Vďaka svojej nezameniteľnej chuti sa čakanka čoskoro stane nevyhnutnou súčasťou vášho dňa, pokiaľ sa tomu tak už nestalo.
A ako sa taká čakanková káva vlastne pripravuje?
Aké sú jej zdravotné benefity?
A v čom sa líši od obľúbenej melty?
To všetko a oveľa viac vám prezradíme v našom článku!
Čo je to vlastne čakanka?
Ide o jednu z najstarších náhradiek kávy u nás, vyrábanú od 18. storočia. Pri výrobe čakanky sa používa pražený drvený koreň čakanky. Názov čakanka kopíruje slovné označenie čakanky, ktoré sa v rôznych jazykoch podobá. Cikorka neobsahuje kofeín, a preto je vhodná aj pre deti, tehotné a dojčiace matky. Po pražení majú korene čakanky veľmi lahodnú chuť a vôňu podobnú káve.
Ako čakanka chutí?
Chuť čakanky pravdepodobne nie je taká, akú očakávate. Keď si k nej ale privoniate, je naozaj cítiť po káve, takže chuť vás možno prekvapí. Odporúčame teda pre tých, ktorí chcú nahradiť klasickú kávu čakankou, začínať so zmenou postupne a to tak, že môžete zmiešať čakanku s vašou obľúbenou kávou, aby ste si zvykli na chuť a ľahkosť praženého koreňa čakanky. Chuť je drevitá a má orechovú arómu.
Zdravotné výhody čakanky
Cikorka má niekoľko zdravotných benefitov ako napríklad:
Zlepšuje trávenie
Cikorka je dobrým zdrojom vlákniny, ktorá môže zlepšiť niekoľko aspektov vášho tráviaceho systému. Môže napríklad podporovať zdravie vášho črevného mikrobiomu, o ktorom sa predpokladá, že je silne spojený so zdravím a chorobami. Koreň čakanky totiž obsahuje vlákninu inulín, typ prebiotika, ktoré podporuje rast prospešných baktérií v čreve. Štúdie tiež ukazujú, že čakanka môže zlepšiť funkciu čriev a znížiť zápchu.
Znižuje hladinu cukru v krvi
Koreň čakanky obsahuje inulín, typ vlákniny, u ktorej bolo preukázané, že pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Navyše pomáha znížiť inzulínovú rezistenciu.
Má protizápalové vlastnosti
Väčšina z nás vie, že chronický zápal je príčinou rôznych srdcových chorôb, cukrovky a dokonca aj rakoviny. Niektoré štúdie zistili, že koreň čakanky môže mať protizápalové vlastnosti.
Neobsahuje žiadny kofeín
Čakanková káva môže byť vynikajúcim spôsobom, ako znížiť príjem kofeínu. Bežná káva sa vyrába z kávových zŕn, ktoré sú pražené, mleté a uvarené. Typická šálka kávy obsahuje asi 92 mg kofeínu, aj keď toto množstvo sa líši v závislosti od faktorov, ako je typ použitých kávových zŕn, veľkosť porcie a typ praženia kávy. Konzumácia veľkého množstva kofeínu bola spojená s vedľajšími účinkami, ako je nevoľnosť, úzkosť, búšenie srdca, nepokoj a nespavosť. Koreň čakanky prirodzene neobsahuje kofeín, takže je vynikajúcou náhradou kávy, pokiaľ chcete znížiť príjem kofeínu.
Vedľajšie účinky konzumácie čakanky
Aj keď je čakanková káva spájaná s niekoľkými zdravotnými prínosmi, nie je pre každého. Čakanka môže u niektorých ľudí vyvolať alergickú reakciu spôsobujúcu príznaky ako bolesť, opuch a mravčenie v ústach. Ľudia s alergiou na ambróziu alebo peľ brezy by sa mali čakanky vyhýbať, aby sa predišlo potenciálnym negatívnym vedľajším účinkom.
Množstvo kofeínu vo vybraných nápojoch
Ako sme už spomínali, čakanka neobsahuje kofeín, pokiaľ ju nebudete konzumovať spoločne s kávou. V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na množstvo kofeínu, ktoré vybrané nápoje obsahujú.
