Existuje viac ako 40 rôznych odrôd horčice, ale tri sú najobľúbenejšie pre kulinárske použitie. Poďte si o prečítať viac o jej základnom stavebnom kameni, a to horčičnom semienku!
Zistite prečo je horčica je druhým najpoužívanejším korením vo svete, a to nielen pretože sa hodí ku všetkým druhom mäsa, bravčovému, hydine i morským plodom.
Náš článok vám prináša všetky tieto dôležité a zaujímavé informácie. Ako jeho zdravotné benefity, tak recept na výrobu domácej omáčky!
Neváhajte a čítajte!
Čo je horčičné semienko?
Jedná sa o plody pochádzajúce z rastliny horčice siatej, ktoré sa využívajú predovšetkým ako korenie. Všetky časti horčice sú jedlé, vrátane semien, listov a kvetov, patria do rovnakého rodu ako kapusta.
Bylinu radíme medzi jednoročné rastliny, čo znamená, že rastlina vyrastie a uhynie v priebehu jedného vegetačného obdobia.
Stručná história
Čierna odroda semienka bola používaná už v staroveku Rimanmi a má sa za to, že ide o druh horčičných semienok spomínaných aj v Biblii.
V stredovekom Francúzsku boli zmiešané s nekvasenou hroznovou šťavou (muštom) a nazývané mout-ardent (horiaci mušt), čo sa vo francúzštine skomolilo na moutarde av angličtine na mustard teda horčicu.
Hnedá horčica pochádza z Himalájí. Rastlina horčice bielej pochádza z oblasti Stredozemného mora a je možné ju pestovať ako v chladnejšom, tak aj teplejšom podnebí. Preto, pre svoju všestrannosť, patrí medzi najviac obľúbenú odrodu.
Druhy horčičných semienok
Trh ponúka rôzne druhy horčičných semienok, a to čiernej, hnedej, bielej a žltej.
Čierne horčičné semienka sú stále veľmi populárne na Strednom východe av Ázii, odkiaľ pochádzajú. Semená sú odstránené zo semenných obalov a sú veľmi malé. Môžu byť rozomleté na korenie alebo sa ponechávajú celé. Semená sa často sa pridávajú do horúceho oleja, aby zvýraznili jeho chuť.
Hnedé horčičné semienka sa často tiež nazývajú čínska alebo indická horčica. Existujú rôzne odrody od tých s tmavo hnedým semenným obalom až po tie, ktoré sú tmavo žlté.
Rastlina horčice bielej nesie svetlo hnedé semená, ktoré sú o niečo väčšie ako semená horčice hnedé. Žltá farba sa dosiahne pridaním kurkumy alebo farbiva pri jej spracovaní. Preto žltá horčica pochádza zo semien rastliny horčice bielej.
Ako chutia horčičné semienka?
Semená čiernej horčice sú najštiplavejšie zo všetkých troch, ale sú tiež najmenej bežné.
Hnedé horčičné semienka sú menej pálivé ako čierne, ale ostrejšie ako biele horčičné semienka.
Biele horčičné semienka sú najjemnejšie zo všetkých, ale stále obsahujú štipľavú chuť. Ich pikantnosť zostáva skôr na jazyku, než aby putovala nosom, ako je to pri hnedých a čiernych semenách. Pikantnosť je tiež menej intenzívna, než je tomu u dvoch predošlých odrôd.
Zdravotné účinky horčičného semienka
Vysoký obsah vitamínov a minerálov
Nutričné hodnoty horčičného semienka (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasýtené mastné kyseliny | Bielkoviny | Vláknina | Soľ |
508 kcal | 28 g | 7 g | 36 g | 2 g | 26 g | 12 g | 13 mg |
Obsah minerálov a vitamínov (na 100 g)
Horčík | Draslík | Vápnik | Železo | Vitamín C | Vitamín B6 |
370 mg | 738 mg | 266 mg | 9,2 mg | 7,1 mg | 0,4 mg |
Prevencia rakoviny
Horčičné semienka sú plné zlúčenín, ktoré zabraňujú rastu rakovinotvorných buniek v tele. Podľa niektorých štúdií môžu drobné semienka chrániť pred vplyvom karcinogénov.
Úľava od bolesti hlavy
Horčičné semienka sú účinné aj pri bolestiach hlavy a migrénach. Semená sú plné horčíka, ktorý upokojuje náš nervový systém a zmierňuje bolesť a napätie.
Podpora zdravia tráviaceho traktu
Semená sú plné vlákniny, ktorá napomáha ľahkému vyprázdňovaniu a zlepšuje tráviace schopnosti tela.
Podpora kardiovaskulárneho systému
Horčičný olej sa bežne používa pre ľudí trpiacich kardiovaskulárnymi problémami. Pomáha riadiť a znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi, čo je nevyhnutné pre zdravie srdca.
