Syr halloumi sa v posledných niekoľkých rokoch stal hitom v slovenských kuchyniach!
Prečítajte si prečo je taký obľúbený, akú má chuť a akými možnými spôsobmi si ho môžete pripraviť, aby ste si ho mohli vychutnať snáď na milión spôsobov!
Skúste ho surový, pečený, grilovaný alebo vyprážaný. Možností je nepreberné množstvo, stačí si vybrať!
Čo je to halloumi?
Ide o syr tradične vyrábaný z kozieho a/alebo ovčieho mlieka (a niekedy aj z mlieka kravského) na východe ostrova Cyprus.
Svojou textúrou je podobný mozzarelle. Je biely, polotvrdý, nevyzretý, uchovávaný v slanom náleve a jeho chuť je kyslá a slaná.
Keď sa ho rozhodnete konzumovať, bez akejkoľvek tepelnej úpravy, ucítite jeho slanosť, spoločne s gumovou textúrou. Akonáhle ho budete piecť na panvici alebo grile, stane sa zvonku krásne chrumkavým a vo vnútri sa jemne rozpustí.
Ako sa syr halloumi vyrába?
K zahriatemu ovčiemu, kravskému alebo koziemu mlieku sa pridáva syridlo, aby došlo k jeho zrážaniu. Vzniknutá syrenina sa nakrája, srvátka sa scedí a syrenina sa nechá stuhnúť a vtlačí sa do foriem.
Syr je potom pošírovaný a potom sa osolí (a tradične sa posype mätou). Môže sa ihneď, najdlhšie do troch dní konzumovať, inak sa ukladá do slaného nálevu, ktorý ho zakonzervuje až na niekoľko mesiacov.
Ako halloumi chutí?
Keď je syr vyrobený tradičným spôsobom s použitím kozieho a ovčieho mlieka, má ľahko štipľavú a slanú chuť s gumovou štruktúrou.
Zdravotné benefity
- Bohatý na bielkoviny – obsahuje 7 gramov bielkovín na 30 g syra
- Podporuje zdravie kostí – má vysoký obsah vápnika, mikro živiny, ktorá je dôležitá pre zdravé kosti.
- Prevencia proti cukrovke – rovnako ako ďalšie mliečne výrobky, môže chrániť pred cukrovkou 2. typu
Nevýhody
- Tento syr má vysoký obsah sodíka, čo nie je ideálne pre ľudí s vysokým krvným tlakom, ktorí by si príjem soli mali strážiť
- Má tiež vysoký obsah nasýtených tukov, čo je typ tuku, ktorý môže prispievať k zvýšeniu hladiny zlého cholesterolu, keď je konzumovaný vo veľkom množstve
Nutričné hodnoty halloumi (na 28 g)
Kalórie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasýtené mastné kyseliny | Bielkoviny | Vláknina | Soľ |
90 kcal | 1 g | 1 g | 7 g | 4 g | 7 g | 0 g | 350 mg |
Ako pripraviť syr halloumi?
- Použite tepelnú úpravu – tento syr má vysoký bod topenia. Teplo zmení jeho vonkajšiu vrstvu na zlatohnedú a chrumkavú, zatiaľ čo vnútro sa premení na grilovaný syr s mazľavou textúrou. Opečte ho na panvici s trochou olivového oleja, alebo ho ugrilujte priamo na grile.
- Použite olej – rovnako ako pri opekaní rýb, mäsa alebo zeleniny, halloumi získa chrumkavú štruktúru, keď sa na panvici (alebo na grile) opeká s trochou tuku.
- Pridajte ovocie – jemná, dymová, smotanová sladkosť grilovaného syra sa prirodzene hodí k ovociu ako je broskyňa, hrušky alebo dokonca vodný melón.
- Skladujte ho v chlade – nepoužité plátky syra vydržia vo vzduchotesnej nádobe v chladničke s osolenou vodou jeden až dva týždne.
Ako halloumi usmažiť?
Syr nakrájajte na tenké plátky a rýchlo ich usmažte na nepriľnavej panvici s kvapkou oleja. Takto upravený syr sa najlepšie hodí do akéhokoľvek šalátu.
Ako halloumi upiecť v rúre?
Plátky syra dajte do rúry a pokvapkajte ich olivovým olejom a dochuťte bylinkami alebo korením. Pečte ich asi 10-15 minút na 200 stupňov.
Ako halloumi grilovať?
Vonkajšiu stranu potrite olejom a položte ho na gril na priamy oheň. Syr pred grilovaním môžete aj okoreniť, aby dostal šmrnc!
Pridajte ho do šalátov namiesto mozzarelly v šaláte caprese a rovno ho použite v tomto lahodnom šaláte s melónom a prosciuttom |
Či už je surový, vyprážaný alebo grilovaný, na Cypre sa často podáva studeným pivom, vínom alebo cyperskou tequilou |
Keď je grilovaný alebo vyprážaný, je vynikajúci pokvapkaný medom alebo hroznovou melasou na pridanie sladkého prvku. Alebo je posypaný sušeným oreganom a pokvapkaný citrónom pre kyslosť |
Halloumi si môžete vychutnať na tisíc spôsobov, ako sú omelety, quiche a frittatas, tacos, karí, hamburgery alebo tieto lahodné tortilly |
Na Cypre sa v letných mesiacoch servíruje surový na raňajky spolu s melónom alebo sa pridáva surové do sendviča s uhorkami a paradajkami. |
Ako strúhaný syr sa perfektne hodí na cestoviny s kuracím mäsom a citrónovou šťavou. Alebo ním nahraďte kuracie mäso v týchto receptoch na cestoviny carbonara |
Ako vyprážaný je ideálnym doplnkom k výdatnému brunchu s vajcami, uhorkou, paradajkami a bravčovými klobásami |
Použite ho do ďalších jedál ako sú špízy, šaláty, sendviče, karí, panini a pizza. Vyskúšajte aj ďalšie výdatné recepty s halloumi syrom , podľa našej receptúry |
Čím halloumi nahradiť?
- Mozzarella sa vyrába z kravského mlieka, ale neponúka štipľavé podtóny. Svojou mäkkou, pružnou textúrou sa cyperskému syru ľahko približuje.
- Paneer je o niečo pevnejší a pružnejší, ale dá sa využiť v rovnakých receptoch.
- Panela je polomäkký biely syr z kravského mlieka je pevný, pružný a pri zahrievaní sa nerozpustí.
- Ďalšími alternatívami sú grécke syry ako feta, graviera, kefalograviera a kasseri.
Skladovanie
Pokiaľ syr zostane neotvorený, v chladničke vydrží po dobu až jedného roka.
Po otvorení ho v chladničke skladujte, v slanom náleve vo vzduchotesnej nádobe po dobu až dvoch týždňov.
Môže sa zmraziť?
Halloumi možno tiež zabaliť do plastu alebo fólie a až na tri mesiace zmraziť bez toho, aby to ovplyvnilo jeho štruktúru pri varení. Takto vydrží až na 6 mesiacov.
Pred rozmrazovaním ho nechajte cez noc rozmraziť v chladničke.