Holubiniek je obrovské množstvo! Naučte sa ich vďaka nám spoznať aj perfektne spracovať

Holubinky sú farebné diamanty lesa!

Vy ich určite poznáte, ale viete ako jednotlivé druhy spoznať? Viete, čím sa líšia, akú majú chuť a vôňu?

V našom článku sa dozviete nielen ich všeobecné poznávacie znaky, ale aj presnú definíciu jednotlivých odrôd.

Neochudobníme vás ani o spôsoby, ako sa očistiť, upraviť a spracovať. Sú to pravdu chutné huby s jemnou vôňou, pripravte si ich v našich receptoch!

Čo je holubinka?

V Európe existuje najmenej 200 druhov holubiniek. Táto čeľaď disponuje veľkým množstvom rôznofarebných klobúčikov, čo veľmi sťažuje ich jednotlivú identifikáciu. Ich sfarbenie je tiež ľahko zameniteľné s ďalšími odlišnými druhmi húb.

Preto venujte pozornosť všeobecnej definícii a popisu jednotlivých druhov, ktoré sú uvedené nižšie v článku.

Aké sú všeobecné znaky holubiniek?

  • Huby sa bežne vyskytujú v listnatých lesoch. Najčastejšie ich nájdeme v blízkosti bukov a dubov, niekedy aj okolo briez. Často sa im darí v tieni kríkov.
  • Možno ich nájsť po jednej, ale aj v zhlukoch.
  • Klobúky majú vo všeobecnosti pekný okrúhly tvar a vynikajú svojou jasnou farbou. Červená, žltá, fialová, zelená, biela a šedá sú bežné farby a možno ich nájsť aj v kombináciách.
  • Priemer klobúka sa pohybuje okolo 8 cm a výška sa pohybuje okolo 6 – 10 cm.
  • Žiadny druh nemá na nohe prstence alebo sukňu.
  • Všetky druhy majú rovné pevné nohy a dorastajú do priemeru až 2 cm a nikdy nie sú tenké alebo duté.
  • Nohy majú farbu kriedy a aj takto jednoducho sa dajú zlomiť.
  • Lupiny, sú takmer vždy biele. Pokiaľ cez ne prejdete prstom, budú sa lámať, podobne ako mandle nakrájané na plátky, namiesto toho aby sa vrátili na miesto.

Ako urobiť chuťový test holubiniek?

Akonáhle ste si 100% istí, že máte holubinku, môžete vykonať test, aby ste zistili, či je jedlá alebo nie. Vykonávajte ho LEN ak ste si 100% istí, že máte holubinku! Ľahko uhryznite do dužiny a rozžuvané sústo nechajte asi 15 sekúnd na špičke jazyka. Ak začnete cítiť pálenie, trochu ako keď si dáte chilli, sústo vypľujte, holubinka nie je jedlá . Tento test vám nijako neublíži, ani keď ho urobíte s tým najjedovatejším druhom.

Dva druhy jedlých holubiniek, červenej a bielej farby.
Zdroj: researchgate.net

Druhy jedlých holubiniek

Holubinka mandľová

  1. Klobúk je najčastejšie ružovkastý, ale niekedy ho nájdeme aj vo fialovej alebo červenohnedej farbe. Na klobú sa môžu tiež vyskytovať žlté alebo hnedé škvrny.
  2. Má krehké lupene smotanovej farby.
  3. Dužina je pevná, biela, pri rozrezaní sa sfarbuje do hrdzavej alebo žltej farby.
  4. Vôňa je nevýrazná a chuť oriešková, veľmi chutná holubinka.
Mandľovo sfarbená huba, nájdená v tráve.
Zdroj: svampguiden.com

Holubinka zelenkavá

  1. Klobúk je široký a mäsitý, vyskytujúci sa vo svetlo zelenej, šedozelenej alebo olivovej.
  2. Povrch klobúka je matný, za vlhka lesklý.
  3. Lupiny sú husté, bielo smotanové av starobe hrdzavé.
  4. Dužina nohy je biela a pri rozrezaní sa začne sfarbovať do oranžova.
  5. Má nevýraznú chuť s orieškovou vôňou a je považovaná za jednu z najchutnejších druhov holubiniek.
Huba so zeleno modrým klobúkom a bielymi lupienkami.
Zdroj: pbs.twimg.com

