Hrach obsahuje vysoké množstvo rastlinných bielkovín a to bez cholesterolu.
Tiež je plný vitamínov a minerálov, ktoré naše telo nevyhnutne potrebuje.
Jedlé hráškové struky sú výbornou voľbou pre zdravú desiatu.
Čo je hrach a čo je hrášok?
Je hrášok zelenina alebo strukovina?
Nielen na tieto otázky dostanete odpoveď v našom článku.
Hrach alebo hrášok?
Hrach aj hrášok sú súčasťou plodu (struku) jednej a tej istej rastliny ( Pisum sativum ).
Hrášok je nezrelé zrno, zatiaľ čo hrach je plne vyzreté semeno. Hrach sa po zbere suší a tepelne spracováva (proces podobný pasterizácii), hrášok však neprechádza žiadnou úpravou, zostáva surový.
Hrášok
Je sladký nedozretý plod plný vody a cukru. Je určený na rýchlu spotrebu, v chlade vydrží čerstvý maximálne 3 dni. Už pár hodín po odtrhnutí stráca svoju sladkosť a šťavnatosť. Cukor sa mení na škrob a mladý hrášok chutí viac múčkovo.
Obsahuje značné množstvo vitamínov, predovšetkým vitamínu A, C, K, tiamínu a kyseliny listovej. Vitamín A je dôležitým prvkom na fungovanie imunitného systému, tiež podporuje tvorbu červených krviniek.
Pol hrnčeka mladých hráškov obsahuje 1,84 mg tohto vitamínu, čo je dokonca viac ako odporúčaná denná dávka. Tehotným ženám, ktorým sa odporúča prijímať väčšie množstvo za deň, poskytuje tento poloplný hrnček až 115 %.
Čo uvariť z hrášku?
- Najčastejšie sa používa do čerstvých zeleninových šalátov v kombinácii s čerstvými bylinkami a jogurtom. Nádych sviežosti dodá aj domácemu pochúťkovému šalátu .
- Ak máte radi zdravé desiaty, nezabudnite z hrášku vyskúšať aj nátierku . Vhodný je aj ako ľahko orestovaná príloha k rybe alebo z neho môžete vyskúšať zdravšiu verziu rizota.
- Univerzálnym pokrmom je ajhráškový krém , ktorý sa servíruje ako polievka, ale v prípade potreby sa ľahko premení na skvelú prílohu k mäsu.
Hrach
Hrach obsahuje až o 85% menej vody ako hrášok, jeho trvanlivosť je pri skladovaní v uzatvárateľných nádobách až niekoľko rokov.
Oproti svojmu „mladšiemu ja“ stráca na obsahu vitamínov, na druhú stranu má oveľa viac minerálnych látok. Je významným zdrojom železa, draslíka, horčíka a tiež sacharidov; dodáva telu viac energie.
Draslík je pre ľudské telo nenahraditeľný. Je dôležitý pre správnu funkciu tkanív a svalov; jeho nedostatok sa prejavuje práve kŕčmi vo svaloch. Odporúčaný denný príjem pre dospelého človeka je 390 mg. Dobrou správou je, že k tejto optimálnej dávke draslíka vám postačí jedna porcia prílohy vo forme hrachovej kaše.
Hrach v kuchyni
- Sušený hrach je ten, ktorý najčastejšie poznáte z obchodov. Klasicky sa používa na všetkými známu hrachovú polievku . Obľúbená je aj hrachová kaša s údeným mäsom, ale aj iné varianty – s klobásou či párkom, s kurkumou alebo karí, s vyprážaným vajíčkom a pažítkou.
- Jednoduchá na prípravu je potomdusená mrkva s hráškom . Kvôli zdraviu prospešnej mrkve (tá vďaka príprave pomocou dusenia uvoľňuje o 35% betakaroténu navyše) a hrášku ako zdrojom draslíka, sa tento pokrm stáva tým najzdravším obedom pre deti.
Struky hrášku
Prvému kríženiu odrôd hrachu sa venoval už moravský prírodovedec JG Mendel 1 a položil tak základy pre odbor genetiky. Aj vďaka tomuto počinu, boli postupom času vyšľachtené odrody, ktoré majú jedlé nielen semená, ale aj celé struky. Jednou takou odrodou je aj cukrový hrášok, preto sa tieto struky často nazývajú cukrové struky.
Struky po odtrhnutí nevydržia dlho čerstvé a je teda nutné ich čo najrýchlejšie spracovať. Sú bohaté na rozpustnú vlákninu, vitamín A a C. Tiež sú nízkotučné a bez cholesterolu.
