Keď sa povie koreňová zelenina, obvykle máme na mysli mrkvu, petržlen alebo zeler.
Jedlých, chutných a zdravých koreňov ale existuje oveľa viac.
Už ste počuli o čiernom koreni alebo hadím mordu?
Pokiaľ nie, radi vám ho predstavíme.
Jeho konzumácia prospieva srdcu, mozgu, tráviacej sústave aj vlasom.
Využiť ho môžete pri príprave celého radu pokrmov studenej aj teplej kuchyne.
Vydajte sa s nami po stopách tejto polozabudnutej plodiny.
Čo je čierny koreň?
Nie príliš známa koreňová zelenina, ktorej názov odkazuje na skutočnosť, že na rozdiel od mrkvy či petržlenu, ktoré svojou podobou najviac pripomína, je jej farba tmavo hnedá až čierna. Okrem označenia čierny koreň sa môžete stretnúť aj s názvom hadia mord španielsky.
Toto meno údajne súvisí s ľudovou vierou v to, že pokiaľ tento koreň vložíte do úst hadovi, usmrtí ho. Mimochodom aj z tohto dôvodu sa v minulosti listy čierneho koreňa používali aj ako „liek“ proti hadiemu uštipnutiu. Latinský názov znie Scorzonera hispanica.
Ako vyzerá hadia mord?
Čierny koreň svojim kužeľovitým tvarom pripomína mrkvu či petržlen, jeho dĺžka môže v závislosti od odrody dosahovať okolo 40 cm, priemer okolo 3 cm. Šupka má čiernu či tmavo hnedú farbu a pod ňou sa ukrýva biela dužina.
Čierna šupka koreňa sa pred konzumáciou obvykle odstraňuje. Pokiaľ čierny koreň nejakým spôsobom narušíme, či už ulomením alebo narezaním, značne z neho vytekať biela hustá šťava, ktorá po niekoľkých minútach zaschne.
Ako chutí čierny koreň?
Pri preprave pokrmov je vždy nutné zabrániť tomu, aby sa do nich biela hustá šťava dostala, pretože má veľmi horkú chuť. Samotný čierny koreň potom svojou sladkastou chuťou pripomína akúsi zmes petržlenu a mandlí či kokosového orecha. Môžete sa ale stretnúť aj s názormi, že jeho chuť pripomína ustrice, artičok či špargľu.
Čo obsahuje čierny koreň?
Čierny koreň je v porovnaní s ostatnými často používanými druhmi koreňovej zeleniny, ako je petržlen, mrkva či zeler, na prvý pohľad oveľa viac kalorický. Dôvodom je predovšetkým dvojnásobne vyšší obsah sacharidov, ktorý mu dáva jeho typickú sladkastú chuť.
Nutričné hodnoty čierneho koreňa
Surový čierny koreň 100 g | Surový petržlen 100 g | Surová mrkva 100 g | Surový zeler hľuznatý 100 g | |
Energia | 82 kcal | 36 kcal | 41 kcal | 42 kcal |
Voda | 77 g | 87,7 g | 88,3 g | 88 g |
Sacharidy | 18,6 g | 6,33 g | 9,58 g | 9,2 g |
Bielkoviny | 3,3 g | 2,97 g | 0,93 g | 1,5 g |
Tuky | 0,2 g | 0,79 g | 0,24 g | 0,3 g |
Vláknina | 3,3 g | 3,3 g | 2,8 g | 1,8 g |
Vitamíny a minerály
Hadia mord je skutočnou pokladnicou minerálnych látok, vrátane významného množstva železa, draslíka, vápnika, mangánu, fosforu, horčíka a medi. Obsahuje ale aj množstvo vitamínov.
Surový čierny koreň 100 g | Surový petržlen 100 g | Surová mrkva 100 g | Surový zeler hľuznatý 100 g | |
Betakarotén | 0 µg | 5050 µg | 8280 µg | 0 µg |
Vitamín B1 | 0,08 mg | 0,086 mg | 0,066 mg | 0,05 mg |
Vitamín B2 | 0,22 mg | 0,098 mg | 0,058 mg | 0,06 mg |
Vitamín B3 | 0,5 mg | 1,31 mg | 0,983 mg | 0,7 mg |
Vitamín B5 | 0,371 mg | 0,4 mg | 0,273 mg | 0,352 mg |
Vitamín B6 | 0,277 mg | 0,09 mg | 0,138 mg | 0,165 mg |
Vitamín C | 8 mg | 133 mg | 5,9 mg | 8 mg |
Draslík | 380 mg | 554 mg | 320 mg | 300 mg |
Fosfor | 75 mg | 58 mg | 35 mg | 115 mg |
Horčík | 23 mg | 50 mg | 12 mg | 20 mg |
Sodík | 20 mg | 56 mg | 69 mg | 100 mg |
Vápnik | 60 mg | 138 mg | 33 mg | 43 mg |
Zinok | 0,38 mg | 1,07 mg | 0,24 mg | 0,33 mg |
Železo | 0,7 mg | 6,2 mg | 0,3 mg | 0,7 mg |
Prečo zaradiť čierny koreň do jedálnička?
