Kuchári ju zaraďujú medzi najlahodnejšie druhy húb, ktoré kedy ochutnáte! Čírovka má nielen zaujímavé sfarbenie, ale aj zaujímavú vegetačnú dobu, v ktorej rastie!
Prečítajte si viac o tejto neobvyklej hube a zistite ako ju bezpečne spoznať a naopak, aké huby sú jej podobné a na čo si u nich dávať pozor!
V našom článku nájdete aj veľa tipov, ako si ich pripraviť a jeden jednoduchý, ale lahodný recept!
Čo je to čučoriedka?
Jedná sa o krásnu a lahodnú špongiu, ktorá je veľmi intenzívne vyhľadávaná labužníkmi po celom svete.
Tento druh húb rastie od novembra do februára a nájdete jej vyrastať predovšetkým z dreva dubov, borievok alebo cédrov. Čírovky majú rady zimu a začnú sa objavovať, keď teplota klesne pod – 8 stupňov.
Disponujú silnou hubovou arómou a ich telo má pevnú mäsitú textúru, ktorá dobre absorbuje vodu.
Všeobecné znaky čuroviek
- Nájdeme ich najmä počas jesenných a zimných mesiacov.
- Vyrastajú z tvrdého dreva pod dubmi a blízko borievok a jaseňov.
- Čírovky majú klasický „hubovitý“ tvar: jednoduchý klobúk, hrubá noha, tesné lupene. Okolo stonky nemajú žiadny prsteň ani závoj.
- Klobúk je hladký levanduľovo fialový, pripomínajúci semiš.
- NIKDY nebude slizký alebo lepkavý .
- Ich klobúky sú často béžové až fialové. Ako huba starne, okraje klobúka sa zvlnia a pri dopade svetla sa zdajú lesklé a dúhové.
- Levanduľovú farbu nájdeme aj pod lupene.
- Tieto huby nerastú vo veľkých skupinách, skôr ich nájdeme väčšie množstvo voľne rozprestreté v priestore.
- Nerastú vo zväzkoch ani na mŕtvom dreve.
- Výtrusy, sú jedným zo spôsobov, ako si byť istí, že máte jedlú črievku. Keď odrežte klobúk z huby a položte ho lupene dole na biely papier – výtrusy by mali mať svetlú farbu, belavú, matne ružovú až ružovkastú béžovú . Ich jedovatá obdoba, má tmavšie, hrdzavo sfarbené výtrusy.
Ako čučoriedky chutia?
Ich chuť je považovaná za jemnú, a ak ich necháte celé alebo na veľké kúsky majú skvelú žuvavú štruktúru.
Druhy jedlých čuroviek
Čírovka májovka
- Nájdeme ju predovšetkým na trávnatých miestach, ako sú záhrady alebo parky, ale aj v listnatých lesoch
- Jej klobúk je mäsitý a pevný, zafarbený do odtieňov krémovej až svetlunke okrovej
- Lupene sú biele
- Dreň je mäsitá a pevná, má bielu až krémovo bielu farbu.
- Jej vôňa aj chuť pripomína namletú múku
- Tieto huby sú jedlé a ideálne do bielych omáčok a volských ôk
Čírovka fialová
- Vyrastá v listnatých i ihličnatých lesoch, od septembra do decembra
- Klobúk je lysý au mladých húb, predovšetkým v období mokra sýto fialový až modrý
- V starobe sa klobúk zafarbuje do hneda
- Farba lupienkov sa mení s vekom rovnako ako farba klobúka
- Noha je svetlo modrá
- Dreň po rozrezaní nemení farbu a je stále fialová s mäsitou textúrou
- Jedná sa o jedlú špongiu, ale je potrebná jej dlhšia tepelná úprava
Čírovka dvojfarebná
- Nájdeme ju v trávnatých porastoch lúk, lúk, záhrad a parkov
- Vyrastá v období od septembra do decembra
- Klobúk je hladký, krémovo zafarbený a neskôr hnedý
- Lupiny sú krémové a hnedasté
- Dreň sa po rozrezaní nemení a zostáva stále pevná, mäsitá a béžová
- Disponuje hubovou vôňou a príjemnou chuťou, ktoré sa využíva predovšetkým v slaných nálevoch a nakladaných pokrmoch
Čírovka havelka
- Nájdeme ju v ihličnatých lesoch
- Klobúk je lesklý, vláknitý, lepkavý a zelenkavo žltý s fialovými odleskami
- Lupienky sú ľahko žltkasté
- Dreň je šedá a nemenná
- Jedná sa o jedlú špongiu ideálnu na prípravu na masle, do polievok a omáčok
Čírovka masová
- Nájdeme ju v záhradách, parkoch, sadoch v období, od júna do októbra
- Klobúk má mäsovú farbu, teda je ružovkastý až ružovo hnedý
- Jej noha je biela až ružovo biela
- Po rozrezaní sa brva huby nemení a zostáva ružovkastá
- Je to jedlá huba, ale pre svoj malý vzrast sa často nepoužíva
Čírovka špinavá
- Nájdeme ju v dobre pohnojených zeminách, kedy vyrastá od augusta do decembra
- Klobúk je až 8 cm široký, s modrou až fialovou farbou
- Lupene sú husté ružovo sfarbené
- Dreň je mäsitá, biela až šedofialová, na priereze svoju farbu nemení
- Je to jedlá huba, ktorá je chuťovo veľmi podobná fialovej čučoriedke. Najčastejšie sa pridáva do mäsových pokrmov.
