Gouda je popri Eidame ďalším skvele chutiacim aj voňavým syrom, ktorý je obľúbený po celom svete!
Prečítajte si ako sa vyrábajú, aké má výživové hodnoty, prečo ho zaradiť do jedálnička, ale aj to ako s ním skvele uvariť!
Čo je liek Gouda?
Tento syr pochádza z južných oblastí Holandska. Ide o polotvrdý syr, typicky vyrobený z kravského mlieka.
Nájdeme ho v niekoľkých typoch, ale jeho podstata zostáva rovnaká vo všetkých jeho variáciách. Chuť je do značnej miery ovplyvnená prírodnými pastvinami, na ktorých sa pasú dojné kravy a proces zrenia mu dodáva rozpadajúcu sa textúru a typické soľné kryštáliky.
Ako sa gouda vyrába?
Proces začína naliatím čerstvého mlieka do veľkej kade. V závislosti od druhu Goudy je mlieko buď nepasterizované, alebo pasterizované.
Na zrážanie mlieka a produkciu tvarohu sa pridávajú baktérie a syridla.
Po stuhnutí sa syrenina oddelí a vloží do formy, v ktorých je pomocou ťažkého závažia lisovaný, čím získava svoju charakteristickú hustotu. V soľnom náleve získava svoju ikonickú chuť.
Syr je uložený do miestnosti so stálou teplotou, čo podporuje rozvinutie chuti a zároveň umožňuje syru uvoľniť vlhkosť, čo má za následok hustú textúru. Syr zreje od 4 týždňov po viac ako 12 mesiacov
Ako sa vyslovujeme?
Zatiaľ čo v Amerike to vyslovujeme „g-OOO-dah“, v skutočnosti sa to vyslovuje „(g)h-OW-da“.
Druhy syra Gouda
Holanďania klasifikujú šesť kategórií podľa veku:
- Mladý alebo nový: vo veku 4 týždňov
- Mladý dospelý: 8 až 10 týždňov
- Zrelý: 16 až 18 týždňov
- Extra vyzretý: 7 až 8 mesiacov
- Starý alebo úplne vyzretý: 10 až 12 mesiacov
- Veľmi starý: viac ako 12 mesiacov
Ako Gouda chutí?
Mladšie syry budú mať jemnejšiu, mäkšiu a takmer sladkú chuť a textúru. Najlepšie sa hodí na sendviče alebo krekry.
Staršie syry sú tvrdšie, silnejšie a tmavšie a zrením získavajú maslovú a orechovú chuť. Vďaka hlbokej chuti sa skvele hodí na varenie, s chrumkavým chlebom alebo s vínom.
Nutričné hodnoty Goudy (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasýtené mastné kyselín | Bielkoviny | Vláknina | Soľ |
356 kcal | 2 g | 0 g | 27 g | 18 g | 25 g | 0 g | 819 mg |
Ďalej obsahuje:
- 70 % dennej hodnoty vápnika
- 26% dennej hodnoty vitamínu B12
- 26% dennej hodnoty zinku
- 20 % dennej hodnoty riboflavínu (vitamín B2)
- 11% dennej hodnoty vitamínu A
Recepty so syrom Gouda
Jablkový koláč so syrom |
Syrové lupienky |
Cuketovo syrové hranolky |
Pečená paprika a grilovaný syr |
Mac and Cheese |
Obložený syrový tanier alebo z neho pripravte lahodné fondue, ako na to si prečítate v tomto článku |
Vyprážané syrové kúsky a rovno sa inšpirujte na tieto syrové guličky |
Quesadillas s karamelizovanými jablkami, syrom a cibuľou alebo vyskúšajte jeden z týchtoskvelých receptov na mexickú pochúťku |
Domáce rožky so syrom a chorizom |
Francúzska cibuľačka |
Čím Goudu nahradiť?
Eidam je porovnateľný ako vzhľadom, tak aj chuťou. Vyznačuje sa orieškovou a sladkou chuťou a hustou textúrou. Je vyrobený z kravského mlieka, chute a vône sa zostrujú starnutím.
Čedar je ostrejší, menej sladký, so silnejšími tónmi masla a lieskových orieškov vo svojej chuti a ponúka podobnú hustotu a textúru.
Skladovanie
Goudu zabaľte do papiera na pečenie, a potom syr voľne zabaľte do plastu.
Umiestnite do najteplejšieho oddelenia v chladničke, ako je zásuvka na zeleninu. Syr by mal takto vydržať 2 až 3 týždne.
Zmrazením sa zmení jeho štruktúra, takže to neodporúčame.