Vďaka mnohým vitamínom, minerálnym látkam aj vysokému obsahu vlákniny pravidelná konzumácia čierneho koreňa pomáha predchádzať celému radu zdravotných problémov.
- Tráviaca sústava – táto koreňová zelenina obsahuje veľké množstvo rozpustnej i nerozpustnej vlákniny, ktorá má pozitívny vplyv na naše črevá. Jedným z problémov, ktorým pravidelná konzumácia čierneho koreňa pomáha predchádzať, je zápcha. Okrem toho čierny koreň pozitívne pôsobí na ďalšie orgány, ako je pečeň, žlčník či pankreas .
- Kardiovaskulárne ochorenia a zdravie mozgu – vysoký obsah draslíka a nízky obsah sodíka znamená, že čierny koreň môže výrazne zlepšiť problémy s krvným tlakom tým, že uvoľňuje cievy, znižuje záťaž kardiovaskulárneho systému a zabraňuje vzniku krvných zrazenín, infarktu a mŕtvice.
- Zdravie kostí a kĺbov – v čiernom koreni je obsiahnuté významné množstvo minerálnych látok. Tým pomáha zabrániť vzniku bežných, s vekom súvisiacich ochorení, ako je osteoporóza či artritída, ku ktorým môže dôjsť, keď kosti začnú degradovať a spojivové tkanivo prestane udržiavať integritu kĺbov.
- Imunitný systém – čierny koreň je jedným z najlepších zdrojov inulínu v strave. Inulín je druh polysacharidu, ktorý sa v čreve chová podobne ako vláknina. Ponúka množstvo zdravotných výhod, z ktorých väčšina je pripisovaná schopnosti inulínu stimulovať rast bifidobaktérií, ktoré žijú v hrubom čreve. Tieto baktérie sú dôležité nielen pre správne trávenie, ale aj pre náš imunitný systém. Vďaka obsahu inulínu je konzumácia čierneho koreňa vhodná tiež pre diabetikov. Imunitný systém samozrejme posilňuje aj vitamín C.
- Zlepšuje krvný obeh a zdravie vlasov – vysoký obsah železa a medi znamená, že sa zlepší váš krvný obeh, pretože železo aj meď sú nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek. Viac červených krviniek znamená lepšie okysličenie dôležitých tkanív a orgánov, vrátane vlasových folikulov. Bolo dokázané, že čierny koreň stimuluje opätovný rast vlasov. Okrem toho je meď spájaná so zvýšením pevnosti vlasov a znížením ich predčasného šedivenia.
- Obklady – listy čierneho koreňa je možné použiť vo forme obkladov pri problémoch s reumatizmom, hemoroidoch či rozmanitých kožných problémoch.
Ako pripraviť čierny koreň?
Jednou z výhod tejto koreňovej zeleniny je, že sa dá pripraviť na veľmi mnoho spôsobov, od šalátov so surovým koreňom cez varenie či dusenie až po pečenie či vyprážanie. Čierny koreň sa dobre kombinuje ako s mliečnymi výrobkami, napríklad maslom, smotanou a syrom, tak s ďalšou zeleninou či bylinkami, ako je bobkový list či tymián. Konzumovať je možné okrem koreňa aj mladé listy.
Lúpať, alebo nelúpať?
Tučná čierna šupka čierneho koreňa je obvykle považovaná za nejedlú a je možné ju odstrániť buď pred varením, alebo po ňom. Ak sa šupka odstráni pred varením, treba olúpaný koreň ihneď ponoriť do vody zmiešanej s octom alebo citrónovou šťavou, aby sa zabránilo zmene farby.
