Pokiaľ ste milovníkom syrov, pravdepodobne ste Gruyere už vyskúšali.
Ale viete, prečo je tak lahodný a všestranný?
V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o tomto lahodnom, polotvrdom švajčiarskom syre!
Čo je Gruyer?
Je to pevný žltý švajčiarsky syr, pomenovaný po meste Gruyères vo Švajčiarsku.
Kravy, ktoré poskytujú mlieko na výrobu tohto syra, sa voľne potulujú a pasú na pastvinách nízkych Álp. Táto prirodzená strava je kľúčom k charakteristickej chuti Gruyere a je preto nemožné ju replikovať v iných regiónoch.
Ako sa Gruyere vyrába?
Proces výroby vyžaduje vysokú odbornosť v kombinácii so skúsenosťami a inštinktom.
Do švajčiarskych syrární sa denne dodáva mlieko, ktoré pochádza od voľne sa pasúcich kráv.
Proces začína vo veľkých medených kotloch, kam sa pridávajú prírodné kultúry a syridlo. Vznikne tvaroh, ktorý sa nakrája a syrenina sa oddelení a nechá odkvapkať.
Syrenina sa potom naleje do foriem a syrové kolesá sa lisujú po dobu 20 hodín, a potom sa do soľného roztoku.
Pri prvotnom uskladnení pracovníci syry ošetrujú denne po dobu 3 mesiacov. Potom, aby syr získal svoju chuť, je potrebné, aby zrel aspoň 5 mesiacov vo vlhkých pivniciach, pričom niektoré, tu strávia až 18 mesiacov.
Nutričné hodnoty Gruyere (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasýtené mastné kyseliny | Bielkoviny | Vláknina | Soľ |
413 kcal | 0,4 g | 0,4 g | 32 g | 19 g | 30 g | 0 g | 336 mg |
Ako Gruyere chutí?
Tento syr je známy pre svoju bohatú, krémovú, slanú a orechovú chuť. Jeho chuť sa však líši v závislosti od veku: Mladý syr je výrazne krémový a orechový, zatiaľ čo u staršieho syra sa vyvinula zemitosť.
Telo syra je pokryté prírodnou kôrkou, ktorá je u mladých syrov hustá, ale v priebehu starnutia sa stáva šupinatou a trochu zrnitou.
Ako Gruyère vyslovujeme?
Správna výslovnosť je „groo-YAIR.“
Ako s Gruyerom pripraviť?
Je skvelý aj roztavený, takže je ideálny pre fondue a dipy (prečítajte si v tomto článku ako si vyrobiť to najlepšie syrové fondue ) |
Dodáva výraznú krémovú textúru a jemnú sladkosť jedlám, kde sa používa syr, ako sú tieto slané koláče quiche a ďalšie gratinované pokrmy |
Je to perfektná voľba pre klasické francúzske jedlá, ako je croque monsieur a táto francúzska cibuľová polievka |
Nakrájaný syr môžete tiež pridať na pizzu s mozzarellou alebo ho primiešať do zemiakovej kaše namiesto čedaru |
Usmažte si zemiakové hranolky so slaninou a roztaveným syrom |
Naplňte ním kuracie prsia a podávajte s restovanými šampiňónmi |
Vínne párovanie
Stredne plné biele vína:
- Riesling Spätlese
- Chardonnay
- Soave
- Sauvignon Blanc
- Veltlínske zelené
Ľahké červené vína:
- Pinot Noir
- Beaujolais
- Barbera
- Lambrusco
Ovocné červené vína:
- Merlot (Francúzsko)
- Primitivo (Taliansko)
Šumivé vína:
- Prosecco
- sekt
Čím je možné nahradiť syr Gruyere?
Ak musíte použiť náhradu, zvoľte iný polotvrdý variant, ako je ementál .
Medzi ďalšie dobré varianty patrí Jarlsberg , Raclette, Comté alebo Beaufort .
Všetky tieto syry môžete nahradiť v pomere 1:1.
Skladovanie
Ak chcete maximalizovať jeho trvanlivosť, po otvorení ho pevne uzavrite do pôvodného obalu alebo ho vložte do znovu uzatvárateľného plastového vrecka alebo vzduchotesnej nádoby.
Pri správnom skladovaní otvorené balenie v chladničke vydrží 5 až 7 dní.
Syr môžete tiež zmraziť, ale týmto procesom môže čiastočne prísť o svoju textúru a bude sa skôr hodiť do varených pokrmov (polievky, zapečené cestoviny, omáčky), než na samostatnú konzumáciu alebo zdobenie.
Gruyere pevne uzavrite v pôvodnom obale a vložte ho do mrazničky. Pri správnom skladovaní si zachová najlepšiu kvalitu po dobu asi 8 mesiacov.