Sladkého drievka dominuje najmä v cukrovinkách, ale jej využitie je oveľa širšie.
Vedeli ste, že má obsiahle lekárske využitie a že tieto vlastnosti využívali už starovekí Egypťania?
Prečítajte si náš článok a zistite aké ďalšie využitie, okrem gumových cukríkov, táto bylinka má, do akých receptov ju zakomponovať a aké zdravotné benefity nám môže poskytnúť!
Čo je sladké drievko?
Koreň sladkého drievka je prastará bylina, o ktorej sa všeobecne verí, že má liečivé vlastnosti. Objavuje sa v historických dokumentoch po celom svete, od ranej čínskej medicíny až po staroveký Egypt.
Sladkého drievka sa stále používa ako prísada do obľúbeného blízkovýchodného nápoja erk-soos , ktorý má upokojovať žalúdok, a vďaka svojim upokojujúcim vlastnostiam sa znovu objavuje ako obľúbená prísada v čajoch.
Koreň sladkého drievka tvorí skvelú kuchársku prísadu s elegantnou bylinkovou chuťou a tónmi anízu a feniklu. Sladkého drievka funguje rovnako dobre v slaných i sladkých pokrmoch.
Stručná história sladkého drievka
Rastlina sladkého drievka je bylina pochádzajúca z juhozápadnej Ázie a Stredomoria, a je spomínaná už v prvom čínskom herbári. Sladkého drievka, jedna z najdôležitejších rastlín v Ázii, od staroveku sa používa v lekárstve na liečbu kašľa, pečeňových ochoreniach a otráv jedlom.
Predtým to boli Egypťania, Asýrčania a Gréci, ktorí ako prví využili jej terapeutické vlastnosti, zatiaľ čo do Európy ju ako prví priniesli dominikánski mnísi.
Kde rastie sladké drievko?
Sladkého drievka pochádza z južnej Európy a pestuje sa hlavne v Stredomorí av niektorých častiach Spojených štátov.
Bylina môže dorásť až do výšky 1 metra a má zložené listy so štyrmi až ôsmimi oválnymi lístkami. Sladkého drievka nesie zhluky modrých kvetov a vytvára ploché struky, ktoré sú 7 až 10 cm dlhé.
Používané korene sú asi 1 meter dlhé a asi 1 cm široké v priemere. Sú mäkké, vláknité a pružné a vo vnútri sú sfarbené jasnou žltou.
Ako sa robí sladké drievko?
Korene sladkého drievka, ktoré sa zberajú na jeseň, sú rozomleté špeciálnym mlynčekom. Z rozomletého koreňa sa extrahuje šťava, ktorá sa uvarí a premení na hustú tekutinu.
Akonáhle je dosiahnutá správna konzistencia, pasta sa zleje do nádob, a potom sa nareže do požadovaných tvarov.
Sladkého drievka možno kúpiť ako surový koreň, v čistej forme, v prášku, ako sirup na trhu je mnoho variant sladkého drievka a má veľmi široké využitie nielen v potravinárstve, ale aj v kuchyni, pri výrobe napríklad pečiva alebo zmrzliny.
Koreň sladkého drievka je vzácny, ale možno ho nájsť v špecializovaných obchodoch. Mletý prášok, zmesi a čaje sú oveľa bežnejšie a často sa vyskytujú v obchodoch so zdravou výživou.
Zdravotné účinky sladkého drievka
Ak budeme používať sladké drievko ako liek, potom sú zásadné jej protizápalové účinky, ale je tiež dobrým zdrojom vitamínov B1, B2, B3 a B5 a tiež vitamínu E a obsahuje vápnik, železo, fosfor, horčíka draslík a zinok. Ďalšie zdravotné benefity sú uvedené nižšie.
Pomáha pri kožných ochoreniach
Koreň sladkého drievka obsahuje viac ako 300 zlúčenín, z ktorých niektoré vykazujú silné protizápalové, antibakteriálne a antivírusové účinky.
Extrakt z koreňa sladkého drievka používa na liečbu rôznych kožných ochorení, vrátane akné a ekzémov.
Pomáha pri poruchách trávenia
Extrakt z koreňa sladkého drievka sa často používa na zmiernenie zažívacích ťažkostí, ako je reflux kyseliny, žalúdočná nevoľnosť a pálenie záhy.
Pomáha pri liečbe peptických vredov
Peptické vredy sú bolestivé vredy, ktoré sa tvoria v žalúdku, dolnom pažeráku alebo tenkom čreve. Obvykle sú spôsobené zápalom spôsobeným baktériou.
