Hliva ustricová, druh jedlej huby, ktorá patrí medzi najrozšírenejších huby na svete.
Svoje meno dostala podľa tvaru klobúka, pripomínajúceho tvarom ustricu, a podľa veľmi krátkych stoniek.
Má svetlo šedú alebo šedohnedú farbu.
Ako je hliva ustricovitá prospešná pre naše telo? Aké sú jej benefity? To všetko sa dozviete v nasledujúcom článku!
Hliva ustricová, zázračný druh huby
Hliva ustricovitá, latinsky Pleurotus ostreatus, bola prvýkrát vypestovaná v Nemecku počas 1. svetovej vojny. Slúžila ako prostriedok na obživu. Aj teraz sa pestuje predovšetkým na konzumáciu, ale aj na výrobu farmaceutických produktov.
Táto huba sa vyskytuje na stromoch v miernych a subtropických lesoch po celom svete.
Jej klobúk je dlhý 2 – 30 cm, jeho okraj je zavinutý a hladký alebo zvlnený. Dužina je biela, pevná a mení sa v hrúbke v dôsledku usporiadania rezňov.
Hliva má horkosladkú arómu benzaldehydu, ktorá obsahuje napríklad aj horké mandle. Konzumuje sa v rade kuchýň, ako čínskej, japonskej alebo kórejskej. Podáva sa varená alebo sa tiež suší.
Prečo konzumovať hlivu ustricovú?
Na konzumáciu je najlepšie zbierať mladú hlivu. Zrelšia má tvrdú dužinu a štipľavú chuť.
Hliva ustricová je výborným zdrojom bielkovín, vlákniny a vitamínu B. Z toho dôvodu je často súčasťou jedálnička vegetariánov alebo vegánov.
Jej chuť je jemná, často sa prirovnáva k chuti morských plodov s nádychom anízu. Čo sa týka textúry, po uvarení získa mäkkú a príjemnú chuť na skus.
Viete, ako dlho môžete konzumovať hlivu ustricovú? Čerstvá vydrží 5 – 7 dní.
Účinky hlivy ustricovej
Okrem vysokého obsahu bielkovín, vlákniny a vitamínu B je hliva ustricovitá dobrým zdrojom antioxidantov.
Má tiež vysoký obsah betaglukánu a niekoľkých zlúčenín, ktoré prispievajú k správnej funkcii srdcového orgánu.
Vďaka betaglukánom môže dôjsť k zníženiu produkcie cholesterolu v tele. Hliva ustricovitá ich poskytuje dvakrát viac ako ostatné huby.
Hliva ustricovitá sa v tradičnej medicíne používa po stáročia, pozitívne podporuje imunitný systém. Môže mať protinádorové, protizápalové a prospešné vlastnosti pre funkciu čriev.
Nutričné hodnoty
Hliva ustricová je nízkokalorická a nízkotučná. Môže sa zdať, že obsahuje vysoké množstvo sacharidov, ale iba 1 g zo 6 g sacharidov je cukor. Má tiež vysoký obsah bielkovín, vlákniny a draslíka.
Nutričné hodnoty | Hliva ustricová surová 100 g |
Kalórie | 37 kcal |
Bielkoviny | 3 g |
Sacharidy | 6 g |
Tuky | 0 g |
Vláknina | 2 g |
Draslík | 361 mg |
Riboflavín | 0,3 mg |
Fosfor | 103 mg |
Meď | 0,2 g |
Kyselina pantoténová | 1,1 mg |
Vitamín B6 | 0,2 mg |
Druhy hlivy ustricovej
Na svete existuje zhruba 40 druhov hlivy ustricovej. My si predstavíme tie najzákladnejšie, s ktorými sa môžete stretnúť.
Hliva perlová
Patrí medzi najznámejšie druhy hlivy ustricovej, latinsky Pleurotus ostreatus. Prevažne sa vyskytuje v lesoch severnej Ameriky, najmä v USA. Darí sa jej v listnatých lesoch, najmä bukových.