Pokiaľ to neurobíme, koreň zhnedne. Vzhľadom na to, že hadia mord pri porušení koreňa produkuje lepkavú bielu šťavu, je vhodnejšie ho lúpať až po 20 až 25 minútach varu. V prípade, že chcete čierny koreň konzumovať za surova, sparte ho pred lúpaním horúcou vodou.
Čo uvariť z hadieho mordu?
- Čierny koreň sa často konzumuje spoločne s inou zeleninou, ako je hrach a mrkva. Môžete ho spoločne s nimi uvariť na pare či podusiť a podávať ako zdravú prílohu k mäsovým pokrmom.
- Surový čierny koreň môžete nakrájať na kolieska či nastrúhať a oživiť ním mrkvové šaláty . Pokiaľ chcete čierny koreň konzumovať surový, odporúča sa používať mladé korene.
- Veľmi chutný je čierny koreň podávaný ako špargľa v bielej omáčke, napríklad bešamelovej alebo horčičnej. Viete, ako pripraviť tú najlepšiu bešamelovú omáčku , ktorú potešíte vaše chuťové bunky?
- Varený hadí mord je možné veľmi jednoducho rozmixovať do podoby pyré, ktoré je možné podávať buď ako prílohu, alebo ho použiť napríklad na zahustenie omáčok. Pridať ho môžete tiež k rozmanitým receptom z zeleru , predovšetkým do krémových polievok, zelerového pyré či placiek.
- Varený čierny koreň možno tiež obaliť v trojobale cestíčku a osmažiť ako rezeň.
- V prípade, že radi pečiete, môžete do receptov na mrkvovú buchtu nastrúhať tiež čierny koreň. Cesto získa lahodnú chuť a bude vláčnejšie.
- Ak máte slabosť pre cuketové špagety či rezance, tak vás určite zaujme, že podobným spôsobom je možné „cestoviny“ vytvoriť aj z čierneho koreňa.
- V neposlednom rade môžete hadím mordom ozvláštniť aj chuť rozmanitých zeleninových polievok alebo ho pridať do nátierok.
- Listy čierneho koreňa je možné pridať buď do šalátu, alebo tepelne upraviť podobne ako špenát .
Pestovanie čierneho koreňa
Čierny koreň patrí do rozsiahlej čeľade hviezdicovitých, je tak príbuzný napríklad s púpavou alebo slnečnicou. Pôvodne pochádza z oblastí južnej Európy a Blízkeho východu. Už od stredoveku sa v Európe aj Ázii využíval ako zelenina aj liečivá rastlina.
V čase zámorských objavov bol privezený do Severnej Ameriky, kde sa stal populárny v 18. storočí. Najväčšími producentmi hadieho mordu sú v súčasnej dobe krajiny Európskej únie, najmä Belgicko, Francúzsko a Holandsko. V Českej republike sa pestuje len výnimočne.
Rastlina obvykle dorastá do výšky okolo 60-70 cm. Podľa tvaru listov sa obvykle rozoznávajú tri hlavné odrody čierneho koreňa.
- Scorzonera hispanica Latifolia – so širokými listami v tvare elipsy
- Scorzonera hispanica Glastifolia – s pozdĺžnymi kopijovitými listami
- Scorzonera hispanica Strictifolia – s tenkými listami
Kvitnutie prebieha obvykle od júna do septembra, kvety majú sýto žltú farbu. Z kvetov neskôr vznikne nažka, ktorá obsahuje biele hladké semená.
Ako si vypestovať vlastnú hadiu mord?
Vzhľadom na to, že na pultoch obchodov sa s touto zeleninou bohužiaľ príliš často nestretávame, väčšinou sa dá čierny koreň zohnať len na farmárskych trhoch či ekofarmách, je najlepšie si ho vlastnoručne vypestovať na záhrade. Zvoľte pre neho pokiaľ možno slnečné miesto s vlhkou piesočnatohlinitou pôdou, ktorú treba pred vysiatím dobre zrýľovať a pridať do nej kompost. Pokiaľ budú v hline kamienky, korene by sa mohli pokrútiť.
Semená sa vysievajú do riadkov podobne ako mrkva, približne do hĺbky 1 cm. Obvyklou dobou na siatie je prelom februára a marca. Rovnako ako pri ďalšej koreňovej zelenine je počas rastu nutná pravidelná zálievka a starostlivosť, slabé sadeničky treba vytrhávať. Čierny koreň sa obvykle žne až neskoro na jeseň, aby mal dostatok času na vytvorenie dlhého a silného koreňa.