň čakanky môže slúžiť ako prebiotikum. Stimuluje rast prospešných črevných baktérií. V nasledujúcej tabuľke môžete vidieť nutričné hodnoty týchto koreňov:
Nutričné hodnoty | Čakankové korene surové 100 g |
Kalórie | 72 kcal |
Bielkoviny | 1, 4 g |
Sacharidy | 18 g |
Tuky | 0, 2 g |
Vláknina | 1, 5 g |
Varenie čakanky
Čakanku možno konzumovať aj surovú, listy stačí iba umyť vodou a podávať do šalátov. Veľmi dobrý a výživovo vyvážený je čakankový šalát.
Pokiaľ chcete čakanku uvariť, je dobré ju podávať ako prílohu či súčasť jedla. Napríklad v Taliansku sa čakanka podáva spoločne s fava fazuľami.
Táto rastlina je charakteristická pre svoju horkú chuť. Ako docieliť, aby čakanka nebola horká? Pridajte cukor alebo soľ alebo zvoľte metódu opätovného varenia, ako môžete vidieť v nasledujúcom postupe varenia čakanky.
Postup varenia čakanky:
- Čakankové listy dôkladne očistite, umyte a preceďte.
- Nechajte vodu z listov odkvapkať.
- Priveďte vodu v hrnci do varu a do vriacej vody vložte listy.
- Varte 2 minúty.
- Po uvarení zlejte vodu ak listom nalejte vodu čerstvú.
- Opäť priveďte do varu a varte 5 minút.
- Na záver vodu odlejte. Vďaka tomuto opätovnému vareniu čakankových listov sa zmierňuje ich horkosť.
Postup varenia dusené čakanky:
- Umyte listy a nechajte odkvapkať.
- Do polovice hrnca nalejte vodu, pridajte listy, soľ, maslo a citrónovú šťavu.
- Všetko poduste.
- Listy čakanky môžete dusiť aj so slaninou.
Čakanka sa najčastejšie spracováva na výrobu sirupu a kávy. Poďme si tieto produkty z čakanky priblížiť.
Čakankový sirup
Používa sa ako sladidlo, alternatíva cukru. Vďaka nízkemu glykemickému indexu a vysokému obsahu vlákniny môžu tým sirupom zladiť aj diabetici.
S čakankovým sirupom môžete piecť, variť alebo ho používať ako sladidlo do kávy a čaju. Má podobnú štruktúru ako med a na 100 g obsahuje iba 14 g cukru.
Vyrába sa z koreňov čakanky, a pretože je rastlinného pôvodu, je vhodný aj pre vegánov. Aké sú jeho nutričné hodnoty?
Nutričné hodnoty | Čakankový sirup 1 čajová lyžička |
Kalórie | 50 kcal |
Bielkoviny | 0 g |
Sacharidy | 12 g |
Tuky | 0 g |
Čakankovým sirupom môžete dochucovať jogurty. A čo si skúsiť vyrobiť jogurt doma? Prečítajte si recepty na podomácky vyrobené jogurty .
Čakanková káva
Tento druh kávy sa vyrába zo sušeného a rozomletého koreňa čakanky, slúži ako náhrada kávy. Vďaka viac praženej chuti má väčšiu kávovú chuť ako bežná káva.
Čakankovú kávu si môžete tiež sami vyrobiť. Postup je nasledujúci:
- Čakankové korene umyte a nakrájajte.
- Čisté korene nakrájajte na hrubé plátky. Konce koreňov odrežte a vyhoďte.
- Zahrejte rúru na 140 ° C, plátky vyskladajte na plech a pečte, kým nezhnednú.
- Upečené a vychladnuté korene rozomeľte.
Mletý koreň môžete skladovať v chladničke alebo na suchom chladnom mieste až jeden rok. Mletú čakanku môžete uvariť samotnú alebo s mletou kávou.
Nutričné hodnoty mletého čakankového koreňa a kávy sú nasledujúce:
Nutričné hodnoty | Káva s čakankou 240 ml |
Kalórie | 2, 4 kcal |
Bielkoviny | 0, 3 g |
Sacharidy | 0 g |
Tuky | 0 g |
Vláknina | 0 g |
Na 1 hrnček (240 ml) použite 5 g rozomletej čakanky a 14 g kávovej usadeniny. Pokiaľ chcete bezkofeínovú kávu, na 240 ml dajte 14 g koreňa čakanky.
Čakankové produkty
Okrem kávy a sirupu sa čakanka spracováva aj do ďalších produktov.
Inulínový prášok – extrakt z čakanky spracovaný do práškovej formy, dá sa pridať do smoothie, vody alebo polievok. Nenapadá vás recept na smoothie, do ktorého môžete inulín pridať? Inšpirujte sa medzi výživovo vyváženými receptami na smoothie .
Čakanková tinktúra – znižuje opuchy, podporuje zdravú funkciu čriev a žlčníka.
Čakankové sušienky – obsahujú prášok z čakankových koreňov.
Zaujímavosti
Rozdiel medzi čakankou a nevädzou?
Čakanka má mnoho názvov. Hovorí sa jej modrá sedmokráska, modrá púpava a niekedy aj nevädza. To je ale zlý názov. Čakanka a nevädza sú totiž odlišné rastliny a jediné, čo ich spája, je modrá farba.
Nevädza má na stonke jeden svetlo modrý kvet. Rastie na poliach a spracováva sa iba do čajov či šalátov.
Čakanka má dva rady okvetných lístkov. Na rozdiel od nevädze rastie všade a tiež, ako už bolo niekoľkokrát spomenuté, má horkú chuť.
Pokiaľ chcete zo svojho jedálnička odstrániť cukor a zvýšiť vlákninu, čakanka je tým najlepším variantom. Začnite napríklad výmenou cukru za čakankový sirup. Kúpite ho v každom hypermarkete, supermarkete alebo obchode so zdravou výživou.