Čedar je u nás dobre známym syrom, ale viete ako naplno využiť jeho jedinečné vlastnosti, skvelú chuť a arómu?
V tomto článku sa dočítate všetky dôležité informácie, ktoré vám umožnia si tento syr vychutnať zase o niečo viac a lepšie!
Pripravte si s ním lahodné jedinečné recepty, skvelú polievku alebo jednoduchý obložený tanier, s tým správnym vínom!
Čo je čedar?
Cheddar je pevný, prírodný syr z kravského mlieka, ktorý môžeme nájsť vo farebných prevedeniach od bielej cez žltú až po oranžovú.
Mladý čedar má jemnú chuť a čím dlhšie zreje, tým je jeho chuť ostrejšia. Počas procesu starnutia sa krémová a hladká textúra stáva pevnou.
Jemný čedar obvykle zreje medzi dvoma až štyrmi mesiacmi, syr s ostrejšou chuťou zreje šesť až deväť mesiacov a ten extra ostrý zreje v rozmedzí medzi jedným a pol rokom až dvoma rokmi.
Stručná história syra
Tento syr pochádza z rovnomennej anglickej dediny Cheddar. Najstaršie záznamy o čedare pochádzajú už z 12. storočia.
Výroba syrov bola spôsobom, ako predĺžiť trvanlivosť mliečnej bielkoviny a získať tak produkt, ktorý bude možný skladovať bez potreby chladenia.
Ako sa vyrába čedar?
Tento druh syra sa vyrába, pre neho typickým a ojedinelým spôsobom, ktorý sa nazýva „čedaring“. Pri ktorom sa bochníky syra skladajú na seba, čo spôsobí odtok prebytočnej srvátky a práve počas tohto neustáleho vrstvenia sa u syra začína rozvíjať jeho charakteristická chuť a textúra.
Zrenie bude trvať minimálne dva mesiace, potom záleží na type čedaru, ktorý bude výsledkom výroby.
Počas obdobia zrenia sa textúra mení z hladkej na drobivú, zatiaľ čo chute nadobúdajú liesko orieškových tónov av závislosti od času sa chuť stáva ostrejšou.
Druhy čedaru
Odrody čedaru, sa od seba veľmi líšia v závislosti na dobe zrenia, výrobou, kultivačnými procesmi, chuťou a nakoniec aj textúrou.
Chuť sa pohybuje od jemnej po ostrú. Tento rozdiel je spôsobený použitými syrovými kultúrami a dobou zrenia. Do niektorých syrov sa pridávajú aj ďalšie chute prostredníctvom čili, cibule alebo čierneho korenia.
Jemný čedar zreje 2 – 3 mesiace a má maslovú hladkú chuť. |
Stredne o strý čedar je starý 7-9 mesiacov a má krémovú, hladkú textúru a bohatú, maslovú chuť s jemným chvostíkom. |
Ostrý čedar je starý 12-14 mesiacov a má hustú a ľahko drobivú textúru s intenzívnou, ale napriek tomu jemnou chuťou. |
Extra ostrý zreje asi 12 mesiacov, čím získava krásnu citrusovú chuť. V jednom súste môžete ucítiť podtóny grapefruitu a bergamotu. |
Prémiový čedar je starý 2–5 rokov a sú to vynikajúcimi syrmi k vínam ako sú ružové vína alebo červené Cabernet Savignon. |
Biely vs. oranžový čedar: Aký je rozdiel?
Tradičný syr má prirodzene bielu farbu.
Oranžovú farbu syr získava vďaka semenám zvaných annato, ktoré syrári pridávajú na získanie oranžovej farby. Annatto je ovocie bez chuti zo stromov achiote, ktoré rastú primárne v Južnej Amerike.
Na čo sa používa syr čedar?
Nakrájaný čedar je sám o sebe perfektnou desiatou. Pri skúmaní čedaru vyskúšajte rôzne druhy, ako sú ostré a extra ostré čedary. Pri varení, ak sa usilujete o tekutú konzistenciu, skúste použiť jemný alebo ostrý čedar, aby ste dosiahli najlepšie výsledky.
