Niektorí tvrdia, že plody godži sú elixírom mladosti.
Je to skutočne pravda?
A majú nejaké vedľajšie účinky?
Poradíme vám tiež, ako ich môžete využiť v kuchyni a mnoho viac.
Pokračujte v čítaní nášho článku a zistíte o godži množstvo nových a zaujímavých informácií.
Goji, žiarivá superpotravina plná antioxidantov
Godži (goji) sú plody rastliny (kry) kustovnice, a to buď kustovnice cudzej alebo kustovnice čínskej z čeľade ľuľkovitej. Godži sú jasne oranžovo-červené bobule s vysokým obsahom antioxidantov, ktoré ľudia používajú na liečbu mnohých bežných zdravotných problémov už tisíce rokov. Bývajú označované ako „superpotravina“ a môžu sa konzumovať surové, varené alebo sušené. Sú tiež zdravým doplnkom rôznych doplnkov a zmesí štiav. Obľúbené sú nielen pre pridanie farby pokrmu, ale aj vďaka svojej lahodnej, sladkej, mierne kyslastej a plnej chuti. Prevažná väčšina goji pochádza z Číny.
Zdravotné benefity konzumácia goji
Godži má množstvo zdravotných benefitov ako napríklad:
- Sú skvelým zdrojom živín, vrátane vitamínov a minerálov.
- Znižujú zápal v tele a chránia pred chronickými stavmi, ako je rakovina, srdcové choroby a cukrovka.
- Podporujú imunitnú funkciu.
- Zlepšujú zdravie očí a chránia pred rôznymi poruchami zraku.
Nežiaduce účinky konzumácie goji
- V zriedkavých prípadoch môže goji vyvolať alergickú reakciu.
- Môže interagovať s určitými liekmi, vrátane liekov na riedenie krvi a liekov na cukrovku alebo vysoký krvný tlak.
- Mali by ste byť s ich konzumáciou opatrní v prípade tehotenstva, pretože obsahujú betaín, zlúčeninu, ktorá môže poškodiť zdravie plodu.
Nutričné hodnoty godži
V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na nutričné hodnoty, vitamíny a minerály, ktoré 100 gramov sušených godži obsahuje.
Nutričné hodnoty | Sušené goji (100 g) | % odporúčanej dennej dávky |
Energia | 349 kcal | – |
Tuky | 0.4 g | 1% |
Sacharidy | 77 g | 28% |
Vláknina | 13 g | 46 % |
Bielkoviny | 14 g | 28% |
Vitamín C | 48.4 mg | 54 % |
Vápnik | 190.00 mg | 15% |
Železo | 6.80 mg | 38% |
Sodík | 298.00 mg | 13% |
Kde goji kúpiť a ako ich skladovať?
U nás goji zoženiete predovšetkým sušené a možno ich nájsť v každom väčšom obchode s potravinami. Sú tiež ľahko dostupné online. Kúpiť si ich môžete aj v podobe prášku, štiav či rôznych doplnkov vo forme kapsúl.
Sušené plody goji skladujte vo vzduchotesnej nádobe na chladnom a tmavom mieste. Vyvarujte sa ich vystaveniu akémukoľvek typu vlhkosti, ktorá spôsobuje, že sa goji lepia a zhlukujú. Pri správnom skladovaní zostávajú sušené goji čerstvé minimálne rok. Niektorí výrobcovia pridávajú oxid siričitý a ďalšie konzervačné látky, ktoré môžu predĺžiť ich trvanlivosť. Čerstvé goji by sa mali konzumovať krátko po zbere, mrazené môžete skladovať až šesť mesiacov.
Ako godži využiť v kuchyni?
Najčastejšie sa stretnete so sušenými goji , ktoré sa skvele hodia do smoothies či iných nápojov. Pokiaľ nemáte výkonný mixér, najprv bobule rehydratujte v troche vody alebo jablčnej šťavy , aby zmäkli, než ich rozmixujete. Môžete si tiež kúpiť goji vo forme prášku , ktorý je možné zamiešať priamo do štiav, bylinných čajov alebo pokojne len do vody. Lepšie sa tiež používa do omáčok, šalátových dresingov a smoothies ako sušené goji.
Sušené goji potom môžete použiť do rôznych múčnikov, od cupcakov cez sušienky po domáce energetické tyčinky. Hodí sa aj na granoly a do raňajkových mís. Dodávajú skvelú chuť šalátom, salsám aj polievkam. Môžete ich zaradiť do sladkých aj slaných receptov. Ideálne je používať ich rovnako ako hrozienka.
Čerstvé, neumývané goji uchovávajte v chladničke rovnako ako ostatné bobuľovité ovocie. Pred konzumáciou ich dôkladne umyte studenou vodou. Vzhľadom na to, že goji sú pomerne malé, použite na ich umytie sitko s malými otvormi alebo dokonca sito. Uchovávajte malú várku v chladničke, ktorú si môžete vziať ako zdravú desiatu alebo na doplnenie ranných cereálií.
