Pokiaľ patríte medzi nadšencov, ktorým nevadia pikantné pokrmy, potom je tento článok o chilli presne pre vás!
Dozviete sa v ňom všetky dôležité informácie, vďaka ktorým si svoje pikantné pokrmy budete môcť vychutnať zase o niečo viac!
Zistite aké druhy papričiek poznáme, ako sa dajú vypestovať a hlavne, do akých pokrmov ich môžeme pridať!
Čo je čili korenie?
Najbežnejšie sa jedná o červeno sfarbenú zmes práškového korenia. Táto zmes sa skladá z trošky kajenského korenia, rasce, cesnakového prášku, oregana a papriky a najčastejšie sa pridáva do známeho mexického pokrmu chilli con carne.
Pikantnosť tejto koreniacej zmesi sa líši v závislosti od toho, v akom pomere sú korenia zmiešané, ale vždy je oveľa nižšia ako u čisto mletých chilli papričiek.
Ako chilli korenie chutí?
Korenie môže byť jemne až stredne pikantné v závislosti od toho, koľko kajenského korenia tvorí zmes. Tiež záleží, aký druh papričiek je v zmesi použitý, napríklad tmavé odrody papričiek prepožičia zmesi skôr dymovú a ľahko sladkastú chuť, zatiaľ čo zelené papričky skôr viac kyslosti.
Chilli vs. kajenské korenie
Korenie predávané ako kajenské korenie je jednoducho mleté kajenské korenie a nie je to náhrada chilli. Mleté kajenské korenie je osemkrát pálivejšie ako chilli. Takže rozhodne v receptoch nenahradzujte čili rovnakým pomerom kajenského korenia. Len áno, dvakrát túto chybu už neurobíte.
Zdravotné účinky chilli
Pomáha s trávením
Korenie urýchľuje trávenie a zmierňuje problémy, ako je zápcha a plynatosť. Tiež znižuje množstvo škodlivých baktérií v črevách a udržuje črevá zdravé
Reguluje krvný tlak
Červené čili papričky majú vysoký obsah draslíka, rovnako ako korenie z nich. Draslík rozširuje krvné cievy a pomáha udržiavať krvný tlak v rovnováhe. Obsahuje aj kapsaicín, ktorá zlepšuje krvný obeh.
Protizápalové účinky
Kapsaicín má tiež protizápalové vlastnosti, čo znamená, že znižuje zápal a bolesť, najmä vo svaloch a kĺboch.
Pomáha pri chudnutí
Kapsaicín tiež znižuje chuť do jedla a urýchľuje spaľovanie tukov zrýchlením metabolizmu.
Zlepšuje zdravie pleti a vlasov
Koreniaca zmes obsahuje ako vitamín C, tak vitamín A, ktoré sú dôležitými zdrojmi pre zdravé a hydratované vlasy a pleť.
Ako pestovať čili papričky?
Rastliny sú pomerne nenáročné na údržbu. A pokiaľ stojíte o vlastné čerstvé chilli papričky, môžete si ich začať pestovať aj sami doma a nakoniec si vyrobiť vlastné korenie.
- Semienka vsádzajte po poslednom mraze, keď je pôda teplá a suchá.
- Rastliny potrebujú veľa slnečného svetla (minimálne 6 – 8 hodín), aby sa im darilo.
- Rastliny pravidelne zalievajte, ale neprelievajte. Rastline budú stačiť aj 3 cm vlhké pôdy.
- Papričky potrebujú dobre hnojenú a priepustnú pôdu.
- Ideálna teplota na pestovanie paprík je medzi 20 – 30 stupňami.
- Ak vám papričky dozrejú, odstrihnite ich pomocou nožníc. Vyvarujte sa odtrhávaniu paprík od stoniek, pretože to môže rastlinu poškodiť.
Druhy chilli papričiek
Je ťažké presne povedať, koľko druhov týchto pálivých papričiek existuje. Existujú odhady, ktoré hovoria, že je o niečo medzi 2000 až 4000 druhmi. Ale neustále sa vyvíjajú nové odrody, obvykle v snahe vytvoriť čo najpálivejší typ.
Pálivosť papričiek sa meria pomocou Scovilleho stupnice (SHU), ktorá bola vytvorená v roku 1912 na meranie pálivosti a štipľavosti. Čím vyššiu hodnotu paprika má, tým pálivejšia je!
Druh papriky | Pálivosť (SHU) | Využitie v kuchyni |
Padrón | 500-2,500 | Osmažte ich na oleji, kým na nej nevzniknú pľuzgiere a podávajte ich ako súčasť tapas. Takto patróny získajú výraznú chuť, s príjemnou sladkosťou a orechovými tónmi |
Jalapeno | 2,500-8,000 | Surové zelené papričky, sú mierne pálivé, ale majú jasnú, sviežu chuť. Ako dozrievajú, sú sladšie a menej pálivé. Papriky používajte do šalátov, ku grilovanému syru, na pizzu, do párkov v rožku a hamburgerov a samozrejme do nachos |
Serrano | 10,000-23,000 | Nasekajte ich do salsy, pico de gallo a ďalších dipov |
Kajenské papriky | 30 000-50 000 | Najčastejšie sa melú do koreniacich zmesí, ktoré sa neskôr používajú na dochutenie nátierok a grilovacích marinád |
Tabasco | 30 000-50 000 | Sú najlepšie pre výrobu domácich omáčok alebo na rozomletie na čistý chilli prášok |
Chilli vtáčie oko | 50 000-100 000 | Ak varíte ázijskú kuchyňu, mali by to byť vaše obľúbené chilli papričky |
Piri Piri (alebo Peri Peri ) | 50 000-175 000 | Je vynikajúci ku kuraciemu a bravčovému mäsu |
Scotch Bonnet | 100 000-350 000 | Chuť je veľmi ovocná a sladká, takže sú ideálne pre všetky druhy omáčok. Použite ich ku kuraciemu a bravčovému mäsu |
Habanero | 100 000-350 000 | Môžete si z nich pripraviť štipľavé omáčky alebo korenenú salsu. Pridajte ho do ovocného chutney |
Ghost Pepper | 1 000 000+ | Intenzita pálivosti sa môže stupňovať až 15 minút. Používajte na dochutenie omáčok a dusených pokrmov alebo indických jedál |
Carolina Reaperová | 1 400 000 – 2 200 000 | Môžete ju rozomlieť na prášok a pridať do nátierok alebo omáčok a marinád. Pri manipulácii s takto pálivou paprikou vždy používajte rukavice |
Do akých receptov chilli korenie použiť?
- Chilli con carne
- Fazuľa s mletým mäsom
- Marinády – naučte sa ako správne marinovať vďaka nášmu článku
- Mäsové guličky
- Zapekané pokrmy
- Posypať ním popcorn – viac o popcorne sa dozviete v našom článku
- Tacos – vyskúšajte tieto lahodné recepty na tacos
- Enchiladas
- Dusené mäso
- Polievky
- Pečený cícer – skúste jeden z týchto 4 receptov s cícerom
Čím čili korenie nahradiť?
Pokiaľ nemáte koreniacu zmes, môžete ju nahradiť kombináciou rasce, cesnakového prášku a kajenského korenia.
Typická zmes zahŕňa dva alebo tri diely mletej rasce, dva diely cesnakového prášku a jeden diel kajenského korenia, papriky a mletého oregana.
Skladovanie
Chilli korenie skladujte na chladnom a suchom mieste mimo priameho slnečného svetla.
Správne uchovávané korenie môže vydržať až tri roky, ale chuť začne časom ochabovať.