Rozpustná vláknina obsiahnutá v strukoch pôsobí ako prírodné probiotiká pre ľudské črevá. Čo sa týka vitamínu C, už 20 čerstvých strukov hrášku poskytuje okolo 51 % odporúčanej dennej dávky pre dospelého človeka. Tento vitamín pôsobí ako prirodzený antioxidant a ochraňuje DNA pred poškodením voľnými radikálmi.
Hráškové struky a čo z nich uvariť
- Struky sú skvelou voľbou pre zdravú chrumkavú desiatu – len tak, surové. Zľahka restované na masle vytvoria zase chutnú prílohu k steakom. Môžete ich tiež kombinovať s akoukoľvek čerstvou zeleninou a vytvárať tak jedinečné a hlavne zdravé šaláty.
- Hodí sa aj ako ďalší druh zeleniny do tzv. kuracej číny , odporúča sa ich pridať až v závere varenia, aby sa nerozvarili. A ak si potrpíte na predjedlá, určite vyskúšajte nejakú variáciu čerstvých strukov plnených plnkou alebo nátierkou.
Nutričné porovnanie a vitamíny v hrášku/hrachu
Hrášok čerstvý 100 g 2 | Hrach sušený 100 g 3 | Hráškové struky 100 g 4 | |
Sacharidy | 14,5 g | 60,4 g | 7,55 g |
Bielkoviny | 5,4 g | 24,6 g | 2,8 g |
Vláknina | 5,1 g | 25,5 g | 2,6 g |
Cukry | 5,7 g | 8,0 g | 4 g |
Tuky | 0,4 g | 1,2 g | 0,2 g |
Vitamín A | 765 IU | 149 IU | 180 IU |
Vitamín C | 40,0 mg | 1,8 mg | 60 mg |
Vitamín K | 24.8 mcg | 14,5 mcg | 25 mcg |
Niacín | 2,1 mg | 2,9 mg | 0,6 mg |
Folát | 65,0 mcg | 274 mcg | 42 mcg |
Cholín | 28,4 mg | 95,5 mg | 17,4 mg |
Vápnik | 25,0 mg | 55,0 mg | 43 mg |
Horčík | 33,0 mg | 115 mg | 24 mg |
Draslík | 244 mg | 981 mg | 200 mg |
Selén | 1,8 mcg | 1,6 mcg | 0,7 mg |
Železo | 1,5 mg | 4,4 mg | 2,08 mg |
Zelenina alebo strukovina?
Odpoveď znie: oboje. Surový mladý hrášok a struky sú klasifikované ako škrobová zelenina. Kde zrelé semeno hrachu je strukovina.
Väčšina odrôd je pestovaná s konkrétnymi vlastnosťami as jasným účelom produkcie. Teda konkrétne druhy produkované ako hrášok a struky (zelenina) a na druhej strane tie ostatné – ako hrach (strukovina). Môže sa však stať, že odroda určená na vypestovanie zeleniny jednoducho prezreje a stane sa z nej strukovina.
Hrach a hrášok – druhy
Poďme sa v odrodách hrachu a hrášku trochu zorientovať.
Anglický hrášok
Odroda pestovaná pre surový hrášok a nemá jedlé struky. Tiež sa jej hovorí zelený hrášok alebo záhradný hrášok.
Snežný hrášok
Často označovaný ako čínsky hrášok alebo čínske struky. Má ploché jedlé struky, ktoré sa však pri zámere produkcie len strukov, nesmú pred zberom naplniť hráškom. Zberá sa teda ako úplne ploché.
Cukrový hrášok
Je odroda skrížená z anglického a snežného hrášku. U tohto druhu, sa nechávajú mladé hrášky povyrásť. Struky sú jedlé, a dajú sa jesť práve súčasne s mladým hráškom vo vnútri.
Hrach siaty
Produkovaný ako strukovina, teda pre svoje zrelé semená. Tento druh strukoviny je najčastejšie využívaný na ľudskú spotrebu, či už prejde procesom sušenia alebo konzerváciou. Predáva sa ako celý, tak aj polený.
Hrach dreňový
Má pevnú šupku semien a veľké zrná. Pestuje sa za účelom strukoviny a ďalšieho spracovania – na výrobu škrobu. V niektorých prípadoch sa pestuje miesto hrášku – je teda druhom, ktorý sa žne aj ako nedozreté zrno.