Ako spoznať jedovaté druhy
- Huba Cortinarius alebo Pavučinec má slizký, oveľa viac fialový klobúk.
- Okolo nohy uvidíte hrdzavú farbu, ktorá zodpovedá farbe hrdzavých výtrusov, ktoré jej padajú z lupeňov pod klobúkom.
- Pod závojom čiapky nájdete „pavučiny“.
- Je dôležité vykonať výtrusový test (pozri vyššie) – výtrusy čurovky sú svetlo ružové až biele a výtrusy pavučincov sú hrdzavo sfarbené.
Ktorá čučoriedka je jedovatá?
- Čírovka zelánka
- Čírovka sírožltá
- Čírovka zemná
- Čírovka mydlová
- Čírovka oranžová
Ako pestovať čučoriedky?
Doma si ich môžete vypestovať na záhrade na komposte.
Na ich pestovanie potrebujete, je hubové výtrusy, ktoré sa dajú kúpiť v špecializovaných obchodoch alebo vo väčších záhradníctvach.
Ako pripraviť čučoriedky?
Rovnako ako niektoré iné huby musia byť vždy dôkladne uvarené a nikdy sa nesmú jesť surové. Vždy je dôležité huby pred konzumáciou uvariť, aby sa rozložil chitín. Tepelne neupravené huby môžu u citlivých jedincov vyvolať alergické reakcie
Namiesto toho, aby ste ich pripravovali na cesnaku, skúste šalotku |
Sú dobré v smotanovej omáčke, ale aj uvarené samostatne na masle s korením |
Mladé huby sa nelepšia variť celé alebo nakrájané na veľké kusy, aby sa zachovala ich štruktúra |
Vyhnite sa prílišnému koreneniu a vsádzajte skôr na jednoduchosť |
Môžete ich pridať do smotanovej omáčky alebo ich restovať na masle (vyskúšajte jednu z týchto lahodných omáčok ) |
Sú skvelé s vajcami v raňajkových toastoch (alebo sa podľa nás naučte pripraviť lahodnú ciabattu a urobte si tieto skvelé recepty na bruschette ) |
Majú výraznú chuť, takže sa dobre kombinujú s cesnakom, pórom alebo cibuľou (skúste ich pridať do tejto lahodnej haše ) |
Tieto huby je možné po blanšírovaní konzervovať v olivovom oleji alebo bielom octe |
Čírovky dajte do panvice bez oleja, zapnite teplotu na stredne nízku a restujte, kým huby nepustia vodu. Keď panvica začne vyzerať suchá, pridajte maslo alebo tuk, soľ a ďalšie korenie, napríklad nakrájanú šalotku |
Celé alebo polené, mladé huby sú výborné v nálevoch nakladaných uhoriek |
Sú tiež dobré v polievkach alebo dusených pokrmoch a takmer všade, kde by ste použili aj iné huby |
Recept na vyprážané čučoriedky
- 500 g čuroviek
- 250 g strúhanky
- 60 g pažítky, jemne nasekané
- 60 g petržlenovej vňate, jemne nasekané
- 60 g estragónu, jemne nasekané
- 100 g parmezánu, strúhaného
- Soľ
- Korenie
- 250 g hladkej múky
- 3 vajcia, rozšľahané
- 100 ml extra panenského olivového oleja
- 1 citrón, nakrájaný na mesiačiky
Postup
- Odrežte nohy huby pri ich klobúku
- Väčšie huby nakrájajte pozdĺžne na hrubšie plátky
- Zmiešajte strúhanku, bylinky a parmezán.
- Zmes dochuťte soľou a korením a dobre premiešajte
- Každý kúsok huby obaľte v múke a jeden po druhom, obaľte vo vajciach a strúhanke
- V panvici rozpáľte olej a huby na ňom z každej strany zľahka dozlatista opečte
- Pečte asi 45 sekúnd z každej strany
- Preložte ich na savý papier a nechajte odkvapkať prebytočný olej, posypte trochou soli
- Podávajte ich ešte horúce s mesiačikmi citróna.
Skladovanie
Čírovky, možno tiež sušiť alebo dehydrovať v sušičke na potraviny, čo je najlepší spôsob ako ich konzervovať pokiaľ máte veľkú úrodu. Sušené huby je možné použiť do polievok, dusených pokrmov a omáčok.