Čučoriedky, malé bobule, ktoré v sebe ukrývajú množstvo benefitov pre naše telo.
Čo obsahujú? Kde všade av čom ich môžete použiť?
Chráni nás pred civilizačnými chorobami? To sa dozviete v nasledujúcom článku.
Čučoriedky, zázračné modré bobule
Brusnica čučoriedka, latinsky nazývaná Vaccinium. Má modrofialové bobule, ktoré sú šťavnaté a ľahko sladkasté. Vyskytuje sa najčastejšie v Európe, Ázii a Severnej Amerike.
Ľudia konzumujú lesné čučoriedky už 13 000 rokov. Novinkou sú kanadské čučoriedky, ktoré sa začali pestovať a šľachtiť na začiatku 20. storočia.
Malé modrofialové bobuľky rastú na kríkoch, ktoré môžu byť vysoké 10 cm až 4 metre. Čučoriedky sa ľahko pestujú, potrebujú iba vhodné pôdne podmienky.
Čo zapríčiňuje ich typickú farbu? Obsahujú zlúčeninu antokyan, vďaka ktorej majú modrofialovú farbu.
Prečo konzumovať čučoriedky?
Čučoriedky sa považujú za superpotravinu. Majú vysoký obsah živín, antioxidantov, vlákniny a vitamínov.
Jedna šálka čučoriedok obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C – 24%.
Čučoriedky obsahujú zdraviu prospešné polyfenoly a flavonoidy. Rastlinné zlúčeniny, ktoré majú silné antioxidačné účinky. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov tak môžu chrániť vašu pokožku pred poškodením a podporiť jej hojenie.
Pomáhajú tiež vytvárať telu viac kolagénu a proteínu, vďaka vitamínu C a anthokyanu.
Čučoriedky je možné jesť čerstvé alebo ich spracovať do rôznych receptov – jogurtov, smoothie alebo sladkých dezertov. Pokiaľ vás žiadny recept nenapadá, prečítajte si recept na lahodné čučoriedkové muffiny alebo osviežujúce čučoriedkové smoothie .
Ak ich konzumuje striedmo, nemusíme sa obávať alergických reakcií.
Čučoriedky a zdravie
Bolo preukázané, že čučoriedky chránia pred srdcovými chorobami a rakovinou. Podporujú zdravý krvný tlak, duševné zdravie a udržujú pevnosť kostí.
Čučoriedky tiež majú vplyv na správnu funkciu mozgu. Obsiahnuté antioxidanty udržujú myseľ bystrou a zdravú. Štúdia preukázala, že pri 90-dňovej konzumácii čučoriedok sa účastníkom zlepšila pamäť a málo chybovali v teste.
Niekoľko štúdií ukazuje, že čučoriedky sú účinné proti cukrovke, zlepšujú citlivosť na inzulín a znižujú hladinu cukru v krvi. Ľuďom s cukrovkou môžu čučoriedky pomôcť pri spracovaní glukózy, chudnutí a citlivosti na inzulín.
Ak užívate liek na riedenie krvi Warfarin, poraďte sa so svojím lekárom na dávke užívania čučoriedok. Obsahujú vysoký podiel vitamínu K, ktorý môže ovplyvniť zrážanlivosť.
Nutričné hodnoty
Čučoriedky majú nízky obsah kalórií a tuku, pretože sa skladajú predovšetkým zo sacharidov a vody. Tiež ponúka rad vitamínov ako je C a K. Nutričné hodnoty, minerály a vitamíny sú nasledujúce:
Nutričné hodnoty | Čučoriedky surové 100 g |
Kalórie | 57 kcal |
Bielkoviny | 0,7 g |
Sacharidy | 14 g |
Tuky | 0,3 g |
Vláknina | 2,4 g |
Sodík | 1 mg |
Vápnik | 6 mg |
Železo | 0,3 mg |
Draslík | 77 mg |
Vitamín A | 3 mcg |
Betakarotén | 32 mcg |
Vitamín B3 | 0,418 mg |
Vitamín B5 | 0,124 mg |
Vitamín C | 9,7 mg |
Vitamín E | 0,57 mg |
Vitamín K | 19,3 mcg |
Druhy čučoriedok
Lesné čučoriedky
Nazývané tiež divoké čučoriedky (Vaccinium angustifolium). Ako napovedá názov, rastú predovšetkým v zalesnených oblastiach.
