Málokto vie, že choroše šupinaté radíme medzi jedlé huby.
Vo voľnej prírode môžete tieto chutné, ale nedocenené huby rozpoznať podľa jedinečných vzorov na klobúku.
Prečítajte si viac o tejto zaujímavej hube. Naučte sa jej spoznať, očistiť aj pripraviť!
Čo je choroš šupinatý?
Jedná sa o zaujímavú špongiu, ktorá vyrastá na odumretých stromoch z tvrdého dreva. Je ľahko rozpoznateľný, vďaka svetlo a tmavo hnedému vzorovaniu klobúka, ktoré vyzerá ako jemne nakreslené šupiny.
Dospelé huby môžu dorásť do veľkosti až 60 cm.
Ako spoznať choroša šupinatého?
- Tieto huby vyrastajú v období od apríla do októbra.
- Vyrastá, ako na živých, tak na mŕtvych kmeňoch a pňoch. Najčastejšie potom na orechoch, vŕbach, topoloch, bukoch, lipách a javoroch.
- Klobúk môže dorásť až do veľkosti 60 cm a má tvar polkruhového vejára. Vyskytuje sa vo farbe žltej alebo okrovej a je pokrytý tmavohnedými šupinami.
- Dreň huby je belavá a keď sa rozreže, tak sa ďalej nesfarbuje. Textúra je mäsitá, s múčnou chuťou a uhorkovou vôňou.
- Jedlé sú iba mladé huby, z ktorých sa najčastejšie pripravujú polievky, rezne alebo vyprážané.
Zdravotné benefity choroše
Tieto huby sú skvelým zdrojom bielkovín a ďalšími prvkami ako sú vitamíny B komplex, C a D a tiež esenciálne minerály, ako je železo, fosfor, draslík, meď a selén.
Majú tiež nízky obsah sodíka, tuku a cholesterolu, čo z nich robí skvelú zdravú potravinu.
Choroše majú tiež vysoký obsah antioxidantov. Z tohto dôvodu môže konzumácia týchto húb pomôcť vášmu telu predchádzať nádorom a rakovine. Tieto antioxidanty môžu tiež posilniť vašu imunitu proti bežným chorobám, ako je prechladnutie a chrípka.
Tieto huby sú tiež bohaté na vlákninu, takže sú skvelé na podporu zdravého tráviaceho systému.
Pridaním týchto húb do každodennej stravy môže pomôcť riadiť hladinu cukru v krvi, znížiť cholesterol, regulovať krvný tlak a zlepšiť vaše celkové kardiovaskulárne zdravie.
Recepty s chorošom šupinatým
Tieto huby majú výraznú arómu a príjemnú chuť, ktorá pripomína vodný melón. Najlepšie chutia, keď sú mladé a krehké |
Keď huby zoberiete, pred varením ich ihneď umyte a očistite. Zlikvidujte všetky časti, ktoré sú korkové alebo tuhé |
Staršie huby, možno použiť na prípravu polievkového mäsového základu alebo zeleninového vývaru, ale ich dreň sa už nedá jesť, pretože je príliš tuhá. Pripravte si tento rýchly a jednoduchý eintopf , kde sa bude chuť choroša vynímať |
Choroše chutia najlepšie pečené alebo restované. Môžete ich tiež variť a pridávať do dusených pokrmov a polievok. Pridajte ich k týmto receptom na dusené morčacie mäso , je to lahôdka |
Môžu byť tiež usušené a rozdrvené na koreniaci prášok. Toto korenie môžete použiť na zvýraznenie chuti polievok, omáčok, chleba a dokonca aj do tempura cestíčka |
Huby je najlepšie nakrájať na plátky a osmažiť na panvici. Huby nakrájame na tenké plátky a orestujeme na troche oleja, soli a korenia. Chuť je ľahká a zemitá, hubová a svieža |
Môžete ich tiež nakrájať na tenké plátky, usušiť a jesť ako chrumkavé chipsy |
Skladovanie
Choroše skladujte v chladničke, ale pre istotu ich použite do dvoch dní.
Skvelý spôsob, ako tieto huby uchovať bez toho, aby ste ich vysušili, je nakrájať ich na tenké plátky a nakladať.