Pokiaľ zabrúsite do receptov francúzskej kuchyne, tak sa použitiu estragónu nevyhnete.
Bylinka, u nás známa ako palina je doplnkom, skoro všetkých receptov, tejto zeme a možno preto sú pokrmy, ktoré odtiaľ pochádzajú, tak neskutočne lahodné!
Prečítajte si prečo to tak je, ako bylinku najlepšie použiť, na akú chuť sa pripraviť a aj ako si ju vypestovať v pohodlí domova v kvetináči!
Čo je estragón?
Estragón je bylina, ktorá je známa pre svoje lesklé, chudé listy a aromatickú chuť. Najbežnejším typom používaným pri varení je francúzska odroda.
Estragón je prísadou mnohých francúzskych jedál, a vďaka svojej jemnej chuti sa dobre hodí k rybám, kuraciemu mäsu a vajciam. Vo Francúzsku sa o ňom hovorí ako o „králi byliniek“ kvôli jeho schopnosti doplniť pokrm a je jednou zo štyroch bylín hojne využívaných vo francúzskej kuchyni po boku kombinácie petržlenovej vňate, trebuľky a pažítky.
Estragón je trvalka, to znamená, že akonáhle sa zasadí, každý rok znova vyrastie. Stonky sú tuhé a drevnaté a listy sú dlhé a tenké so špicatými koncami.
Druhy estragónu
Zatiaľ čo francúzsky estragón je najbežnejší, existujú aj iné odrody, vrátane španielskeho (tiež známeho ako mexický) a ruského estragónu.
Mexický estragón má chuť veľmi podobnú francúzskemu estragónu, aj keď o niečo bohatší o mätovejšiu chuť, má aj drobné zlaté kvety.
Zatiaľ čo ruský estragón vyzerá veľmi podobne ako francúzsky estragón, jeho chuť je silnejšia a horšia a používa sa najčastejšie na ochutenie nápojov.
Ako estragón chutí?
Estragón je jednou z tých bylín, ktoré ľudia buď milujú, alebo nenávidia. Závisí to najmä od ich vzťahu k sladkému drievka. Táto bylina má komplexnú chuť, ktorá prináša viac ako chuť anízu.
Je to kombinácia horkej a sladkej, s dotykmi vanilky, mäty, korenia a eukalyptu, čím sa odlišuje od iných potravín s príchuťou sladkého drievka, ako je fenikel.
Čerstvý vs. sušený
Rovnako ako u mnohých iných byliniek je veľký rozdiel medzi čerstvým a sušeným estragónom. Tento rozdiel je však ešte zreteľnejší, pretože estragón je jemná bylina a počas sušenia stráca na svojich chuťových vlastnostiach.
Mnoho kuchárov nebude používať sušený estragón, pretože stratil svoju jemnú chuť. Ak použijete sušený miesto čerstvého, 1 lyžička by mala byť nahradená 1 polievkovou lyžicou.
Zdravotné účinky estragónu
Obsah prospešných živín, málo kalórií a sacharidov
Čo obsahuje estragón v jednej polievkovej lyžici (2 gramy):
Kalórie | Sacharidy | Mangán | Železo | Draslík |
5 kcal | 1 g | 7 %* | 3 %* | 2 %* |
- Mangán – je základná živina, ktorá hrá úlohu v zdraví mozgu, raste, metabolizme a znižovaní oxidačného stresu vo vašom tele
- Železo – je kľúčom k funkcii buniek a tvorbe krvi. Nedostatok železa môže viesť k anémii a viesť k únave a slabosti
- Draslík – je minerál, ktorý je zásadný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervov. A čo viac, výskum zistil, že môže znížiť krvný tlak
Môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi zlepšením citlivosti na inzulín
Inzulín je hormón, ktorý pomáha prinášať glukózu do vašich buniek, aby ste ju mohli využiť na energiu. Bolo zistené, že palina pomáha zlepšiť citlivosť na inzulín a spôsob, akým vaše telo využíva glukózu.
Môže zlepšiť spánok
Nedostatočný spánok je spojený so zlými zdravotnými výsledkami a môže zvýšiť vaše riziko ochorenia, ako je cukrovka 2. typu a srdcové choroby. Skupina rastlín Artemisia, ktorá zahŕňa estragón, sa používa ako súčasť liekov na zlý spánok.
Môže zvýšiť chuť do jedla
Strata chuti do jedla môže nastať z rôznych dôvodov, ako je vek, depresia alebo chemoterapia. Ak sa nelieči, môže viesť k podvýžive a zníženej kvalite života. Extrakt z estragónu môže pomôcť zvýšiť pocity hladu.
Môže mať antibakteriálne vlastnosti
Do potravín sa pridávajú prísady, ktoré pomáhajú na konzerváciu potravín a zabíjajú baktérie, ktoré spôsobujú ochorenia z potravín, ako je E. coli. Výsledky ukázali, že všetky vzorky ošetrené palinovým esenciálnym olejom mali antibakteriálny účinok, čo znamená, že estragón môže byť účinným konzervačným prostriedkom v potravinách, ako je syr.
