Lieskové oriešky sú veľmi obľúbené a ľudia ich často konzumujú samotné alebo v rôznych pokrmoch.
Viete, ako ich správne skladovať?
Aké vitamíny obsahujú?
Či ako ich jednoducho olúpať?
To všetko a oveľa viac v našom článku!
Lieskový orech, dobrota plná antioxidantov
Lieskový orech je plodom liesky, dreviny z čeľade breza. Rastie v ochrannej šupke a keď dozreje, spadne z tejto šupky na zem, kde sa potom žne. Najviac sa pestuje v Turecku, Taliansku, Španielku a Spojených štátoch. Má sladkú chuť a je možné ho jesť surový, pražený aj rozomletý na pastu.
Zdravotné benefity konzumácia lieskových orechov
Konzumácia lieskových orieškov má množstvo zdravotných benefitov, ako napríklad:
- Sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov , ako je vitamín E, mangán a meď. Navyše majú vysoký obsah omega-6 a omega-9 mastných kyselín .
- Obsahujú fenolické zlúčeniny, u ktorých bolo preukázané, že zvyšujú antioxidačnú ochranu v tele . Najlepšie je jesť lieskové orechy celé a nepražené, aby ste získali najvyššiu koncentráciu antioxidantov.
- Zvyšujú oxidačnú kapacitu a znižujú hladinu lipidov v krvi, čo môže pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení . Pomáhajú tiež normalizovať krvný tlak.
- Vysoká koncentrácia antioxidačných zlúčenín, vitamínu E a mangánu v lieskových orieškoch pomáha znížiť riziko niektorých druhov rakoviny .
- Pomáhajú predchádzať zápalom a znižovať ich vďaka vysokým koncentráciám zdravých tukov.
- Obsahujú niekoľko zlúčenín, ktoré znižujú hladinu cukru v krvi .
Lieskový orech je bezpečný pre väčšinu ľudí, ale existujú jedinci, ktorí sú naňho alergickí.
Nutričné hodnoty lieskového orecha
V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt vybraných druhov orechov.
Nutričné hodnoty | Lieskový orech (100 g) | Vlašský orech (100 g) | Mandle (100 g) | Kešu (100 g) |
Energia | 628 kcal | 654 kcal | 579 kcal | 553 kcal |
Tuky | 61 g | 65 g | 50 g | 44 g |
Sacharidy | 17 g | 14 g | 22 g | 30 g |
Cukry | 4.3 g | 2.6 g | 4.4 g | 5.9 g |
Vláknina | 9.7 g | 6.7 g | 13 g | 3.3 g |
Bielkoviny | 15 g | 15 g | 21 g | 18 g |
Vitamíny a minerály v lieskovom orechu
Pozrite sa tiež na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré 100 gramov vybraných druhov orechov obsahuje.
Vitamíny a minerály | Lieskový orech (100 g) | Vlašský orech (100 g) | Mandle (100 g) | Kešu (100 g) |
Vitamín A | 1.00 mcg | 1.00 mcg | 0.00 mcg | 0.00 mcg |
Vitamín B1 | 0.643 mg | 0.341 mg | 0.205 mg | 0.423 mg |
Vitamín B2 | 0.113 mg | 0.150 mg | 1.138 mg | 0.058 mg |
Vitamín B3 | 1.800 mg | 1.125 mg | 3.618 mg | 1.062 mg |
Vitamín B6 | 0.563 mg | 0.537 mg | 0.137 mg | 0.417 mg |
Vitamín B9 | 113.00 mcg | 98.00 mcg | 44.00 mcg | 25.00 mcg |
Vitamín C | 6.3 mg | 1.3 mg | 0.0 mg | 0.5 mg |
Vitamín E | 15.03 mg | 0.70 mg | 25.63 mg | 0.90 mg |
Vitamín K | 14.2 mcg | 2.7 mcg | 0.0 mcg | 34.1 mcg |
Vápnik | 114.00 mg | 98.00 mg | 269.00 mg | 37.00 mg |
Meď | 1.73 mg | 1.59 mg | 1.03 mg | 2.19 mg |
Železo | 4.70 mg | 2.91 mg | 3.71 mg | 6.68 mg |
Horčík | 163.00 mg | 158.00 mg | 270.00 mg | 292.00 mg |
Fosfor | 290.00 mg | 346.00 mg | 481.00 mg | 593.00 mg |
Draslík | 680.00 mg | 441.00 mg | 733.00 mg | 660.00 mg |
Selén | 2.40 mcg | 4.90 mcg | 4.10 mcg | 19.90 mcg |
Sodík | 0.00 mg | 2.00 mg | 1.00 mg | 12.00 mg |
Zinok | 2.45 mg | 3.09 mg | 3.12 mg | 5.78 mg |
Ako si vybrať dobré orechy a ako ich skladovať?
Lieskové orechy v škrupine vyzerajú dobre, ale rýchlejšie žltnú. Orechy vo vzduchotesnom obale vydržia dlhšie. Čerstvosť lieskových orechov skontrolujte tak, že vezmete orech a zatrepete s ním. Ak vo vnútri škrupiny hrkajú, znamená to, že je orech je buď starý alebo zatuchnutý. Škrupiny by tiež mali byť bez prasklín a dier. A v neposlednom rade by orechy mali voňať sviežo a orieškovo. Ak zapáchajú, môže to byť známka toho, že zožlkli. Vo väčšine obchodoch s potravinami zoženiete už lúpané alebo mleté lieskové oriešky, čo vám v kuchyni ušetrí čas.