Holubinka modrastá

  1. Klobúk je farebne veľmi premenlivý. Vyskytuje sa od svetlo ružovej, cez odtiene modrej, fialovej až po olivovo hnedú, okrovo hnedú alebo šedozelenú. Na klobúku sa vyskytujú aj žltozelené škvrny.
  2. Lupiny sú v mladosti pružné a biele.
  3. Dreň je biela, ale aj fialkastá a na priereze hrdzavejšia.
  4. Vôňa je jemná a chuť oriešková. Radíme jej medzi najchutnejšie holubinky a pripravujú sa znie hubové škvarky, smaženice, omáčky a polievky.
Huba medzi listami duba s tmavomodrým až čiernym klobúkom.
Zdroj: funghiitaliani.it

Holubinka trávozelená

  1. Klobúk môže dorásť veľkosti až 10 cm a má zelenú, šedozelenú farbu niekedy s odleskami žltej.
  2. Povrch klobúka je suchý, lesklý a hladký. Keď je po daždi klobúk je slizký a lepkavý.
  3. Lupiny sú veľmi krehké, najprv špinavo biele a neskôr smotanové.
  4. Dužina je pevná a biela. Keď dôjde k poškodeniu alebo je huba už staršia získava hrdzavú alebo žltú farbu.
  5. Vôňa aj chuť je nevýrazná. Mladé huby sú ideálne na akékoľvek spracovanie, mierna pálivosť sa tepelnou úpravou stráca.
Huba so zeleným klobúkom a bielymi okrajmi.
Zdroj: commons.wikimedia.org

Holubinka červená (jahodová)

  1. Klobúk je ružovo červený až červenohnedý, v strede obvykle tmavší ak okrajom svetlajúci.
  2. Lupiny sú krehké, bielo smotanové v starobe farby okrovej.
  3. Noha huby je biela a zvrásnená, neskôr šedá.
  4. Vôňa je nevýrazná sladko ovocná a pridáva sa ideálne do mäsových zmesí a omáčok.
  5. Je to veľmi vzácna jedlá huba, ktorú nájdeme pod bukmi a dubmi.
Huby s veľkým červenohnedým klobúkom.
Zdroj: etsy.com

Holubinka černajúca

  1. Klobúk je v mladosti belavý, neskôr šedohnedý až takmer čierny.
  2. Lupiny sú v mladosti biele, v starobe až čierne.
  3. Noha je hladká v mladosti biela, neskôr sa sfarbuje do odtieňa hnedej. Na priereze a pri poranení červená a čierna.
  4. Vôňa je zemitá, chuť je jemná. Využíva sa pri príprave omáčok, polievok alebo hubových vyprážaníc.
Nepekne vyzerajúca huba s čierno hnedým klobúkom a bielymi lupienkami.
Zdroj: flickr.com

Ktorá holubinka je teda jedovatá?

Holubinka vrhavka

  1. Tento druh má veľmi jasne červený klobúk. Ako je známe červená je v prírode dobre známa varovná farba, takže sa všeobecne držte ďalej od červenej, aby ste boli 100% v bezpečí.
  2. Test chuti vám rýchlo dá vedieť, či máte jednu z nejedlých húb.
  3. Vrhavka je považovaná za najjedovatejšiu, ale zle sa vám z nich urobí iba ak ju zjete. Pokiaľ si len uhryznete ucítite veľmi pálivú chuť na jazyku, ktorá vám napovie, že sa jedná o jedovatý druh.
Nejedlá huba s výrazne červeným klobúkom a bielymi lupienkami.
Zdroj: flic.kr

Ako sušiť holubinky?

Huby začnite sušiť čo najskôr po zozbieraní, aby ste predišli ich pokazeniu.

Najskôr huby očistite, najmä ak sa ich chystáte rozomlieť na prášok a použiť ako korenie.

