Grana Padano nie je žiadny parmezán! Zistite, čím sa od seba líšia a ako si ho najlepšie vychutnať

Počuli ste už o syre Grana Padano? Možno vás prekvapí, že sa jedná o najviac vyrábaný syr v Taliansku, čím predbieha aj svoj známejší náprotivok Parmigiano-Reggiano!

V tomto článku si dočítate, prečo je tak obľúbený, akú chuť od neho možno očakávať, ale hlavne ako si túto jeho nezameniteľnú chuť čo najviac vychutnať aj u vás doma!

Čo je Grana Padano?

Ide o drobivý syr vyrábaný v talianskych provinciách Pádskej nížiny. Vyrába sa z nepasterizovaného kravského mlieka v obrích medených kotloch, a potom zreje minimálne deväť mesiacov.

Nároky na jeho výrobu sú veľmi špecifické. Každý kus syra je vyrobený presne rovnakým spôsobom, aby syr získal jedinečnú chuť a zrnitú textúru.

Bicykel veľkého vyzretého syra a malého klinku na ňom.
Zdroj: amazon.com

Ako sa Grana Padano vyrába?

Všetko začína čerstvým, čiastočne odtučneným, nepasterizovaným mliekom, ktoré sa kombinuje s prírodnou srvátkou a syridlom vo veľkých medených kotloch.

Výsledná syrenina sa ručne rozdrví, a potom sa nechá jednu hodinu odpočinúť, kým sa syrenina neusadí na dne medeného kotlíka.

Syrenina sa extrahuje a vloží sa na 24 hodín do foriem. Potom sa na dva týždne až jeden mesiac ponorí do soľného roztoku, a nakoniec sa nechajú odpočívať po dobu deviatich až 20 mesiacov, počas ktorých sa každých 15 dní kefujú a obracajú.

How Grana Padano is Made – Watch the Production of Italy's Most Popular Cheese
Zdroj: Anders & Kaitlin

Grana Padano vs. Parmigiano-Reggiano

Tradičný taliansky parmezán a Padano si sú veľmi podobní, ale v skutočnosti musia spĺňať niekoľko predpisov a špecifikácií, ktoré ich odlišujú.

Grana Padano je najviac vyrábaným syrom v Taliansku, na jeho výrobu sa používa asi 24 % produkcie mlieka v krajine. Pochádza z údolia rieky Pád a je to syr s chráneným označením pôvodu, čo znamená, že musí byť vyrobený na určitom mieste a určitým spôsobom.

Parmigiano-Reggiano pochádza z regiónu zahŕňajúceho mestá Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna a Mantova. Tiež sa pýši chráneným označením pôvodu, čo v jeho prípade znamená, že sa dojné kravy musia kŕmiť iba trávou a obilninami pestovanými v tejto oblasti a musia byť dojené dvakrát denne. Mlieko musí byť dodané do syrárne do dvoch hodín po nadojení a jeho teplota nesmie klesnúť pod 18 °C.

Grana Padano sa vyrába z čiastočne odstredeného surového mlieka, má nižší obsah tuku. Zreje rýchlejšie a je k dostaniu v troch fázach zrelosti: 9-16 mesiacov, kedy má jemnú chuť, jemnejšiu textúru a svetlo žltú farbu, 16-20 mesiacov, kedy je zrnitejší s tónmi masla, sena a sušeného ovocia a viac ako 20 mesiacov, kedy má bohatú maslovú chuť a drobivú kryštalickú textúru. Z tohto dôvodu sa častejšie používa pri varení.

Parmigiano-Reggiano zreje minimálne 12 mesiacov a má silnejšiu, komplexnejšiu, orechovejšiu a slanšiu chuť. Preto sa častejšie strúha na povrchu pokrmu.

Bicykel vyzretého syra a malý klin paramazánu.
Zdroj: thosefoods.com

Ako Grana Padano chutí?

Jeho chuť závisí od toho, ako dlho zreje. Napríklad 9 až 16 mesiacov starý syr má krémovú, ľahko zrnitú textúru.

Akonáhle dosiahne hranicu 16 mesiacov, syr získa drobivejšiu štruktúru a výraznejšiu chuť.

A po 20 mesiacoch dosiahne plný chuťový potenciál.

Nutričné hodnoty Grana Padano (na 100 g)

Kalórie Sacharidy Cukry Tuky Nasýtené mastné kyseliny Bielkoviny Vláknina Soľ
393 kcal 4 g 0 g 29 g 18 g 32 g 0 g 714 mg

Hoci je syr vyrobený z mlieka, v priebehu jeho zrenia sa stáva bez laktózovým. Po 9 mesiacoch zrenia už v syre nie je prítomný enzým laktáza, takže je bezpečný pre osoby s intoleranciou laktózy.
Nielenže neobsahuje laktózu, ale podľa lekárskych výskumov taktiež pomáha znižovať krvný tlak, vďaka vysokým hladinám aminokyselín.

Ako s Grana Padano variť?

Pokiaľ ho chcete používať najtradičnejším spôsobom, je najlepšie ho pridať do klasických receptov na cestoviny, ako je pesto, ravioli a toto lahodné rizoto s kuracím mäsom .
Tento syr je výborný aj sám o sebe, takže ho pridajte na syrový tanier, kde zaujme svojim typickým chuťovým profilom, ktorý je sladký, ľahko ovocný s teplými tónmi karamelu.
Pridajte nastrúhané hoblinky do zeleninového šalátu z ružičkového kelu.
Pokiaľ chcete vývaru alebo polievke pridať trochu chuti, ale nechcete pridávať soľ, pridajte jeho kôrku, ktorá má dostatok slanosti.
Kôrku syra môžete pridať aj do cesta na kruste ovocného koláč, ako sú napríklad tieto recepty na sladké slivkové koláče .
Pridajte ho na obložený tanier spolu s figami a lesným ovocím, medom alebo marmeládou.
Pridajte ho do ricotty, mozzarelly alebo akéhokoľvek iného taveného syra. Túto kombináciu, možno použiť na do lasagní, plnených mušlí alebo si vyskúšajte pripraviť pravé ravioli podľa nášho článku .
Rozpustite ho v krémových omáčkach, ako sú cacio e pepe, alfredo, carbonara a samozrejme mac a cheese.
Najlepšie recepty a možnosti ako si vychutnať lahodný vyzretý syr.
Zdroj: befunky.com

Vínne párovanie

Červené vína:

  • Cabernet Sauvignon
  • Sangiovese
  • Barbaresco / Barolo
  • Malbec
  • Shiraz

Biele vína:

  • Chardonnay
  • Rulandské šedé
  • Soave Classico
  • Condrieu

Šumivé vína:

  • šampanské
  • Prosecco
  • sekt
Najlepšie červené víno, ktoré dopĺňa orieškový syr.
Zdroj: granapadano.it

Skladovanie

Neotvorený syr skladujte v chladničke v dokonale utesnenom vákuovom obale do dátumu spotreby vytlačenom na jeho na obale.

Po otvorení by mal byť zabalený do fólie a takto vydržať 15-20 dní. Pokiaľ sa na povrchu syra objaví malá pleseň, je možné ju odstrániť nožom.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)