Obložený syrový tanier: zmiešajte rôzne druhy syra od tvrdého cez polotvrdý až po mäkký. Vyskúšajte modrý syr, francúzsky gruyère, brie (náš hermelín) alebo kozí syr spolu s vyzretým čedarom. Syry podávajte spolu s džemami, sušeným ovocím, orechmi a sušienkami alebo pečivom. Pred podávaním vyberte syry z chladničky, aby hodinu odležali pri izbovej teplote |
Grilovaný syrový sendvič: pripravte si grilovaný syrový sendvič s ostrým typom syra na plátkoch kváskového chleba. Vezmite dva plátky chleba a na každý plátok pridajte veľké množstvo strúhaného syra. Na panvici rozpustite kúsok masla a priamo na rozpálenú panvicu nasypeme malú hŕstku syra. Chlieb neposypanú stranou položíme na nasypaný syr a opekáme. Akonáhle je jedna strana chrumkavá a na druhej strane sa syr rozpustí, čo zaberie asi 2 minúty, sendvič podoberieme naberačkou a opečieme aj z druhej strany |
Mac & Cheese: syr sa zapracuje do bešamelovej omáčky, aby sa vytvoril základ omáčky, ktorá sa pridá do uvarených cestovín |
Gratinované zemiaky: sú vyrobené z tenkých plátkov zemiakov so smotanovou omáčkou a rozpusteným a zapečených syrom navrchu. Naše recepty na ďalšie zapekané pokrmy sú tiež ideálnou príležitosťou na pridanie tohto lahodného syra |
Quesadillas : sú mexické jedlo pozostávajúce z tortilly naplnené syry, ako je čedar, mozzarella a švajčiarsky biely syr. Inšpirujte sav týchto skvelých mexických dobrotách , s ktorou zažijete pravú chuť Mexika |
Plnené zemiaky: sú uvarené zemiaky s vydlabaným stredom, ktorý sa zmieša s nakrájanou slaninou a strúhaným syrom. Potom za pečú, zabalené v alobale, kým sa syr nerozpustí a nakoniec sa servírujú s kyslou smotanou a zelenou cibuľkou |
Čedar a plátky jabĺk: pre rýchlu sladko slanú desiatu vyskúšajte skombinovať plátky kyslého jablka s plátkami syra |
Polievka z ružičkového kelu s čedarom
- Troška olivového oleja
- ½ cibuľa (najemno nakrájaná)
- 100g ružičkového kelu (nakrájaný na štvrtky)
- 1 strúčik cesnaku (nasekaný)
- 300 ml horúceho kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 100 ml hustej smotany
- 55g syra čedar (strúhaný)
- Soľ
- Korenie
Postup
- V hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a 3–4 minúty opekajte do jej zmäknutia
- Nakrájaný ružičkový kel vložte do hrnca s vriacou osolenou vodou a varte 2–3 minúty, potom dobre sceďte
- Do panvice s cibuľou pridajte scedené kel a pridajte cesnak
- Pokračujte 1-2 minúty v opekaní
- Pridajte vývar a smotanu a varte ďalšie 3-4 minúty
- Vmiešajte syr, dochuťte soľou a korením
Ak patríte medzi milovníkov syra a krémových polievok, potom vám nesmú ujsť tieto recepty na ďalšie syrové polievky !
Vínne párovanie
K tomuto druhu syra je najjednoduchšie nájsť vínne párovanie. Keď pomyslíme na tvrdý syr, vybavia sa nám druhy ako je parmezán, ovčí syr Manchego, čedar, Pecorino a francúzsky Comte. Tie bývajú kyslasté, orechové s pevnou textúrou a jemnou sladkastosťou. Preto k nim vyskúšajte vína ako:
Červené víno – Sangiovese, Merlot, Montepulciano, Zinfandel
Biele víno – Chardonnay, Biela Rioja, Trebbiano
Obohatené víno – Portské, Sherry
Výrazná, plná červená, ako je Cabernet Sauvignon, sa veľmi dobre hodí k bohatým orechovým chutiam vyzretej goudy ak ostrému, dobre vyzretému čedaru.
Čím sa dá čedar nahradiť?
Tvrdý švajčiarsky syr Gruyère , ponúka podobnú orieškovú chuť, rovnako tak ako pevnú a hladkú textúru.
Vyzretá Gouda pripomína vyzretejšie odrody čedaru. Ponúka silnú arómu lieskových orieškov, s drobivou textúrou, bohatú a slanú chuť.
Skladovanie
Čedar má dlhú trvanlivosť, najmä keď je skladovaný v správnych podmienkach.
Po otvorení vydrží v chladničke 3-4 týždne, zatiaľ čo neotvorený vydrží čerstvý až 6 mesiacov.
Aj keď sa textúra ľahko zmení, syr je možné na 6-8 mesiacov zamraziť.