Hlávková kapusta sa vyskytuje v rôznych tvaroch a farbách, vrátane červenej, fialovej, bielej a zelenej. Jeho listy môžu byť vráskavé alebo hladké.
Je navyše nabité vitamínmi K a C a minerálmi ako je draslík alebo vápnik.
Viete ako kapustu vypestovať a spracovať? To všetko sa dozviete v nasledujúcom článku!
Hlávková kapusta, zelenina bohatá na vitamíny K a C
Hlávková kapusta, latinsky Brassica oleracea, bola s najväčšou pravdepodobnosťou domestikovaná v Európe pred rokom 1000 pred nl V stredoveku sa kapusta stala významnou súčasťou európskej kuchyne.
Najbežnejšia je hladkolistá zelená kapusta s pevnou hlávkou. Plodina dorastá do výšky až 60 cm. Hlavy majú priemernú váhu medzi 0,5 až 4 kg. Väčšina kapusty má hrubé, striedavé listy, s okrajmi, ktoré sa pohybujú od vlnitých alebo laločnatých až po vysoko členité. Kvety sú biele alebo žlté.
Existuje niekoľko záznamov v Guinessovej knihe rekordov týkajúcich sa kapusty. Patrí medzi ne najťažšia kapusta (62,71 kg), najťažšia červená kapusta (31,6 kg), najdlhšia kapustová rolka (19,54 m) a najväčšia kapustnica (2 960 kg).
Prečo konzumovať hlávkovú kapustu?
Kapustu možno na konzumáciu pripraviť mnohými rôznymi spôsobmi. Môže byť nakladané, fermentované, dusené, pražené, restované alebo surové. A prečo ho zaradiť do vášho jedálnička?
Obsahuje mnoho rôznych antioxidantov, u ktorých bolo dokázané, že znižujú chronické zápaly. Štúdia zahŕňajúca viac ako 1000 čínskych žien ukázala, že tie, ktoré jedli najvyššie množstvo kapusty, mali výrazne nižšiu úroveň zápalu v porovnaní s tými, ktoré jedli menšie množstvo.
Ďalej je v kapuste zásadný vitamín C. Napríklad červená kapusta je na ňu obzvlášť bohatá, poskytuje asi 85 % RDI na 89 gramov.
Vďaka vláknine, ktorú táto zelenina obsahuje, udržuje zdravý tráviaci systém a podporuje pravidelnú stolicu.
Antokyány, ktoré sú súčasťou kapusty, znižujú riziko srdcových ochorení. A draslík znižuje hladinu vysokého krvného tlaku.
Nutričné hodnoty
Surová kapusta je bohatým zdrojom vitamínu K, vitamínu C a vlákniny. Ďalšie minerály a vitamíny môžete vidieť v nasledujúcej tabuľke:
Nutričné hodnoty | Surová kapusta 100 g |
Kalórie | 25 kcal |
Bielkoviny | 1,3 g |
Sacharidy | 5,8 g |
Tuky | 0,1 g |
Vláknina | 2,5 g |
Vápnik | 40 mg |
Draslík | 170 mg |
Vitamín B3 | 0,234 mg |
Vitamín C | 36,6 mg |
Vitamín K | 76 mcg |
Druhy hlávkovej kapusty
Na svete existuje cez 400 odrôd kapusty, my si predstavíme štyri najčastejšie používané a pestované.
Zelená hlávková kapusta
Zelená kapusta pripomína hlávku ľadového šalátu. Vonkajšie listy sa pohybujú od tmavo až po svetlo zelené, zatiaľ čo vnútorné sú svetlo zelené alebo biele.
Keď je surové, jeho textúra je trochu gumová a jeho chuť trochu korenistá, ale akonáhle sa uvarí, zelená kapusta zmäkne a získa sladšiu chuť.
Možno ho konzumovať surové, nakrájané na tenké plátky alebo uvariť.
Červená hlávková kapusta
Červená kapusta, presnejšie povedané purpurová, má menšie hlávky ako zelená a zreje o niečo dlhšie.
Je vynikajúce nakrájané, varené alebo ako súčasť šalátu Coleslaw. Pozor, pri varení má zvláštnu modrú farbu. Tento efekt môžete zmierniť pridaním nejakej kyseliny (bežnou voľbou je ocot alebo citrónová šťava) pri varení.
Kapusta Savoy
Savoy, odroda kapusty, ktorá pochádza z Talianska. Jej listy sú vráskavé, sýto zelené. Savoy je považovaný za najkrehkejšie a najsladší druh.
Hlávka je menej kompaktná kvôli vráskavým listom, ale vyzerá podobne ako zelená kapusta. Je to najlepšia voľba ak pripravujete plnené kapusta, pretože listy sú pružnejšie a vydržia dlhšiu dobu varenia, ale sú tiež skvelé v surovom šaláte Coleslaw.
Kapusta Napa
Nazývaná tiež čínska kapusta. Má žltozelenú podlhovasté hlávku, naberané listy a chrumkavé, silné stonky. Vyzerá trochu ako kríženec rímskeho šalátu a svetlého švajčiarskeho mangoldu.
