Fejchoa, exotické ovocie, ktoré by nemalo chýbať u vás na tanieri!

Už ste niekedy vyskúšali fejchom?

Pokiaľ nie, mali by ste to rozhodne napraviť!

Je to lahodné ovocie s množstvom zdravotných benefitov a môžete ju skvele využiť do rôznych receptov.

Poďte sa s nami dozvedieť o tejto plodine viac!

Čo je to vlastne fejchoa?

Fejchoa je ovocie, ktoré vyzerá podobne ako guáva. Pochádza z Brazílie a obsahuje vysoké množstvo vitamínu C. Má limetkovo zelenú šupku a chutí ako kombinácia jahôd, guávy a ananásu. Malé zelené plody rastú na rastline z čeľade Myrtaceae.

Zdravotné benefity konzumácia fejchoy

Fejchoa má množstvo zdravotných benefitov ako napríklad:

  • lieči zápalové ochorenie čriev ako je Crohnova choroba či ulcerózna kolitída,
  • má antibakteriálne a protizápalové účinky,
  • pomáha predchádzať zápche
  • má protirakovinové účinky,
  • podporuje zdravie srdca,
  • zlepšuje náladu,
  • posilňuje imunitný systém,
  • reguluje krvný tlak,
  • podporuje metabolizmus.
Čerstvé fejchoy.
www.theseaganlife.com

Tradičné použitie fejchoy

  • V pôvodných krajinách sa fejchoa používa na liečbu ochorení štítnej žľazy kvôli vysokému obsahu jódu.
  • Čaj pripravený z ovocia a kvetov je užitočný pri liečbe hnačky a úplavica.
  • V Paraguaji sa drvený kvet prikladá na ľahké popáleniny, vyrážky, bodnutie, bodnutie hmyzom a svrbivé aj zapálené miesta.
  • Pleťové vody pripravené z kvetov sú užitočné na zmiernenie spálenia slnkom.
  • Ovocné plátky sa používajú vo forme obkladov.
  • Vzhľadom na vyšší obsah vitamínu C vo fejchoa zvyčajne používa na liečbu bežného prechladnutia a horúčky.

Nutričné hodnoty fejchoy

V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt čerstvej fejchoy a guávy v 100 gramoch.

Nutričné hodnoty Fejchoa
(100 g)
Guáva
(100 g)
Energia 61 kcal 68 kcal
Tuky 0.4 g 1 g
Sacharidy 15 g 14 g
Cukry 8.2 g 8.9 g
Vláknina 6.4 g 5.4 g
Bielkoviny 0.7 g 2.6 g

Vitamíny a minerály fejchoy

Pozrite sa aj na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré 100 gramov čerstvé fejchoy vs. guávy obsahuje.

Vitamíny a minerály Fejchoa
(100 g)
Guáva
(100 g)
Vitamín A 0.00 mcg 31.00 mcg
Vitamín B1 0.006 mg 0.067 mg
Vitamín B2 0.018 mg 0.040 mg
Vitamín B3 0.295 mg 1.084 mg
Vitamín B6 0.067 mg 0.110 mg
Foláty 23.00 mcg 49.00 mcg
Vitamín C 32.9 mg 228.3 mg
Vitamín E 0.16 mg 0.73 mg
Vitamín K 3.5 mcg 2.6 mcg
Vápnik 17.00 mg 18.00 mg
Meď 0.04 mg 0.23 mg
Železo 0.14 mg 0.26 mg
Horčík 9.00 mg 22.00 mg
Fosfor 19.00 mg 40.00 mg
Draslík 172.00 mg 417.00 mg
Sodík 3.00 mg 2.00 mg
Zinok 0.06 mg 0.23 mg

Kde fejchou kúpiť a ako ju skladovať?

Fejchou zoženiete napríklad v Makre či online na Rožku. Vždy si vyberajte čerstvé kusy. Tie spoznáte tak, že plody budú tmavo zelené a bude sa z nich línou výrazná ovocná aróma. Vyhýbajte sa kusom s rôznymi povrchovými chybami. Hovorí sa, že fejchoa je zrelá, keď sa poddá jemnému stlačeniu palca.

Akonáhle fejchoa dozreje, čoskoro podlieha skaze, pokiaľ je skladovaná vonku pri izbovej teplote dlhšie ako dva dni. Ak sa čoskoro nespotrebuje, mala by byť uchovávaná v chladničke po dobu 1-2 dní. V mrazničke však vydrží niekoľko mesiacov.

