Ak ste milovníci prechádzok po lese a chceli by ste začať so zbieraním húb, tak neváhajte a prečítajte si tento článok!
V ňom sa dozviete všetky potrebné informácie o kĺzku! Zistíte aké sú ich druhy, aké charakteristiky pre neho platia a kde ho nájdete.
Zároveň neprídete ani o postup ako ho očistiť a následne spracovať a použiť!
Čo je to kĺzok?
Patrí medzi najrozšírenejšie letné a jesenné huby, ktoré môžeme v lese nazbierať. Je pre neho typické, že za mokrého počasia je jeho klobúk veľmi slizký, čo viedlo aj k jeho názvu.
Táto jedlá huba je najčastejšie vidieť vo veľkých zhlukoch pri cestách v borovicových lesoch. Ďalším typickým znakom je, že na jeho nohe sa nachádza prstenec, ktorý je u mladých húb biely neskôr sa sfarbuje do tmavších odtieňov.
Tento druh huby si dobre poradí v chladných podnebiach a je veľmi bežný napríklad v Škandinávii, ale vyskytuje sa aj vo zvyšku Európy, Ázie a Severnej Ameriky.
Ako vyzerá kĺzok (všeobecná charakteristika):
- Rastú pod ihličnany
- Majú slizký klobúk (najmä v období dažďov a vlhka)
- Žilnaté bodkovanie na nohe
- Póry sú často usporiadané do kruhu
- Závoj, ktorý tvorí prsteň alebo tkanivo visiace na okraji klobúka
- Ako všeobecné pravidlo pre identifikáciu platí, že by huba mala spĺňať aspoň 3 z vyššie uvedených vlastností
- Všetky druhy kĺzkov sú jedlé
Ako spoznať jednotlivé druhy kĺzkov?
Kĺzok obyčajný (borovicový)
- Nájdeme ho pohromade vo veľkých rodinách
- Jeho klobúk je pri suchom počasí lesklý, keď je mokro tak slizký
- Klobúk má hnedú až červenohnedú farbu
- Jeho póry sa sfarbujú do odtieňov žltej
- Jeho noha je v mladom veku biela a časom sa môže sfarbiť až do hnedofialovej a je na ňom umiestnený výrazný prstenec.
- Huba, vďaka svojmu mäkkému mäsu sa najlepšie hodí do hubových zmesí alebo mäsových zmesí
Kĺzok strakoš (hríb strakoš)
- Niekedy označovaný ako hríb strakoš
- Vyhovujú mu kyslé pôdu v okolí rašelinísk
- Klobúk je šupinatý a sfarbuje psr do odtieňov olivovej
- Póry sú drobné a šedožlté
- Ak špongiu rozrežeme, dreň sa bude sfarbovať ľahko do modra
- Jedná sa o jedlú špongiu, ktorá sa používa do nálevov
Šmykľavý šmykľavý (smrekovcový)
- Nájdeme ho ako v ihličnatých tak zmiešaných lesoch a najčastejšie vyrastá pri smrekovcoch
- Klobúk je typicky slizký so žltou až okrovou farbou
- Prstenec je nepatrný špinavo biely
- Póry sa sfarbujú do žltých odtieňov a po stlačení menia farbu do ružova
- Keď sa huba rozkrojí, trenie sa nepatrne začne zafarbovať do ružova
- Jedná sa o jedlú špongiu, ktorá sa hodí do zeleninových zmesí
Kĺzok žltkastý
- Najlepšie sa mu darí vo vlhkom prostredí a na podmáčaných pôdach
- Klobúk je žltý s nádychom olivovo zelenej farby
- Póry sú žlté, okrové a po stlačení začnú hnednúť
- Na nohe nájdeme hrdzavý prstenec, ktorý býva slizký
- Po rozrezaní dreň nemení farbu a zostáva špinavo žltá niekedy svetlo hnedá
- Jeho chuť je jemne kyslastá a vôňa ovocná, preto sa najčastejšie upravuje dusením a pridáva sa do šalátov
Kĺzok kravský
- Táto huba má rada vlhké a mokré miesta blízko rašelinísk
- Jeho klobúk sa zafarbuje do žltej až okrovej farby a je lesklý
- Póry sú šedožlté a po stlačení tmavnú
- Po rozrezaní nemení farbu a zostáva krémová
- Jedná sa o jedlú špongiu a pre svoju nevýraznú chuť i vôňu sa hodí ku koreneným pokrmom
Kĺzek douglaskový
- Klobúk má u mladej huby žltobielu farbu, neskôr ju mení až do hrdzavej
- Póry majú najskôr žltú, neskôr tiež získavajú nádych hrdzavé
- Noha býva pokrytá hnedými bodkami a je na nej umiestnený výrazný prstenec
- Po rozrezaní dužina zostáva belavá
- Je to lahodná jedlá huba s ľahkou kyslastou chuťou
Kĺzok zrnitý
- Nájdeme ho najmä pri boroviciach
- Klobúk je za suchého počasia lesklý, hladký a za mokra opäť slizký a lepkavý
- Farba klobúka sa rôzni, ale najčastejšie je okrová, niekedy ružovkastá alebo červenkastá
- Póry sú žlté
- Po rozrezaní dužina farbu nemení a zostáva belavá
- Jedná sa o výbornú jedlú špongiu
Kĺzok pieporný (hríb pieporný)
- Býva tiež označovaný ako hríb pieporný
- Je to rozšírená huba, ktorá rastie ako v ihličnatých, tak listnatých lesoch
- Jeho klobúk je za vlhkého počasia lepivý a zafarbuje sa do hnedej až hnedo oranžovej farby
- Póry sa zafarbujú do škoricovo hnedej a niekedy až hrdzavej farby
- Dužina je mäkká, krémová a po rozrezaní nemení farbu
- Huba sa spracováva do podoby sypkého korenia a používa sa na dochucovanie hubových pokrmov
Zdravotné benefity kĺzkov
Obsahuje antioxidanty
Kĺzky sú bohatým zdrojom antioxidantov, najmä selénu. Pomáhajú v boji proti poškodeniu buniek, predchádzajú rakovine a pomáhajú posilniť váš imunitný systém.