Jedná sa o jemnejší druh kapusty. Možno jesť surové, varené alebo z neho urobiť Kimchi.
Pestovanie kapusty
Semená zasaďte v interiéri zhruba 4 až 6 týždňov pred posledným jarným mrazom. Až budú sadenice zhruba 7-10 cm vysoké, zasaďte ich von 3 až 4 týždne pred posledným jarným mrazom.
Kapustu pestujte v pôde bohatej na organickú hmotu, ktorá je dobre odvodnená. Pred výsadbou si pripravte záhony tak, že ich zakryjete zhruba 5–7 cm kompostu. V oblastiach, kde je pôda piesočnatá alebo kde silne prší, doplňte pôdu dusíkom.
Aby ste dosiahli najlepšie výsledky, vyberte miesto, ktoré je plné slnečného svetla.
Po zbere je tiež dôležité správne skladovanie. Kapusta je možné skladovať v chladničke až dva týždne, ľahko zabalené v igelite, pred uložením sa uistite, že je suchý. V správnych podmienkach pivnice vydrží kapusta až 3 mesiace.
Spracovanie hlávkovej kapusty
Hlávkovú kapustu môžete naparovať, dusiť, smažiť, variť alebo blanšírovať. Napríklad varenie kapusty je veľmi jednoduché a rýchle:
- Kapustové listy alebo nakrájanú kapustu dajte do veľkého hrnca a podlejte do polovice vodou.
- Priveďte do varu a varte 3–5 minút alebo do zmäknutia.
Tip! Na blanšírovanie podlejte vodou a varte 3 minúty. Hotové listy preložte do studenej vody, aby sa osviežili.
Varená kapusta je veľmi nutrične bohatá. V nasledujúcej tabuľke môžete vidieť všetky nutričné hodnoty, minerály a vitamíny:
Nutričné hodnoty | Červená kapusta varená 100 g |
Kalórie | 55 kcal |
Bielkoviny | 1,5 g |
Sacharidy | 7,4 g |
Tuky | 2,8 g |
Vláknina | 2,1 g |
Vápnik | 46 mg |
Draslík | 245 mg |
Vitamín B6 | 0,207 mg |
Vitamín C | 48,9 mg |
Vitamín E | 0,42 mg |
Keď tieto nutričné hodnoty porovnáte so surovou červenou kapustou, môžeme vidieť, že sa od seba značne nelíšia. Predovšetkým sacharidy, vláknina, vápnik, draslík a vitamín B6.
Nutričné hodnoty | Červená kapusta surová 100 g |
Kalórie | 31 kcal |
Bielkoviny | 1,4 g |
Sacharidy | 7,4 g |
Tuky | 0,2 g |
Vláknina | 2,1 g |
Vápnik | 45 mg |
Draslík | 243 mg |
Vitamín B6 | 0,209 mg |
Vitamín C | 57 mg |
Vitamín E | 0,11 mg |
Hlávkovú kapustu môžete pridať do najrôznejších receptov:
- kapustové placky – ak neviete, ako na ne, inšpirujte sa 5 receptami na výborné kapustové placky
- boršč
- halušky
- plnené kapustové listy
- šaláty – je rad šalátov, do ktorých môžete kapustu pridať, prečítajte si recepty na šaláty z čerstvej i kyslej kapusty
Dusená kapusta
Ak kapustu zvolíte ako prílohu k mäsu, najvhodnejšia je dusená kapusta. Naň budete potrebovať:
- 2 lyžice masla
- ½ hlávkovej kapusty
- ½ cibule
- 1 šálka vody
- 1 lyžica octu
- 1 lyžica bieleho cukru
- 2 lyžičky rasce
- 1 lyžička soli
Postup:
- Kapustu a cibuľu nakrájajte na tenké plátky.
- Vo veľkom hrnci rozpustite maslo.
- Pridajte kapustu a cibuľu.
- Zhruba 5 minút restujte.
- K kapuste a cibuli pridajte ocot, cukor, rascu a soľ.
- Znížte teplotu na minimum a za občasného miešania varte, kým kapusta nezmäkne. Zhruba 20 až 25 minút.
- Podľa potreby pridajte troškou masla.
- Dusená kapusta je hotová!
Výrobky z kapusty
Kimchi – tradičný kórejský pokrm. Jedná sa o fermentovanú zeleninu, najčastejšie práve kapustu. Má kyslú chuť.
Kyslá kapusta – jemne nakrájaná surová kapusta, ktorá je fermentovaná. Má dlhú trvanlivosť a výraznú kyslú chuť. Je to jedno z najznámejších národných jedál v Nemecku.
Kapusta nielen dodáva pokrmom dobrú chuť, ale tiež pomáha pri liečbe chronických zápalov, srdcových ochorení a črevných problémoch. Zaraďte teda aspoň raz týždenne kapustu do vášho jedálnička, čoskoro uvidíte jeho pozitíva!