Má svetlo šedé klobúky a krátke stonky, v ranej fáze rastu môžu byť ľahko sfarbené do modra. Rastie vo veľkých poličkovitých trsoch na pňoch alebo padnutom dreve v letných mesiacoch.
Chuť hlivy perlovej je sladšia a drevitá.
Zlatá hliva ustricová
Latinsky Pleurotus citrinopileatus. Vyskytuje sa prevažne v severnej Ázii. Už podľa názvu môžeme povedať, že jej farba je žltá až zlatavá.
Na rozdiel od ostatných druhov hlivy ustricovej nemá zemitú vôňu a chuť. Pripomína vôňou červené víno a jej klobúky majú chrumkavú, ale ľahko žuvavú textúru.
Zlatú hlivu môžete jesť surovú alebo varenú. Vo varenom stave pripomína chuť kešu orechov.
Modrá hliva ustricová
Hliva modrá (Pleurotus columbinus) vyzerá podobne ako perlová hliva v ranej fáze rastu. Je pre ňu charakteristická modrá farba klobúkov.
Aj chuťou sa podobá perlovej hlive ustricovej. Má jemnú príchuť, žuvavejšiu textúru a je vynikajúcou náhradou mäsa.
Hliva kráľovská
Prezývaná ako šampiňón kráľovský alebo latinsky Pleurotus eryngii. Na rozdiel od ostatných druhov rastie samostatne, nie v zhlukoch.
Má tmavé čiapky a svetlo sfarbené mäsité stonky, ktoré sú chrumkavé a po uvarení majú chuť „umami“, ktorá pripomína morské plody.
Hliva kráľovská sa vyskytuje v Stredomorí, v severnej Afrike a Ázii.
Hliva fénixová
Latinsky Pleurotus pulmonarius, známa tiež ako hliva talianska alebo indická.
Má malé klobúčiky, dlhšiu stonku a vzhľadovo sa podobá hlivo perlovej. Jej dužina okrem toho, že má dlhšiu stonku, je tuhšia ako hlivy perlovej.
Táto odroda preferuje teplejšie počasie a má tendenciu rásť v neskorom lete.
Ružová hliva ustricová
Hliva ružová (Pleurotus djamor) vyzerá skôr ako nariasený kvet než ako huba.
Je známa aj ako hliva plameniacka, má výraznú drevitú vôňu a chutí ako morské plody.
Po uvarení sa zníži horká chuť a ružová farba vybledne.
Pestovanie hlivy ustricovej
Hliva ustricovitá sa vo väčšine častí sveta pestuje celoročne. Rastie veľmi rýchlo, dosiahnutie maximálnej veľkosti trvá päť až sedem dní. Vo voľnej prírode sa obvykle objavuje po prvom mraze v roku a počas prvých teplých jarných dní. Hlivy najlepšie rastú v teplom počasí s vysokou vlhkosťou.
Aj pre domáce pestovanie ju možno považovať za jednu z najjednoduchších odrôd húb na pestovanie. Môžete ich pestovať dokonca v plastovom obale. Budete potrebovať :
- sadivo hlivy ustricovej (kúpite v záhradníctve)
- špeciálny substrát pre hlivu ustricovú alebo slamu
- plastové vrecko (cca 60 cm x 30 cm)
Postup:
- Nalámajte slamu na menšie kúsky s dĺžkou asi 2 – 7 cm.
- Varte vo vode zhruba hodinu.
- Následne vodu sceďte a nechce odkvapkať.
- Vychladnutú slamou naplňte vrchovato plastové vrecko.
- Na slamu nasypte sadivo.
- Vrecko zaviažte a urobte na ňom niekoľko otvorov.
- Umiestnite vrecko na chladné, tmavé miesto.
Plastové vrecko občas postriekajte vodou, je potrebné udržať vlhkosť. Až sa podhubie hlivy ustricovej rozšíri po celej slame počas 10 až 14 dní a začne plodiť, potom už môžete vrece umiestniť na svetlejšie miesto.
