Poznáte rascu korenistú? Rozhodne ho využívajte aj inak, než len ako korenie.

Rasca blahodárne pôsobí na ľudské trávenie, vie liečiť obezitu a mierni bolesti pri črevných kolikách.

Zdá sa, že by v budúcnosti mohol nahradiť aj liečbu kortikosteroidmi u pacientov s IBD.

Viete, že sa pestuje aj v Českej republike?

Rasca skrýva mnohé tajomstvá, ktoré vám prezradíme práve v tomto článku.

Bežné využitie rasce

Rasca je používaný predovšetkým ako korenie; stal sa základnou surovinou na dochucovanie pokrmov po celom svete. Napriek tomu, že jeho produkcia v posledných 50 rokoch klesla o celých 50 %, ponúka táto plodina oveľa viac benefitov, než by sa mohlo zdať. Zaraďte ho do svojho jedálnička aj inak ako len ako súčasť pečiva, kyslej kapusty alebo syrov.

Účinky rasce na ľudské zdravie

Malá nenápadná rasca obsahuje nespočetné množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov a vlákniny. Má blahodárne účinky na trávenie a vďaka svojim bioaktívnym zložkám je vhodným doplnkom pri liečbe nadváhy. Počas jednej trojmesačnej štúdie vykonávanej u pacientov s obezitou, extrakt z rasce dopomohol k značnému úbytku hmotnosti a zároveň nárastu svalovej hmoty; bez cvičenia alebo zmeny jedálnička 1 .

Teplé obklady z rascového oleja tiež značne uľavujú ľuďom trpiacim syndrómom dráždivého čreva 2 . Vzhľadom k týmto protizápalovým a tlmiacim účinkom, môže byť tento olej použitý aj ako lokálne mazanie pri kolikách u malých detí.

Nakoľko má rasca schopnosť ovplyvňovať trávenie a funkciu čriev, je zatiaľ predmetom ďalších štúdií. Najnovšie výsledky však ukazujú, že pri liečbe idiopatických črevných zápalov – Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy, je rascový extrakt rovnako účinný ako kortikosteroidy 3 . Mohol by sa tak v budúcnosti stať prírodnou liečbou týchto chorôb a to bez nežiaducich účinkov, ktoré lieky na báze steroidov bežne vyvolávajú.

Rasca koreňová ( Carum carvi )
1 čajová lyžička 4
Energetická hodnota 6,99 kcal
Bielkoviny 0,42 g
Tuky 0,31 g
Sacharidy 1,05 g
Vláknina 0,8 g
Vápnik 14,5 mg
Železo 0,34 mg
Horčík 5,42 mg
Draslík 28,4 mg
Cholín 0,52 mg
Beta karotén 4,33 μg
Luteín + zeaxantín 9,53 μg

Napriek všetkým liečivým schopnostiam, by si na konzumáciu rasce mali dávať pozor tehotné ženy. Ovplyvňuje totiž reprodukčné orgány a dokonca má antikoncepčné účinky 5 . Môže byť príčinou predčasného pôrodu alebo krvácania z maternice.

Nie je rasca ako rasca

Pod pojmom rasca, sa v súčasnosti ukrývajú dve odlišné rastliny – rasca koreňová ( angl. caraway ) a šabrej rascovitá ( angl. cumin ). Bez toho, aby sa to mohlo zdať, je medzi nimi značný rozdiel.

Rímska rasca ( Cuminum cyminum ) Rasca koreňová ( Carum carvi )
časť rastliny sušené semená sušené plody
chuť zemitá a orechová korenistá a feniklová
farba svetlá hnedá tmavá hnedá
počet priehlbín 9 5
tvar rovný polmesiac


V Európe je rasca koreňová najčastejšie známa pod všeobecným názvom – rasca , zatiaľ čo šabrej rasca ako rímska rasca .

Rímska rasca

sušené semená rastliny , majú svetlo hnedú farbu a deväť viditeľných svetlých rýh po svojom obvode. Bežne sa toto korenie používa pre pokrmy s karí, prevažne v Mexiku a Indii, a to kvôli svojej orechovej chuti.