  • Pokiaľ máte sušičku nastavte ju na teplotu 55 – 65 stupňov.
  • Ak sú huby mokré od dažďa alebo teplé od pobytu v aute, ešte predtým, než ich začnete spracovávať, variť alebo čistiť, rozložte ich na plech a ihneď ich schlaďte v ľahko navlhčenom uteráku. Tak si lepšie zachovajú chuť aj čerstvosť.
  • Huby nakrájajte na tenké plátky, aby sa rýchlejšie vysušili.
  • Príliš silné plátky môžu byť po rehydratácii tuhé. Huby nesušte celé, pretože sa môžu stať veľmi tvrdými.
  • V zásade platí, že čím je huba hrubšia, tým má viac vody a tým dlhšie bude schnúť. Nikdy to však nebude trvať viac ako 48 hodín. V konečnej fáze by byť krehké a lámavé.

Bez sušičky

  • Huby nakrájajte na čo najtenšie plátky
  • Nakrájané huby je možné navliecť na špagát, potom ich zavesiť a nechať vonku uschnúť na vzduchu
  • Huby zaveste na miesto, kde prúdi vzduch, aby rýchlejšie uschli
  • Holubinky môžete rozložiť aj na plech do rúry a sušiť ich pri nízkej teplote,okolo 50 – 60 stupňov, kým nebudú úplne suché

Potom, čo sú vysušené, môžu byť rozomleté na prášok, ktorý je možné pridať do polievok, masiel alebo nátierok.

Rehydratácia

Chuť húb sa uvoľňuje varením. Holubinky rehydratujte po dobu 15-30 minút.

Usušená červená holubinka.
Zdroj: amazon.ca

Ako spracovať holubinky?

Tento druh húb je veľmi chutný. Všeobecne sa svojou nevýraznou a miernou chuťou, spoločne s príjemnou vôňou hodí do mnohých pokrmov.

Aby ste mali istotu, že si holubinky pripravíte, tým najlepším možným spôsobom, musíte mať na pamäti niekoľko hlavných vecí:

Holubinky je vždy najlepšie trochu tepelne upraviť.
Ak holubinky chcete podávať surové, je dobré ich najskôr olúpať.
Môžete ich variť v osolenej vode po dobu 20 minút. Alebo ich na niekoľko hodín namočte do studenej vody.
Holubinky sú veľmi vhodné na vyprážanie alebo do zapekaných pokrmov.
Pokiaľ z nich pripravujete polievku, buďte opatrní, pretože niektoré druhy uvoľňujú horkosť, ktorú by ste v polievke mohli neskôr cítiť.
Vo vegetariánskych pokrmoch sa z holubiniek robia „steaky“. Vyberú sa tie s väčšími klobúkmi, ktoré sa celé ugrilujú. Potom sa dochutí rascou, rozmarínom, koriandrom a kolieskami cibule.
Holubinky sa dobre kombinujú so všetkými druhmi zeleniny, kyslou smotanou, cibuľou.
Korenie s kôprom, petržlenovou vňaťou, cesnakom, citrónovou šťavou, čiernym korením, saturejkou a ďalším korením. Možno ich použiť do šalátov, predjedál a plniek.

Holubinky opečte na masle alebo ich zapečte v zapekacej mise s mäsom, zemiakmi, zeleninou a smotanou. Alebo ich pridajte k týmto receptom so zapečeným lososom .

Môžete ich tiež najemno nakrájať a pridať k majonéze s lúpanými paradajkami, listy šalátu zmiešané s žeruchou a podávané s francúzskym dresingom. Inšpirujte sa v našich receptoch na šalát s rukolou a pripravte si jeho o niečo vyšperkovanejšiu verziu!

Zelené holubinky možno olúpať, nakrájať na tenké plátky, zmiešať s listami žeruchy a pridať k francúzskemu dresingu a podávať s plátkami paradajok.

Pri pečení holubinky umyte, osušte a dajte ich sa lupene hore do pekáča. Prelejte ich dostatočným množstvom rozpusteného masla, osoľte, okoreňte a dajte ich na 15 minút piecť do rúry. Holubinky vyberte z rúry a do pekáča, v ktorom sa piekli, pridajte dve polievkové lyžice vývaru alebo vody a nechajte vyvariť omáčku. Touto omáčkou prelejte steaky z holubiniek. Tento druh húb je ideálny pre bezmäsité recepty ako je týchto sedem špeciálnych receptov pre vegetariánov .

Vegetariánsky hamburger s hubovým steakom.
Zdroj: quora.com

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)