Kríky lesných čučoriedok nájdeme v lese na miestach, kde majú korene dostatok vlahy a dostatok slnečného svetla. Sú nízke, dorastajú 5 až 60 cm.
Plodom je malá, sladká modročierna bobuľa. Zbierajú sa ručne alebo hrebeňom. Je však dokázané, že hrebeň čučoriedky ničí.
Kamčatská čučoriedka
Latinsky Vaccinium praestans. Rastlina pochádzajúca z Kamčatky vo východnom Rusku, tiež sa nachádza v Severnej Amerike až po východnú Áziu.
Rastie voľne v prírode, ale napríklad v Japonsku sa využíva ako okrasná rastlina na záhradách.
Dorastá do výšky až 20 cm. Má malé listové vetvy, ružovo-biele kvety a červené bobule. Tými sa odlišuje od ostatných druhov.
Výrazne zapácha, preto je často označovaná ako „bobule smraďoch“. Je však veľmi odolná vďaka drsnej a chladnej klíme, v ktorej vyrastá.
Pokiaľ chcete kamčatskú čučoriedku pestovať ako okrasnú rastlinu, je dobré jej semená zasadiť koncom zimy do kvetináča. Semená vyžadujú tri mesiace chladu a niekedy klíčia až rok. Až sadenice vyrastie, zasaďte ju koncom jari alebo začiatkom leta.
Indiánska čučoriedka
Indiánska čučoriedka alebo Muchovník (Amelanchier). Najčastejšie sa vyskytuje v Severnej Amerike, ďalej potom v Ázii a Európe.
Pripomína malý strom, ktorý môže dorásť až do výšky 20 m. Kôra je šedá alebo svetlo hnedá, kvety bielej. Ak dozrejú plody čučoriedky, sú červené až fialové, a zberajú sa v lete.
Plody sú sladkasté a výborné na konzumáciu, predovšetkým surové.
Čukotské čučoriedky
Niekedy prezývané Zimozel (Lonicera caerulea). Túto prezývku nezískali len tak náhodou. Znesú teploty až okolo -47 °C.
Ker dorastá do výšky 1,5 – 2 m. Má oválne listy, žltkasto biele mrazuvzdorné kvety a modré bobule. Jedlé bobule sú v priemere veľké 1 cm1⁹ a vážia 1,3 – 2,2 gramov.
Čukotské čučoriedky sa zberajú na prelome jari a leta. Bobule pripravené na zber sú vo vnútri tmavo fialové alebo modré.
Môžete ich spracovať do džemov, džúsov, zmrzlín či jogurtov.
Kanadské čučoriedky
Latinsky nazývané Vaccinium corymbosum. Patrí medzi najčastejšiu odrodu čučoriedok, ktorú nájdeme v obchodoch. Ich najväčším producentom je Kanada, približne produkuje 40 % svetovej produkcie.
Kríky dorastajú do výšky 1,8 – 3,7 m. Majú tmavo zelené lesklé listy, na jeseň sa farbia do červenej, oranžovej alebo žltej farby. Ich kvety sú biele, občas svetlo ružové a majú zvonkovitý tvar.
Modročierny plod je šťavnatý, sladký a veľký s priemerom 6,4 až 12,7 mm. Vďaka ich sladkej chuti sú na konzumáciu veľmi vyhľadávané. Dajú sa v kuchyni využiť v rade receptov, a vy sa môžete inšpirovať niekoľkými z nich. Pozrite sa na niekoľko variantov spracovania čučoriedok v kuchyni .
Kanadské čučoriedky sú vyšľachtené tak, aby zvládali nízke teploty a produkovali vysoký výnos sladkých, veľkých bobúľ. Najlepšie sa im darí v kyslej pôde.
Kanadské čučoriedky sú vyšľachtené v niekoľkých odrodách:
Patriot
Odolná plodina, ktorá dozrieva ako jedna z prvých. Plody tejto odrody kanadskej čučoriedky sú kvalitné – veľké, šťavnaté a sladké.
Blueray a Bluecrop
Jedná sa o veľké a veľmi odolné druhy kanadských čučoriedok. Sú si veľmi podobné, nájdu sa však medzi nimi rozdiely.
Blueray má o niečo väčšie plody a je náchylnejší voči prírodným podmienkam.
Blue Gold
Stredne veľká kanadská čučoriedka. Jedná sa o odolnejší druh.