Žltý (poľný) hrach
Niekedy tiež nazývaný ako biely hrach alebo Matar Dal. Semená tejto odrody sú skôr do biela, pestované za účelom zrelej sušenej formy. Tento hrach svoju žltú farbu získava vďaka ošúpaniu šupky. Rovnako ako hrach siaty je k dostaniu celý aj polený.
(Maple) javorový hrach
Javorový hrach má orieškovú chuť a hnedé až červené sfarbenie. Semená sa nechávajú nielen dozrieť ale aj čo najdlhšie prirodzene vyschnúť, až potom sa zberajú. Táto odroda nie je bežná, teda ani tak cenovo dostupná ako napríklad hrášok zelený.
Je skvelý v polievkach, ale aj ako pečený v rúre – často ako príloha k hovädziemu mäsu. Hrach Maple počas vegetácie ľahko spoznáte, jeho kvety sú fialové, zatiaľ čo ostatné odrody ich majú biele.
Pozor! Hrach čiernooký nie je hrach
Hoci sa nazýva hrášok, v skutočnosti je to fazuľa. Ďalšími strukovinami, ktoré sa niekedy nazývajú ako hrach, avšak mylne, sú aj strukoviny ako cícer, hrachor holubí a hrachor motýlí.
Hrach a hrášok, zelenina a strukovina – veľký prehľad
Pestované pre nezrelé semená (hrášok) | Pestované pre zrelé semená; následne sušená (hrach) | Pestované pre nezrelé jedlé struky (hrášok) | Zelenina | Strukovina | Strukovina po dozretí semien | |
Zelený hrášok | áno | nie | nie | áno | nie | áno |
Záhradný hrášok | áno | nie | nie | áno | nie | áno |
Anglický hrášok | áno | nie | nie | áno | nie | áno |
Matar Dal (žltý poľný hrach) | nie | áno | nie | nie | áno | áno |
Siaty hrach | nie | áno | nie | nie | áno | áno |
Javorový (Maple) hrach | nie | áno | nie | nie | áno | áno |
Cukrový hrášok | áno | nie | áno | áno | nie | áno |
Snežný hrášok | nie | nie | áno | áno | nie | áno |
Dreňový hrach | áno | áno | nie | áno | áno | áno |
Nadúvanie a plynatosť
Rovnako ako ostatné strukoviny, aj hrach obsahuje rafinózu – sacharidy, ktoré doslova unikajú tráveniu. Vstrebávajú sa až v hrubom čreve a črevné baktérie pri ich rozklade vypúšťajú tzv. odpadové plyny; tak spôsobujú plynatosť.
Hrach tiež obsahuje lektíny, prírodné toxíny vyskytujúce sa v rastlinách. Tieto toxíny však dokážu zrážať a potláčať červené krvinky. Ľudia s citlivejším zažívaním môžu mať s touto špecifickou bielkovinou problém v podobe už spomínaného nadúvania, bolesti žalúdka a čriev alebo dokonca hnačky.
Vyrušenie účinku lektínov je možné dosiahnuť namočením hrachu alebo jeho blanšírovaním.
Namáčanie
Aby bol hrach lepšie stráviteľný, odporúča sa pred varením aspoň na 24 hodín namočiť do vody. Tento postup odplaví veľkú časť problémových sacharidov a navyše skracuje dobu varenia.
Blanšírovanie
Blanšírovanie je skutočne univerzálny proces, ktorý ponúka množstvo výhod, a preto sa stáva súčasťou prípravy nejednej zeleniny.
- Znižuje nadúvavosť.
- Zachováva pôvodnú chuť (sladkosť u mladého hrášku).
- Zadržuje v plodine všetky potrebné živiny, minerály a vitamíny.
- Pomáha zachovať jasne zelenú farbu (pri každej zelenine), a to aj pri konečnej úprave.
- Zabraňuje rozvareniu pri následnej tepelnej úprave; udržuje tvar a textúru.
- Predlžuje trvanlivosť mrazenej zeleniny (blanšírovaný hrášok vydrží v mrazničke bez ujmy až 8 mesiacov).
Ako blanšírovať hrášok?
- Naplňte vodou veľký hrniec až po okraj (základom blanšírovania je naozaj veľa vody), pridajte dosť soli (na 1 liter vody sa odporúča aspoň 30 g soli) a priveďte do varu.
- Pripravte si hrášok, hrach, struky; očistite, poprípade umyte.
- Zeleninu vhoďte do vriacej vody a nechajte povariť 2 minúty (nie viac).
- Potom rýchlo sceďte a ihneď vložte do misy s ľadovou vodou; nebojte sa pridať napríklad aj kusy ľadu. Schladenie musí byť okamžité a čo najsilnejšie.
