Špargľa je vynikajúca zelenina so skvelými účinkami na naše zdravie.
Čo všetko je o ňom dôležité vedieť?
Aké sú jeho druhy?
Ako ho pestovať?
V tomto článku sa dozviete, ako si ho správne pripraviť, kde všade ho môžete použiť aj množstvo ďalších tipov.
Špargľa, luxusná lahôdková zelenina
Špargľa je rastlina, ktorá sa pestuje predovšetkým pre svoje dužinaté výhonky. Všetky výhonky bývajú zelené, pokiaľ sa nezakryjú. Niektoré odrody majú aj fialové zafarbenie. Používa sa v mnohých pokrmoch a je jednou z jednoduchších na pestovanie zeleniny, najmä pre začínajúcich záhradníkov.
Druhy špargle
Existuje mnoho rôznych odrôd, rôznych farieb, chutí, textúr a odolnosti. Nás budú zaujímať hlavne štyri základné typy, ktorými sú zelená, biela, fialová a divoká špargľa. Zvyšok odrôd sú špeciálne druhy špargle, ktoré spadajú do jedného zo štyroch základných typov.
Zelená špargľa
Toto je najbežnejší typ, ktorý nájdete v obchodoch s potravinami po celom svete. Vďaka tomu je to jedna z najlacnejších odrôd v okolí. Je jasne zelený a pri varení sa stáva ešte jasnejší. Svoju zelenú farbu získava z chlorofylu nevyhnutného pre fotosyntézu. Zelená špargľa je jedným z najvýživnejších dostupných druhov . Obsahuje vitamíny B a C, draslík, beta-karotén, vápnik a kyselinu listovú, a to voláme len niekoľko základných živín. Navyše je bohatšia na vlákninu. Vyšší obsah vlákniny môže spôsobiť, že je tuhší.
Zelená špargľa nie je potrebné lúpať, ale pred použitím by sa mala umyť. Vždy odrežte biely, drevnatý koniec. Môžete ho pripraviť niekoľkými rôznymi spôsobmi. Dá sa variť, dusiť, grilovať, vyprážať a tak ďalej. Zelená špargľa sa veľmi dobre kombinuje s inou zeleninou, ideálne ju môžete napríklad zapiecť v rúre.
Biela špargľa
Biela špargľa je v podstate rovnaký ako zelená špargľa, ale proces zberu je odlišný . Chýba mu farba, pretože sa pestuje v tme, čo bráni fotosyntéze. Môže byť drevitejšia a tuhšia ako iné odrody, takže je najlepšie ho pred varením olúpať .
Dodatočná pozornosť potrebná na jeho pestovanie a obmedzená doba zberu znamená, že biela špargľa je oveľa drahšia ako zelená špargľa . Mnoho ľudí považuje bielu špargľu za sladšiu ako zelenú odrodu, čo je ďalší dôvod, prečo sú zaň ľudia ochotní zaplatiť oveľa viac. V Amerike je vzácnejší ako v Európe, kde je považovaný za delikatesu. Obvykle sa predáva v špecializovaných obchodoch alebo v konzervách. Biela špargľa patrí k najlahodnejším a najjemnejším .
Biela špargľa sa bežne kombinuje s citrónmi, maslom, majonézou, horčicou a holandskou omáčkou.
Môžete ho použiť ako prílohu, alebo ho je možné pridávať do šalátov, polievok, cestovín a mnohých ďalších pokrmov. V porovnaní so zelenou špargľou má silnejšie stonky, a preto jeho varenie zaberie viac času ako pri zelenej špargle.
Biela špargľa nie je ľahké blanšírovať, grilovať alebo restovať, a preto sa pripravuje v pare alebo klasicky varí. Má tuhšiu šupku kvôli vysokému množstvu vlákniny a musíte olúpať aspoň 2/3 stonky (merané zdola). Okrem toho potrebuje orezať aj spodnú časť stonky.
Máme pre vás tie najlepšie recepty na polievky so špargľou v 6 variantoch. Inšpirujte sa!
Fialová špargľa
Fialová špargľa sa od ostatných druhov líši, a to nielen tým, že je fialová. Obsahuje tiež vyššie množstvo anthokyanov , antioxidantu, ktorý mu dodáva fialovú farbu. Anthokyany sa tiež nachádzajú v bobuliach a ďalších podobne sfarbených, bohatých pigmentovaných potravinách a majú aj množstvo zdravotných výhod. Je to veľmi jemná odroda vďaka nižšiemu obsahu vlákniny.
