Každý z nás určite aspoň raz v živote ochutnal korbáčik.
Vedeli ste, ale že sa dá vychutnať aj inak ako len samostatne?
V našom článku sa dozviete v akých chuťových kombináciách je najlepšie ho podávať a akými kulinárskymi metódami ho upraviť!
Čo je to korbáčik?
Tento syr je tradičný slovenský výrobok a pýši sa ochranou zemepisnou známkou.
Radíme ho medzi takzvané parené syry. Tento špecifický typ výroby je typický pre krajiny v južnej Európe, krajiny v oblastiach Balkánskeho polostrova, Grécka a Taliansku.
Slovenský syr je buď údený, alebo neúdený, vizuálne pripomínajúci bičík (slovensky korbáčik).
Ako sa korbáčik vyrába?
Vyrába sa na Orave v Slovenskej republike a jeho história siaha až do 17. storočia, kedy výroba tohto syra bola jediným zdrojom príjmov tunajších syrov.
Vyrába sa takmer výhradne ručne. Hrudky syra sa varia v horúcej vode av pare. Tie sa potom sťahujú a tvoria sa z nich povrázky, ktoré sa potom pomýlia do vrkôčikov, čo je proces náročný a vyžaduje istú zručnosť, ktorú dominujú ženy z tohto regiónu.
V záujme zachovania kvality a tradície sú aj dnešné korbačíky vyrábané pôvodnou technológiou, s veľkým prispením ručnej práce av súlade s pôvodnou receptúrou.
Podľa špecifikácie sa výroba skladá z desiatich krokov:
- Parenie
- Hnetenie
- Tvarovanie
- Chladenie
- Namotávanie
- Solenie
- čiastočné osušenie
- pletenie
- údenie
- balenie
Ako korbáčik chutí?
Textúra syra je vláknitá, podobná špagetám.
Údené odrody majú dymovú vôňu, žltú farbu a sú slanšie ako neúdená odroda, ktorá je biela a bez dymovej vône.
Údené alebo nie, chuť je jemne mliečna, pikantná a kyslá.
Tento syr je veľmi vyhľadávanou delikatesou a dobre sa hodí k vínu alebo pivu.
Nutričné hodnoty korbáčika (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasýtené mastné kyseliny | Bielkoviny | Vláknina | Soľ |
264 kcal | 3,2 g | 0,1 g | 15,3 g | 10,5 g | 28,7 g | 0 g | 2,6 g |
Ako si korbáčik vychutnať?
Pripravte si s ním obložený tanier, kde ho skombinujete so sladkou paprikou, jablkami, mandľami, feferónkami, morčacou šunkou, hrozno, kyslými uhorkami, pistáciovými orieškami |
Zabaľte syr do lístkového cesta, potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť do rúry |
Syr obaľte slaninu a opečte na rozpálenej panvici |
Zapečte si sladkú papriku naplnenú syrom |
Vytvorte kuraciu roládu naplnenú syrom, špenátom a paprikou |
Pripravte syrové jednohubky s olivami, bazalkou, cherry paradajkami, sušenými paradajkami, feferónkami |
Zkombinujte ho s ovocím ako sú černice, hrozno, jablká |
Nakladaný korbáčik
- 2 veľké strúčiky cesnaku rozdrvené
- 2 lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 1/4 lyžičky sladkej papriky
- štipka soli
- 220 g klasických korbáčikov
- 1 malá žltá cibuľa nakrájaná na tenké plátky
- 1 červená chilli paprička nakrájaná na tenké plátky
- 2 bobkové listy
- 1 lyžička korenia
- 1/2 lyžičky celého nového korenia
- 300 ml extra panenského olivového oleja
Postup
- Zmiešajte cesnak, zázvor, papriku a soľ, aby vznikla pasta
- Korbáčiky môžete pokrájať na menšie kúsky (ale nemusíte) a potom ich premiešajte so vzniknutou pastou, aby boli úplne pokryté
- Na dno sterilizovanej sklenenej nádoby pridajte niekoľko plátkov cibule a chilli papričky, bobkový list a polovicu guličiek korenia a bobule nového korenia. Nalejte asi pol centimetra oleja
- Pridajte syr
- Pridajte zvyšok cibule a plátky chilli papričky, zvyšný bobkový list a zvyšok guličiek korenia a bobule nového korenia. Pridajte toľko oleja, aby bolo všetko ponorené
- Necháme marinovať v chladničke aspoň 3 dni alebo až 4 týždne
- Pred podávaním necháme 20 až 30 minút odležať pri izbovej teplote, aby syr zmäkol.
Pozrite sa na ďalšie rady, tipy a triky ako správne zavárať! Vyskúšajte tieto vyskúšané a preverené recepty na zavarené baranie rohy , nakladané mäso alebo na sladučké zavarené višne !
Skladovanie
Ako takmer všetky mliečne výrobky by ste mali syr skladovať v chladničke.
Akonáhle balíček otvoríte, umiestnite syr do mraziaceho vrecka a pred uzavretím vytlačte čo najviac vzduchu a umiestnite ho do priehradky na zeleninu.