- Po 2 minútach v ľadovej vode sú blanšírované struky, hrach aj hrášok pripravené na konečné zamrazenie a uskladnenie v mrazničke.
Takto blanšírovanú a zmrazenú zeleninu nie je úplne nutné pred ďalším varením rozmrazovať. Stačí ju len jemne orestovať alebo na chvíľu napariť v pare.
Tepelná úprava a primeraná veľkosť porcie
Pri problémoch s trávením hrachu, sa tiež ponúka možnosť variť ho najmenej 15 minút; nejesť ho polosurový alebo surový. Ak chcete zabrániť plynatosti, je tiež vhodné pri príprave pokrmu pridať jedlú sódu. Tá má tú vlastnosť, že vie rozkladať konkrétne sacharidy a tým znížiť množstvo črevných plynov.
Nezabudnite tiež na primerané porcie. Aj keď je hrach skutočne zdraviu prospešnou plodinou, platí pravidlo – čoho je veľa, toho je príliš. Optimálny denný príjem strukovín je maximálne 190 g (pre dospelého jedinca).
Hrachové produkty
Spracovanie rastlín, plodov a semien hrachu poskytuje „odpad“ vo forme stoniek, listov, u niektorých odrôd i strukov a pri hrachu žltého potom aj šupky zo semien. Všetok tento odpad obsahuje toľko vlákniny, bielkovín a iných živín, že sa naďalej spracováva v hrachové produkty.
Hrachový škrob
Je vedľajším produktom extrakcie bielkovín pre hrachový proteín. Preto sa stáva, vzhľadom k nízkym nákladom pri výrobe, najlacnejším škrobom na trhu. Je bohatým zdrojom amylózy, takže má lepšie zahusťovacie schopnosti ako škrob kukuričný alebo zemiakový. Hrachový škrob je možné použiť do polievok a omáčok, ale aj na výrobu sladkých dezertov alebo cestovín. Využíva sa aj miesto múky na obaľovanie mäsa pred vyprážaním.
Hrachová múka
Vyrába sa predovšetkým z odrody žltého hrášku, a to mletím olúpaných semien. Hrachová múka obsahuje asi 23% bielkovín, čo nie je vôbec málo, ale naopak. Je skvelou bezlepkovou alternatívou múky pšeničnej. Vzhľadom na chuť a vlastnosti sa však pri výrobe produktov musia kombinovať s inými druhmi múky, alebo napríklad s hrachovým proteínom.
Hrachový proteín
Tento produkt sa vyrába odstránením škrobu a vlákniny zo semien, tak aby ostali iba bielkoviny, teda – proteíny. Hrachový proteín je jedným z najlepších rastlinných proteínov dostupných na trhu. Je nevyhnutnou súčasťou proteínových tyčiniek vo fitness sfére. Napomáha procesu trávenia, je bohatý na železo a z toho dôvodu pomáha k rastu svalov.
Cestoviny z hrachu a hrášku
Na trhu je ich k dispozícii niekoľko druhov. Z múky zo zeleného hrášku, z múky zo žltého hrachu alebo v kombinácii s hrachovým proteínom. Sú bezlepkové, vegánske a majú vysoký obsah bielkovín a vlákniny. Predovšetkým kvôli nie veľmi lahodnej chuti, ktorá v nich zostáva z múky, sa skôr hodí do šalátov a nie ako samostatná príloha.
Hrach – lacná a bezodpadová plodina
Táto plodina je druhou najdôležitejšou strukovinou v celoglobálnom meradle. Hrach je obľúbený predovšetkým pre svoju nenáročnosť v pestovaní – nedozrieva dlho a prospieva aj v chladných a polosuchých podmienkach. Nízke výrobné náklady ho teda radia aj medzi najlacnejšie a najdostupnejšie potraviny.
Ako sa pestuje a žne napríklad snežný hrášok? Pozrite sa na video:
Ďalším plusom tejto plodiny je, že výroba hrachu je takmer bezodpadová. Časti rastliny, ktoré nie sú určené na priamu ľudskú spotrebu, sa ďalej spracúvajú na už spomínané hrachové produkty; prípadne sa zužitkovávajú ako krmivo pre hospodárske zvieratá.
Stojí za to spomenúť, že hrach je telu prospešnejší vo svojej klasickej sušenej forme ako napríklad konzervovaný. Konzervované strukoviny totiž obsahujú zbytočne veľa sodíka, pre telo nevhodné konzervačné látky, soľ a pridaný cukor.