Voňavá a lahodná bylinka, ktorá sa hodí do každého jedla. Zistite, prečo by ste ju mali začať používať a začnite profitovať zo zdravotných benefitov a perfektnej chuti, ktoré vám môže poskytnúť.
Vyskúšajte majoránku aj do vašich receptov!
Čo je majorán?
Je to aromatická bylina z čeľade mätovitých, ktorá sa pestuje po tisíce rokov. V gréckej mytológii pestovala majoránku bohyňa Afrodita. Jej listy sú oválneho tvaru, rastú oproti sebe a tvoria veľké zhluky.
Pôvod tejto bylinky môžeme nájsť ako v Stredomorí, tak v severnej Afrike i západnej Ázii a často je nazývaná sladká, aby sa odlíšila od odrôd oregana, pretože s ním býva občas zamieňaná.
Ako chutí majorán?
Aróma sa skladá z niekoľkých prvkov a po jej ochutnaní môžeme cítiť nádych čerstvosti, drevitosti, citrusov a kvetov. Majorán má jemnejšiu chuť ako oregano a chutí skôr ako tymián, ale so sladšou a silnejšou vôňou. Jej chuť je hrejivá, mierne ostrá a trochu horká.
Zdravotné účinky majoránky
Antioxidačné a protizápalové vlastnosti
Antioxidanty pomáhajú predchádzať poškodeniu buniek spôsobenému škodlivými molekulami nazývanými voľné radikály. Najmä môžu pomôcť zmierniť zápal v tele.
Zmierňuje zažívacie problémy
Majoránka sa v minulosti používala na prevenciu tráviacich problémov, ako sú žalúdočné vredy a nevoľnosť.
Pomáha regulovať menštruačný cyklus a hormóny
Jej extrakt alebo čaj z majoránu môže pomôcť regulovať menštruačný cyklus a tiež obnoviť hormonálnu rovnováhu u tehotných žien s nepravidelným cyklom. Môže tiež pomôcť pri liečbe syndrómu polycystických vaječníkov (PCOS), hormonálne poruchy s príznakmi ako nepravidelná menštruácia a akné.
Možné vedľajšie účinky
Tehotné alebo dojčiace ženy by sa mali vyhýbať doplnkom z majoránu, kvôli jej vplyvu na reprodukčné hormóny.
Doplnky majoránky môžu brániť zrážaniu krvi, kedy majoránka bráni tvorbe krvných doštičiek, čo je kľúčový faktor pri zrážaní krvi.
Ako vsádzať, pestovať a starať sa o majoránku?
Majoránka je bylina nízkeho vzrastu, vhodná ako do záhrady alebo na zasadenie v kvetináči či v okennom kvetináči. Tu je návod, ako ju pestovať.
Ako majoránku vysadiť
- Skoro na jar vysajte semená do kvetináča/kvetináča, ktorý je situovaný vo vnútri.
- Na urýchlenie klíčenia najskôr namočte semená cez noc do vody.
- Potom semená zakryte ľahkou vrstvou zeminy a zľahka zalejte.
- Sadenice presaďte do väčších kvetináčov, keď sú dostatočne veľké, aby sa s nimi dalo manipulovať.
- Pestujte vo vnútri, kým neprejde posledný mráz.
- Sadenice zasaďte asi 35 cm od seba do dobre odvodnenej pôdy na slnečnom a chránenom mieste.
Pestovanie
- Pravidelne ju zalievajte, ale neprelievajte.
- Rastliny prestrihávajte.
- Keď sa objavia puky, zrežte rastlinu nízko pri zemi, aby ste podporili nový rast.
- V teplejšom podnebí majorán prezimuje v krajine, pokiaľ sa pestuje v chladnejšom podnebí, je dobré majoránku presadiť do kvetináča a umiestniť ju na slnečné miesto vo vnútri.
Ako sa majorán žne?
- Počas vegetačného obdobia zberajte mladé listy, ktoré môžete použiť ako čerstvé alebo si ich, pre neskoršie použitie zmraziť.
- Majorán je možné tiež sušiť a skladovať vo vzduchotesnej nádobe na tmavom a suchom mieste.
Kde v kuchyni majoránku použiť?
Majorán môžete pridať do zväzku s ďalšími bylinkami a vytvoriť tak aromatické vrecko k dusenému alebo pečenému mäsu.
Keď je čerstvá, tak sa najlepšie hodí na posypanie zeleninových príloh.
Sušená majorán je obľúbeným doplnkom do šalátových dresingov, mäsitých pokrmov a mäsa z konzervy.
Všeobecne sa hodí k jemnej zelenine, pokrmom z paradajok, ako je paradajková omáčka, sugo na pizzu a korenie na hydinové mäso.
Nebojte sa kombinovať s ďalšími bylinkami :
Francúzske bylinky de provence : majoránka + levanduľa + bazalka + rozmarín + tymian a fenikel
Blízkovýchodné bylinky za’atar: majoránka + oregano + tymián + sezam a sumach (čiže skúmavka)
Recepty s majoránom
Hrachová polievka s klobásou a majoránom (pripravte si lahodnú hrachovku podľa našich receptov ) |
Domáca klobása s cesnakom, chlebom a kyslou kapustou |
Veľkonočná plnka so šalviou, majoránom a tymiánom (inšpirujte sa v našich receptoch na najlepšiu plnku ) |
Talianska paradajková omáčka (prečítajte si viac o typickom talianskom sugu ) |
Cacio e pepe s čiernym korením, parmezánom |
Pečená maslová tekvica s kozím syrom a dresingom z majoránu |
Pečená červená paprika marinovaná s nakrájanými strúčikmi cesnaku a čerstvou bylinkou |
Korenené grilované kuracie prsia s kombináciou byliniek za’atar s citrónovou šťavou |
Čím majoránku nahradiť?
Čerstvé oregano je dobrou náhradou čerstvej bylinky. Pretože má štipľavejšiu a menej sladkú chuť, použite asi polovičné množstvo oregana. Majte na pamäti, že sušené oregano chutí ešte silnejšie ako čerstvé.
Môžete tiež experimentovať s tymianom a sladkou bazalkou.
Sušená verzus čerstvá majoránka: Aký je rozdiel?
Majorán je možné použiť buď ako celé čerstvé listy majoránu alebo sušenú, drvenú majoránku. Čerstvá majorán sa obvykle pridáva na konci varenia, aby sa zachovala jej chuť. Vyskúšajte čerstvú majoránku v bylinkových vreckách alebo posypanú na hotovom pokrme, zatiaľ čo sušená majoránka je lepšia do bylinkových zmesí a marinád.
Ako majorán skladovať?
Čerstvú majoránku uchovávajte v chladničke. Najprv ju zabaľte do vlhkej papierovej utierky, a potom zväzok voľne zabaľte do plastovej potravinárskej fólie alebo ho vložte do vzduchotesnej nádoby. Až ju budete potrebovať na varenie, odtrhnite pár lístkov od stonky, tie nakrájajte a potom postupujte podľa receptu.