Skladovanie hlivy ustricovej
Ako všetky druhy huby, sú aj hlivy ustricovej chúlostivé a pri nesprávnom skladovaní sa môžu rýchlo pokaziť.
Z tohto dôvodu je dobré skladovať hlivu v chladničke v plastových alebo papierových vreckách. Hliva ustricovitá vydrží v chladničke čerstvá až 7 dní.
Pokiaľ chcete hlivu zamraziť, predtým ju musíme povariť, približne 3 minúty. Potom ju opláchnite studenou vodou, dôkladne osušte a uzavrite do mraziacich alebo plastových vrecúšok.
Hlivu ustricovú možno tiež skladovať v sušenom stave. Proces sušenia je rovnaký ako u ostatných húb. Pokiaľ chcete huby usušiť v sušičke, prečítajte si recenziu o elektrických sušičkách . Sušenú hlivu nemusíte pred použitím namáčať, stačí pridať priamo do pokrmu a počas niekoľkých minút by mala nasiaknuť všetku tekutinu, ktorú potrebujú.
Spracovanie hlivy ustricovej
Hliva ustricovitá sa najčastejšie pridáva do polievok, dusených pokrmov či ako náhrada mäsa. Môžete s ňou pripraviť výbornú náplň na pizzu alebo omáčku na cestoviny. Pokiaľ sa chcete vo svojom kulinárstve inšpirovať, prečítajte si recepty na polievky s hlivou ustricovou .
Jedným z najobľúbenejších spôsobov spracovania hlivy ustricovej je restovanie alebo dusenie. Pred varením nezabudnite špongiu očistiť.
Očistené huby môžeme restovať, dusiť, smažiť alebo grilovať. Huby použite celé, nakrájané na plátky alebo jednoducho natrhané na primerane veľké kúsky.
Hlivu ustricovú môžete jesť aj v surovom stave, ale bude mať ľahko kovovú chuť. Surovú hlivu môžete pridať do šalátov.
Hliva ustricová je jednoduchá na prípravu, ako môžete vidieť v nasledujúcom postupe :
- Hlivu riadne očistite.
- Jemne osušte utierkou.
- Nakrájajte na plátky (je jedno, aké veľké).
- Rozpáľte nepriľnavú panvicu na stredne vysokú teplotu a pridajte olivový olej.
- Pokiaľ máte veľké množstvo húb, varte v dvoch dávkach.
- Varte 3 – 4 minúty, kým sa nevytvorí pekná zlatohnedá kôrka.
- Huby z panvice odoberte a pridajte maslo, cesnak a petržlen.
- Do zmesi pridajte huby a môžete podávať. Dobrú chuť!
Výrobky z hlivy ustricovej
Sirup s hlivou ustricovou – slúži ako doplnok stravy pre silnú imunitu. Je vhodný pre deti od 1 roku, tehotné a dojčiace ženy, celiakov. Sirup môžete pridať do vody alebo jogurtu.
Hliva ustricovitá v prášku – vyrobené rozomletím sušenej hlivy. Tento prášok môžete používať v kuchyni, napríklad ako zahusťovadlo vo vegetariánskom alebo vegánskom jedálničku. Tiež sa často používa do receptov z japonskej kuchyne.
Zaujímavosti
Viete, ako identifikovať hlivu ustricovú vo voľnej prírode?
- Klobúk – jeho tvar pripomína ustricu alebo vejár; má hladký povrch
- Dužina – pevná a biela
- Stonka – väčšina druhov nemá stonku, ak áno, je veľmi krátky
- Vôňa – vonia ľahne ako sladké drievko alebo aníz
Prečo teda zaradiť hlivu ustricovú do svojho jedálnička? Lekárske štúdie jasne ukazujú, že u pacientov s diabetom došlo k zlepšeniu hladiny cukru v krvi a ďalších aspektov zdravia, ak hlivu užívali ako doplnok stravy alebo bola súčasťou ich jedálnička. Benefitom hlivy ustricovej je aj zníženie vysokého krvného tlaku a cholesterolu.