Kozák, huba pre hubárov začiatočníkov! Prečítajte si ako a kde ju nájsť a pripravte si ho na 100 spôsobov

Kozák patrí do rovnakého rodu húb ako hríby a možno preto je ľahké ho v lese identifikovať a namiesto neho si domov nepriniesť niečo čo nechcete!

Majú nezameniteľný vzhľad, o ktorom sa všetko podstatné dozviete v tomto článku!

Ďalej vám prinášame užitočné informácie, o tom ako ich spracovať, do akých pokrmov ich použiť a ako z nich uvariť tie najlepšie lievančeky!

Čo je to kozák?

Patrí do rovnakej rodiny ako nami obľúbené hríby. Vyrastajú začiatkom júna a trvajú až na jeseň.

Najčastejším miestom výskytu sú kmene briez, osík a dubov.

Sú ľahko rozpoznateľní, a preto sa odporúčajú na zber najmä neskúseným hubárov, pretože sa s najväčšou pravdepodobnosťou nestane, že by si špongiu kozáka pomýlili s inou jedovatou špongiou.

Zozbierané huby na jednom mieste a niektoré sú rozrezané.
Zdroj: scmycoflora.org

Ako spoznať kozáka?

  • Tieto huby, s výnimkou jedného druhu, vám okamžite, vďaka svojim špecifickým znakom, napovedia, čo sú zač. Hlavnou identifikačnou značkou sú takzvané šupiny, ktoré zdobia ich nohu.
  • Šupiny majú červenú, hnedú alebo čiernu farbu.
  • Všeobecne sa jedná o veľké, mäsité a ťažké huby a sú odolné proti lesným parazitom, takže bývajú málokedy nakazení alebo prežratí.
  • Nájdeme ich v listnatých lesoch pod, brezami, dubmi a osikami, od júna do konca novembra.
  • Klobúk nájdeme v rôznych odtieňoch hnedej, niekedy v červenom alebo v šedom nádychu a so zvlneným okrajom.
  • Povrch klobúka pripomína u mladých húb zamat, ale s vekom túto vlastnosť stráca.
  • Póry sú špinavo biele, niekedy s hnedastými škvrnami. Pri stlačení nedochádza k rýchlej zmene farby, ale postupne mierne hnednú.
  • Ich noha je väčšinou biela alebo žltohnedá, 7 až 20 cm vysoká. Tmavo hnedé šupiny pokrývajú celý povrch nohy, ale v spodnej časti stonky sú znateľne hrubšie.
  • Dreň je biela a pri narezaní alebo zlomení niekedy ľahko zružovie (NIKDY nezmodrá, čo je užitočný identifikačný znak).
Kozáky položené v tráve na zemi so šupinatými nohami a žltými pórmi.
Zdroj: researchgate.net

Druhy kozákov

Kozák brezový

  1. Vyrastá v období od mája do november a vyrastá vždy pod brezami.
  2. Nájdeme ho v malých skupinách na kyslých pôdach.
  3. Klobúk dorastá až 15 cm. Za vlhkého počasia je mastný a lepkavý, v hnedej, šedohnedej farbe.
  4. Póry sú biele a po stlačení okrové až hnedé.
  5. Noha je šedobiela av dospelosti sa na nej môžu vyskytovať žlté, šedočierne škvrny šupiny.
  6. Dreň je mäsitá a pevná, čím je huba staršia, tým viac svoju pevnosť stráca. Po rozrezaní sa farba mení z bielej na svetlounca ružovú.
  7. Jedná sa o veľmi chutnú jedlú špongiu s veľkým kulinárskym využitím.
Vysoká a mohutná huba rastúca na svetlom mieste v lese.
Zdroj: flickr.com

Kozák topoľový

  1. Vyrastá v období od júna do októbra. Nájdeme ho najčastejšie na svetlých miestach na okraji lesa v blízkosti topoľov a osík.
  2. Klobúk môže dosiahnuť až 15 cm v priemere. Vyskytuje sa vo farbe šedohnedej až čiernohnedej.
  3. Póry sú drobné a majú krémovú, šedú alebo hnedo šedú farbu.
  4. Noha je mäsitá a pevná. Je pokrytá šupinami v šedočiernej, čiernohnedej farbe.
  5. Dreň huby je mäsitá a biela. Keď dôjde k rozrezaniu, jej farba sa zmení na ružovú a po niekoľkých minútach sa sfarbuje do odtieňov šedofialovej a šedočiernej.
  6. Opäť je to výborná jedlá huba, ktorá má široké kulinárske využitie.
Huba s mäsitou a pevnou nohou ležiaca v tráve pod dubom.
Zdroj: flickr.com