Šabrej rascatá a rímska rasca vo vreci
zdroj: webstaurantstore.com

Rasca koreňová

Zrnká sú sušenými plodmi rastliny , majú tmavo hnedú farbu a iba päť svetlých priehlbín. Svojím tvarom pripomínajú polmesiac. Táto rasca má špecifickú horkú chuť, pripomínajúcu aníz a fenikel. Používaný je prevažne v európskych štátoch, odkiaľ pochádza aj výrazná časť jeho svetovej produkcie.

Česká rasca

Korenná alebo tiež lúčna rasca, je práve tým, ktorý sa pestuje v Českej republike. V roku 2008 bol v rámci EÚ dokonca uznaný názov Česká rasca – chránené označenie pôvodu pre rascu, ktorá je pestovaná v ČR.

Korenná rasca plody
zdroj: pixabay.com

Čierna rasca

Pre svoj tvar, sa nazývajú rascou aj semená rastliny černušky siatej. Táto čierna rasca alebo tiež Nigella, je obľúbená prevažne v štátoch arabského sveta. Jeho chuť je značne podobná muškátovému oriešku. Ešte viac, než ako prísada do pokrmov, sa však využíva v tradičnej islamskej medicíne.

Černucha siata a Nigella čierna rasca
zdroj: healthline.com

Kde sa pestuje?

História ukazuje, že táto rastlina pochádza z mnohých oblastí, medzi ktorými je aj Európa a severná Afrika. V súčasnosti sa pestuje po celej Európe, vrátane Českej republiky. Česká rasca však nepokryje spotrebu obyvateľov, ktorá je trikrát vyššia ako jeho produkcia. Je tak dovážaný, prevažne z Fínska, ktoré predstavuje až 28 % celosvetovej produkcie tejto plodiny.

Ako sa zberá pole rasce? Pozrite na video:

Caraway fields and harvest

Rascové produkty

Pleťový olej z čiernej rasce

S čiernou rascou sa najčastejšie môžete stretnúť práve vo forme pleťového oleja. Má hydratačné účinky a preto je vhodný na lokálnu liečbu ekzému a lupienky. Pridáva sa aj do ďalších kozmetických výrobkov, napríklad šampónov, zamedzuje štiepeniu končekov a lámaniu vlasov.

Rascový olej určený na konzumáciu

Ak chcete rascu zaradiť do svojho jedálnička aj inak ako len ako korenie, vhodnou voľbou je práve jedlý rascový olej. Ten je k dostaniu na trhu prevažne ako za studena lisovaný. Niektorí výrobcovia ho dokonca dochucujú sladidlami, aby bol chutnejší aj pre deti.

Tento olej sa vyrába v niekoľkých variantoch – z rasce čiernej, rímskej i českej. Používa sa nielen ako doplnok stravy (často jedna čajová lyžička denne), ale aj na dochutenie pokrmov, najčastejšie šalátov. Pri už spomínaných tráviacich ťažkostiach ho možno tiež upotrebiť ako obklad či mazanie na bolestivé miesta.

Rascový likér

Špecifickým výrobkom z rasce je likér zvaný Kümmel alebo tiež Allasch. Ten sa vyrába v Nemecku, Rusku a Británii a obsahuje až 40% etanolu. V minulosti bol používaný ako liečivá prísada do sirupu, ktorým sa liečila chrípka u dojčiat – do doby než túto „medicínu“ zakázal britský parlament.

S rascou v kuchyni

  • Rascou sa dochucujú najrôznejšie polievky, ale viete, že môžete uvariť priamo rascovú polievku ? Receptov na ňu existuje nespočetné množstvo, môžete vyskúšať polievku nielen z vývaru, ale napríklad aj z kokosového mlieka.
  • Mäso a rasca – táto kombinácia jednoducho funguje. Klasikou je potom bravčové mäso na rasci, pomaly dusené vo vlastnej šťave.
  • Spoločne s tvarohom a cesnakom tvorí chutný dresing pre zeleninové šaláty. Pridávajte rascu aj do zemiakového šalátu a šalátu coleslaw , podľa pôvodných receptov tam skutočne patrí.
  • Je tiež súčasťou každej slovenskej zabíjačky. Objavuje sa v receptoch na guláš z vnútorností aj skoro prejt.
  • Obyčajný a napriek tomu zdraviu prospešný – to je rascový čaj. Pre svoje účinky je vhodný predovšetkým na upokojenie žalúdka a neutralizáciu žalúdočných štiav.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)