Počuli ste už o syre Grana Padano? Možno vás prekvapí, že sa jedná o najviac vyrábaný syr v Taliansku, čím predbieha aj svoj známejší náprotivok Parmigiano-Reggiano!
V tomto článku si dočítate, prečo je tak obľúbený, akú chuť od neho možno očakávať, ale hlavne ako si túto jeho nezameniteľnú chuť čo najviac vychutnať aj u vás doma!
Čo je Grana Padano?
Ide o drobivý syr vyrábaný v talianskych provinciách Pádskej nížiny. Vyrába sa z nepasterizovaného kravského mlieka v obrích medených kotloch, a potom zreje minimálne deväť mesiacov.
Nároky na jeho výrobu sú veľmi špecifické. Každý kus syra je vyrobený presne rovnakým spôsobom, aby syr získal jedinečnú chuť a zrnitú textúru.
Ako sa Grana Padano vyrába?
Všetko začína čerstvým, čiastočne odtučneným, nepasterizovaným mliekom, ktoré sa kombinuje s prírodnou srvátkou a syridlom vo veľkých medených kotloch.
Výsledná syrenina sa ručne rozdrví, a potom sa nechá jednu hodinu odpočinúť, kým sa syrenina neusadí na dne medeného kotlíka.
Syrenina sa extrahuje a vloží sa na 24 hodín do foriem. Potom sa na dva týždne až jeden mesiac ponorí do soľného roztoku, a nakoniec sa nechajú odpočívať po dobu deviatich až 20 mesiacov, počas ktorých sa každých 15 dní kefujú a obracajú.
Grana Padano vs. Parmigiano-Reggiano
Tradičný taliansky parmezán a Padano si sú veľmi podobní, ale v skutočnosti musia spĺňať niekoľko predpisov a špecifikácií, ktoré ich odlišujú.
Grana Padano je najviac vyrábaným syrom v Taliansku, na jeho výrobu sa používa asi 24 % produkcie mlieka v krajine. Pochádza z údolia rieky Pád a je to syr s chráneným označením pôvodu, čo znamená, že musí byť vyrobený na určitom mieste a určitým spôsobom.
Parmigiano-Reggiano pochádza z regiónu zahŕňajúceho mestá Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna a Mantova. Tiež sa pýši chráneným označením pôvodu, čo v jeho prípade znamená, že sa dojné kravy musia kŕmiť iba trávou a obilninami pestovanými v tejto oblasti a musia byť dojené dvakrát denne. Mlieko musí byť dodané do syrárne do dvoch hodín po nadojení a jeho teplota nesmie klesnúť pod 18 °C.
Grana Padano sa vyrába z čiastočne odstredeného surového mlieka, má nižší obsah tuku. Zreje rýchlejšie a je k dostaniu v troch fázach zrelosti: 9-16 mesiacov, kedy má jemnú chuť, jemnejšiu textúru a svetlo žltú farbu, 16-20 mesiacov, kedy je zrnitejší s tónmi masla, sena a sušeného ovocia a viac ako 20 mesiacov, kedy má bohatú maslovú chuť a drobivú kryštalickú textúru. Z tohto dôvodu sa častejšie používa pri varení.
Parmigiano-Reggiano zreje minimálne 12 mesiacov a má silnejšiu, komplexnejšiu, orechovejšiu a slanšiu chuť. Preto sa častejšie strúha na povrchu pokrmu.
Ako Grana Padano chutí?
Jeho chuť závisí od toho, ako dlho zreje. Napríklad 9 až 16 mesiacov starý syr má krémovú, ľahko zrnitú textúru.
Akonáhle dosiahne hranicu 16 mesiacov, syr získa drobivejšiu štruktúru a výraznejšiu chuť.
A po 20 mesiacoch dosiahne plný chuťový potenciál.
Nutričné hodnoty Grana Padano (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasýtené mastné kyseliny | Bielkoviny | Vláknina | Soľ |
393 kcal | 4 g | 0 g | 29 g | 18 g | 32 g | 0 g | 714 mg |
Hoci je syr vyrobený z mlieka, v priebehu jeho zrenia sa stáva bez laktózovým. Po 9 mesiacoch zrenia už v syre nie je prítomný enzým laktáza, takže je bezpečný pre osoby s intoleranciou laktózy.
Nielenže neobsahuje laktózu, ale podľa lekárskych výskumov taktiež pomáha znižovať krvný tlak, vďaka vysokým hladinám aminokyselín.
Ako s Grana Padano variť?
Pokiaľ ho chcete používať najtradičnejším spôsobom, je najlepšie ho pridať do klasických receptov na cestoviny, ako je pesto, ravioli a toto lahodné rizoto s kuracím mäsom . |
Tento syr je výborný aj sám o sebe, takže ho pridajte na syrový tanier, kde zaujme svojim typickým chuťovým profilom, ktorý je sladký, ľahko ovocný s teplými tónmi karamelu. |
Pridajte nastrúhané hoblinky do zeleninového šalátu z ružičkového kelu. |
Pokiaľ chcete vývaru alebo polievke pridať trochu chuti, ale nechcete pridávať soľ, pridajte jeho kôrku, ktorá má dostatok slanosti. |
Kôrku syra môžete pridať aj do cesta na kruste ovocného koláč, ako sú napríklad tieto recepty na sladké slivkové koláče . |
Pridajte ho na obložený tanier spolu s figami a lesným ovocím, medom alebo marmeládou. |
Pridajte ho do ricotty, mozzarelly alebo akéhokoľvek iného taveného syra. Túto kombináciu, možno použiť na do lasagní, plnených mušlí alebo si vyskúšajte pripraviť pravé ravioli podľa nášho článku . |
Rozpustite ho v krémových omáčkach, ako sú cacio e pepe, alfredo, carbonara a samozrejme mac a cheese. |
Vínne párovanie
Červené vína:
- Cabernet Sauvignon
- Sangiovese
- Barbaresco / Barolo
- Malbec
- Shiraz
Biele vína:
- Chardonnay
- Rulandské šedé
- Soave Classico
- Condrieu
Šumivé vína:
- šampanské
- Prosecco
- sekt
Skladovanie
Neotvorený syr skladujte v chladničke v dokonale utesnenom vákuovom obale do dátumu spotreby vytlačenom na jeho na obale.
Po otvorení by mal byť zabalený do fólie a takto vydržať 15-20 dní. Pokiaľ sa na povrchu syra objaví malá pleseň, je možné ju odstrániť nožom.