Herbert
Plody tejto odrody sú veľmi mäkké, preto sa odporúča iba ručný zber. Trpí jarnými kolísavými teplotami. Preto je dobré ho obaliť ochrannou fóliou.
Kanadské čučoriedky pestovanie
Kanadské čučoriedky potrebujú kyslú pôdu, pH pôdy by malo byť medzi 4,5 a 5,5. Pokiaľ nemáte dostatočne kyslú pôdu, pridajte jemne mletú síru alebo síran hlinitý. Tiež sa predávajú špeciálne namiešané hnojivá pre kanadské čučoriedky, ktoré zoženiete v každom záhradníctve.
Kedy vsádzať kanadské čučoriedky? Záleží na odrode. Niektoré je lepšie zasadiť v priebehu jari, iné zase začiatkom leta.
Mali by byť od seba vzdialené 1, 2 – 1, 8 m. Je dobré odrody spoločne kombinovať, sú tak plodnejšie.
Ideálne miesto na pestovanie kanadských čučoriedok je také, ktoré má mierny sklon a dostatok slnečných lúčov.
Po zasadení je samozrejme dôležitá starostlivosť. Pravidelne čučoriedky zastrihávajte a dostatočne zalievajte.
Okolo čučoriedok nasypte mulčovaciu kôru, bude ich chrániť a zadržiavať vodu. Tiež ich môžete prekryť sieťovinou, zabránite tak škodcom.
Kanadské čučoriedky a zdravie
Sú nízkokalorické a obsahujú antioxidanty prospešné pre zdravie. Možno ich považovať za kvalitný zdroj vitamínu C a mangánu.
Ich konzumácia predchádza mnohým ochoreniam, ako je Alzheimerova choroba, rakovina alebo infarkt.
Spracovanie čučoriedok
Čučoriedky môžete konzumovať čerstvé alebo ich spracovať ako:
- Lyofilizované čučoriedky
- Pyré
- Džús
- Marmeládu
- Sušené čučoriedky
- Omáčku
Najčastejšie sa zamrazujú a zavárajú. Štúdie však preukázali, že pri zmrazení čučoriedok dochádza k zníženiu antykyanínu o 59%. A tým pádom sa znižujú živiny prospešné pre naše telo. Preto je lepšie ich zavárať.
Na zaváženie čučoriedok budete potrebovať:
- čerstvé čučoriedky
- cukor
- Citrónovú šťavu
- Vodu
- Zaváracie poháre
- Viečka
- Veľký hrniec
- Kuchynské rukavice
Postup:
- Čučoriedky dôkladne umyte a nechajte odkvapkať na site.
- Dôkladne vymyte a osušte poháre a viečka.
- Čučoriedkami naplňte poháre.
- Ohrejte vodu v hrnci, pridajte cukor a citrónovú šťavu. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Keď bude zmes vrieť, nechajte ju chvíľu prebublať a stiahnite z platne.
- Zmes musí vychladnúť, aspoň 5 minút.
- Nalejte na čučoriedky a poháre poriadne utesnite.
- Do väčšieho hrnca nalejte polovicu vody a priveďte do varu.
- Do vriacej vody umiestnite poháre, prikryte pokrievkou a 15 minút varte.
- Potom nechajte pohár v hrnci 5 minút vychladnúť.
- Opatrne vyberajte!
Pokiaľ sa chcete inšpirovať aj inými receptami, prečítajte si recepty na čučoriedkové zaváraniny . Zavarené čučoriedky môžete použiť do jogurtov, do omáčok alebo na pečenie.
Pokiaľ čučoriedky skladujete v chladničke, čerstvé vydržia až 10 dní.
Produkty z čučoriedok
Čučoriedkový čaj – vyrába sa z listov čučoriedkového kríka, tie sa máčia v horúcej vode. Ponúka množstvo benefitov pre vaše zdravie. Čaj zlepšuje srdcové a mozgové funkcie a je vhodný pre diabetikov. Navyše má vysoký obsah vitamínu C.
Čučoriedkové víno – vyrába sa z dužiny a šupky bobúľ. Často sa vyrába doma.
Čučoriedkový sirup – môžete z neho vytvoriť domácu malinovku alebo dochutiť palacinky, vafle.
Mnoho štúdií naznačuje, že zvýšená konzumácia čučoriedok znižuje riziko obezity, cukrovky a srdcových chorôb. V lete ich rozhodne nezabudnite zaradiť do svojho jedálnička, vaše zdravie vám poďakuje.