Ako pestovať estragón?
Estragón je trvalá bylina s dlhými, svetlo zelenými listami a drobnými zelenkastými alebo žltkastými bielymi kvetmi.
Výsadba
- Francúzsku palinu nevypestujete zo semien. Musíte si rastlinu kúpiť. Výsadbu vykonávajte na jar alebo na jeseň.
- Rastlinky zasaďte do dobre odvodnenej pôdy asi 60 až 90 cm od seba, aby každá rastlina mala priestor na rast.
- Rastliny by mali dorásť do výšky asi 60 až 90 cm.
Pestovanie
- Uistite sa, že rastlinu pravidelne prerezávate, aby ste udržali výšku okolo 60 cm, inak sa rastlina zlomí.
- Pokiaľ žijete v chladnejšom podnebí, nezabudnite okolo rastlín koncom jesene umiestniť mulč, aby ste korene počas zimy ochránili.
Zberanie
- Rastlinu zberajte pravidelne. S pravidelnou starostlivosťou vám postačia dve alebo tri rastliny.
- Estragón je najlepšie používať čerstvý v lete.
- Listy môžete zmraziť alebo sušiť. Akonáhle listy uschnú, uložte ich do vzduchotesných nádob.
Na čo sa používa estragón?
Čerstvá a sušená palina sa v receptoch používa inak. Pri varení s čerstvým je potrebné listy pred použitím opláchnuť a osušiť. Potom sa zo stonky listy odstránia, čo sa dá urobiť jednoducho prejdením prstov po stonke zhora nadol. Listy je možné použiť celé alebo nakrájané.
Čerstvý estragón by sa mal pridávať ku koncu varenia, pokiaľ sa nechá variť dlho, chuť zhorkne.
Čerstvý estragón je možné zakomponovať do šalátových dresingov a omáčok, rovnako ako do kuracích a zemiakových šalátov. Dá sa nakrájať a hodiť do zeleného šalátu alebo použiť ako ozdobu. Palina je tiež ideálnou bylinkou pri výrobe ochuteného octu.
Sušený estragón sa pridáva na začiatku receptov, ale kvôli jeho slabšej chuti nevyvolá rovnaký efekt ako čerstvý.
Maslová orechová omáčka s estragónom na tento recept s ostriežom |
Pripravte si z neho nátierku a použite ju na kanapky, o ktorých sa dočítate v našom článku |
Tento kurací šalát bude skvelý ak k nemu pridáte čerstvú palinu |
Pridajte ho do miešaných alebo vyprážaných vajec |
Použite ho ako ozdobu na pečené kura ako sú tieto recepty na kura supreme |
Prihoďte ho do omáčok, ako je pesto alebo naše špagety aglio olio |
Pridajte ho k rybám, ako sú tieto recepty s lososom alebo tieto šaláty s tuniakom |
Zmiešajte palinu s olivovým olejom a zmesou pokvapkajte orestovanú zeleninu |
Tipy na recepty s estragónom
- Estragónový ocot
- Omáčka na maslovom základe (Béarnaise)
- Dressing na bylinkový šalát
- Omeleta s čerstvým estragónom
- Majonéza Estragón Aioli
- Teplý zemiakový šalát s estragónom
- Krabie koláč s estragónom
- Paradajky, mozzarella a estragón
Čím je možné nahradiť estragón?
Pokiaľ váš recept vyžaduje čerstvý estragón a vy žiadny nemáte, existuje niekoľko možností ako ho nahradiť.
Čerstvá trebuľka je pomerne chuťovo blízka.
Semená a cibuľky feniklu prinášajú tóny sladkého drievka, rovnako ako semená anízu.
Bazalka tiež stojí za vyskúšanie. Ak hľadáte inú čerstvú bylinku, vymeňte ju za jednu s bazalkou, kôprom alebo majoránom.
Kde kúpiť estragón
Sušený estragón nájdete v uličke s korením vo väčšine supermarketov a je tiež dostupný online.
Čerstvý estragón môže byť trochu zložitejšie nájsť, pretože nie je tak populárny ako iné bylinky, ako je petržlen, pažítka, kôpor a koriander. Na jar a začiatkom leta ho môžete zahliadnuť na miestnom farmárskom trhu.
Rastliny estragónu je tiež možné nájsť v kvetináčoch v obchodoch so záhradníckymi potrebami, kvetináč umiestnite na slnečné miesto a nezabudnite ho pravidelne zalievať.
Ako estragón skladovať?
Čerstvý estragón je možné skladovať pri izbovej teplote alebo v chladničke.
Stonky estragónu vložte do malého pohára vody a nechajte na linke asi týždeň.
Pre dlhšie skladovanie uchovávajte bylinku v chladničke. Čerstvý estragón opláchnite a osušte, zabaľte do vlhkej papierovej utierky a vložte do vzduchotesnej nádoby, kde v chladničke vydržia asi dva týždne.
Čerstvý estragón môžete taktiež zmraziť až na päť mesiacov.
Sušený estragón vydrží až rok, pokiaľ je skladovaný vo vzduchotesnej nádobe na chladnom a tmavom mieste.