Nápoj | Priemerný obsah kofeínu v 250 ml |
Varená čakanka | Bez kofeínu |
Melta | Bez kofeínu |
Kakao | 12 mg |
Coca Cola | 35 mg |
Čajková káva (cigorka v kombinácii s kávou) | 38 mg |
Čaj | 25 – 60 mg |
Matcha Tea | 25 až 70 mg |
Energetické nápoje | 80 mg |
Yerba maté | 85 mg |
Káva | 85 až 200 mg |
Nutričné hodnoty v čakanke
V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt 100 ml čakanky vs. kávy.
Nutričné hodnoty | Množstvo v 100 ml čakanky | Množstvo v 100 ml kávy |
Energia | 5,4 kcal | 1 kcal |
Tuky | 0 g | 0 g |
Sacharidy | 1,3 g | 0 g |
Vláknina | 0 g | 0 g |
Bielkoviny | 0,2 g | 0,1 g |
Vitamíny a minerály v čakanke
Pozrite sa tiež na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré čakanka v porovnaní s kávou obsahuje.
Vitamíny a minerály | Množstvo v 100 ml čakanky | Množstvo v 100 ml kávy |
Vitamín B1 | 0,000 mg | 0,014 mg |
Vitamín B2 | 0,005 mg | 0,076 mg |
Vitamín B3 | 0,390 mg | 0,191 mg |
Vitamín B6 | 0,000 mg | 0,001 mg |
Foláty | 0,00 mcg | 2,0 mcg |
Vitamín C | 0,0 mg | 0,0 mg |
Vitamín E | 0,00 mg | 0,01 mg |
Vitamín K | 0,0 mcg | 0,1 mcg |
Vápnik | 7,16 mg | 2,00 mg |
Meď | 0,02 mg | 0,00 mg |
Železo | 0,09 mg | 0,01 mg |
Horčík | 5,37 mg | 3,00 mg |
Fosfor | 5,37 mg | 3,00 mg |
Draslík | 62,65 mg | 49,00 mg |
Selén | 0,18 mcg | 0,00 mcg |
Sodík | 12,53 mg | 2,00 mg |
Zinok | 0,02 mg | 0,02 mg |
Ako vzniká čakanka?
Cikorka pochádza z rastliny čakanky (Cichorium intybus), odolnej trvalky s purpurovo modrými kvetmi, ktoré sa otvárajú a zatvárajú každý deň v rovnakom čase. Je bežná v Severnej Amerike a Európe. Listy a kvety čakanky sa používajú najčastejšie do rôznych šalátov a koreň čakanky sa používa na výrobu čakanky. Každá čakanka má jeden dlhý, hrubý koreň, ktorý sa vytiahne zo zeme, umyje, osuší, opraží, nakrája najemno a potom lúhuje alebo varí.
Vyskúšajte naše najlepšie recepty s čakankou . Máme pre vás tipy na luxusnú polievku, šalát, ale aj osviežujúci koktail!
Kde čakanku kúpiť a ako ju skladovať?
Čerstvý koreň čakanky možno niekedy nájsť na farmárskych trhoch, ale môže byť celkom ťažké ho zohnať. Cikorku je potom možné zakúpiť v niektorých obchodoch s potravinami, v obchodoch so zdravou výživou alebo online. Tú najznámejšiu u nás môžete zakúpiť pod názvom Karo. Zmesi kávy a čakanky sa predávajú v špecializovaných predajniach potravín au online predajcov. Cikorku skladujte ako bežnú mletú kávu v uzavretej nádobe.
Ako správne pripraviť čakankovú kávu?
Čajka sa predáva vo forme prášku, ktorý sa zalieva horúcou vodou. Postupujte podľa pokynov na obale. Nápoj sa môže konzumovať s mliekom, piť ako teplý, tak studený.