Znižuje hladinu cholesterolu a cukru
Tento druh húb má veľmi málo cholesterolu a taktiež pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu vo vašom tele. Obsahuje beta-glukán, druh rozpustnej vlákniny, ktorá je zodpovedná za znižovanie hladiny cholesterolu a taktiež pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, čím znižuje riziko cukrovky 2. typu.
Podporuje zdravie srdca
Obsahuje draslík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak a znižuje riziko srdcových chorôb. Obsahuje aj vitamín C, ktorý je tiež dobrý pre srdce.
Bohatý zdroj vitamínu D
Huba je dobrým zdrojom vitamínu D, ktorý posilňuje kosti a znižuje riziko vírusových ochorení.
Ako kĺzky očistiť?
- Kĺzky, rovnako ako ostatné huby je potrebné ihneď očistiť a spracovať. Huby všeobecne veľmi rýchlo podliehajú skaze.
- Ako prvé je potrebné odrezať spodnú časť nohy, pokiaľ ste to neurobili už vonku. V tejto časti sa nachádza najviac nečistôt, červov a hmyzu.
- Klobúk huby by mal byť kompaktný a pevný. Vždy z neho zlúpnite hnedú šupku.
- Z pod klobúka odstráňte aj póry. Ak v ruke držíte mladú špongiu, póry na klobúku nechajte tak ako sú.
- Očistenú špongiu namočte pár hodín do slanej vody a potom ich dobre opláchnite.
- Použite asi 1 polievkovú lyžicu soli na šálku vody.
- Klzáky môžete takto ihneď spracovať, alebo ich vysušiť a uložiť na neskoršie použitie.
Ako kĺzky usušiť?
- Huby očistite a nakrájajte
- Klobúk krájajte vrátane pórov
- Nastavte si sušičku alebo rúru na 40 stupňov
- Sušiaci proces zaberie dosť času a treba s tým počítať
- Huby sušte minimálne 24 hodín
- Potom ich uložte do vzduchotesnej nádoby na tmavé miesto
Vysušené kĺzky je možné neskôr použiť do polievok. Polievkam dodajú príjemnú zemitú chuť a skvele nahradia mäsový aj zeleninový bujón.
Ako namočené kĺzky pripraviť?
- Huby nesušte
- Panvicu rozpáľte na maximum a namočené huby do nej vhoďte
- Vymažte ich nasucho bez oleja, aby ste z neho vyvarili prebytočnú vlhkosť
Ako kĺzky naložiť?
Huby je možné tiež naložiť do láku.
- Kĺzky varte po dobu 15 minút
- Potom ich zalejte kyslým lákom napríklad z kyslých uhoriek (alebo si prečítajte tieto recepty o nakladaní húb a pripravte si vlastný rôsol)
- Pridajte vybrané korenie, bylinky a zeleninu (napríklad guličky korenia, kôpor, cibuľu, mrkvu … )
- Huby v pohári uložte na pár týždňov do chladničky a potom ich použite napríklad od zeleninového šalátu alebo na opečený chlieb s čerstvým syrom a petržlenovou vňaťou
Recept na vyprážané kĺzky
Ingrediencie
- 12 malých kĺzkov (očistených od nečistôt)
- 2 vajcia (rozšľahané)
- 50 g hladkej múky
- 100 g polenty
- Olej (na vyprážanie)
- Soľ
Postup
- Zahrejte olej na 180 stupňov (to poznáte tak, že do neho vhodíte trochu múky a budete sledovať, ako počas 5-10 sekúnd zhnedne)
- Do samostatných misiek dajte múku, rozšľahané vajcia a polentu
- Kĺzky obaľte v múke, potom vajcami a nakoniec v polente
- Smažte ich 2-3 minúty na oleji, kým polenta nezíska zlatohnedú farbu
- Umiestnite ich na papierovú utierku, aby ste sa zbavili prebytočného oleja
- Posypte soľou a podávajte