Fialová špargľa je v chuti o niečo orechovejšia a sladšia ako zelená odroda. Predovšetkým preto , že obsahuje asi o 20 % viac cukru . Prvýkrát bol vyvinutý v Taliansku, konkrétne v regióne Albenga. Pri varení zozelená. Bežnejšie sa vyskytuje v špecializovaných obchodoch alebo na farmárskych trhoch.
Fialová špargľa sa dá jesť surová a je farebným doplnkom takmer každého šalátu. Rozumie si dobre s ostatnou zeleninou, bylinkami a dokonca aj ovocím, ako sú čučoriedky.
Zatiaľ čo fialová špargľa stráca svoju živú farbu, keď je vystavená teplu, je to všestranná zelenina, ktorá dodáva vizuálnu príťažlivosť rôznym vareným pokrmom.
Aby si uvarená špargľa zachovala svoj fialový odtieň, môžete ho rýchlo blanšírovať a stonky okamžite vložiť do ľadovej vody alebo ich dať na gril na vysokú teplotu a pozorne ich sledovať. Aj keď stratí farbu, ľahko pripálená špargľa je lahodná.
Divoká špargľa
Názov tejto odrody špargle prezrádza, kde sa vyskytuje, a to vo voľnej prírode . Častejšie sa vyskytuje blízko pobrežia, na dunách a útesoch av oblastiach so zvýšenou vlhkosťou.
Divoká špargľa je oveľa dlhšia a tenšia ako jeho pestovaný príbuzný. Jeho tŕne sú mäkké, čo znamená, že by ste pri ich vyberaní nemali nosiť rukavice. Ako každú špargľu by ste ho mali zbierať skoro na jar . Má jemnejšiu chuť. Hoci vyzerá veľmi podobne ako zelená špargľa, nejedzte ho, pokiaľ si nie ste 100% istí, že ide o divokú špargľu.
Za zmienku stojí aj špargľa hroznovitá , čo je adaptogénna bylina, ktorá pomáha telu vyrovnať sa s fyzickým a emocionálnym stresom. Je základom ajurvédskej medicíny.
Prečo je špargľa vhodné zaradiť do nášho jedálnička?
Konzumácia špargle má niekoľko zdravotných výhod ako napr.
Má mnoho živín, ale málo kalórií
Špargľa má nízky obsah kalórií, ale môže sa pochváliť pôsobivým nutričným profilom, ktorý nájdete v texte nižšie. Obsahuje aj malé množstvo ďalších mikroživín, vrátane železa, zinku a riboflavínu. Je to vynikajúci zdroj vitamínu K, okrem toho má špargľa vysoký obsah kyseliny listovej, čo je živina, ktorá je životne dôležitá pre zdravé tehotenstvo a mnoho dôležitých procesov v tele, vrátane rastu buniek a tvorby DNA.
Je dobrým zdrojom antioxidantov
Špargľa je dobrým zdrojom antioxidantov, vrátane vitamínov C a E, flavonoidov a polyfenolov. Antioxidanty zabraňujú hromadeniu škodlivých voľných radikálov a môžu znížiť riziko chronických ochorení.
Zlepšuje trávenie
Diétna vláknina je nevyhnutná pre zdravé trávenie. Len pol šálky špargle obsahuje 1,8 gramu vlákniny, čo je 7% vašej dennej potreby. Štúdie naznačujú, že strava s vysokým obsahom ovocia a zeleniny bohatej na vlákninu môže pomôcť znížiť riziko vysokého krvného tlaku, srdcových chorôb a cukrovky. Špargľa má obzvlášť vysoký obsah nerozpustnej vlákniny, ktorá dodáva objem stolici a podporuje jej pravidelnosť. Obsahuje tiež malé množstvo rozpustnej vlákniny, ktorá sa rozpúšťa vo vode a tvorí v tráviacom trakte gélovitú látku. Rozpustná vláknina vyživuje priateľské baktérie v črevách. Zvýšenie počtu týchto prospešných baktérií zohráva úlohu pri posilňovaní imunitného systému a produkcii základných živín, ako sú vitamíny B12 a K2.
Znižuje krvný tlak
Špargľa je dobrým zdrojom draslíka a poskytuje 6% vašej dennej potreby v pol šálke. Zvýšenie príjmu draslíka a zároveň zníženie príjmu soli je účinným spôsobom, ako znížiť vysoký krvný tlak. Výskum na zvieratách navyše zistil, že špargľa môže obsahovať účinnú látku, ktorá rozširuje cievy, a tým tiež znižuje krvný tlak.
Napomáha chudnutiu
Špargľa má množstvo vlastností, ktoré z neho robia jedlo vhodné na chudnutie. Má nízky obsah kalórií, vysoký obsah vody a je bohatý na vlákninu.
