Pridajte sladkú aromatickú chuť kardamómu do vašej polievky, koláča, pudingu, karí alebo rannej kaše.
V tomto článku sa dozviete ako, a prečo s ním začať v kuchyni pracovať. Aké sú jeho najväčšie zdravotné výhody a akým spôsobom je využívaný v iných kultúrach.
Čo je kardamóm?
Kardamóm je korenie vyrobené z strukov semien rôznych rastlín z čeľade zázvorových. Kardamóm sa používa na korenenie sladkých i slaných jedál. Je široko používaný v indickej, blízkovýchodnej, arabskej a švédskej kuchyni.
Používa sa buď v celku ako struky, jeho semená alebo ako mleté korenie. Kardamóm sa nachádza v zmesi korenia garam masala, ktoré dochucujú pokrmy z mäsa a zeleniny, av horúcich nápojoch, ako je masala chai a turecká káva.
Struky kardamómu sú vretenovitého tvaru a majú trojuholníkový prierez. Semená sú malé a čierne, zatiaľ čo struky sa líšia farbou a veľkosťou podľa druhu.
Druhy kardamómu
Existujú dva hlavné typy kardamómu: čierny kardamóm a zelený kardamóm, ale existuje aj biely kardamóm, čo je bielená verzia zeleného kardamómu.
Zelený kardamóm je známy ako pravý kardamóm. Toto je najbežnejšia odroda, ktorú uvidíte predávať v supermarkete. Je to najlepšia voľba pre sladké jedlá, ale dobre sa hodí aj do slaných jedál.
Bielená verzia, biely kardamóm , obsahuje menej chuti a pestuje sa v tropických oblastiach vrátane Indie, Malajzie a Kostariky.
Kardamóm čierny má väčšie struky, ktoré sú tmavo hnedé. Má dymový chuťový nádych, vďaka ktorému sa hodí skôr do slaných jedál, ale v južnej Indii sa pridáva aj do sladkých jedál. Pestuje sa vo východných Himalájach.
Ako chutí a vonia kardamóm?
Zelený kardamóm má silnú, sladkú, štipľavú chuť a vôňu s tónmi citróna a mäty.
Čierny kardamóm má dymový nádych a tiež cítime mentol.
Zdravotné účinky kardamómu
Antimikrobiálne vlastnosti
Olej zo semien kardamómu môže byť schopný zabíjať baktérie a plesne. Antibakteriálna aktivita oleja môže byť spôsobiť poškodenie bunkovej steny určitých baktérií.
Zdravé srdce
Výsledky štúdií naznačujú, že kardamóm by mohol pomôcť chrániť pred infarktom. Antioxidačné účinky by mohli pomôcť zlepšiť srdcovú funkciu. Ďalšia štúdia zistila, že kardamómový olej môže pomôcť zlepšiť hladinu cholesterolu.
Zdravá ústna dutina
Kardamóm môže pomôcť vyrovnať pH v ústach. Kardamóm môže pomôcť v boji proti baktériám v ústach, čo je bežná príčina zlého dychu, dutín a ochorení ďasien.
Zdravá pečeň
V ajurvédskej medicíne ľudia používajú kardamóm pre jeho detoxikačné vlastnosti. Kardamóm má určité užitočné účinky na pečeň, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pri odstraňovaní toxínov z tela.
Protirakovinové vlastnosti
Kardamóm obsahuje prírodné fytochemikálie, ktoré môžu byť schopné bojovať s chorobami, ako je rakovina. Nemôže nahradiť liečbu rakoviny, ale niektoré štúdie naznačujú, že korenie by mohlo mať pozitívne vlastnosti v boji proti rakovine.
Prevencia vredov
Rovnako ako zázvor, príbuzný kardamóm pomáha pri zažívacích ťažkostiach. Niektorí ľudia používajú korenie na prípravu čaju upokojujúceho žalúdok. Môže byť tiež užitočné pri ochrane žalúdka pred vredmi.
Nutričné hodnoty kardamómu (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Tuky | Nasýtené mastné kyseliny | Bielkoviny | Vláknina | Soľ |
311 kcal | 68 g | 7 g | 0,7 g | 11 g | 28 g | 18 mg |
Obsah vitamínov a minerálov (na 100 g)
Draslík | Vápnik | Železo | Horčík | Fosfor |
64, 9 mg | 22, 2 mg | 0, 81 mg | 13, 3 mg | 10, 3 mg |
Na čo sa používa kardamóm?
Kardamóm sa vyskytuje v indickej kuchyni aj v kuchyni Stredného východu. V indických receptoch sa celé struky kardamómu používajú pri príprave ryže basmati a týchto rôznych variantov na karí . V receptoch Stredného východu mletý kardamóm korenia určité dezerty. |
Struky zeleného kardamómu opekajte niekoľko minút na suchej panvici. Nechajte ich minútu vychladnúť a potom z strukov odstráňte semienka. Najlepšie chuťové výsledky dosiahnete rozdrvením semien v mažiari alebo mlynčeku na korenie. Struky uschovajte, aby ste ich mohli pridať do kávy alebo čaju pre chuť. |
Zelený kardamóm môžete použiť do kávy, jednoducho rozdrvte tri až štyri semienka kardamómu spolu s kávovými zrnami a zalejte horúcou vodou. Ďalším horúcim nápojom ako je varené víno, horúci cider alebo vaječný koňak tiež prospeje štipka kardamómu. |
Kardamóm môže skvele doplniť aj tento studený nápoj zvaný affogato , pozrite sa ako si ho pripraviť a vychutnať. |
Kardamóm používa na korenenie všetkého od pečiva po hamburgery. |
Kardamóm sa dobre hodí ku škoricu, muškátovému oriešku a klinčeku. Pridajte ho spoločne s ďalším korením do týchto receptov na sladkú ryžovú kašu alebo do tejto blízkovýchodnej baklavy , pre ktoré je toto korenie typické. |
Tipy na recepty s kardamómom
- Jablkový koláč
- Tartaletka z kôstkového ovocia
- Sladké buchty
- Basmati ryže
- Marinády na mäso ako je jahňacie
Čím kardamóm nahradiť?
Bude ťažké nájsť skutočnú náhradu za jedinečnú chuť kardamómu, ale môžete skúsiť zmiešať iné teplé korenie, aby ste ho nahradili.
Kľúčom bude škorica a najlepšou kombináciou budú rovnaké diely mletej škorice a muškátového orieška. Pokiaľ nemáte muškátový oriešok, použite spolu so škoricou mletý zázvor alebo mletý klinček.
Ako skladovať kardamóm?
Kardamóm je najlepšie skladovať ako celé struky v uzavretej nádobe na chladnom a suchom mieste.
Mletý kardamóm je možné skladovať podobne, ale rýchlo stráca chuť a arómu, a mal by byť použitý čo najskôr.