Druhy fejchoy

Existuje viac ako 15 odrôd fejchoy. Medzi tie najobľúbenejšie patria:

  • Fejchoa Apollo
    Ovocie je jemne voňavé a má sladkú šťavnatú chuť. Šupka je drsná.
  • Fejchoa Opal Star
    Šťavnaté ovocie jemnej chuti s hladkou, tmavo zelenou šupkou.
  • Fejchoa Gemini
    Jedná sa o malé až stredne veľké plody s hladkou, tmavo zelenou šupkou. Majú silnú chuť.
  • Fejchoa Pounamu
    Stredne veľké plody vajcovitého tvaru s hladkou, tmavo zelenou šupkou. Majú jemnú chuť.
  • Fejchoa Kakapo
    Šťavnaté ovocie plné chuti, ktoré má hrubú šupku.

Ako fejchou využiť v kuchyni?

Hovorí sa, že fejchoa je rovnako univerzálna ako banány a jablká. Pokiaľ teda máte recept s použitím niektorého z týchto dvoch druhov ovocia, stačí ho nahradiť v pomere 1:1 dužinou fejchoy.

Fejchou možno samozrejme tiež konzumovať čerstvú, použiť ju do koktailov, kvety zo stromu je možné namáčať v horúcej vode na prípravu čaju alebo ich môžete pridať do šalátov a listy je možné použiť na údenie rôznych jedál.

Z fejchoy sa tiež pripravujú džemy, chutney, likér, salsy, džúsy, sorbety či balzamikový ocot.

Tu je niekoľko ďalších tipov, ako fejchou použiť :

  • Odšťavnite ju a vznikne vám skvelý nápoj.
  • Jej aromatické plátky môžu byť skvelým doplnkom do šalátov.
  • Pridajte ju do muffinov a koláčov.
  • Dužinu pridajte do duseného mäsa, pudingu či rôznych tort.
  • Pripravte z nej víno, mušt alebo ju vylúhujte vo vodke.
  • Dužinu použite do smoothies, zmrzliny alebo do jogurtu.
  • Pridajte ju do ovocných šalátov.

Na Novom Zélande sa fejchoa dusí v hrnci s cukrom a potom sa podáva horúca s vanilkovou zmrzlinou.

Čerstvou fejchou si pripravte nasledujúcim spôsobom :

  1. Skontrolujte, či je ovocie zrelé.
  2. To zistíte tak, že fejchom jemne stlačíte. Ak je zrelá, poddá sa tlaku a vy si môžete všimnúť jamku v oblasti, kde ste ju stlačili.
  3. Pomocou noža rozrežte fejchom pozdĺžne na polovicu.
  4. Dužina vo vnútri ovocia by mala vyzerať číra a želatínová.
  5. Pomocou lyžičky vydlabajte dužinu.
  6. Môžete rovno konzumovať alebo použiť do nejakého pokrmu.
Tanierik s čerstvou fejchoou a ruka, ktorá lyžičkou vydlabáva dužinu.
www.theguardian.com

Použitie v receptoch

Pestovanie fejchoy

Aka jedlá je vždyzelená drevina z čeľade Myrtaceae, ktorá rastie ako ker alebo malý strom. Pestuje sa v miernej suchej klíme a to kvôli svojim chutným plodom. Pochádza z južnej Brazílie, Uruguaja, časti Kolumbie, severnej Argentíny a južnej Paraguaja. Pestuje sa v juhoamerických krajinách, ale aj v Líbyi, Alžírsku, Izralii, Indii, Južnej Afrike, na Novom Zélande av Austrálii, kde sa však jeho výsadba oficiálne neodporúča kvôli ovocným muškám. Strom je vysoký asi 5 metrov. Plod je dlhý približne 5 cm a má matne zelenú farbu. Plody pri dozrievaní opadávajú a musia sa potom uchovávať na chladnom mieste, kým nezmäknú.

Drevina Aka Jedlá, na ktorej rastú kvety.
www.plantsam.com

História fejchoy

Fejchoa pochádza z južnej Brazílie, severnej Argentíny, západnej Paraguaja a Uruguaja, kde sa bežne vyskytuje v horách. Roku 1815 fejchou prvýkrát nazbieral v divočine južnej Brazílie botani Freidrich Sellow. Zásluhu na zavedení fejchoy do Európy a Severnej Ameriky má však známy francúzsky botanik a záhradník Edouard Andre, ktorý si rastlinu priviezol z brazílskej La Platy a zasadil ju vo svojej záhrade na Francúzskej riviére.

Nemecký botanik Otto Karl Berg pomenoval fejchom po João da Silva Feijó, portugalskom botanikovi narodenom v kolónii Brazílie. Feijó bol počas koloniálneho obdobia riaditeľom Prírodovedného múzea v San Sebastiane v Španielsku.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)