Tipy, ako goji zaradiť do vášho jedálnička
- Pridajte ich do smoothies, ovsených vločiek či do jogurtu .
- Zmiešajte ich s obľúbenými orechmi a podľa chuti pridajte kúsky čokolády alebo trochu arašidového masla.
- Posypte nimi svoj avokádový toast.
- Zmiešajte surové vlašské orechy, pekanové orechy, tekvicové semienka, nesladený sušený kokos, sušené plody goji, čokoládové lupienky, ovsené vločky a chia semienka a potom všetko upečte do zlatistej granoly .
- Konzumujte ich samotné ako desiatu .
- Pridajte ich do šalátu . Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na zdravé a svieže zeleninové šaláty !
- Pripravte si z nich skvelú sladkú omáčku .
- Pridajte ich do muffinov či rôznych koláčov rovnako ako hrozienka.
- Zamiešajte lyžicu namočených sušených goji do paradajkovej omáčky .
- Pridajte ich do korenených ryžových či obilných pilafov .
- Urobte si svoju domácu zmrzlinu a goji pridajte do nej.
- Pridajte ich do salsy .
- Pripravte si raňajky z goji , ďalšieho sezónneho ovocia podľa výberu, nesladeného sójového mlieka a chia semienok, všetko doplňte granolou, semienkami, orechmi, kokosom a ďalším ovocím.
- Pridajte ich do polievok . Inšpirovať sa môžete našimi receptami na polievky s kuracím mäsom 10x inak!
- Ich horkosť využite pri príprave marmelád a džemov.
Recept na domáce energetické tyčinky
- Hrsť goji rozmixujte v kuchynskom robote so šálkou vlašských orechov, ½ šálky mandlí a 5-6 datľami.
- Zo zmesi urobte guličky alebo vytvorte tyčinky.
Recept na šťavu z goji
Pripravte si túto zdravú šťavu zo sušených goji, ochutenú pomarančom, ktorú si užijú deti aj dospelí.
A čo na to budete potrebovať?
- 4 šálky vody
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 1 šálka sušených goji
- 1 šálka čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy (asi 1-2 čerstvé pomaranče, akákoľvek odroda)
- 2x 2,5 cm kus pomarančovej kôry
Ako na to?
- Uvarte si jednu šálku vody.
- Zatiaľ čo sa voda varí, pomocou škrabky na citrusy si z pomaranča oškrabte 2 veľké prúžky kôry.
- Kôru dajte bokom a dajte pomaranč do chladničky.
- Vriacu vodu nalejte do 4-litrovej uzatvárateľnej nádoby spolu s kryštálovým cukrom.
- Miešajte, kým sa všetok cukor úplne nerozpustí.
- Pridajte zostávajúcu vodu.
- Miešajte do vychladnutia.
- Pridajte goji a kôru do misy a nádobu uzavrite.
- Uchovávajte v chladničke cez noc, až 12 hodín.
- Odšťavnite si olúpané pomaranče a šťavu dajte bokom.
- Nalejte studenú zmes goji a tekutiny do vysoko výkonného mixéra.
- Mixujte na vyšší stupeň do hladka.
- Pripravte si džbán, ktorý zakryte vreckom na výrobu rastlinného mlieka.
- Rozmixovanú zmes nalejte do džbánu a vytlačte dužinu, aby ste získali čo najviac tekutiny.
- Pridajte do džbánu čerstvú pomarančovú šťavu a miešajte, aby sa všetko spojilo.
- Uchovávajte čerstvú šťavu v chladničke v uzavretej nádobe po dobu až troch dní.
Pestovanie kustovnice čínskej
Pokiaľ chcete mať v záhradke kustovnicu, ktorá vám bude plodiť vaše vlastné goji, jedná sa o pomalý proces, ale akonáhle rastlinu zasadíte, je potom vysoko produktívna. Nejaké ovocie sa vám podarí zožať už v druhom roku rastu, ale od tretieho roku bude zber hojnejší.
- Doba výsadby je v období marca až mája alebo potom na jeseň od septembra do novembra .
- Keďže ker čoskoro dorastá do výšky až 3 metrov , je dobré ho zasadiť niekam, kde nebude utláčať iné rastliny.
- Kustovnica je samoprašná , takže vám bude plodiť aj jediná rastlina.
- Preferuje pomerne neúrodnú, mierne zásaditú pôdu s pH v rozmedzí 6,8 až 8,1 .
- Vyhnite sa pôdam na báze rašeliny.
- Kustovnicu čínsku pravidelne hnojte – na jeseň maštaľným hnojom a počas apríla prídavkom močoviny.
- Je dobré ju tiež pravidelne zastrihávať .