Posilňujte kosti, zuby a ďasná
Sú plné minerálu zvaného selén, vďaka ktorému sú kosti silnejšie. Pomáhajú tiež posilňovať nechty, vlasy a zuby. Horčičné semienka obsahujú antioxidačné a protizápalové zložky, ktoré pomáhajú pri zmierňovaní bolesti ďasien, kostí a zubov.
Podpora zdravej pokožky
Semienka hydratujú vašu pokožku, zbavia vás všetkých nečistôt a ochránia pokožku pred akné.
Zabraňuje starnutiu
Semená sú plné vitamínov A, K a C, ktoré môžu pomôcť znížiť známky starnutia.
Ako pestovať rastlinu horčica
Pôda
Horčica preferuje úrodnú, dobre odvodnenú pôdu bohatú na živiny.
Príprava pôdy
Pred výsadbou zaistite, že pôda je dostatočne pohnojená. Hnojivo zapracujte maximálne do hĺbky 15 cm. Pokiaľ hnojíte kompostom, nezapracovávajte ho viac ako 3 cm do pôdy.
Ako naklíčiť horčičné semienko
Horčicu možno vysievať po tom, čo pôda dosiahne 4-5 °C. Semená klíčia najlepšie pri 12-18 ° C a vyžadujú 7-10 dní, než vzídu. Teploty nad 25 ° C znižujú schopnosť klíčenia semien. Semená by mali byť zasadené 1 cm hlboko. Na vypestovanie rastliny je obvykle potrebných 5-6 týždňov.
Polievanie
Horčicu pravidelne zalievajte, aby bola pôda rovnomerne vlhká. Potreba vody závisí od typu pôdy a teploty. Mulčovanie okolo rastliny taktiež pomáha zachovať vlhkosť pôdy a obmedziť rast buriny.
Na čo je horčičné semienko dobré použiť?
Tu sú niektoré nápady, do akých receptov horčičné semienko použiť:
- Biele horčičné semienka je možné opražiť a pridať do pokrmov alebo použiť na nakladanie
- Možno ich rozomlieť a vyrobiť si tak domáce horčičné korenie
- Môžete ich pridať priamo do jedla alebo dokonca použiť horčičný olej na varenie
- Môžete ich pridať do šalátového dresingu, nálevu alebo chutney
- Vyrobte si z nich domácu horčicu
Vyskúšajte tieto perfektné recepty s horčicou , nebudete ľutovať! A horčičné semienka použite do niektorého z týchto maďarských gulášov známych ako tokáň!
Čím horčičné semienko nahradiť?
- Chrenom
- Kmínovými semienkami
- Domáce horčicou (pozri recept nižšie)
- Wasabi
- Kurkumou
Recept na domácu horčicu
Premýšľate, ako sa vyrába horčica? S naším receptom jej budete mať pripravenú raz, dva.
Čo budete potrebovať
- 240 ml studenej vody
- 80 g žltej suchej horčice
- ¾ lyžičky hrubej morskej soli
- ½ lyžičky mletej kurkumy
- 1 lyžička cesnakového prášku
- Štipka papriky
- 120 ml bieleho octu
Postup
- Pridajte vodu, horčičné semienka, soľ, kurkumu, cesnak a papriku do malého hrnca a miešajte
- Zmes za častého miešania varte na stredne nízkej až nízkej teplote, kým neprebubla do hustej pasty, približne 30 až 45 minút.
- Do horčičnej zmesi zašľahajte ocot a pokračujte vo varení, kým nezhustne na požadovanú konzistenciu, čo môže trvať ďalších 7 až 15 minút.
- Pred vložením horčice do vzduchotesnej nádoby nechajte horčicu vychladnúť na izbovú teplotu
- Nakoniec ju zakryte a chlaďte až 3 mesiace v chladničke
- Horčica bude prvých pár dní alebo dokonca týždňov pikantná, ale časom sa chuť zjemní
Tipy na recepty s domácou horčicou
- Horčičný dresing
- Chrumkavá kôrka na mäsové pečienke
- Omáčka na cestoviny
- Do zemiakovej kaše
- Krusta na rybích filé z lososa a tuniaka
- Dusené mušle
- Maslo
- Pikantné vajcia
- Spaetzle
Kde kúpiť horčičné semienko?
Ak nakupujete v typickom obchode s potravinami, hľadajte ich v sekcii s korením a mali by ste byť schopní nájsť najbežnejšie žlté horčičné semienka.
Semienka sú to tiež súčasťou bežných koreniacich zmesí na nakladanie a marinády.
Hnedé horčičné semienka možno nájsť v špecializovaných obchodoch s korením, kúpiť ich online alebo v špecializovaných ázijských obchodoch a semená čierne horčice možno nájsť v špecializovaných indických obchodoch alebo online.
Ako horčičné semienka skladovať?
Horčičné semená vydržia až jeden rok, pokiaľ sú skladované vo vzduchotesnej nádobe na tmavom a suchom mieste.