Extrakt z koreňa sladkého drievka môže pomôcť pri ich liečbe.
Môže mať protirakovinové vlastnosti
Extrakt z koreňa sladkého drievka bol pre svoj obsah početných rastlinných zlúčenín s antioxidačnými a protizápalovými účinkami skúmaný pre svoje ochranné účinky proti niektorým typom rakoviny.
Extrakt zo sladkého drievka bol spájaný so spomalením alebo prevenciou rastu buniek u rakoviny kože, prsníka, hrubého čreva a konečníka a prostaty.
Tiež môže pomôcť liečiť orálne vredy v ústach, ktorými ľudia s rakovinou niekedy trpia ako vedľajší účinok chemoterapie a ožarovania.
Zmierňuje zápaly dýchacích ciest
Extrakt z koreňa sladkého drievka aj čaj môžu vďaka svojim protizápalovým a antimikrobiálnym účinkom pomôcť pri ťažkostiach horných dýchacích ciest.
Niektoré štúdie uvádzajú, že čaj a extrakt z koreňa sladkého drievka môžu chrániť pred streptokokom v krku a predchádzať bolestiam v krku po operácii.
Na čo je sladké drievko?
- žuvanie koreňa pomáha pri zápaloch hrdla
- zmierňuje príznaky prechladnutia
- zmierňuje kŕče a zápaly
- pomáha vylučovať hlieny z pľúc, prečisťuje priedušky
- jemné a prirodzené preháňadlo
- pomáha pri pálení záhy a problémoch s trávením
- pomáha pri liečbe žalúdočných vredov
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi
- pridáva sa do liekov proti kašľu
Ako variť so sladkým drievkom
Tvrdé a drevité korene sladkého drievka uvoľňujú väčšinu chuti, keď sú namočené v horúcej tekutine. Čaje, sirupy, omáčky a pudingy možno teda zvýrazniť tónmi sladkého drievka pridaním jej koreňa, zahriatím v tekutine, a potom jej vybratím pred podávaním. Zvýšte intenzitu chuti pridaním viacerých koreňov alebo predĺžením doby, počas ktorej sú korene v týchto receptoch na bylinkový čaj lúhované. |
Korene sladkého drievka majú intenzívnu arómu aj chuť bez toho, aby ste ich museli zahrievať. Rovnako ako vanilkové struky sa dajú použiť na dochutenie cukru a ako sušené bobule borievky sa dajú použiť na oživenie slaných marinád. |
Sladkého drievka v prášku alebo sladkého drievka možno pridať priamo do receptov. Či už je to štipka zamiešaná do mäsovej nátierky, zamiešaná do cesta na koláč alebo do sladkého pudingu. Možno ju pridať aj do múky na prípravu nášho špeciálneho vianočného pečiva s anízom alebo čerstvých cestovín. |
Jej chuť sa najlepšie skĺbi so zverinou, ako je holub, prepelica alebo v týchto receptoch na sviatočnú kačicu , rovnako ako s touto bravčovou plecou na jablkách . |
Horko-bylinné tóny borievky sa tiež dobre hodia na chuť sladkého drievka, napríklad receptu s treskou. |
V sladkom prevedení sa sladké drievko hodí k niečomu nie tak výraznému, ako je pri recepte na zmrzlinu alebo v našom recepte na Panna cottu . |
Sladkého drievka sa tiež dobre hodí k ďalším bylinkám, ako je zázvor a mäta, rebarbora a maliny. |
Na záver hostiny môžeme podávať aj sladké drievko likér, ktorý sa doma pripravuje z prášku, cukru, vody a alkoholu. |
Čo obsahuje pendrek?
Glycyrrhizin (tiež nazývaný kyselina glycyrrhizová) je chemická látka obsiahnutá v čiernej sladkého drievka, ktorá dáva cukrovinkám charakteristickú chuť.
Je potrebné poznamenať, že mnoho potravín na báze sladkého drievka neobsahuje skutočnú sladké drievko, ale používa náhradku v podobe dochucovadla zvanú anízový. Okrem toho, väčšina cukroviniek zriedka obsahuje extrakt zo sladkého drievka. Namiesto toho sú naplnené ochucovadlami, ktoré prepožičiavajú jej čerešňovú alebo jahodovú príchuť.
Produkty, ktoré obsahujú pravú sladké drievko, sú obvykle takto označené a medzi prísadami je uvedený extrakt zo sladkého drievka alebo kyselina glycyrrhizová.