Neotvorené balíčky lieskových orechov skladujte na chladnom a suchom mieste – vydržia až 3 mesiace. Po otvorení by mali byť uchovávané vo vzduchotesnej nádobe. Nelúpané lieskové orechy vám vydržia pri izbovej teplote málokedy dlhšie ako mesiac. Akonáhle sú vylúpané, mali by sa čo najskôr zjesť. Olej z lieskových orieškov skladujte v chladničke po dobu až 3 mesiacov.
Ako lieskový orech využiť v kuchyni?
Lieskové orechy sú sladké a jemné, a hoci sa najčastejšie používajú v dezertoch, sú veľmi všestranné. Môžete si ich vychutnať surové, pečené, celé, krájané alebo mleté.
- Nasekané ich použite v dezertoch , ako sú rôzne buchty, koláče, hľuzovky, sušienky a makrónky.
- Vyskúšajte lieskové orechy v slaných jedlách , najmä v tradičných talianskych pokrmoch, ako sú cestoviny, ravioli a pesto. Nasekané lieskové orechy sú tiež bežné v šalátoch a na obalení rýb alebo hydiny.
- Oriešková aróma je jednou z najobľúbenejších príchutí do smotaniek do kávy a vyrába sa z nej tiež orieškový likér , ktorý je možné primiešať do koktailov.
- Pridajte ich do niektorých receptov na vianočné pečivo .
- Lieskové orechy môžu byť lisované na výrobu oleja , ktorý môžete použiť namiesto repkového alebo olivového oleja.
- Možno ich rozomlieť na múku , ktorá sa používa ako bezlepková alternatíva k pšeničnej múke.
- Pripravte si z nich maslo , ktoré je skvelou alternatívou k arašidovému maslu.
- Konzumujte ich samotné ako zdravú desiatu a to buď surové alebo nasucho pražené.
- Obaľte ich v čokoláde alebo ich okoreňte škoricou či kajenským korením.
- Pridajte ich do müsli .
Máme pre vás ľahké, ale vynikajúce recepty na tortu s orechmi . Užite si dezert ku káve či čaju!
Ako zbaviť lieskové oriešky šupky?
- Orech otvoríte jednoducho pomocou luskáčika na orechy.
- Potom ich položte na plech v jednej vrstve a pečte v rúre pri 190 stupňoch Celzia po dobu asi 10 minút, vďaka čomu sa šupky ľahko ošúpu.
- Teplé orechy preložte na čistú kuchynskú utierku a tú zrolujte.
- Orechy v utierke trite medzi dlaňami, kým sa z nich nevylúpe väčšina šupiek.
- Pokiaľ sa vám nedarí odstrániť šupky, opekajte orechy ešte pár minút, kým nebudú trochu tmavšie.
- Prípadne môžete orechy premiešať v hrubom site alebo sitku umiestnenom nad misou, aby sa šupky odlomili.
Recept na domácu nutellu
Ako bonus pre vás máme recept na vlastnú nutellu. Je to neuveriteľne ľahké! Potrebujete iba 7 ingrediencií a mixér alebo kuchynský robot!
A aké ingrediencie teda budete potrebovať?
- 230 g lieskových orieškov
- 1 šálka práškového cukru
- 1/3 šálky nesladeného kakaa
- 2 lyžice repkového alebo kokosového oleja
- 1 lyžička vanilky
- 1 lyžička soli
- ¼ šálky nasekanej čokolády (voliteľne)
A ako na to?
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Plech vyložte papierom na pečenie a položte naň lieskové orechy.
- Pečte 12 až 15 minút.
- Po 10. minúte ich skontrolujte, či nehnednú príliš rýchlo.
- Vyberte z rúry a preložte na čistú kuchynskú utierku.
- Nechajte vychladnúť.
- Po vychladnutí orechy jemne trite uterákom, kým sa šupka nestiahne.
- Vložte orechy do kuchynského robota a mixujte, kým nebudú jemne mleté.
- Podľa potreby oškrabte strany misky kuchynského robota.
- Orechy spracovávajte, kým nezačnú skvapalňovať.
- Môže to trvať asi 5 minút.
- Kuchynský robot podľa potreby zastavte, aby ste oškrabali steny misy. Pridajte práškový cukor a kakao.
- Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Pri mixovaní pridajte olej a vanilku.
- Spracujte do hladka.
- Pridajte soľ a 5 sekúnd mixujte.
- Môžete pridať ešte čokoládu a spracovávať, pokiaľ sa všetko dobre nespojí.
- Ak sa zmes zhlukuje, možno budete musieť pridať viac oleja.
- Nutellu zoškrabnite do čistého pohára.
- Uchovávajte v chladničke po dobu až 1 mesiaca.
- Ak používate kokosový olej, možno budete musieť pred použitím nechať nutellu odležať na pulte, aby zmäkla.
Pestovanie lieskových orieškov
Lieskové oriešky sú veľmi odolné a môžu prežiť v podnebí náchylnom k suchu alebo nízkym teplotám (aj bez plného slnka), a ako také sú rozšírené v Severnej Amerike (najmä v Oregone), Európe a Ázii. Traja najväčší vývozcovia lieskových orechov sú Turecko, Taliansko a Spojené štáty.
U nás liesky rastú voľne, najmä na okrajoch lesov. Môžete si ju vypestovať aj v záhradke. Existuje celý rad odrôd a ich plody sa líšia ako veľkosťou, tak tvarom. Medzi obľúbené odrody patria najmä:
- Hallská lieska – dozrieva na prelome septembra a októbra a má krásne veľké plody
- Lombardská biela lieska – pochádza medzi veľmi staré odrody a jej plody sú podlhovasto vajcovitého tvaru
- Webbova lieska – jej plody sú väčšie
Najlepšie recepty na orechové bábovky k popoludňajšej káve. Inšpirujte sa!