Kozák dubový

  1. Rastie od júna do septembra, najmä pod dubmi.
  2. Klobúk má žltú, okrovú niekedy aj hnedú farbu so zamatovým povrchom.
  3. Póry sú v rovnakej farbe ako klobúk a pri poranení černajú.
  4. Noha je mohutná a žltá s okrovými šupinami.
  5. Dreň je v mladosti mäkká neskôr vláknitá. Pri reze sa farba mení zo žltej na ružovú a neskôr fialovú.
  6. Ide o dobrú jedlú špongiu, ale kvôli svojmu vzácnemu výskytu sa odporúča ju nezbierať, ale skôr chrániť.
Malý kozák v tráve.
Zdroj: flickr.com

Všetky druhy kozákov sú jedlé .
Možná zámena môže nastať s brezovým kremenáčom (tiež jedlá huba).

Ako upraviť a pripraviť kozáky?

Kozáci sú súčasťou našich kuchýň ich po dlhé roky.

V čerstvej podobe sa odporúča konzumovať len malé huby, aby ste predišli žalúdočnej nevoľnosti

Najčastejšie sa tieto huby sušia, pretože dôjde k zvýrazneniu ich chuti, pretože v čerstvom stave je chuť skutočne nevýrazná a jemná.

U straších húb dochádza k tomu, že noha sa stáva mäsitou a pevnou, zatiaľ čo klobúk túto vlastnosť stráca a často podlieha lesným škodcom.

Preto ak sa rozhodnete staršie huby pripraviť, začnite najskôr spracovávať ich nohy a až neskôr nakrájaný a očistený klobúk.

Zavarené huby s kôprom, mrkvou a cibuľou
Huby vyprážané na masle s bylinkami
Čerstvé restované huby s reďkovkami a hráškom
Kurča supreme na hubovo-vínovej omáčke (pripravte si kuracie prsíčka podľa našich receptov )
Polievka s orechovým pestom
Špagety bolognese s hubami ( najlepšie recepty na bolonskú omáčku nájdete u nás)
Čerstvé huby varené v kyslej smotane
Krátke rebierka so sušenými kozákmi a koreňovou zeleninou (ako si pripraviť lahodné rebrá sa dozviete v týchto receptoch )
Krémová polievka s čerstvými hubami.
Zdroj: eatsmarter.com

Hubové lievančeky z kozákov

Čo budeme potrebovať

  • 250 g múky
  • 6 polievkových lyžíc masla
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 4 vajcia
  • 200 g strúhaného syra
  • 200 g naložených a odkvapkaných kozákov (alebo viac, ak máte naozaj radi hubový základ)
  • Soľ
  • Korenie
  • Olej (na vyprážanie)

Postup

  1. Kurací vývar a maslo zahrejte v malom hrnci, keď sa začne variť, zrazu pridajte múku, znížte teplotu na stredne nízku a miešajte, kým zmes nebude lepkavá a nevytvorí sa veľká hrudka cesta
  2. Pokračujte, za občasného miešania vo varení cesta, ďalších 4-5 minút, aby ste sa uistili, že sa voda odparila
  3. Cesto musí byť pevné, inak recept nebude fungovať, pokiaľ bude príliš sypké
  4. Cesto vyberte a preložte do misy stojanového mixéra a nechajte ho na niekoľko minút vychladnúť
  5. Potom na nízku rýchlosť vmiešajte konzervované kozáky, syr a po jednom pridávajte vajcia
  6. Kúsok cesta ochutnajte a podľa potreby dochuťte
  7. Zahrejte rúru na 50 stupňov
  8. Medzitým rozohrejte v hlbokej a širokej panvici olej
  9. Dvomi lyžicami tvoríme z cesta guličky a vkladáme ich do oleja a smažíme
  10. Hubové lievančeky smažte dozlatista, aby boli dostatočne prepečené
  11. Potom ich vyberte a dajte do rúry, aby zostali teplé, zatiaľ čo budete smažiť zvyšok cesta.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)