Korbáčik, syrový zázrak z Oravy, ktorý si môžete vychutnať na rôzne spôsoby! Zistite aké sú tie najlepšie

Každý z nás určite aspoň raz v živote ochutnal korbáčik.

Vedeli ste, ale že sa dá vychutnať aj inak ako len samostatne?

V našom článku sa dozviete v akých chuťových kombináciách je najlepšie ho podávať a akými kulinárskymi metódami ho upraviť!

Čo je to korbáčik?

Tento syr je tradičný slovenský výrobok a pýši sa ochranou zemepisnou známkou.

Radíme ho medzi takzvané parené syry. Tento špecifický typ výroby je typický pre krajiny v južnej Európe, krajiny v oblastiach Balkánskeho polostrova, Grécka a Taliansku.

Slovenský syr je buď údený, alebo neúdený, vizuálne pripomínajúci bičík (slovensky korbáčik).

Niekoľko do vrkôčika spletených syrov položených na doske.
Zdroj: tasteatlas.com

Ako sa korbáčik vyrába?

Vyrába sa na Orave v Slovenskej republike a jeho história siaha až do 17. storočia, kedy výroba tohto syra bola jediným zdrojom príjmov tunajších syrov.

Vyrába sa takmer výhradne ručne. Hrudky syra sa varia v horúcej vode av pare. Tie sa potom sťahujú a tvoria sa z nich povrázky, ktoré sa potom pomýlia do vrkôčikov, čo je proces náročný a vyžaduje istú zručnosť, ktorú dominujú ženy z tohto regiónu.

V záujme zachovania kvality a tradície sú aj dnešné korbačíky vyrábané pôvodnou technológiou, s veľkým prispením ručnej práce av súlade s pôvodnou receptúrou.

Podľa špecifikácie sa výroba skladá z desiatich krokov:

  1. Parenie
  2. Hnetenie
  3. Tvarovanie
  4. Chladenie
  5. Namotávanie
  6. Solenie
  7. čiastočné osušenie
  8. pletenie
  9. údenie
  10. balenie
Výroba syrových korbáčikov zo Zázrivej

Ako korbáčik chutí?

Textúra syra je vláknitá, podobná špagetám.

Údené odrody majú dymovú vôňu, žltú farbu a sú slanšie ako neúdená odroda, ktorá je biela a bez dymovej vône.

Údené alebo nie, chuť je jemne mliečna, pikantná a kyslá.

Tento syr je veľmi vyhľadávanou delikatesou a dobre sa hodí k vínu alebo pivu.

Údené vrkôčiky pravého slovenského syra.
zdroj: qualigeo.eu

Nutričné hodnoty korbáčika (na 100 g)

Kalórie Sacharidy Cukry Tuky Nasýtené mastné kyseliny Bielkoviny Vláknina Soľ
264 kcal 3,2 g 0,1 g 15,3 g 10,5 g 28,7 g 0 g 2,6 g

Ako si korbáčik vychutnať?

Pripravte si s ním obložený tanier, kde ho skombinujete so sladkou paprikou, jablkami, mandľami, feferónkami, morčacou šunkou, hrozno, kyslými uhorkami, pistáciovými orieškami
Zabaľte syr do lístkového cesta, potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť do rúry
Syr obaľte slaninu a opečte na rozpálenej panvici
Zapečte si sladkú papriku naplnenú syrom
Vytvorte kuraciu roládu naplnenú syrom, špenátom a paprikou
Pripravte syrové jednohubky s olivami, bazalkou, cherry paradajkami, sušenými paradajkami, feferónkami
Zkombinujte ho s ovocím ako sú černice, hrozno, jablká
Syr obalený v lístkovom ceste a vysmažený do zlatistej farby.
Zdroj: migrostv.migros.com.tr

Nakladaný korbáčik

  • 2 veľké strúčiky cesnaku rozdrvené
  • 2 lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 1/4 lyžičky sladkej papriky
  • štipka soli
  • 220 g klasických korbáčikov
  • 1 malá žltá cibuľa nakrájaná na tenké plátky
  • 1 červená chilli paprička nakrájaná na tenké plátky
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžička korenia
  • 1/2 lyžičky celého nového korenia
  • 300 ml extra panenského olivového oleja

Postup

  • Zmiešajte cesnak, zázvor, papriku a soľ, aby vznikla pasta
  • Korbáčiky môžete pokrájať na menšie kúsky (ale nemusíte) a potom ich premiešajte so vzniknutou pastou, aby boli úplne pokryté
  • Na dno sterilizovanej sklenenej nádoby pridajte niekoľko plátkov cibule a chilli papričky, bobkový list a polovicu guličiek korenia a bobule nového korenia. Nalejte asi pol centimetra oleja
  • Pridajte syr
  • Pridajte zvyšok cibule a plátky chilli papričky, zvyšný bobkový list a zvyšok guličiek korenia a bobule nového korenia. Pridajte toľko oleja, aby bolo všetko ponorené
  • Necháme marinovať v chladničke aspoň 3 dni alebo až 4 týždne
  • Pred podávaním necháme 20 až 30 minút odležať pri izbovej teplote, aby syr zmäkol.

Pozrite sa na ďalšie rady, tipy a triky ako správne zavárať! Vyskúšajte tieto vyskúšané a preverené recepty na zavarené baranie rohy , nakladané mäso alebo na sladučké zavarené višne !

Pohárik plný tenkých vláskov slovenského slaného syra.
Zdroj: seriouseats.com

Skladovanie

Ako takmer všetky mliečne výrobky by ste mali syr skladovať v chladničke.

Akonáhle balíček otvoríte, umiestnite syr do mraziaceho vrecka a pred uzavretím vytlačte čo najviac vzduchu a umiestnite ho do priehradky na zeleninu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)