Ďalšie zdravotné výhody špargle
- prečisťuje krv
- je močopudný
- podporuje činnosť obličiek a vylučovanie škodlivých látok
- pomáha pri kožných problémoch, ekzémoch alebo akné
Nutričné hodnoty špargle
V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt v 100 g čerstvej bielej a zelenej špargle.
Nutričné hodnoty na 100 g | Špargľa biela | Špargľa zelená |
Energia | 15 kcal | 24 kcal |
Bielkoviny | 1,5 g | 2 g |
Tuk | 0 g | 0 g |
Sacharidy | 2,3 g | 3 g |
Cukry | 0,8 g | 0 g |
Vláknina | 1,5 g | 3 g |
Vitamíny a minerály na špargle
Pozrite sa aj na priemerné množstvo minerálov a vitamínov, ktoré špargľa obsahuje.
Vitamíny a minerály v 100 g špargle | mg |
Draslík | 270 |
Fosfor | 70 |
Vápnik | 20 |
Horčík | 12 |
Sodík | 3 |
Chlór | 40 |
Bor | 0,12 |
Železo | 1,1 |
Meď | 0,14 |
Zinok | 0,32 |
Mangán | 0,3 |
Flúr | 0,045 |
Jód | 0,002 |
Vitamín C | 31 |
Vitamín A | 0,4 |
Vitamín B1 | 0,2 |
Vitamín B2 | 0,19 |
Vitamín B3 | 1 |
Vitamín B5 | 0,6 |
Vitamín B6 | 0,06 |
Vitamín B8 | 0,002 |
Vitamín B9 | 0,09 |
Vitamín E | 0,8 |
Vedľajšie účinky konzumácie špargle
Pre niektorých ľudí má konzumácia špargle zvláštny vedľajší účinok: podivne páchnuci moč. Ale nie každému sa to stáva. Väčšina ľudí zaznamená zápach do dvoch hodín po konzumácii zeleniny. Prečo niektorí ľudia tento jav zažívajú a iní nie? Existujú dva hlavné dôvody: Na jednej strane je zápach výsledkom toho, ako tráviaci systém a metabolizmus tela reagujú na zeleninu.
Špargľa obsahuje kyselinu špargľovú, ktorá pri trávení uvoľňuje zlúčeniny síry a je zodpovedná za to, že moč získava zvláštnu vôňu. Ale nie každý trávi kyselinu spôsobom, ktorý uvoľňuje síru, takže nie každému bude moč zapáchať.
Ako špargľa kúpiť a správne skladovať?
Špičky majú najlepšiu chuť, takže sa uistite, že sú pevné a nezvädnuté . Špargľa má príjemne voňať a stonky by mali byť bacuľaté a pevné. Farba môže byť zelená, fialová alebo biela, v závislosti od odrody. Čerstvý špargľa tiež nejde ohnúť, keď to skúsite, praskne . Uistite sa, že farba nie je vyblednutá. Dobrý obchodník s potravinami špargľa schladí alebo ho uloží vo zvislej polohe v studenej, čerstvej vode.
Špargľa sa vyrába v niekoľkých veľkostiach , od priemeru tenšieho ako slamka až po hrubšie ako váš palec. Ak nakupujete na farmárskom trhu, možno budete môcť požiadať predajcu, aby dal dohromady zväzok rovnako veľkých stoniek, ušetríte si tak prácu.
Nezabúdajte špargľu kupovať hlavne v sezóne za najlepšie ceny .
Čo sa týka skladovania, veľmi zle sa skladuje a preto je najlepšie ho skonzumovať v ten deň, kedy ho kúpite.
Ak ho plánujete uložiť do chladničky na niekoľko dní potom, čo ho donesiete domov, zaobchádzajte s ním ako s kyticou kvetov : Orežte malé množstvo zo spodnej časti stoniek ostrým nožom a vložte ich do veľkého pohára s trochu vody na dne. Vršok voľne zakryte plastovým vreckom a uložte do chladničky. Vodu vymieňajte denne. To pomôže udržať stonky pevné a chrumkavé po niekoľko dní, kým ich nebudete pripravení uvariť.
Orezané konce špargle môžete tiež obaliť vlhkou papierovou utierkou a stonky uložiť do igelitového vrecka.
Špargľa v kuchynskej úprave
Ako upraviť špargľu pred samotnou konzumáciou?