Vzhľadom k tomu, že čakanka je zvyčajne oveľa lacnejšie ako káva, je to skvelá alternatíva, ak máte obmedzený rozpočet. Prepaľovanie čakanky by vás však mohlo od jej používania odradiť, takže si dávajte pozor, aby ste ju nepoužili príliš, inak si pokazíte chuť. Začnite s 1/2 lyžičky čakanky na každú šálku, a upravte podľa svojej chuti. Neskôr pravdepodobne prejdete až na dve až štyri polievkové lyžice. Potom má čakanka bohatšiu a silnejšiu chuť. Môžete do nej pridať korenie ako je škorica, klinčeky, muškátový oriešok alebo badián.
Alternatívne si môžete svoju čakankovú kávu vyrobiť od nuly doma pomocou nižšie uvedených pokynov:
- Koreň čakanky kúpte v obchode s potravinami.
- Koreň umyte a osušte, potom ho nakrájajte nožom na kúsky.
- Rozložte kúsky do zapekacej misy a pečte v rúre pri teplote zhruba 180 °C, kým nebudú zlatohnedé.
- Nechajte vychladnúť.
- Keď je koreň vychladnutý, vložte kúsky do mlynčeka na kávu a rozdrvte ich na rovnakú hrubosť ako obvyklú kávovú usadeninu.
- Priveďte do varu 1 šálku vody a pridajte 1–2 polievkové lyžice koreňa čakanky.
- Prikryte a duste 10 minút.
- Tekutinu sceďte do hrnčeka a vypite.
- Podľa potreby pridajte med a mlieko.
Káva latte z koreňa čakanky:
- Uvarte 1 polievkovú lyžicu čakanky s 2 šálkami vody.
- Zahrejte mlieko podľa vášho výberu a napeňte.
- Pridajte napenené mlieko k 1 porcii čakankovej kávy a premiešajte.
- Pre vanilkové latte zamiešajte do svojho receptu vanilkový struk. Doplňte škoricou podľa chuti!
Cikorka zmiešaná s kávou:
- Na prípravu základnej čakankovej kávy použite asi 2/3 mletej kávy a 1/3 čakanky.
- Varte ako normálne v prekvapkávacom kávovare, french presse alebo svojou obľúbenou metódou.
Pripravte si k šálke čakanky napríklad niektorý z našich receptov na orechovú tortu . Pochutnáte si!
Ako sa čakanka líši od melty?
Cikorka je iba pražený koreň čakanky, zatiaľ čo melta obsahuje nielen pomletý čakankový koreň, ale aj praženú cukrovú repu, jačmeň a raž. Cikorka je tiež oveľa staršia a známejšia ako melta. Na našom území sa čakanka začala vyrábať na začiatku 19. storočia, melta až v 20. storočí. Oba nápoje spája to, že sú označované za kávovinu, teda nápoj pripomínajúci klasickú zrnkovú kávu, avšak bez kofeínu.
História čakanky
Čakanka má dlhú históriu a je jedným z najstarších zaznamenaných druhov rastlín. Rastlina pochádza zo severnej Afriky, západnej Ázie a Európy a predpokladá sa, že jej pestovanie má svoj pôvod v Egypte v staroveku. Čakanka bola prvýkrát použitá ako náhrada kávy vo Francúzsku na začiatku 19. storočia . Bol nedostatok kávy a tak ľudia hľadali alternatívu. Kávovinový priemysel sa totiž začal vyvíjať oveľa rýchlejšie a dopyt prudko stúpol, takže sa zrnková káva stala menej dostupnou. Ľudia si tak do kávy začali primiešavať práve pražené korene čakanky.
V poslednej dobe je spotreba čakanky spájaná s embargom a znižovaním nákladov. New Orleans , ktoré má veľký francúzsky vplyv, bolo hlavným konzumentom kávy pred občianskou vojnou. V roku 1840 bol zablokovaný dovoz kávy do prístavu New Orleans. Miestni obyvatelia, ktorí sa vrátili k svojim francúzskym koreňom, začali namiesto kávy používať čakanku.
Dnes je čakanka v New Orleans stále obľúbená a „káva z New Orleans“ obvykle odkazuje na kávu z koreňa čakanky. Predajcovia kávy z New Orleans často miešajú kávu s až 30 percentami koreňa čakanky . Okrem New Orleans sa tiež teší obľube v mnohých ďalších oblastiach celého sveta, vrátane Francúzska a Indie .