Biela špargľa by sa mala pred varením vždy olúpať, pretože jeho vonkajšia štruktúra môže byť trochu tuhá a vláknitá. Je naozaj dobré, aby na ňom nezostal ani kúsok šupky, ktorá by v jedle bola cítiť. Zelená špargľa by sa však lúpať nemala. Pokiaľ je však veľmi silný, môže mu olúpanie pomôcť v tom, aby bol po uvarení o niečo krehkejší, ale to už je skôr na osobných preferenciách.
Špargľu umyte (najmä špičky), potom ho chytnite oboma rukami v spodnej tretine a začnite ho lámať. Zlomí sa v bode, kde drevnatá časť prechádza do časti šťavnatej. Drevnatú časť vyhoďte (prípadne si ju nechajte na vývar), olúpte škrabkou na zemiaky spodnú časť špargle (bielu špargľu olúpte celý), dajte ich všetky vedľa seba a zrežte ich na rovnakú dĺžku. Potom ich zviažte povrázkom či gumičkou k sebe.
Blanšírovanie
Blanšírovanie pomáha špargle zachovať si jasnú farbu a chuť po varení.
- Naplňte misku vodou a kockami ľadu a dajte bokom.
- Ponorte špargľu do hrnca s vriacou vodou.
- Varte 1 – 2 minúty alebo do zmäknutia (bielu špargľu budete variť dlhšie ako zelená, cca 5 – 8 minút).
- Vyberte špargľu kliešťami alebo dierovanou lyžicou a vložte priamo do misky s ľadovou vodou.
- Uchovávate v chladničke až do potreby, potom jednoducho sceďte a prehrejte na panvici s trochou masla, až budete chcieť podávať.
Grilovanie či opekanie na panvici
Ďalším spôsobom, ako pripraviť špargľu, je ho ugrilovať či opiecť na panvici. Miernym pripálením špargľa získa orechovú chuť a zároveň si zachová svoju výraznú textúru a živosť. Tento spôsob prípravy sa hodí najmä na zelenú špargľu.
- Potrite špičky špargle trochou olivového oleja.
- Dajte panvicu na vysoký plameň či rozohrejte gril.
- Keď je panvica zahriata či gril rozpálený, pridajte špargľu a dochuťte soľou a čiernym korením.
- Pečte či grilujte 1 – 2 minúty, občas otočte, kým špargľa nezmäkne.
Pečenie
Pečenie špargle je jeden z najjednoduchších spôsobov, ako si túto chutnú zeleninu pripraviť. Opäť sa však metóda hodí hlavne na zelenú špargľu.
- Rúru rozohrejte na 200 stupňov Celzia.
- Pripravenú špargľu dajte na pekáč, pokvapkajte olejom a dochuťte soľou a korením.
- Pečte 12 minút, kým nezmäkne.
Za surova
Špargľa je možné jesť aj surový ako súčasť šalátu. Veľmi dobre sa s ním pracuje.
- Začnite tým, že odstránite tuhšiu vonkajšiu vrstvu a zlikvidujete ju.
- Škrabkou na zeleninu odkrajujte dlhé stuhy, kým sa nedostanete do stredu, potom otočte a opakujte na druhej strane.
Varenie v pare
Variť špargľa v pare je ľahké.
- V hrnci s naparovacou vložkou priveďte do varu cca 2,5 cm dobre osolenej vody a špargľu vložte do paráka v jednej vrstve. (Ak je to nutné, pracujte po dávkach, nesnažte sa ho variť príliš veľa naraz.)
- Hrniec prikryte a varte asi 3 minúty, v závislosti od veľkosti špargle.
- Vyberte z hrnca dierovanou lyžicou alebo kliešťami a zotrite prebytočnú vodu uterákom.
Pozrite sa na naše vynikajúce recepty na špargľu na jednom mieste. Skvelá inšpirácia na obed!
Nakladaná špargľa
Ak si chcete uchovať špargľu na horšie časy, nie je nič lepšie ako si ho zakonzervovať. Tak vám vydrží mnoho mesiacov a chutí úplne skvele!
Ingrediencie:
- 1,5 kg čerstvej špargle s orezanými koncami
- vetvičky čerstvého kôpru
- 2 a 1/2 šálky bieleho octu
- 2 a 1/2 šálky vody
- 1/4 šálky soli
- 1 lyžica semienok kôpru
- 2 lyžičky semienok koriandra
- 2 lyžičky horčičného semienka
- 1 lyžička nového korenia
- 2 lyžice trstinového cukru
- 4 strúčiky nasekaného cesnaku
Postup:
- Nakrájajte špargľu tak, aby zodpovedala dĺžke akýchkoľvek pohárov, ktoré používate, a ponechajte cca pol centimetra od hornej časti pohára.
- Špargľu naskladajte do pohárov čo najtesnejšie.
- Medzi špargľu vložte čerstvý kôpor.
- Ak chcete pripraviť rôsol, vložte všetky ingrediencie na nálev (ocet, voda, soľ, kôpor, koriander, horčičné semienka, nové korenie, trstinový cukor a cesnak) do stredného hrnca a priveďte do varu.
- Varte 3 minúty.
- Nalejte nálev do sterilizovaných pohárov, uistite sa, že v každom pohári máte nejaké semienka a cesnak, a ponechajte pol centimetra nad hornou časťou pohárov.
- Naskrutkujte viečka.
- Akonáhle poháre vychladnú, dajte ich pred konzumáciou aspoň na týždeň do chladničky.
- V chladničke vydrží minimálne mesiac.
- Ak ich naozaj chcete zavariť pre dlhodobé skladovanie, ihneď po naliatí horúcej tekutiny a uzavretí pohárov dajte poháre do vodného kúpeľa po dobu 10 minút.
- Vyberte a nechajte ich 24 hodín nerušene stáť, než ich premiestnite.
- Vydrží až rok.
Špargľa v ČR
V ČR rastie vo voľnej prírode iba jediný druh – špargľa lekárska, ktoré nájdeme len v teptlejších oblastiach, kde rastie na suchých stráňach av svetlých krovinách.
U nás sa špargľa pestuje na jedinom mieste – v Hostíne pri Vojkoviciach na Mělnicku . Špargľové slávnosti sa potom organizujú v Ivančiciach , ale tam sa predáva špargľa dovezená zo Slovenska. Miestna reštaurácia počas týchto slávností ponúka špargľové menu a rôzne špeciality a môžete si tiež rôzne čerstvé výhonky zakúpiť domov. Čakajú vás kuchárske show, koncerty, výstavy aj program pre deti.
Špargľa sa v českých krajinách pestovala už pred viac ako sto rokmi. Za prvej republiky sme ho vyvážali do celej Európy. Po vojne bolo jeho pestovanie úplne zrušené a na Mělnicku sa jeho pestovanie obnovilo až po novembri 1989.
Pestovanie špargle
Špargľa patrí do čeľade Asparagaceae. Čeľaď Asparagaceae zahŕňa asi 153 rodov a približne 2 500 kvitnúcich rastlín , vrátane hyacintu a konvalinky. Najlepší typ pôdy pre jeho rast je hlboká, kyprá, ľahká hlina s dostatkom organickej hmoty.
Rastie na miestach s miernymi teplotami a počas chladnejších mesiacov zostáva v pokoji. Špargľa vyžaduje v zime chladné teploty, aby sa správne vyvíjal. Vyžaduje tiež správne hnojivo a trvalú starostlivosť po niekoľko sezón. Niekoľko druhov sa pestuje aj ako okrasné rastliny.
Väčšina zeleniny je jednoročná, čo znamená, že ju treba vsádzať každý rok, zatiaľ čo špargľa je jednou z mála viacročnej zeleniny, čo znamená, že sa vracia rok čo rok.
Rastliny špargle sú buď samčie alebo samičie . Väčšina záhradkárov stavia samčiu špargľu, pretože sa ľahšie žne, rastie vo väčšom množstve a produkuje väčšie, lahodnejšie výhonky. Na jar sa na rastline objavia malé žlté kvety. A počas jesene na rastline vyrastú červené bobule, ktoré sú pre človeka toxické, takže ich určite nejedzte!
Sezóna špargle u nás začína koncom apríla a trvá až do konca júna.
História špargle a zaujímavosti
Špargľa bola dlho považovaná za pochúťku po celom svete. Tak dlho, že na artefaktoch pochádzajúcich z roku 3000 pred naším letopočtom sú ilustrované trsy špargle. Je ťažké určiť, odkiaľ špargľa pochádza, ale prvýkrát bola videná v Európe, severnej Afrike a západnej Ázii. Slávni grécki lekári ako Hippokrates a Dioscorides ho používali na liečbu zdravotných problémov. Legenda hovorí, že Ceasar Augustus poveril elitné vojenské jednotky, aby pre neho pestovali a dodávali mu jeho obľúbenú zeleninu.
V roku 2018 boli najväčšími producentmi špargle Čína, Peru, Mexiko, Nemecko a Thajsko. Nemecko organizuje každoročne festival známy ako „ Spargelzeit “ na oslavu špargle, najmä bielej odrody. Nemci tomu hovoria „biele zlato“. Stockton v Kalifornii tiež organizuje každoročný festival známy ako Stockton Festival . Začal sa organizovať v roku 1985 a je jedným z najväčších na svete.